Asregens afkomstig van de Merapi vulkaan vermengd met gewone regen bereikten gisteren in de namiddag de stad Solo. De as, afkomstig van de meest recente uitbarsting van de vulkaan rond 15:30 lokale tijd gistermiddag, zorgde er onder andere voor dat het vliegveld Adi Soemarmo bij Solo een uur gesloten moest worden.
Een manager van het vliegveld, Edi Martono, liet weten dat het vliegveld tussen 18:00 en 19:00 een uur gesloten moest worden om de veiligheid van de passagiers te garanderen. De windrichting stond tussen die tijd precies uit de richting van de Merapi vulkaan. Tien minuten voor de sluiting meldde piloot die zijn vliegtuig net had neergezet op het vliegveld dat het te gevaarlijk zou zijn om te vliegen.
Een vlucht van Lion Air die om 17:40 had moeten vertrekken liep enkele uren vertraging op. Ook een vlucht van Garuda Indonesia die rond zessen vertrok moest weer terugkeren naar het vliegveld en kon ook pas later die avond vertrekken. Rond zeven uur in de avond was de lucht weer voldoende opgeklaard om vluchten toe te staan.
Bron Indonesiepagina
Gedurende de dag vandaag heeft de Merapi vulkaan in totaal acht keer een pyroclastische wolk haar hellingen afgestuurd. Hoewel dit aantal vrij hoog is, kwamen de hete aswolken niet heel erg ver de berg af, aldus observaties die gedaan werden bij de observatiepost Deles in het district Klaten, Centraal Java. Enkele reddingsteams zijn later op de dag richting het gebied van de aswolken gestuurd om ervoor te zorgen dat de situatie geheel veilig is. Er zijn namelijk een aantal inwoners nog altijd in het gebied aanwezig. Ze stellen niet bang te zijn voor de flinke vulkanische uitbarsting die op dit moment gaande is, en blijven daarom ook liever gewoon bij hun vee.
De vulkaan is vooralsnog niet uitgeteld, er werden tot lunchtijd ook 61 trillingen waargenomen die door magma in de vulkaan veroorzaakt werden. Ook waren er nog bijna 60 trillingen die niet gerelateerd waren aan de bewegende massa magma in de vulkaan.
Bron Indonesiepagina
Indonesië heeft vliegtuigmaatschappijen geadviseerd bepaalde routes over Midden-Java te mijden omdat de vulkaan Merapi dinsdagmorgen opnieuw as en rook heeft gespuwd. Het ministerie van Verkeer heeft dat laten weten. Door de overlast door de vulkaan zijn al zeker zes internationale vluchten geschrapt. Het in Maleisië gevestigde AirAsia schrapte vier vluchten. SilkAir, de regionale tak van Singapore Airlines, annuleerde twee vluchten.
In de afgelopen week zijn zeker 38 mensen om het leven gekomen door uitbarstingen van de vulkaan. Een Indonesische vulkanoloog stelde dat de Merapi mogelijk nog maanden blijft spuwen.
Bron De Pers
De vulkaan Merapi in Indonesië heeft vandaag as en lava uitgespuwd bij een nieuwe uitbarsting. De lava liep 4 kilometer van de bergflanken af, zei een vulkanoloog. Sinds vorige week barst de vulkaan dagelijks uit, na een eerste uitbarsting op 25 oktober waarbij 38 doden vielen.
Het hoofd van het Indonesische Centrum voor Vulkanologie zei dat moeilijk voorspeld kan worden wanneer de vulkaan tot rust zal komen. "We dringen er bij de bewoners van de dorpen bij de Merapi op aan pas naar hun huizen terug te keren wanneer de alarmfase verlaagd wordt", zei hij. Sommige dorpsbewoners lijken de waarschuwingen echter in de wind te slaan. De televisie toonde hoe mensen in vrachtwagens naar hun dorpen werden gebracht zodat ze hun vee kunnen voederen. President Susilo Bambang Yudhoyono bezocht een van de kampen waarin geëvacueerde dorpsbewoners opgevangen worden.
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:17 uur, door Joyce.s
Op het Indonesische eiland Java is de vulkaan Merapi opnieuw erg actief. De vulkaan spuwt gas en rotsen uit, en veroorzaakt een immense rookpluim die tot 5 kilometer hoog klimt. De uitbarsting zou drie keer zo hevig zijn als die van vorige week.
