De autoriteiten in Indonesië hebben het dodental als gevolg van de recente uitbarstingen van de Merapi-vulkaan naar boven bijgesteld tot 240. Eerder was nog melding gemaakt van 206 sterfgevallen.
De bijna 3000 meter hoge vulkaan is een van de actiefste ter wereld. Op 26 oktober kwam de Merapi tot uitbarsting. In de afgelopen weken bleef de vulkaan aswolken en lava uitspuwen.
Bron: AD
Het hoofd van het Agentschap Geologie, R. Sukhyar, heeft laten weten dat de hoeveelheid energie die in de Merapi vulkaan opgeslagen zit sinds de uitbarsting van 3 tot 8 November nu vergelijkbaar is met de energie die de vulkaan had na de eerste uitbarsting op 26 oktober jongstleden. Dit is dan ook een directe reden geweest om in sommige gebieden de gevarenzone te verkleinen. Op satelietbeelden is bovendien ook te zien dat de hoeveelheid zwaveldioxide die door de vulkaan wordt uitgestoten inmiddels aan het afnemen is. Dit betekent dat de magmatische activiteit van de vulkaan ook aan het afnemen is. Tijdens de grote uitbarsting van 5 november werd 120 kiloton zwaveldioxide uitgestoten, terwijl dit op 8 november nog maar 40 kiloton is. Nu is de hoeveelheid al haast niet meer te meten.
De gevarenzone voor de Merapis vanochtend bijgesteld voor de meeste gebieden. Voor Klaten en Boyolali is deze nu op 10 kilometer gezet, voor Magelang op 15 kilometer en voor Sleman is deze gehandhaaft op 20 kilometer. Dit heeft ermee te maken dat de vorm van de vulkaan veranderd is en de krater nu open ligt in zuidelijke en zuidwestelijke richting. Tijdens de uitbarstingen die sinds 26 oktober hebben plaatsgevonden zijn alle hete pyroclastische wolken in zuidelijke en westelijke richting gestuurd. De lava-koepel die zich op dit moment aan het vormen is op de top kan ook alleen uitbreken in de richting van Sleman mocht dit het geval zijn.
De vulkaan zal nauwkeurig in de gaten gehouden worden om de veilige zone te kunnen bepalen. Er zijn ook weer meetinstrumenten geplaatst op diverse plekken. Vele van deze meetapparatuur sneuvelde in de diverse zware uitbarstingen sinds 26 oktober. De rivieren die hun oorsprong hebben op de hellingen van de vulkaan kunnen bovendien allemaal gevaar opleveren in verband met de grote hoeveelheid materiaal die door de vulkaan is afgezet.
Bron Indonesiepagina
Er zijn opnieuw lichamen gevonden van mensen die in Indonesië om het leven gekomen zijn bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi. De dodentol is zo opgelopen tot 242, maar omdat er nog veel vermisten zijn, zal de tol wellicht nog verder stijgen. Reddingswerkers vonden drie lichamen in een dorpje op de flanken van de Merapi. Door de hete vulkanische as zijn vele lichamen die teruggevonden werden onherkenbaar.
Volgens het Indonesische agentschap dat de hulpverlening bij nationale rampen coördineert, heeft de uitbarsting van de Merapi ook meer dan 500 mensen verwond. Ruim 380.000 Indonesiërs die in de omgeving van de vulkaan woonden, worden momenteel nog in voorlopige tehuizen opgevangen.
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:21 uur, door Joyce.s
De grote hoeveelheid materiaal die in de afgelopen weken door de Merapi vulkaan is afgezet in de Gendol rivier in het district Cangkringan maakt het zoeken naar slachtoffers van de reeks uitbarstingen erg moeilijk. Omdat het uitgestoten materiaal er alweer enige tijd ligt, werkt het zoeken met een eenvoudige schop bovendien ook niet meer. Het zoeken naar lichamen gebeurt voornamelijk op aanwijzing van dorpelingen uit de desbetreffende dorpen. De aanwijzingen zijn niet altijd even duidelijk, ook omdat de directe omgeving van veel van de dorpen aan de rivier compleet veranderd is door de uitbarstingen van de Merapi vulkaan. Ook zorgen de vele lichamen en dode dieren bovendien voor een flinke stank in het gebied.
"Normaal is het zoeken naar personen die overleden zijn door brandwonden vrij eenvoudig, omdat deze lichamen een specifieke geur afscheiden. Echter zorgen de vele dode dieren in het gebied ervoor dat deze geur niet meer eenvoudig te ontdekken is," aldus een medewerker van reddingsteams in het gebied. Er worden dan ook maar bij mondjesmaat lichamen geborgen.
