Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
1: katla
2: anak krakatau
3: merapi
euh nog meer?
De GrÃÂmsfjall vulkaan op ijsland dus zie: http://www.jonfr.com/volcano/?p=164
Hmm...Dat gaat nog interessant worden ja.
Hier de site trouwens: http://www.typhoonfury.com/ | Gewijzigd: 31 oktober 2010, 21:02 uur, door Romani
Toba-meer ligt wat dichter bij de vulkanen die nu uitbarsten. Dus ik zou die eerder in de gaten houden dan de Amerikaanse.
Toba meer is net 75.000 jaar geleden uitgebarsten dus ook die duurt nog heel lang voordat ie uitbarst, ik zou me meer zorgen maken om yellowstone dies 640.000 jaar geleden uitgebarsten, en hij barste elke 600.00 jaar uit
Deskundigen waarschuwen ondertussen voor gevaarlijke activiteit van de vulkaan Anak Krakatau. Diens temperatuur is de voorbije dagen gestegen en er stijgt rook op. Vissers en toeristen wordt aangeraden op minstens 2 km afstand te blijven. Een uitbarsting van de Krakatau maakte in 1883 meer dan 36.000 doden. Er ontstond een tsunami van 22 meter hoog. Vloedgolven van vele tientallen meters hoogte overspoelden de kusten van Java en Sumatra. Ruim 36.000 mensen verloren het leven en complete steden en dorpen werden weggespoeld. Door de hoge golven werden schepen vele kilometers landinwaarts geslingerd. Zelfs op Ceylon, het huidige Sri Lanka, viel nog een dode door de golfslag.
De deining werd tot in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk geregistreerd. Er rees een aswolk uit de berg die tot 50 kilometer hoogte steeg en zijn omgeving in diepe duisternis dompelde. Door de enorm grote hoeveelheid stof die in de atmosfeer terecht kwam, daalde wereldwijd het volgende jaar de gemiddelde temperatuur met 1,2 graden Celsius. De uitbarsting ging met zoveel geweld gepaard dat de trommelvliezen van zeelui in de buurt barstten. Het gebrul en geknal was hoorbaar tot in Australië en zelfs op het eiland Rodriguez, niet ver van Afrika. In Atjeh, in het noorden van Sumatra, bracht men troepen in paraatheid wegens vermeend vijandelijk kanongebulder. De geluidsgolven waren zo krachtig dat ze zeven keer de aarde rond gingen voor de atmosfeer weer tot rust kwam. De explosie was naar schatting 26 keer zo zwaar als die van de Tsar Bomba, de zwaarste tot ontploffing gebrachte kernbom ooit.
De berg verdween voor een groot gedeelte onder het wateroppervlak, maar in 1932 verscheen op dezelfde plek een nieuwe berg, Anak Krakatau, het "kind van Krakatau". Sinds de jaren '50 groeit de berg gemiddeld 13 cm per week.
Bron Hln
Not..!!!!
Heb zo'n voorgevoel dat het hier flink mis gaat komende tijd....
Over Ijsland bericht men dan weer wel....
http://www.telegraaf.nl/buitenland/8091413...ng__.html?p=2,1 | Gewijzigd: 1 november 2010, 19:21 uur, door Romani
De activiteit van de Krakatau vulkaan in de Sunda Straat is verder toegenomen. Ook wordt het zeewater in de directe omgeving warmer, aldus een deskundige gisteren. De Anak Krakatau vulkaan, direct ten westen van het eiland Java, is enkele dagen geleden begonnen met het regelmatig uitstoten van vulkanisch materiaal. Andi Suhardi, die aan het hoofd staat van de observatiepost voor de vulkaan, legde uit dat de vulkaan normaal zo rond de 100 kleinschalige uitbarstingen heeft, maar dat dit aantal inmiddels flink is opgelopen tot wel 700 per dag. Er komt ook materiaal neer op de hellingen van de vulkaan. Er zou echter geen relatie zijn met de uitbarsting van de Merapi op het eiland Java.