De autoriteiten hebben beslist om de verboden zone rond de vulkaan uit te breiden van 10 naar 15 kilometer. Dat betekent dat de vluchtelingenkampen voor de eerder geëvacueerde mensen mee moeten worden verplaatst. Na de eerste uitbarsting van 26 oktober zijn al 70.000 vluchtelingen opgevangen in tijdelijke kampen. Vooral de plaatselijke landbouwers zijn getroffen. Volgens getuigen is de rookpluim die de vulkaan uitspuwt dit keer veel groter. Het is ook de eerste keer dat de krater een uur onophoudelijk lava spuwt. De Merapi ligt in een vrij dicht bevolkt gebied op Java. In de grote omgeving wonen ruim een miljoen mensen. Om de vier of vijf jaar barst de vulkaan uit. In 1930 kwamen daarbij 1.400 mensen om, in 1994 vielen er 60 doden. Vorige week zijn bij de eerste uitbarsting al 38 slachtoffers gevallen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De dodelijkste vulkaan van Indonesië is vandaag opnieuw uitgebarsten. Het was de zwaarste explosie tot nu toe en bewoners moesten in paniek worden geëvacueerd. Vulkaan Merapi is één van de actiefste vulkanen ter wereld. Soldaten moesten buurtbewoners haastig in trucks laden terwijl stenen en brokstukken uit de lucht vielen. Mannen, vrouwen en huilende kinderen werden zo uit de greep van de uitbarstende vulkaan gehaald. De uitbarsting duurde meer dan een uur en zou geen slachtoffers gemaakt hebben.
Ongeveer een week geleden begon vulkaan Merapi uit te barsten en tienduizenden mensen werden sindsdien al naar veiliger oorden gebracht. Intussen kwamen ook al 38 mensen om het leven, de meeste slachtoffers stierven aan de gevolgen van zware brandwonden. Tentrem Wahono en zijn gezin vluchtten op een motorfiets, terwijl ze de explosies achter zich hoorden. "Ik wou enkel nog mijn vrouw en zoon redden. We lieten ons huis en alles achter", zegt hij aan FoxNews. Sinds de laatste uitbarsting werd de crisisstatus rond vulkaan Merapi uitgeropen.
Ring van Vuur
In Indonesië beseft de bevolking hoe hard de Aarde soms kan toeslaan. Er leven 235 miljoen mensen in het land waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen heel normaal zijn. Indonesië ligt op een klein stukje van de 'Ring van Vuur' die de Stille Oceaan omcirkelt, een keten van breuklijnen in de vorm van een hoefijzer. Vulkaan Merapi barstte op 26 oktober voor het eerst uit, amper 24 uur nadat een tsunami zeker 428 doden eiste op enkele afgelegen eilandjes van Indonesië. De eilandjes liggen bijna direct boven de breuklijn die de monstertsunami van 2004 veroorzaakte. Er zijn plannen om de bevolking definitief uit de grote risicogebieden weg te halen. "Ik ben zeker voor", zegt Regen, een inwoner van het eiland Pagai Utara. "Nu zijn we voortdurend bang, vooral 's nachts."
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
De Merapi vulkaan is ook op woensdag wederom uitgebarsten. Dit gebeurde met meer kracht dan de eerdere uitbarstingen. Er werd nu onder meer hete as, lava en heet gesteente uitgestoten tot een afstand van vijf kilometer gedurende een uur. De autoriteiten hebben de gevarenzone voor de vulkaan dan ook vergroot tot 15 kilometer rond de top van de vulkaan. Hierdoor komen nog niet eerder geevacueerde gebieden en zelfs opvangkampen in de zone te liggen.
"Dit is de eerste keer dat een uitbarsting meer dan een uur lang duurde, waarop we hebben moeten besluiten om de opvangkampen verderop te plaatsen, zeker 15 kilometer vanaf de top, in plaats van de oorspronkelijke 10 kilometer," aldus Surono, hoofd van het Vulkanologisch Centrum in de provincie Yogyakarta. "Dit is een buitengewone uitbarsting geweest, zeker drie keer zo zwaar als de allereerste."