Nadat de lichamen eindelijk zijn geborgen worden deze zo goed als het kan overgebracht naar het Sardjito ziekenhuis in de stad Yogyakarta waar ze mogelijk geidentificeerd worden. Omdat veel lichamen echter verbrand zijn is dit niet eenvoudig. Hier komt bovendien nog bij dat door het steeds langere wachten de lichamen verder ontbinden. Ook worden lichamen vaak in delen onder dikke lagen puin vandaan gehaald. Op dit moment staan 257 inwoners officieel als vermist gemeld bij de provinciale politie van Yogyakarta. Eerder hield het Sardjito ziekenhuis deze statistieken bij, maar zij richten zich nu voornamelijk op de behandeling van gewonden en het identificeren van zoveel mogelijk van de geborgen lichamen voordat deze in massagraven begraven worden of door nabestaanden worden opgehaald.
Bron Indonesiepagina
Duizenden Indonesische families zijn maandag teruggekeerd naar hun dorpen rondom de vulkaan Merapi. De vuurspuwende berg barst minder heftig uit dan de afgelopen weken. Ongeveer 30.000 mensen hebben volgens het Indonesische crisiscentrum de tijdelijke opvang verlaten. De onveilige zone rondom de vulkaan is op de meeste plekken geslonken tot een straal van 10 tot 15 kilometer. De zone had een straal van 20 kilometer. Alleen aan de zwaargetroffen zuidzijde van de vulkaan is de veiligheidszone nog niet verkleind.
Vulkanologen waarschuwen dat de vulkaan nog steeds een gevaar vormt, hoewel de intensiteit van de uitbarstingen is afgenomen.
Bron: AD
Het internationale vliegveld van Yogyakarta, Adisucipto, zal zeker nog tot 20 november 18:00 uur lokale tijd gesloten zijn. De vulkanische activiteit van de Merapi vulkaan is nog zo hoog, dat besloten is om de sluiting eenvoudigweg met vijf dagen te verlengen om onduidelijkheid te voorkomen. Eerder was de sluiting tot 15 november al vastgesteld, met een mogelijkheid tot verlenging van de sluiting afhankelijk van de situatie.
De algemeen directeur Luchtverkeer van het Ministerie van Transport, Harry Bakti S. Gumay, legde uit dat vulkanische as afkomstig van de Merapi vulkaan nog altijd voor problemen zorgde. "Het luchtruim hangt nog vol as, waardoor het luchtverkeer ernstig verstoord zou worden." Het besluit tot verlenging van de sluiting is genomen in nauw overleg met het Meteorologisch, Klimatologisch en Geofysisch Agentschap BMKG en het Vulkanologisch Centrum van het Ministerie van Energie en Bodemrijkdommen.
De komende vijf dagen van sluiting zullen gebruikt worden om de situatie verder te controleren en fijn te stellen. Mocht blijken dat de lucht schoon genoeg is, dan zal er weer gevlogen gaan worden. Passagiers die naar Yogyakarta willen reizen wordt aangeraden om naar Solo of Semarang te vliegen. Vanuit daar kan men dan over de weg verder reizen naar de eindbestemming Yogyakarta. Inmiddels is ook duidelijk dat de langdurige sluiting van het vliegveld enorme gevolgen heeft voor de regionale economie. Hotels melden dalende kamerbezetting en ook handelaren in de stad merken te terugval in het aantal toeristen, zowel binnenlands als buitenlands.
Bron Indonesiepagina
Duizenden inwoners op de hellingen van de Merapi vulkaan zijn inmiddels teruggekeerd naar hun met as bedekte dorpen. Inwoners van een van de meest actieve vulkanen in de wereld wuiven het gevaar van een mogelijke nieuwe uitbarsting kennelijk weg.
De als zeer onvoorspelbaar bekend staande vulkaan in Midden Java kwam op 26 oktober vrij plotseling tot en hevige uitbarsting die tot op heden aan zeker 259 mensen het leven heeft gekost. De Merapi vulkaan is nog altijd niet geheel tot bedaren gekomen en spuwt nog met regelmaat aswolken, pyroclastische wolken en lava uit. De activiteit van de vulkaan is echter wel flink teruggelopen in de afgelopen dagen.
Nadat vele vluchtelingen al bijna drie weken in opvangkampen zaten, besloot een deel gisteren al terug te gaan, waarbij ze zoveel mogelijk spullen die ze in de afgelopen tijd hebben verkregen meenamen, omdat hun dorpen vaak geheel van de kaart geveegd zijn. "Hun huizen zijn vaak bedekt in een dikke laag as, ze kunnen niet meer oogsten. We moeten een manier vinden om ze te helpen, want ze hebben niets om te eten als ze terug gaan," aldus Lilik Sujati, dorpshoofd van Jati, een dorp op de hellingen van de vulkaan.