"Er is geen relatie tussen de twee vulkanen omdat ze ieder hun eigen bron voor hun magma hebben" aldus Agus Budiyanti, hoofd van het observatieteam van het Centrum voor Vulkanologie en Geologie in Bandung, West Java. Lucas Donny Setijadji, een vulkanoloog uit Yogyakarta, voegde hier aan toe dat de Merapi op dit moment slechts kleine trillingen veroorzaakt, niet groot genoeg om elders uitbarstingen te veroorzaken.
Mogelijkerwijs zou de eerdere zware aardbeving uit de kust van West Sumatra, met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, wel sterk genoeg zijn om de verhoogde activiteit en de uitbarsting te verklaren via tektonische bewegingen. Bewijs hiervoor bestaat eigenlijk niet. De autoriteiten raden omwonenden, vissers en toeristen in de buurt van de Krakatau aan om in ieder geval drie kilometer afstand te bewaren tot het eiland.
Bron Indonesiepagina
De uitbarsting van 1883 heeft trouwens een 6 op de schaal van VEI | Gewijzigd: 3 november 2010, 17:43 uur, door onweeer
Gisteren is er een officiele waarschuwing uit gegaan dat de Anak Krakatau vulkaan giftige gassen uitstoot nadat de activiteit verder opgelopen is. Anton Tripambundi, hoofd observatie van de post in Cinangka, liet weten dat het gas dodelijk kan zijn bij inhalering. Verder is ook kortademigheid en flauwvallen niet ongebruikelijk.
Buiten de giftige gassen spuwt de vulkaan hete as uit tot hoogten van 1,7 kilometer. "Het dodelijke gas heeft geen geur, smaak en slaat niet neer. Daarom is het moeilijk het gas op te merken als het in de buurt is," aldus Tripambundi. De vulkaan stootte recentelijk tien soorten giftig gas uit, een van deze gassen is het 'gewone' koolstofmonoxide.
Tripambundi waarschuwde dat mensen geadviseerd worden zeker twee kilometer afstand te bewaren tot de vulkaan omdat de veranderlijke wond het gas ieder moment een andere kant op kan blazen. Het Vulkanologisch en Geologisch Centrum PVMBG van het ministerie van Energie en Bodemrijkdommen heeft dan ook een officieel verbod uitgevaardigd.
Hoewel het normaal is dat de vulkaan aswolken uitspuwt, wordt de uitstoot van giftige gassen gezien als een aanwijzing dat de vulkaan zeer binnenkort echt kan uitbarsten, aldus Agus Budianto, medewerker van PVMBG. Het aantal trillingen in de vulkaan is in de afgelopen dagen verzevenvoudigd ten opzichte van een periode van relatieve rust.
De Krakatau vulkaan staat op status geel, waakzaam. Er zijn op dit moment 19 vulkanen in Indonesië die op deze status staan. De laatste keer dat de vulkaan tot uitbarsting kwam was op 23 oktober 2007. In 1883 werd vrijwel de hele vulkaan weggeblazen tijdens een uitbarsting. Sindsdien groeit het eiland met ongeveer vijf meter per jaar weer aan tot een zichtbare vulkaan.
Bron: Indonesië pagina | Gewijzigd: 4 november 2010, 07:24 uur, door Marga
Honderden inwoners van Anyer, provincie Banten, in het uiterste westen van het eiland Java hebben na middernacht afgelopen nacht drie luide knallen gehoord die veroorzaakt werden door de Anak Krakatau vulkaan in de Sunda Straat tussen de eilanden Sumatra en Java. De eerste explosie die op het vasteland, op zo'n 50 kilometer kilometer afstand van de vulkaan, te horen was vond plaats om 01:25 lokale tijd.
