Het dodental van de tsunami en de vulkaanuitbarsting in Indonesië is tot boven de vierhonderd gestegen. De tsunami bij Sumatra heeft volgens de jongste cijfers zeker 370 mensen het leven gekost. Rond de 340 mensen worden vermist. Bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java kwamen zeker 33 mensen om het leven. Zeventien mensen raakten gewond. Door de tsunami bij de Sumatraanse Mentawai-eilandengroep zijn minstens twintigduizend mensen dakloos geraakt. Reddingswerkers hebben tot dusverre meer dan 370 lichamen geborgen. Gevreesd wordt dat het dodental nog fiks zal stijgen. Of de lichamen nog zullen worden gevonden wordt echter betwijfeld. De vrees bestaat dat veel lichamen de zee in zijn gespoeld.
Na de verwoestende tsunami in 2004 installeerde Indonesië een waarschuwingssysteem voor tsunami's. Het systeem bestaat uit boeien die plotselinge veranderingen van het waterniveau signaleren. Het alarmsysteem functioneert volgens een medewerker van de regering echter al sinds 2009 niet meer, omdat het slecht werd onderhouden. Een Duitser die betrokken is bij het waarschuwingssysteem bestrijdt dit echter. Volgens hem werkte hem systeem wel, maar lag het epicentrum van de beving zo dicht bij de eilandengroep dat de inwoners te laat werden gewaarschuwd.
Bron De Pers
wat een ellende weer.
Maar toch is dit niks vergeleken met die andere tsunami
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Het dodental als gevolg van de tsunami in Indonesië maandag is opgelopen tot 394. Dit is vrijdag van een officiële bron in het Aziatische land vernomen. Maandag overspoelde na een aardbeving een tsunami de afgelegen Mentawai-eilanden bij West-Sumatra. Golven van zeker 3 meter hoog zaaiden dood en verderf, met name op de eilanden Noord-Pagai en Zuid-Pagai. De Mentawai-archipel telt circa zeventig eilanden en ligt ongeveer 150 kilometer uit de kust van Sumatra.
Bron De Pers
Een tekort aan boten en aanhoudend noodweer maken de hulpverlening aan de slachtoffers van de tsunami op de Mentawai-eilanden bij West-Sumatra bijna onmogelijk. Op de getroffen eilanden zijn dringend voedsel, drinkwater, medicijnen en dekens nodig. De hulpgoederen konden door de hoge golfslag en de harde wind tot dusverre niet per schip vanuit West-Sumatra worden aangeleverd.
Daarom werden helikopters ingezet om de goederen naar de grotere plaatsen op de eilanden te brengen. Vandaar moeten de goederen evenwel per boot verder worden vervoerd, omdat de wegen er te slecht begaanbaar zijn voor vrachtwagens en ook helikopters niet in de grotendeels verwoeste dorpjes kunnen landen. Er zijn echter niet genoeg boten. De boten van de bewoners zijn merendeels door de tsunami weggevaagd.
Bron Nieuws.nl
Het laatste nieuws over het dodental door de tsunami op de Mentawai Eilanden uit de kust van West Sumatra is dat het dodental verder opgelopen is naar 413. Er worden op dit moment nog 298 mensen vermist. Er vielen ook 267 zwaargewonden en 142 lichtgewonden aldus ambtenaren ter plekke. Hendri Doris Satoko, voorzitter van het regionale Huis der Afgevaardigden van de Mentawai Eilanden, zei dat het zwaartepunt van het reddingswerk verschoven is naar het voorzien in medische noodhulp, logistiek en onderdak voor de slachtoffers in plaats van het zoeken naar overlevenden.
Satoko zei dat de regionale politie van West Sumatra voedselhulp en andere goederen door midden van een Hercules vliegtuig heeft kunnen afwerpen in bepaalde delen van het getroffen gebied. De noodhulp was afkomstig van de organisatia SurfAid. Zeker 700 gebouwen zijn getroffen, waarvan er zeker 500 onbruikbaar zijn geworden. Een van de grootste uitdagingen voor nationale en internationale hulporganisaties is om het getroffen gebied te bereiken. Dit is moeilijk omdat er geen landingsbanen zijn die gebruikt kunnen worden, waardoor alleen transport over water als optie over blijft.