Enkele dagen geleden liet de overheid weten dat de gevarenzone rond de tot rust komende vulkaan verkleind was. Dit leidde al vrij snel tot het feit dat mensen weer huiswaarts wilden keren, ondanks het feit dat de vulkaan nog lang niet veilig is verklaard. In totaal zaten er bijna 390.000 evacués in diverse opvangkampen in de regio.
Bron: Indonesiëblog
De intensiteit van de vulkanische activiteit is nog steeds net zo hoog als vorige week, meldt een senior geoloog. "De vulkanische activiteit van Merapi is in de periode van 11 tot 16 november zelfs toegenomen," rapporteert het hoofd van het "Volcanology and Geological Disaster Mitigation Agency (PVMBG)" Surono. Volgens de resultaten van de seismologische metingen liep de vulkanische activiteit op van 1 meting op 1 november, naar 6 metingen op 12 november en verder naar 31 en 34 op 15 november tot 20 metingen op 16 november (gemeten tot 12.00h).
Vanaf 3 november tot heden is de Merapi continu aan het uitbarsten, maar de mensen in het dorp Sleman op de helling van de berg en in Yogykarta, een stad aan de voet van de berg zouden nooit in staat zijn om de uitbarstingen te zien. De erupties en de wolken van vulkanisch as gaan vaak westwaarts en de as valt in Magelang en omgeving. Als gevolg van de uitbarstingen is er op de top van de vulkaan, naast de reeds bestaande drie kleinere kraters, een nieuwe grotere krater ontstaan. Als gevolg van deze kraters is in de duisternis op de top van de vulkaan het gloeien van het vuur / lava goed waar te nemen. De aanwezigheid van deze kraters is gunstig, omdat de vulkaan via deze kraters de opgebouwde energie beetje bij beetje kan laten ontsnappen.
De Merapi heeft nog steeds het hoogste gevaarniveau als status, echter de gevarenzone rond de vulkaan is verkleind tot een paar districten in de directe omgeving van de vulkaan. Hoewel de straal van de gevarenzone is verkleind, betekent dit niet, dat mensen zich dichtbij de nieuwe grens van de gevarenzone mogen bevinden. Surono meldt hierover het volgende: "We did not recommend the people to get close to the new 10-kilometer radius for Boyolali and Klaten districts and 15 kilometer for Magelang but the recommendation for the new radius was given based upon the longest distance of hot cloud flows which have so far been posing the main threat,". Gebaseerd op observaties ter plaatse is de gevarenzone rond de vulkaan tot die afstand teruggebracht, tot waar de hete wolken reiken. Echter de verkleining van de gevarenzone betekent niet, dat daarmee ook de status van de vulkaan wordt gedowngraded.
©onweer-online
Bron: Antara
Het dodental door de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Merapi is opgelopen naar 273. Dat heeft een functionaris van de rampendienst woensdag laten weten. Rondom de vulkaan zijn meer lijken gevonden. Maandag stond het dodental nog op 259. Ongeveer 300.000 personen verblijven nog in opvangkampen. Sinds zondag zijn circa 50.000 mensen teruggekeerd naar hun woning. Toen maakten de autoriteiten bekend dat de onveilige zone rondom de Merapi kon worden ingeperkt.
Vulkanologen waarschuwen dat de vulkaan nog steeds een gevaar vormt, hoewel de intensiteit van de uitbarstingen is afgenomen. De erupties van de Merapi begonnen op 26 oktober.
Bron: Nu.nl
Onweersdagen: 0
Met het zwaartepunt van het regenseizoen in aantocht voor Yogyakarta en omgeving, moeten de mensen in de buurt van de oevers van de Code rivier rekening houden met modderstromen afkomstig vanaf de hellingen van de Merapi vulkaan. De Code rivier doorsnijdt de stad Yogyakarta en is een van de vele rivieren waar grote hoeveelheden vulkanisch materiaal in terecht is gekomen in recente weken.