Volgens inwoners waren de explosies enkele minuten na elkaar te horen, met een duidelijke stilte ertussen. Inwoners werden er wakker van en een enkeling had zelfs het voornemen om zich te evacueren naar hoger gelegen gebieden in afwachting wat komen zou. Ook vissers, aan het werk op het strand rond die tijd, meldden duidelijk te horen explosies afkomstig van de altijd meer of minder actieve vulkaan.
Een observant van de observatiepost van de vulkaan in het dorp Pasauran in het district Serang bevestigde explosies maar liet ook direct weten dat de alarm-status van de vulkaan niet is veranderd, en op status 2 is blijven staan, op een schaal van vier. Anton Pambudi bevestigde tevens dat het aantal trillingen in de vulkaan verder aan het toenemen is, tot wel bijna 1.000 per dag. Deze bevingen zijn echter niet gevaarlijk, wel moeten mensen in de buurt twee kilometer afstand houden van de vulkaan, iets wat eigenlijk altijd het geval is.
Bron Indonesiepagina
Het geluid van een bulderende Krakatau vulkaan, in de Sunda Straat tussen de eilanden Java en Sumatra, zorgde ervoor dat ramen in hun sponningen trilden op het vasteland. Inwoners van onder meer Anyer, in het uiterste westen van de provincie Banten, hoorden tot twee maal toe de trillingen.
De flinke trillingen zorgden voor enige commotie in Anyer omdat ze plaatsvonden op maandagmorgen in alle vroegte, toen de meeste inwoners nog lagen te slapen. Het geluid van de zware donders was sterk genoeg om ramen te doen trillen, maar was minder sterk als de donders die eerder deze maand te horen waren.
Een medewerker van een observatiepost voor de Krakatau vulkaan, Sikin, bevestigde het bulderende geluid en vertelde bovendien dat dit niet de eerste keer was. Ook afgelopen zaterdag was er een duidelijk bulderend geluid te horen op de observatiepost. Bovendien noteerde observanten hier op zaterdag in totaal 207 kleine uitbarstingen van de vulkaan.
Een dag eerder haalde het aantal uitbarstingen nog maar 85. Ook worden er allerlei trillingen gemeten in en rond de vulkaan, veel meer dan in een periode van rust voor de Krakatau vulkaan. Bovendien stoot de vulkaan met grote regelmaat een kleine aswolk de lucht in, dit gebeurde alleen op zaterdag al 229 maal. De status van de vulkaan staat nog altijd op alarmstatus één.
Bron Indonesiepagina
De Krakatau vulkaan in de Sunda Straat tussen de eilanden Java en Sumatra produceert met grotere regelmaat flinke dreunen en trillingen. Het geluid en de trillingen nemen bovendien langzaam in frequentie toe, aldus het hoofd van de observatiepost van de vulkaan in Cinangka, district Serang in de provicie Banten. Anton Pambudi, hoofd van de post, liet weten dat het aantal trillingen op dit moment erg moeilijk vast te leggen was omdat de meetapparatuur op de vulkaan inmiddels niet meer werkt. Hij legde uit dat dit veroorzaakt werd omdat de zonnepanelen waarop de instrumenten werken bedekt zijn met een laagje vulkanische as. De explosieve geluiden en trillingen zijn echter ook op de post prima waar de nemen door mensen.
Inwoners die op het vasteland het dichtst in de buurt van de vulkaan leven, het gebied rond Anyer, kunnen de trillingen en de explosies al goed horen, zei hij. Een inwoner van Anyer voegde hieraan toe dat de explosies voornamelijk goed te horen zijn in de avond en nacht, als het dorp tot rust is gekomen. Mirwan, een motortaxi chauffeur, vertelde dat de explosies gehoord en gevoeld kunnen worden. Ze zouden zich iedere &eacude;&eacude;n tot twee uur voordoen. "Het zware donderende geluid, afkomstig van de Krakatau, kwam na een periode van rust van 1,5 uur. De hierop volgende kwam pas na twee uur, maar het is met grote regelmaat nu," vertelde hij.
Bron Indonesiepagina