Op 16 oktober verschenen, kort na elkaar, in Canada en het zuiden van de VS twee vuurbollen aan de hemel. Uit analyse van de sporen die deze opvallend heldere meteoren langs de hemel trokken, bleek dat ze zijn veroorzaakt door twee kleine deeltjes uit de ruimte die dezelfde oorsprong lijken te hebben. En dat niet alleen: de baan die zij door de ruimte volgden, vertoont overeenkomsten met die van de komeet Hartley 2, die momenteel aan de nachthemel te zien is.
Volgens NASA-wetenschappers zou dat gewoon een kwestie van toeval kunnen zijn. Maar volgens hen bestaat er een kleine kans dat de vuurbollen een vooraankondiging zijn van een op handen zijnde meteorenregen. Deze zou dan worden veroorzaakt door de deeltjes die de komeet de afgelopen duizenden jaren in de ruimte heeft achtergelaten. Als het inderdaad zo ver komt - met de nadruk op 'als' - zou de meteorenzwerm begin november in de uren voor zonsopkomst te zien moeten zijn. De 'vallende sterren' komen in dat geval uit de richting van het sterrenbeeld Zwaan.
Bron Astronieuws
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
jaloers! daar zal ik alleen al voor naar de eilanden verhuizen! haha
Een aantal jaren geleden bijna van mijn fietsje gevallen door een vallende ster. Was midden in de nacht op weg van mijn werk naar huis (hou er rekening mee dat je in de horeca werkt als je hier komt wonen... ) en zag van precies boven mij een heldere streep licht naar het noorden gaan die boven de noordelijke horizon met een flinke flits uit elkaar spatte.
En toen lag ik bijna in de sloot...
En nee... ik drink niet als ik werk...
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Hoewel komeet Hartley 2 zelf geen bijzonder indrukwekkend hemelverschijnsel is, weet hij wel de aandacht te trekken. In de eerste plaats omdat hij de bestemming is van ruimtesonde Deep Impact natuurlijk. Maar ook lijkt het er sterk op dat er opnieuw twee kleine brokstukjes van de komeet in de aardatmosfeer zijn verbrand.
Afgelopen nacht is zowel in Californië als in Boston een heldere vuurbol gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn de beide heldere meteoren veroorzaakt door twee van de ontelbare gruisdeeltjes die komeet Hartley 2 bij elke nadering van de zon verliest. In dat opzicht onderscheidt hij zich niet van andere kometen zoals Swift-Tuttle en Halley, die ook lange sporen van deeltjes achterlaten en meteorenregens veroorzaken. Astronomen houden er rekening mee dat Hartleys stofspoor ook de komende nachten nog meteoren kan produceren.
Bron Astronieuws
Sorry dat ik het even hier neergooi maar kon geen topic maken hierover.
Over ongeveer 3 dagen maken we weer het maximum mee van de jaarlijkse terugkerende meteorenzwerm de Leoniden. We hebben het dan over de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 november 2010. Met name in de jaren 1999, 2001 en 2002 waren er echte meteorenstormen te zien, met op het hoogtepunt duizenden meteoren per uur. De vraag is natuurlijk wat de verwachtingen voor dit jaar zijn? Welnu, om maar gelijk met het slechte nieuws in huis te vallen: dat zal een schamele 5 tot 10 meteoren per uur zijn. Tenminste, da’s de verwachting van de Sterrengids 2010. Op Space.com schatten ze het iets hoger in, zo’n 15 á 20 per uur1. De site Waarnemen.com is nóg optimischer en denkt dat er wel 30 Leoniden te zien zullen zijn. Há, dat gaat de goede kant op. Grote verstoorder van het Leoniden-gala is de maan, welke die nacht voor 80% verlicht is. Tot 03:21 uur stoort ‘ie verschrikkelijk, daarna gaat de maan onder en heb je daar geen last meer van. Cruciaal bij de vraag hoeveel Leoniden we tijdens het maximum zullen zien is ook de vraag hoe laat de Leoniden precies ‘pieken’, want rond die piek zijn er extra veel te zien. Er zijn verschillende schattingen daarvoor. De Russische meteorenexpert Mikhail Maslov denkt dat de piek 17 november om 16:11 uur Nederlandse tijd valt. De International Meteor Organization (IMO) voorspelt een piektijd van 22:15 uur en in het 2010 Observer’s Handbook van de Royal Astronomical Society of Canada valt die piek drie kwartier later, om 23:00 uur om precies te zijn. In àlle gevallen is de piek niet in Nederland te zien, maar in centraal en oost Azië. Zucht…
Bron: Astroblogs
Bron: Kennislink
Ik heb ze vorig jaar ook kunnen aanschouwen, net als de perseiden.