Tot op heden heeft afwijkend weer uit de kust bij Bengkulu er voor gezorgd dat het relatief droog is in Yogyakarta, maar het is niet de verwachting dat dit lichtelijk drogere weer nog erg lang aan zal houden. Er zal naar verwachting dan ook een flinke hoeveelheid neerslag vallen in de komende twee maanden, waardoor een hogere stand van de rivieren in de omgeving eenvoudig tot overstromingen en modderstromen kan leiden. De bevolking in de buurt van de rivieren wordt dan ook opgeroepen om zo goed als het kan zelf de rivier uit te baggeren om zo enige diepte te krijgen. Op dit moment ligt er op de bodem van de rivier in Yogyakarta een afzetting tot wel een halve meter diep, waardoor het waterpeil veel eenvoudiger op kritieke niveaus kan komen.
Het stadsbestuur in Yogyakarta heeft op verschillende plaatsen graafmachines ingezet om de rivier uit te baggeren, maar dit is bij lange na niet voldoende om de rivier weer snel op zijn oude diepte te krijgen. Daarom moet de bevolking ook meehelpen. Het voordeel hierbij is dat er voor zand afkomstig van de Merapi gewoon betaald wordt, omdat het prima bouwmateriaal is.
Bron Indonesiepagina
Het dodental als gevolg van de uitbarstingen van de Indonesische vulkaan Merapi is gestegen tot 275. Dat maakte de Nationale Rampenbestrijdingsdienst donderdag bekend. De Merapi barstte eind vorige maand uit en braakte hete gaswolken, stenen en lava uit. De ergste uitbarsting vond op 5 november plaats. De meeste slachtoffers kwamen om door de gloeiend hete gaswolken. Anderen overleden tijdens evacuaties of als gevolg van ademhalingsproblemen en andere kwalen die worden toegeschreven aan de uitbarsting.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Zo'n 70.000 mensen die eind vorige maand op de vlucht sloegen voor een reeks uitbarstingen van de Merapi vulkaan in Midden Java zijn weer naar hun huizen teruggekeerd nadat de overheid enkele gevarenzones van de lijst schrapte. Er is echter wel duidelijk gemaakt dat de vulkaan nog altijd niet geheel tot rust is gekomen.
"De noodsituatie rond de Merapi vulkaan is nog altijd niet opgelost omdat de vulkaan nog op de hoogste alarmstatus staat en de vulkaan bovendien nog altijd uitbarst," aldus Syamsul Muarif, hoofd van het Nationaal Agentschap Rampen BNPN. Bijna 600 mensen liggen nog in het ziekenhuis met onder meer zware brandwonden en andere ziekten gerelateerd aan de uitbarsting.
"Op dit moment is nog niet te zeggen wanneer de uitbarstingen stoppen. Zolang de Merapi nog op het hoogste niveau blijft, zal ook de noodsituatie niet worden opgeheven," voegde hij toe. In eerste instantie verklaarde de regering de uitbarsting van de Merapi tot ramp voor een periode van twee weken na de uitbarsting op 25 oktober.
Per 18 november staan er nog bijna 300.000 mensen geregistreerd als evacué. Zij zijn verspreid over bijna 750 locaties in Midden Java. Als de noodtoestand is opgeheven zal de overheid beginnen met het oprichten van tijdelijke behuizing voor de slachtoffers die hun huizen verloren hebben. Hierbij zal het leger ingezet worden en zal de overheid land ter beschikking stellen.
Bron Indonesiepagina
De luchthaven van Yogyakarta, een van de internationale luchthavens op het Indonesische eiland Java, is zaterdag weer opengegaan voor het vliegverkeer. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De luchthaven was bijna twee weken dicht als gevolg van de asspuwende Merapi-vulkaan, die op Java ligt. De vulkanische as levert gevaar op voor de motoren van vliegtuigen. Begin november moesten meer luchthavens om die reden dicht, ook die van Jakarta. De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda wil niks zeggen over de schadepost die de aswolk hen inmiddels heeft opgeleverd. Het bedrijf liet alleen weten dat het ze ,,omzet kost''. De uitbarstingen van de Merapi hebben inmiddels aan 283 mensen het leven gekost.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Zware overstromingen veroorzaakt door grote hoeveelheden koud vulkanisch materiaal afkomstig van de Merapi vulkaan zorgen voor een nieuwe noodsituatie, maar nu in de stad Yogyakarta. Burgemeester Herry Zudianto liet gisteren weten dat zo'n 1.000 mensen die woonachtig zijn in de lager gelegen gebieden langs de Code rivier geevacueerd moeten worden omdat overstromingen de wijken Gondolayu, Danurejan, Prawirodirjan en Keparakan treft.
Er wonen in totaal zo'n 13.000 mensen aan de Code rivier in de stad Yogyakarta. Eerder al werden zandzakken geplaatst door inwoners, maar dit bood echter weinig soelaas. Er zijn in totaal 94 plekken ingericht voor noodopvang. Aangezien het regenseizoen is, is het niet te voorspellen wanneer er een overstroming zou kunnen plaatsvinden.
