De meest recente reeks uitbarstingen van de Merapi vulkaan, die inmiddels worden omschreven als de zwaarste in ruim een eeuw, heeft tot op heden voor 122 dodelijke slachtoffers gezorgd. Afgelopen donderdag was het zware gerommel van de vulkaan tot op 25 kilometer afstand te horen. Hierbij bereikte de aswolk een hoogte van 10 kilometer en kwamen hete aswolken tot 11 kilometer ver de hellingen af. De zware uitbarstingen hebben ertoe geleid dat er in totaal 32 dorpen in de provincies Yogyakarta en Centraal Java geheel zijn geëvacueerd. "Het evacuatieproces is nog altijd in volle gang. We zijn bang dat er nog meer doden zijn gevallen omdat bepaalde gebieden totaal ontoegankelijk zijn vanwege hete asval en ander vulkanisch materiaal," zei Banu Hermawan van het algemeen ziekenhuis Sardjito in de stad Yogyakarta.
Gisteren werden tientallen lichamen geborgen terwijl vele gewonden weggevoerd werden naar ziekenhuizen in de regio. In het dorp Bronggan, op 15 kilometer van de krater van de vulkaan, werden in totaal 78 lichamen aangetroffen die tot onder een laag as en vulkanisch materiaal van wel 30 centimeter lagen begraven. De hete as bereikt bij uitstoot temperaturen van 750 graden Celsius en veegde hele dorpen van de kaart. Hoewel de Merapi in de afgelopen eeuw zeker 1,500 keer een uitbarsting heeft laten zien, wonen er toch duizenden mensen op de berghellingen vanwege de enorm vruchtbare grond. Op dit moment zijn alle dorpen in een straal van 12 kilometer geëvacueerd en wordt de gevarenzone steeds groter ingeschaald.
Na de meest recente uitbarsting heeft president Susilo Bambang Yudhoyono het gebied een nationaal rampgebied verklaard, waardoor de nationale overheid de leiding overneemt over reddingswerk en andere activiteiten in het gebied. Het aantal evacués zou op dit moment al boven de 100.000 liggen volgens een medewerker van het regionale rampenteam.
De provincie Centraal Java heeft laten weten dat de 21 miljard Rupiah (1,8 miljoen euro) die vrijgemaakt was voor noodhulp al binnen zeer korte tijd geheel op zal zijn door de enorme omvang van de huidige uitbarsting. De minister van Energie en Bodemrijkdommen, R. Sukhyar, omschreef de uitbarsting van de Merapi als de zwaarste in ruim een eeuw.
Bron Indonesiepagina
Het dodental van de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java is opgelopen tot 138.Twintig mensen die gisteren zwaar gewond raakten door een brandende gaswolk, zijn in een ziekenhuis aan hun verwondingen bezweken. Aan de voet van de vulkaan is een noodhospitaal ingericht om slachtoffers te behandelen. Sommigen hebben brandwonden over 95% van hun lichaam. De uitbarsting van de Merapi is de zwaarste in 140 jaar. De vulkaan werd op 26 oktober weer actief. Na de laatste eruptie is de gevarenzone uitgebreid van 15 naar 20 kilometer rond de vulkaan op Java.
Bron: NOS
De activiteit van de Merapi vulkaan laat nog geen enkel teken van afkoeling zien. Tot op heden stoot de vulkaan aswolken tot kilometers hoog uit, en komen er ook met enige regelmaat hete aswolken de hellingen van de vulkaan naar beneden denderen, aldus een woordvoerder van de afdeling Geologie van het Ministerie van Energie en Bodemrijkdommen.
Het aantal dodelijke slachtoffers loopt ook nog steeds verder op, omdat er op de hellingen van de vulkaan op verschillende plekken lijken worden geborgen. De meeste personen zijn om het leven gekomen door een van de vele hete aswolken die door de vulkaan werd uitgespuwd in de afgelopen dagen. Mensen werden verrast in hun slaap of vluchten richting gloeiend hete rivieren.
In en rond de stad Yogyakarta regende het vandaag enige tijd. Dit zorgt op dit moment weer voor het aanzwellen van enkele rivieren die door de stad lopen en in de afgelopen dagen ook vulkanisch materiaal zijn gaan afvoeren. Lokaal zijn er al kleine overstromingen geweest, de verwachting is dat dit vaker zal gaan gebeuren in de komende uren en dagen.
Bron Indonesiepagina
36 vluchten van en naar Jakarta zijn geschrapt door de aswolk die de vulkaan Merapi uitspuwt. Onder de maatschappijen die vluchten hebben geschrapt, zijn Singapore Airlines, AirAsia, Emirates, Malaysia Airlines, JAL, Turkish Airlines, Lufthansa, China Airlines, Korean Air, KLM en Tiger Air en ook de Indonesische maatschappij Mandala. De luchthaven van de stad Yogyakarta, in de omgeving van de vulkaan, is met een laag as bedekt en bleef gesloten. De KLM-vlucht van Amsterdam naar Jakarta verloopt via een tussenstop in Kuala Lumpur in Maleisië. Het eerste deel van het traject wordt wel afgelegd. Passagiers die vastzitten in Jakarta of Kuala Lumpur, hebben de keuze om af te wachten of hun vlucht om te boeken naar een maatschappij die nog wel vliegt. Het luchtverkeer zou ook morgen ontregeld zijn op de verbindingen tussen Indonesië, de rest van Azië, het Midden-Oosten of Europa. Of ook in de dagen erna vluchten worden geschrap, zal afhangen van de ontwikkeling van de aswolk, die momenteel Jakarta nog niet heeft bereikt. De Merapi begon op 26 oktober uit te barsten. Bij de uitbarsting vielen tot dusver 128 doden. De vulkaan bleef vandaag as en vulkanische gruis uitspuwen, maar in mindere mate dan vrijdag.
