De Indonesische regering heeft ondertussen het alarmniveau van 21 vulkanen verhoogd. Het is een voorzorgsmaatregel, zei vulkanoloog Syamsul Rizal. Het feit dat zo veel vulkanen momenteel verhoogde seismische activiteit vertonen is zeer ongebruikelijk, zei zijn collega Gede Swantika. Doorgaans zijn er ongeveer vijf tot tien vulkanen die een verhoogde activiteit op hetzelfde moment tonen. Geoloog Brent McInnes noemt de toename van de vulkanische activiteit aanzienlijk. "Als er meer dan 20 vulkanen hebben met een verhoogde seismische activiteit, moeten wij zorgvuldigheid in acht nemen," zei de professor van de Curtin University of Australië. Wetenschappers maken zich grote zorgen, en denken dat massieve tektonische verschuivingen in het gebied aan de gang zijn.
Convergentie en divergentie
Bij convergentie bewegen twee platen naar elkaar toe. Wanneer beide platen een verschillende dichtheid hebben, glijdt de ene plaat onder de andere. Dit wordt subductie genoemd. De plaat die naar beneden wordt geduwd in de laag gesmolten gesteente eronder, smelt waardoor er magma ontstaat. Dit magma stijgt op en moet eerst door de aardkorst heen breken voor het naar buiten kan stromen. Daar is veel kracht voor nodig. Hevige uitbarstingen zijn meestal het gevolg.
Bij divergentie is er sprake van twee platen die van elkaar af bewegen. De meeste divergentiezones liggen onderzees. Daar waar de platen uit elkaar drijven, komt er gesmolten gesteente (vloeibaar magma) omhoog als lava. Als dit over de zeebodem uitvloeit, stolt het bij contact met het oceaanwater en ontstaat oceanische korst. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het midden van de Atlantische Oceaan. De plaats waar nieuwe oceanische korst ontstaat, noemen we een oceanische rug. Oceaanruggen zijn gebieden met veel vulkanische activiteit. Meestal verloopt het vulkanisme hier echter wel rustig. Omdat de platen uit elkaar gaan, wordt er ruimte vrijgemaakt voor het opstijgende magma. Wanneer Oceaanruggen tot boven zeeniveau uitsteken, ontstaan vulkanische eilanden. IJsland is een voorbeeld van zo'n vulkanisch eiland. Bij divergerende platen komen vaak spleetvulkanen voor.
Indonesië ligt in de ring of fire met tal van vulkanen, het verschuiven van tektonische platen kan altijd leiden tot schok. De ergste aardbeving in de afgelopen decennia deed zich voor in december 2004 bij Sumatra. Door de enorme zware aardbeving deed er zich een tsunami voor rond de Indische Oceaan, 230.000 mensen verloren het leven.
©onweer-online
21 vulkanen is wel erg veel tegelijk. Hopen dat niet weer zoiets dergelijks gebeurd.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Ik weet wel een link voor een overzicht van aardbevingen
http://www.iris.edu/seismon/