Surono, het hoofd van het Agentschap Beheer Vulkanologische en Geologische Rampen, heeft inwoners aangeraden om zeker 300 meter afstand te bewaren van de rivier, uit voorzorg voor eventuele overstromingen. Velen negeren dit echter en blijven in hun huizen, die soms direct aan de rivier staan. De plotselinge overstromingen zorgt vooral voor schade aan bruggen op dit moment.
Bron Indonesiepagina
Het Centrum voor Volcanologische en Geologische Rampen PVMBG, heeft de alarm-status van de Merapi vulkaan in Centraal Java verlaagd naar niveau drie, waar dit eerder nog niveau vier was. Verlaging van de status werd besloten na een inventarisatie van de stand van zaken. Hieruit bleek dat de activieit van de vulkaan inderdaad steeds verder terugloopt.
De Merapi vulkaan kwam eind november voor het laatst echt tot uitbarsting. De ruim 300 doden door deze uitbarsting werden echter voornamelijk veroorzaakt door de tweede en zwaarste uitbarsting van de vulkaan begin november. Deze uitbarsting was de zwaarste in meer dan een eeuw en zorgde voor een groot aantal hete pyroclastische wolken waardoor honderden mensen bedolven werden onder vulkanisch materiaal.
Bron Indonesiepagina
Het Agentschap Onderzoek Vulkanologie in Yogyakarta heeft de status van de Merapi vulkaan verlaagd naar het 2e niveau. Dit gebeurde nadat bij een evaluatie is gebleken dat de activiteit van de vulkaan verder is teruggelopen in vergelijking met enkele weken geleden, toen de status van de vulkaan ook al verlaagd werd.
De vulkaan, die eind oktober het begin maakte van een uitbarsting die uiteindelijk de grootste zou worden in meer dan een eeuw, laat niet langer dagelijks trillingen zien. Enkele van de andere indicatoren zijn ook weer terug op het standaard niveau voor de vulkaan, waardoor er niet langer een direct gevaar bestaat voor een hernieuwde uitbarsting.
Bron Indonesiepagina
Zeker 21 huizen werden zaterdag bedolven onder een modderstroom van vulkanisch materiaal dat de hellingen van de Merapi vulkaan af kwam. Volgens de Jakarta Post kwam er niemand om het leven, maar zorgde plotselinge modderstroom wel voor chaos in het dorp Agromulyo.
De warme modderstroom kwam op gang na een middag van zware regenval in het gebied. Een gezin van drie kon niet op tijd wegkomen en liep brandwonden op. Tientallen motoren en vee werden begraven onder de modderstroom. Sinds een zware uitbarsting van de vulkaan in oktober en november 2010 zijn zeker 300 mensen om het leven gekomen. De Merapi is een van de meest actieve vulkanen van Indonesië.
Bron Indonesiepagina
De activiteit van de Merapi vulkaan in Midden Java is weer aan het toenemen. Volgens het Vulkanologisch Instituut BPPPTK is de nieuwe activiteit toe te schrijven aan de opbouw van een nieuwe lavakoepel in de krater van de vulkaan. De alarmstatus van de Merapi vulkaan is vooralsnog onveranderd een niveau drie. De nieuwe vorm van de top van de vulkaan kan gezien worden vanaf de nederzetting Sambungrejo in het dorp Balerante in het district Klaten. Deze lokatie is ongeveer vier kilometer van de top van de vulkaan. Medewerkers van het instituut houden de vulkaan bovendien met apparatuur in de gaten. Ook hieruit is af te lezen dat de vulkaan actiever aan het worden is.
In de afgelopen twee dagen produceerde de vulkaan 122 trillingen en kwam er vijf keer lava omhoog uit de vulkaan. Deze lava bleef allemaal binnen de krater en het vormen van de nieuwe lavakoepel kan nog niet met het blote oog gezien worden omdat deze nog niet hoog genoeg is. Dorpelingen in de buurt van de vulkaan voelden enkele van de trillingen bovendien. De Merapi vulkaan kwam eind oktober 2010 gewelddadig tot een grote uitbarsting waarbij de vulkaan voor dood en verderf zorgde in de wijde omgeving. Honderden hete aswolken werden door de vulkaan uitgespuwd, hele dorpen bedekkend. Naar schatting kwamen ruim 300 mensen om het leven door het natuurgeweld. De regio wordt sinds de uitbarsting bovendien geteisterd door modderstromen van vulkanisch materiaal.
Bron Indonesiepagina