Gevarenzone
Reddingswerkers vonden nog lichamen van slachtoffers die bij de zware uitbarsting van donderdagnacht om het leven kwamen. De zoektocht wordt voortgezet, zei een van hen, Bayu Gawtama. "De dorpen zien er als spookdorpen uit, zoals in een griezelfilm", zei hij. Bijna 200.000 mensen werden uit de gevarenzone geëvacueerd. De meeste van hen leven in noodonderkomens. "Ik denk dat de uitbarsting van vrijdag zelfs de koppigste boer schrik heeft aangejaagd", aldus nog Gawtama. Veel omwonenden weigerden lange tijd weg te gaan en hun vee achter te laten.
Bron: HLN.nl | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Vulkanologen hebben onder de vulkaan Merapi een gigantisch magma-reservoir ontdekt, die drie keer zo groot is als die van de Tambora. Dat wil dus zeggen.... Drie keer zo groot als de sterkste uitbarsting in de afgelopen 10.000 jaar. De experts in het gebied waarschuwen nu voor een zogenaamde mega-eruptie/superparoxysme. Vulkanologen zeggen als die plots explodeert, is het de ergste eruptie in de geschiedenis van de mens qua slachtoffers en gevolgen. De Merapi ligt op de resten van een eerdere geexplodeerde vulkaan. De grootste bekende uitbarstingen van de afgelopen eeuwen vonden plaats in 1006, 1369, 1786, 1822 en 1872. In 1872 werden vele dorpen verwoest. De laatste krachtige uitbarsting dateert van 1930, toen werden 1.300 mensen gedood. Vulkanologen zeggen dat de Merapi niet te voorspellen is en dat er van alles kan gaan gebeuren. De uitbarsting van afgelopen vrijdag was de sterkste sinds 100 jaar.
©onweer-online
Ik denk dat er op heel Java dan geen overlevende te vinden zal zijn..
Toen de Tambora ging in 1815 was het heel 1816 winter op de wereld een heel jaar lang..
Dan zou de aarde deze warme periode van de laatste decaden in één klap ongedaan maken.
En dan maar niet te spreken over de wereldwijde voedseltekorten die zouden ontstaan.
Ik denk dat er op heel Java dan geen overlevende te vinden zal zijn..
Toen de Tambora ging in 1815 was het heel 1816 winter op de wereld een heel jaar lang..
Dan zou de aarde deze warme periode van de laatste decaden in één klap ongedaan maken.
En dan maar niet te spreken over de wereldwijde voedseltekorten die zouden ontstaan.
Inderdaad, het is een schokkende ontdekking die ze gedaan hebben. Toen in 1816 steeg de graanprijs met 500% meen ik ergens gelezen te hebben
Maar nu hoor je het verhaal op meerdere plekken.
Het is alleen al verontrustend dat wetenschappers deze vergelijking durven te maken, en als ze er ook nog bij zeggen dat het 3 maal zo erg kan worden.
Als ze dit niet hoeven te zeggen dan doen ze dat ook echt niet!
http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0...,727092,00.html
hier lees je het over de tambora, laat staan als de merapi zo uitbarst | Gewijzigd: 6 november 2010, 18:52 uur, door Robin B
En dit was het gevolg voor de VS en Europa..
Wel mooi voor de winterliefhebbers hier, nachtvorst in augustus.
En dit was het gevolg voor de VS en Europa..
Wel mooi voor de winterliefhebbers hier, nachtvorst in augustus.
maar dan missen we wel het onweer maargoed daar hebben we het nu niet over...
als de merapi nu zo uitbarst zou het deze winter welles heel koud kunnen worden
Een prachtig gezicht, al dat natuurgeweld. Maar natuurlijk vreselijk voor de mensen en dieren daar.
Laten we hopen dat zo'n mega-uitbarsting achterwege blijft zeg.
Bij deze overigens O-O bedankt voor de berichtgeving hieromtrent.
Handig om alle berichten bij elkaar te hebben.
Een prachtig gezicht, al dat natuurgeweld. Maar natuurlijk vreselijk voor de mensen en dieren daar.
Laten we hopen dat zo'n mega-uitbarsting achterwege blijft zeg.
Bij deze overigens O-O bedankt voor de berichtgeving hieromtrent.
Handig om alle berichten bij elkaar te hebben.
supervulkanen zijn nog erger deze uitbarsting zal vrijwel heel erg worden laat staan dan ook een supervulkaan