De regent van de Mentawai Eilanden, Edison Saleleubaja, benadrukte dat door de problemen er geen zwaar materieel ingezet kan worden om te zoeken naar slachtoffers. Saleleubaja voegde hier aan toe dat er een noodhospitaal zal worden opgezet in de buurt van Sikakap, waar alle gewonden behandeld zullen worden. Evacuatie van gewonden is echter ook een probleem wat nog overwonnen moet worden. Slecht weer dat het gebied teistert zorgt er bovendien voor dat vervoer per boot gevaarlijk is. De lokale autoriteiten hebben verder slechts de beschikking over drie helikopters, twee van de politie en een van de luchtmacht. Er is op dit moment ook pas slechts 4.000 liter brandstof verspreid.
De eerste reddingswerkers kwamen pas woensdag aan, twee dagen dat de 7,7 magnitude beving het gebied trof en de tsunami veroorzaakte. Zeker 10 dorpen zijn geheel van de kaart geveegd in het gebied. De beving had een diepte van slechts 20 kilometer en er werd direct een tsunami-alarm uitgegeven, maar deze bereikte de kustbewoners niet op tijd.
Bron Indonesiepagina
Het dodental als gevolg van de tsunami in Indonesië maandag is opgelopen tot 449. Dit is zondag van een officiële bron in het Aziatische land vernomen. 96 mensen staan nog te boek als vermist. Maandag overspoelde na een aardbeving een tsunami de afgelegen Mentawai-eilanden bij West-Sumatra. Golven van zeker 3 meter hoog zaaiden dood en verderf, met name op de eilanden Noord-Pagai en Zuid-Pagai. De Mentawai-archipel telt circa zeventig eilanden en ligt ongeveer 150 kilometer uit de kust van Sumatra. De tsunami heeft hele dorpen weggevaagd. Bijna 15.000 daklozen zijn ondergebracht in provisorische kampen.
Merapi
Het dodental van de andere ramp die Indonesië heeft getroffen, de vulkaanuitbarsting van de Merapi op Java, is zondag opgelopen tot 38.
Bron Nu.nl
edit: het heeft er zelfs vandaag nog gerommeld | Gewijzigd: 31 oktober 2010, 12:09 uur, door onweeer
Een maand na de dodelijke tsunami die de Mentawai eilanden trof, zoeken nog ruim 11.000 mensen onderdak, iets wat gezien wordt als de meest belangrijke uitdaging voor hulporganisaties en de overheid. "Het meest belangrijke voor de overlevenden van de tsunami is dat ze onderdak krijgen en zo hun leven opnieuw kunnen opbouwen," aldus Andi Hanindito, hoofd van het agentschap Rampen van het Departement van Sociale Zaken.
Op 25 oktober werden de eilanden getroffen voor een drie-meter hoge tsunami die veroorzaakt werd door een aardbeving met een magnitude van 7,7 op de Schaal van Richter. In totaal kwamen 509 mensen om het leven, en werden vele honderden huizen van de kaart geveegd. Een maand na de tsunami zitten nog altijd meer dan 11.000 mensen in tenten op de eilanden Noord Pagai, Zuid Pagai, Zuid Sipora en Sikakap. Hoewel de officiele periode dat de tsunami als actuele ramp aangemerkt werd inmiddels afgelopen, is de overheid toch van plan om meer dan 1.000 tijdelijke en 1.600 permanente woningen te bouwen voor de slachtoffers van de tsunami. Deze huizen zouden verspreid over de drie zwaarst getroffen eilanden neergezet moeten worden.
Met gelden uit nationale en provinciale begrotingen, alsmede van donoren, kan de overheid in totaal zo'n 40 miljoen dollar uittrekken voor de wederopbouw van het gebied en de verhuizing van de inwoners die elders hun heil willen zoeken. Bovendien moet er ook geld zijn voor het voorbereiden van de bevolking op een mogelijke toekomstige ramp.
"Het geld zal niet alleen uitgegeven worden aan de bouw van huizen, maar ook voor de aanleg van infrastructuur als waterleiding, communicatielijnen en gezondheidszorg. Ook moeten de mensen zo hun oude leven van voornamelijk visserij en agrarisch werk weer kunnen oppakken," zei Indroyono Soeliso, een secretaris van het Departement van Volkswelvaart. De overheid zal ook mensen verhuizen die nu hogerop willen gaan wonen om een nieuwe tsunami te ontwijken.
Bron Indonesiepagina