Nederland heeft een klimaatwet nodig die kan fungeren als stok achter de deur als op regionaal niveau waterbeschermingsmaatregelen genomen moeten worden. De klimaatwet kan bijvoorbeeld dienen als toetsingskader voor het inrichten van overloopgebieden langs de grote rivieren. Daarnaast zou er een klimaatfonds moeten worden opgericht, waaruit projecten kunnen worden gefinancierd die buiten de directe waterveiligheid vallen.
Dit adviseren wetenschappers van de universiteiten van Wageningen, Amsterdam, Nijmegen en Delft in hun eindrapport over de mate waarin Nederland in staat is zich onder invloed van klimaatverandering te beschermen tegen water. Het rapport is opgesteld nadat de commissie-Veerman had vastgesteld dat het urgent is dat Nederland zich als waterland voorbereidt op toekomstige veranderingen in het klimaat. Nederland is van oudsher heel goed in het omgaan met water. Maar, aldus de wetenschappers, de oplossingen zijn altijd sterk op de techniek gericht en niet op aanpassing aan klimaatverandering. Bovendien heeft de overheid altijd een enigszins paternalistische houding aangenomen, zodat burgers en bedrijven zich ook niet verantwoordelijk voelen voor het omgaan met dreigende wateroverlast.
Een ander probleem is dat natuurbeschermers grote nadruk leggen op het behoud van soorten en ecosystemen. Ze zijn het meest rigide en het minst bereid tot aanpassingen, menen de onderzoekers. De wetenschappers constateren dat er plaatselijk wel verrassende compromissen worden gesloten. "Dat is typisch voor het Nederlandse polderen: het is van alles een beetje. Een beetje visionair, een beetje samenwerking, een beetje vernieuwend. Op termijn zijn deze beetjes niet voldoende", waarschuwen de deskundigen.
Bron: HLN