Er zijn geen nieuwe slachtoffers gemeld na de meest recente uitbarsting. Wel zijn er eenheden van het leger in de gevarenzone aanwezig. Tijdens een uitbarsting rond lunchtijd gisteren stuurde de Merapi vulkaan hete aswolken richting de valleien van de Krasak en Boyong rivieren. Hete aswolken werden vertikaal tot wel 3,5 kilometer hoog de lucht in gespuwd.
De Merapi vulkaan barstte eind vorige week voor het eerst uit met drie luide explosies en een flinke aswolk. Slechts een dag eerder hadden vulkanologen de status van de vulkaan aangepast naar het hoogst mogelijke niveau toen witte rookwolken te zien waren. Er zijn inmiddels 38 doden gevallen bij deze uitbarsting, de meesten van hen in de eerste dagen van de uitbarsting. Er zitten zo'n 70,000 mensen in opvangkampen.
Bron Indonesiepagina
Na een nieuwe uitbarsting van de Indonesische vulkaan Merapi zijn meer mensen geëvacueerd. In opvangkampen en schuilkelders is het aantal mensen donderdag gestegen van 75.000 naar 90.000, aldus autoriteiten. ''De eruptie van vandaag is groter dan van woensdag. Stoom en vulkaanas werden tien kilometer de lucht in geschoten'', zei een overheidswetenschapper.
Een verwoestende massa kokend water en stoom stroomde negen kilometer over de flanken van de vulkaan naar beneden. De 2914 meter hoge vulkaan Merapi op het eiland Java staat bekend als een van de actiefste vulkanen ter wereld. De naam Merapi betekent in het Javaans 'berg van vuur'.
Bron Nu.nl | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
In Indonesië zijn duizenden mensen in de buurt van de vulkaan Merapi, die deze voormiddag opnieuw aswolken tot 8 kilometer hoog verspreidde, versneld bezig met het ontruimen van het gebied. Er vielen geen gewonden, zo melden de autoriteiten. De Merapi, die 2.914 meter hoog is en sinds 26 oktober erg actief is, lijkt volgens de vulkanologen niet stil te vallen. De vulkaan, gelegen in het centrum van het eiland Java, barstte vanochtend opnieuw uit, en dat "nog heviger dan gisteren".
Veiligheidszone uitgebreid
De overheid besliste gisteren de veiligheidszone rond de vulkaan uit te breiden tot 15 kilometer, in plaats van tot 10 kilometer. Zowat 90.000 mensen verblijven intussen in tijdelijke opvangcentra. De vulkaan bevindt zich middenin een zeer dichtbevolkt gebied. Om de vier àvijf jaar barst hij uit.
Alternatieve vliegroutes
De autoriteiten riepen de luchtvaartmaatschappijen dinsdag op alternatieve routes te gebruiken om te vermijden dat hun vliegtuigen in de buurt van de vulkaan zouden moeten vliegen.
Zestien doden door overstroming
Bij een overstroming als gevolg van hevige regen in twee dorpen in de Oost-Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara kwamen bovendien minstens zestien mensen om het leven en werden ruim 180 woningen verwoest, zo melden de media vandaag.
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Het dodental als gevolg van de uitbarstingen van de vulkaan Merapi in Indonesië is opgelopen tot 44. Gemotoriseerd verkeer in de omgeving van de vulkaan zag zich donderdag genoodzaakt overdag met koplampen aan te rijden vanwege de grote wolken as die de vulkaan uitbraakte. Soldaten hielpen duizenden angstige dorpsbewoners in vrachtwagens om hen buiten bereik van de Merapi in veiligheid te brengen. Sinds 26 oktober is de vulkaan diverse malen uitgebarsten. De krachtigste uitbarsting vond woensdag plaats en noopten de autoriteiten tot het vergroten van de gevarenzone rond de Merapi.
Witte wolken as schoten donderdag door windstilte kilometers de lucht in. Later werd de as door de wind westwaarts gedragen waar, tot op een afstand van 240 kilometer, steden en dorpen met een dikke laag werden bepoederd. Wetenschappers spraken de vrees uit dat het ergste nog te wachten staat.
