Een negatieve temperatuur, minder dan nul kelvin, kan dat? Het antwoord: ja! De kans is zelfs groot dat je een gebiedje met negatieve temperatuur in huis hebt. In het dagelijks leven kennen we de graad Celsius. Als een weerman of -vrouw in hartje winter zegt dat het vannacht min vijf graden wordt, kijkt niemand raar op. Logisch: nul graden Celsius is gedefinieerd als het vriespunt van water. Er zijn lagere temperaturen, het vriespunt van alcohol of zuurstof bijvoorbeeld.
Absolute nulpunt: nul kelvin
Wetenschappers werken met de kelvin. Nul kelvin, -273,15 graden Celsius, is het absolute nulpunt. Bij nul kelvin staan alle moleculen stil en bevriest letterlijk alles, zelfs helium (althans, helium wordt een supervloeistof). Temperaturen lager dan nul kelvin lijkt dus onzin. Maar is dat wel zo?
Wat is temperatuur?
Het verschil tussen iets warms en iets kouds is hoeveel trillingsenergie in elk voorwerp zit. In een warm voorwerp zitten per gram meer trilling dan in hetzelfde voorwerp als het koud is. Die trillingen nemen we waar als warmte. Sommige stoffen, zoals water, kunnen meer trillingen bevatten dan andere omdat de moleculen op meer manieren kunnen trillen. Daarom slaat water veel meer energie op dan bijvoorbeeld grafiet. Hoe warmer iets is, hoe chaotischer. Daarom is temperatuur ook een maat voor hoeveel chaos (entropie) er in een stof zit. Is de temperatuur nul, dan beweegt er geen enkel molecuul. Er is dan geen enkele entropie meer aanwezig. Een temperatuur lager dan nul kelvin kan dus niet. Daarom definiëren natuurkundigen temperatuur nu (via een ingewikkeld logaritmisch verband) als: de mate waarin de chaos toeneemt bij het toevoeren van energie.
De negatieve temperatuur van een volle pot erwten
In de meeste stoffen neemt de chaos toe als de energie toeneemt, in sommige stoffen met bijzondere eigenschappen juist niet. Vergelijk het met een pot met erwten. Als de pot helemaal of bijna leeg is, betekent met een hand erwten toevoegen: meer lawaai. Als de pot bijna vol is, zijn bijna alle plaatsen bezet. Hoe meer erwten je dan toevoegt, hoe kleiner de chaos. Als de pot propvol erwten is, kunnen de erwten geen kant meer op en hoor je niets meer. De entropie is dan nul.
Laser: negatieve temperatuur
Een laser is te vergelijken met die pot. Het grootste deel van de moleculen in een laser is aangeslagen: een toestand waarin ze extra energie hebben. Een aangeslagen molecuul kan de energie aan een buurmolecuul overdragen. De vele manieren waarop dat kan, vormen de wanorde in het systeem. Als nog meer moleculen worden aangeslagen betekent dat dat er nog maar heel weinig moleculen over zijn waaraan de energie over is te dragen. Met andere woorden: hoe meer energie wordt toegevoegd, hoe minder wanorde. We spreken dan van een negatieve temperatuur. Het gevolg: de laser heeft maar één signaal nodig, het foto-multiplicatoreffect en de aangeslagen moleculen weten niet hoe snel ze hun energie kunnen dumpen en er ontstaat een lawine van laserlicht. Kortom: de laser is eigenlijk een koud staaltje techniek…
Bron Faqt
heb een paar lasers thuis maar die dingen geven geen temperatuur verschil af ,laat staan koude !!
een krachtige laser doet lucifers enzo ontbranden en de industrieele lasers 'snijden' bina door alles heen....zou je toch zeggen dat die dingen juist loei heet zouden zijn ???
snap er helemaal niets meer van .
Het klopt niet helemaal wat in het artikel staat. Helium wordt namelijk een superfluide vloeistof (Bose-Einsteincondensaat) zo rond de 2 Kelvin (= -271 graden Celsius). Wat Helium doet op 0K is niet bekend, omdat 0 K vooralsnog niet te bereiken is. Het is wel tot inmiddels op de picograden te benaderen maar 0K is een grens waarvan je je kunt afvragen of je het uberhaupt kan halen. Immers, het artikel zegt dat op 0K de moleculen stilstaan en de entropie 0 is. Dat is een idealistische toestand, maar een ideaal iets is nooit te bereiken, enkel te benaderen .