Toen had ik er ongeveer 1 per minuut ofzoiets.
Kwa tijd worden er op verschilldende sites gespeculeerd.
De een zegt smiddags ( dan heb je er dus niets aan ) en de ander zegt in de ochtenduren.
Dat is dus even uitpluizen.
Dacht ook dat ik niet veel zou gaan zien, heb toen toch 2 weken lang iedere avond als ik keek in 20 min ongv zeker 5 duidelijke gezien en paar minder goed zichtbaar.
ben toen ook meer en meer geintresseerd geraakt in meteorietenzwermen.
Laten we hopen dat als de maan onder is we nog een mooi schouwspel te zien krijgen.
Heb 2 fotos waarop 1 geen leoniden te zien zijn en op de andere wel.
Eerder op de avond was het wel gelukt!
En hier heb je een "lege" plaat
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Een keer in de 33 jaar bezorgt de Leonidenzwerm ons een hemels vuurwerk. "In 1999 was het de laatste keer. Toen was de nacht ook helder. Dan zie je een storm aan vallende sterren, zoals we de zandkorreltjes van restjes kometen in de volksmond noemen", zegt Rijk Jan Koppejan, voorzitter van Sterrenwacht Philippus Lansbergen uit Middelburg.
"Helaas moeten we voor deze hemelse meteorenregen nog heel wat jaartjes wachten." Die novembernacht in 1999 staat Rijk Jan nog helder voor de geest. Hij genoot van het lichtspektakel. "We zagen rond de 1000 'vallende sterren' per uur." Rijk Jan Koppejan beschrijft de 'vallende sterren' als vuile sneeuwballen van onder andere stof, gruis, ijs en gas. Het ijs smelt, de stofdeeltjes en het gruis verbranden en daardoor onstaat een lichtspoor.
Het voorspellen van een meteorenregen wordt 'economisch gezien steeds belangrijker'. "Satellieten zijn voorzien van stevige zonnepanelen. Als je weet wanneer een forse meteorenregen aanstaande is, dan kunnen de satellieten gekanteld worden. Daardoor wordt de kans dat een satelliet door een meteoor geraakt wordt, aanzienlijk kleiner." De maan moet meewerken aan de gratis lichtshow. Het is alweer bijna volle maan en dan verstoort de maan het licht van de 'vallende sterren'. "Eigenlijk worden wij bij de Sterrenwacht pas weer wakker als het nieuwe maan is."
De Komeet Tempel-Tuttle die de Leonidenzwerm oplevert, houdt zich dit keer rustig. "Maar het is altijd mogelijk dat er toch nog iets moois te zien is. Elke heldere nacht kun je vallende sterren zien. Een tip is dat je naar het oosten moet kijken. Want ten opzichte van de aarde zit de zwerm aan die kant. En natuurlijk moet je een mooie donkere plek opzoeken." De meeste kans om iets te zien is rond zes uur.
Bron PZC
Ik wil niet lullig doen, maar die bolletjes met streepjes bedoel je toch niet? want dat zijn geen leoniden. Dat zijn sterren. die streepjes worden veroorzaakt door je camera. Je hebt andere instellingen gebruikt voor de andere foto, waardoor je ze daarop niet ziet.
Leoniden worden op foto's waargenomen als strepen. Niet als bolletjes met strepen.
Verder heb je de sterren wel knap op de foto gezet!
Ik moest namelijk de leeuw in de gaten houden en niet wat je ziet op de andere 2
Ben gisteren nog wezen proberen maar die F*cked up bewolking gooide roet in het eten, heb er 2 gezien die echt mooi fel waren maar toen kwam ik net aan op de fotoplek.
Je kon het pas zien vanaf 4 uur snachts vandaar, dus ik baalde nogal.
Zal de fotos eens doorspieken, miss heb ik nog geluk gehad.
In december weer kansen want dan vliegen ook de Geminids weer eens voorbij
Vorig jaar bevroor me de lens bijna.
Hier nog een foto gemaakt om 4 uur vanmorgen
| Gewijzigd: 17 november 2010, 22:21 uur, door OmNomChampignon