Mist en as maken het moeilijk voor vulkanologen om de Krakatau vulkaan goed in de gaten te houden. De observatie ervan wordt belemmerd door mist die zicht op de top van de vulkaan onmogelijk maakt. Ook ligt er op allerlei meet-apparatuur een laagje as, waardoor deze niet meer functioneert. Andi Suardi, het hoofd van de observatiepost in het dorp Hargopancuran, in zuidelijk Lampung, liet dit weten.
"Het enige wat we kunnen zien is de uitstoot van vulkanisch materiaal op zo'n 500 meter boven zeeniveau," aldus Andi tegen kompas.com. Experts van het Vulkanologisch en Geologisch Rampencentrum in Bandung zijn inmiddels op pad gestuurd om de meet-apparatuur schoon te maken zodat de vulkaan weer goed in de gaten gehouden kan worden. De veilige afstand voor de vulkaan is minimaal twee kilometer vanaf de krater, gezien de huidige status van de vulkaan.
Bron Indonesiepagina
De Krakatau vulkaan liet afgelopen zaterdag wederom flinke activiteit zien. Het gloeiend hete gesteente dat door de vulkaan werd uitgestoten bereikte een hoogte van 75 meter. De activiteit in de vulkaan neemt dan ook nog altijd verder tot. Deze observaties werden gedaan vanaf de observatiepost voor de vulkaan in Serang in het uiterste westen van Java. Volgens Anton Pambudi, hoofd van de observatiepost waren er gedurende zaterdag bijna 900 trillingen gemeten in alle soorten en maten, van magmatische trillingen tot enkele tektonische trillingen. Deze hebben allemaal invloed op de activiteit van de vulkaan. De explosies die de vulkaan met enige regelmaat produceert zijn bovendien ook te voelen op de observatiepost, op zo'n 50 kilometer afstand van de krater van de vulkaan.
De alarmstatus van de Krakatau vulkaan staat nog altijd op niveau twee. Vooralsnog is er geen directe aanleiding om deze status te verhogen. De waarnemingen die gedaan zijn, zijn zoals te verwachten bij activiteit van de Krakatau vulkaan en vooralsnog zijn er geen vreemde dingen waargenomen die kunnen duiden op een groot gevaar.
Bron Indonesiepagina
Een nieuwe uitbarsting van de Krakatau heeft er voor gezorgd dat er 10 duizenden burgers zijn geevacueerd.
Op maandag is het as van de Anak Krakatau over bewoonde gebieden van de provincies Banten en zuid Lampung gewaait,
tot een hoogte van 600 meter kwam er as uit de vulkaan.
Het lijkt erop dat de hoge vulkanische activiteit van 2010 in Indonesie ook in 2011 door zal gaan.
bron: John Seach
volcanolive.com
De Krakatau vulkaan in de Sunda Straat tussen de eilanden Sumatra en Java laat keer op keer zware dreunen horen. Deze dreunen zorgen er op het meest nabije vasteland, bij Anyer op bijna 50 kilometer afstand, voor dat de ramen trillen. Het hoofd van de observatiepost voor de vulkaan bevestigde de doorlopende dreunen. Anton S. Pambudi, hoofd van de observatiepost, liet weten dat gedurende dinsdag er in totaal vier dreunen te horen waren. De ramen op de obseratiepost trilden in totaal zes keer. Ook gisteren werden er meerdere dreunen geregistreerd. Ook wordt soms geen dreun gehoord, maar zijn de trillingen van binnenin de vulkaan wel te horen.
De trillingen die door de vulkaan geproduceerd worden, maar niet kunnen worden waargenomen op basis van de gevoelde trillingen worden nog altijd niet gemeten. Dit probleem wordt veroorzaakt door het feit dat de zonnepanelen van de meetapparatuur op de hellingen van de vulkaan onder de as zitten. Dit probleem doet zich nu al ruim twee weken voor. Mede om deze reden is de status van de vulkaan nog altijd gehandhaafd op niveau twee. Inwoners en bezoekers in de buurt van de vulkaan moeten twee kilometer afstand houden tot de krater van de vulkaan. De vulkaan stoot bij tijden aswolken uit tot een hoogte van 1.200 meter.
Bron Indonesiepagina
De hoogte van de door de Krakatau vulkaan uitgestoten aswolken rijkt op dit moment tot een hoogte van zo'n 1200 meter. Dit is niet extreem hoog, maar laat wel duidelijk zien dat de vulkaan nog altijd erg actief is. De aswolk wordt op dit moment in zuidelijke richting de Stille Oceaan opgestuurd. Anton S. Pambudi, hoofd van de observatiepost voor de vulkaan in het dorp Pasauran aan de westelijke kust van de provincie Banten op het westelijke puntje van het eiland Java liet weten dat de vulkaan er prachtig bij lag in overwegend helder weer. Af en toe komt er echter bewolking langsdrijven wat zorgt voor de belemmering van het goede uitzicht.
Pambudi vertelde bovendien dat het uitgestoten materiaal als kleine steentjes en zand tot wel 600 graden Celsius heet is als het de krater wordt uitgestoten. Omwonenden en bezoekers wordt dan ook nog altijd geadviseerd om voldoende afstand te houden tot de krater van de vulkaan. Op basis van trillingen geproduceerd door de vulkaan is dit op dit moment twee kilometer.
Hoewel trillingen een belangrijk onderdeel van de activiteit van de Krakatau vulkaan zijn, is het al sinds eind december vorig jaar niet mogelijk om het aantal trillingen goed te registreren. Dit heeft ermee te maken dat de seismografen op de hellingen van de vulkaan bedekt zijn met een laagje vulkanische as, waardoor de apparaten geen energie kunnen opwekken.
Bron Indonesiepagina