Eveens staan diverse moleculen niet stil in tegenstelling wat de klassieke mechanica beweert. Uit de quantummechanica is af te leiden dat moleculen altijd bewegen, ook in geval van 0K. Dit is de zogenaamde nulpuntsenergie (eng: zeropoint energy).
heb een paar lasers thuis maar die dingen geven geen temperatuur verschil af ,laat staan koude !!
een krachtige laser doet lucifers enzo ontbranden en de industrieele lasers 'snijden' bina door alles heen....zou je toch zeggen dat die dingen juist loei heet zouden zijn ???
snap er helemaal niets meer van .
Het artikel is een beetje misleidend, maar het is dan ook erg lastig uit te leggen. Zoals jij, ruk, al zelf aangeeft, een laser kan door dingen heen branden. Dat komt, omdat systemen met een 'negatieve' temperatuur is heter dan elk ander systeem in de 'positieve' temperatuur. En dat is wat het artikel uitlegt. Om nog te kijken naar de laser. Stel, je voegt er continu energie aan toe. Tot een zekere mate neemt de entropie, wanorde, dan ook toe in de laser. De wanorde neemt toe doordat de deeltjes in de laser steeds heviger gaan trillen.
Echter, op een gegeven moment is er een zodanige (enorme) hoeveelheid energie in het systeem/laser dat de deeltjes bijna geen ruimte meer hebben om te bewegen. Uit de rekensom volgt dan dat de entropie daalt. En dat wordt bedoelt met negatieve temperatuur. Logischerwijs geldt dan ook dat als je nog meer energie toevoegt in het systeem/laser dat de entropie nog lager wordt. Maar je kan met die laser dan wel nog steeds door dingen heen branden, want het energieniveau is wel steeds toegenomen . | Gewijzigd: 4 november 2010, 22:35 uur, door MarkNL
Ben je niet de enige, vind natuur/scheikunde een leuk iets, maar tot bepaalde mate
Iets wat ik niet met men blote oog ken zien is voor mij al niet echt interessant meer
Dank Mark voor je reactie en heldere uitleg! Overigens is het artikel op Faqt net aangepast en op het eind iets herschreven.
Ik heb nog geen examen gehad (wel dit jaar) maar ik had dit onderwerp ook pas geleden
Berekend uitgaande van de hier op Aarde (overigens theoretische) natuurwetten en stellingen.
Niemand weet wat het absolute nulpunt is. Er is in de theorieën inderdaad uitgegaan van -273,15 C. En inderdaad, lager is nog niet waargenomen. Maar dit zegt in mijn ogen niet dat een lagere temperatuur niet mogelijk is.
Evenmin als een snelheid hoger dan die van het licht. Inderdaad, theoretisch niet mogelijk. We zullen het zien.
Nog niet zo heel lang geleden, dacht men dat het niet mogelijk zou zijn de geluidsbarriere te doorbreken. En dat waren toch ook serieuze wetenschappers die zich ermee bezig hielden.
Geregeld lees je over zaken die in het heelal worden waargenomen, die volgens onze Aardse stellingen en natuurwetten niet mogelijk zijn.
Tja, dan blijkt dat die natuurwetten hier op Aarde redelijk werken, maar dat zegt niet al teveel over hoe het verderop in het heelal werkt. | Gewijzigd: 6 november 2010, 00:09 uur, door Rob63
Als je de definitie meer zoiets zou maken als: het absolute nulpunt is het punt waarop er alleen energie kan worden toegevoegd, en het absolute pluspunt is het punt waarop er geen energie meer aan toegevoegd kan worden, dan heb je misschien een betere definitie.
Natuurlijk zitten hier ook weer problemen aan, het nulpunt zou afhangen van de soort stof waar je het over hebt.
Maar goed. Waar het op neerkomt is dat ons begrip 'temperatuur' niet helemaal gelijk loopt met de omschrijving van temperatuur als zijnde de entropie van een stof.
Niets schokkends.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Voor zover ik weet niet. Maar dat zegt geenzins dat het ergens in het heelal niet veel kouder kan zijn. Het is een theoretische rekengrootheid, die hier op Aarde aardig lijkt te kloppen. Maar ja, die theorieën hè, hoe vaak blijken ze toch niet juist.
Neem nou de maan. Wie had (uitgaande van de beweringen van de hoge heren geleerden) durven dromen dat er ooit nog eens water gevonden zou worden?
Zie oa hier: http://www.astronomie.nl/nieuws/1519/water...op_de_maan.html
-273,15 = Absolute nulpunt