Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 oktober 2010, 08:27 uur | Bericht #158704
Windgedreven oceaancirculatie

De stromingen in de oceaan worden aangedreven aan het zeeoppervlak, deels door de krachten die worden uitgeoefend door de wind, en deels door de uitwisseling van warmte en vocht (het netto effect van regen en verdamping) met de atmosfeer. De wind is de belangrijkste drijvende kracht voor de circulatie aan het oppervlak, maar beïnvloedt alleen de bovenste duizend meter van de oceaan rechtstreeks. Als gevolg van de grote warmtecapaciteit van (oceaan-)water hebben de stromingen en veranderingen daarin een belangrijk effect op ons klimaat.

Figuur 1 is een schets van de windgedreven oppervlaktecirculatie in de oceaan. Kenmerkend voor deze circulatie zijn de reusachtige wervelstructuren over de hele breedte van de oceaan, die op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond te vinden zijn. Deze reuzenwervels, de gyres, zijn asymmetrisch in oost-west richting. Langs de continenten aan de westkant van het oceaanbekken zijn geconcentreerde grenslaagstromingen te vinden. Wanneer twee zulke grenslaagstromingen elkaar ontmoeten buigen ze samen af naar het oosten, en vormen intense oostwaartse stromingen tussen twee gyres in (jetstromen of mid-ocean jets). Voorbeelden hiervan zijn de Golf Stroom in de Noord-Atlantische Oceaan, de Kuroshio in de Stille Oceaan bji Japan en de Agulhas Stroom bij Zuid-Arika. Typische snelheden in deze jetstromen zijn in de orde van 1 m/s, veel sneller dan in het centrum van de gyres (~0.01 m/s). Het bestaan van grootschalige gyres is een gevolg van het ruimtelijke patroon van de passaatwinden aan het zeeoppervlak. De westelijk versterking van de gyres blijkt een gevolg van de aanwezigheid van continenten die het oceaanbekken omsluiten.



Variaties in de oceaancirculatie
De oceaancirculatie vertoont grote variaties op diverse tijd- en ruimtelijke schalen, en Figuur 1 schetst dus een te simpel beeld van de stromingen aan het zeeoppervlak. De aanwezigheid van deze variaties, aangeduid met de algemene term eddies (wervels), heeft een significant effect op de gemiddelde circulatie. Eddies zijn bovendien van groot belang voor het warmtetransport in de oceaan, voor menging en voor het energieverlies door wrijving. Variaties in de oppervlaktecirculatie kunnen verschillende oorzaken hebben:

* De oceaan kan passief reageren op veranderingen in de atmosferische forcering (de windsterkte)
* De variaties kunnen ontstaan door terugkoppelingen tussen veranderingen in de circulatie in de atmosfeer en in de oceaan (zoals bij El Nino), en
* Interne processen in de oceaan zelf kunnen aanleiding geven tot variabiliteit.





Wervels in de oceaan
Interne variabiliteit is een gevolg van het feit dat de gemiddelde circulatie instabiel is. Dit betekent dat oneindig kleine verstoringen kunnen aangroeien tot grotere, niet-stationaire eddies. Deze verstoringen destabiliseren de stroming, en maken hem tijdsafhankelijk en variabel. Dergelijke eddies zijn goed zichtbaar in satellietbeelden van de oppervlaktetemperatuur (Figuur 2 en 3 hierboven). Ze hebben een doorsnede van 50 tot 200 km en een levensduur van enkele maanden tot jaren.

Bron KNMI
Mauriceb
AWM Weerman
Woonplaats: Pijnacker
Berichten: 362
Lid sinds: 15 jul. 2010
27 oktober 2010, 09:52 uur | Bericht #158711
Dus de verstoring in de golfstroom die er nu is al dan niet door smeltend ijswater of door de olieramp kan al dan niet jaren aanhouden...

Ik zeg meer en meer koude winters...
Wildernessguide and owner of Survking.nl
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Vlissegem De Haan (Belgische kust)
Berichten: 1355
Lid sinds: 24 okt. 2010
29 oktober 2010, 19:28 uur | Bericht #158931
maar ook frissere zomers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/MathiasDeleye
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 365 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 365, lezen 4 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden