In België zijn de voorbije weken op verschillende plaatsen groepjes witkopstaartmezen gezien. Het is de eerste keer dat deze Oost-Europese vogels tot in onze streken trekken. Volgens Marc Herremans (Natuurpunt) is 2010 een goed invasiejaar met ook veel waarnemingen van pestvogels, kruisbekken, gaaien en appelvinken. De witkopstaartmezen verschillen van de inlandse staartmezen door hun zuiver witte kop en meer contrasterend wit-zwart in de vleugels, een spierwitte buik en zeer wollig voorkomen. De vogels voeden zich met insecten die ze zoeken op twijgen van bomen. "Het zijn dieren die voorkomen oostwaarts vanaf Polen en in Scandinavië", aldus Marc Herremans, diensthoofd studie van Natuurpunt. "In ons land zijn tot hiertoe een tiental waarnemingen gekend. Volgens het Belgisch Avifaunistisch Homologatiecomité (BAHC) de eerste in ons land."
De afgelopen jaren worden frequenter invasies vastgesteld van meer vogelsoorten, met grotere aantallen vogels. "Er zijn dit najaar opmerkelijk veel pestvogels, kruisbekken, gaaien, appelvinken en mezen in beweging gezien. Pestvogels zien we normaal pas in aantallen in het voorjaar op terugtocht naar noordoostelijke Europa. En het slechte eikelseizoen jaagt gaaien uit de bossen de open ruimte in op zoek naar voedsel. Daarbij zijn ook veel trekkende gaaien vanuit Oost-Europa."
Een verklaring kan volgens Herremans liggen in het wijzigende klimaat. "Door de klimaatopwarming leveren bomen frequenter meer vruchten (mastjaren). Samen met zachtere winters zorgt dat voor een betere overleving. Een zachter voorjaar en zomer geeft een beter broedseizoen waardoor op de duur de druk op de populaties kan toenemen."
Bron: Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:09 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0