Bron Nieuws.nl
Na een nieuwe uitbarsting donderdagavond (Nederlandse tijd) van de Indonesische vulkaan Merapi is onder de bevolking grote paniek uitgebroken. De chaos en botsingen die hierdoor in het verkeer ontstonden, hebben zeker twee levens geëist. Dat heeft een woordvoerster van het Kruis gemeld. Volgens de woordvoerster was de uitbarsting van donderdag zo hevig, dat de gevarenzone nu tot 20 kilometer rondom de vulkaan reikt. De lava komt tot in het gebied van de stad Yogyakarta. De Merapi is sinds de uitbarsting van begin vorige week bijna doorlopend actief gebleven. De vluchtelingenkampen waren eerder deze week al verplaatst, verder van de gevarenzone af.
Door de nieuwe uitbarsting moeten de kampen, die met 70.000 mensen overvol zitten, opnieuw met spoed worden verplaatst. Het Rode Kruis helpt bij de evacuaties. Ook assisteert het Rode Kruis met het vervoeren van de gewonden naar het ziekenhuis. De toestroom van mensen met ernstige brandwonden en ademhalingsproblemen is echter zo groot dat het universitaire ziekenhuis in Yogyakarta heeft laten weten dat het geen mensen meer kan opvangen. Sinds begin vorige week zijn tientallen mensen omgekomen door de uitbarstingen van de vulkaan.
De 2914 meter hoge vulkaan Merapi op het eiland Java staat bekend als een van de actiefste vulkanen ter wereld. De naam Merapi betekent in het Javaans 'berg van vuur'.
Bron Indonesiepagina
15 km is echt niet ver genoeg als zo'n ding goed uit barst.
Zet zo'n opvangkamp op een km of 50. Ze hebben nu al 2 keer moeten verhuizen, gaan ze nu op 20 km staan?
Ik snap wel dat die mensen bij hun vee willen blijven maar als je zelf onder de lava ligt heb je ook niks meer aan dat vee lijkt me..
Vulkaan Merapi heeft de voorbije nacht dood en vernieling gezaaid in Indonesië. Tientallen mensen werden in hun slaap verrast door een wolk van hitte en as. Meer dan vijftig mensen overleefden de nacht niet, maar dat aantal zal zeker nog toenemen. Merapi eiste sinds 26 oktober al een honderdtal slachtoffers. Een hittewolk trok vannacht in alle stilte over het dorpje in de buurt van vulkaan Merapi. De vulkaan is al meer dan een week actief en is één van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Hulpdiensten haalden het ene na het andere lichaam uit een groepje huizen in Argomulyo, terwijl andere delen van het dorp nog te heet zijn voor de reddingswerkers. De wolk trof zelfs gebieden die liefst 18 kilometer van de vulkaan verwijderd zijn.
Verkoolde lichamen
Na de hitte trok een wolk vol as en modder over het dorp. De meeste huizen liggen bedekt onder een zwarte laag. "Ik heb drie lichamen gevonden: een kind met zijn moeder en vader", zegt reddingswerker Utha aan AFP. "Ze lagen gewoon op hun bed en moeten dus geslapen hebben toen de hete as hun huis overspoelde." Het zijn emotionele momenten voor mensen als Utha. De lichamen zijn zwaar verbrand en de slachtoffers waren kansloos. "We vonden ook een dode man met een telefoon in zijn hand." De meeste slachtoffers vielen in de buurt van een rivier. Zeker negen huizen zijn gewoon in de rivier gestort en uit het modderige water stijgt nog steeds rook op. "We hebben ons moeten terugtrekken omdat het er nog te heet is", zegt soldaat Widodo. "Op dit ogenblik zou een stalen staaf er gewoon smelten."
Historische uitbarsting
Getuigen vertellen hoe inwoners in paniek probeerden te ontsnappen in de duisternis. Volgens wetenschappers maakte de vulkaan de zwaarste uitbarsting in een eeuw mee. In 1930 eiste de vulkaan al 1.300 doden, maar toch was die uitbarsting lang niet zo gewelddadig als wat Indonesië de laatste uren meemaakte. Vorige week werden al veel mensen geëvacueerd, een maatregel die zonder twijfel een pak levens gered heeft.
De evacuaties gaan intussen door en de perimeter is al uitgebreid naar 20 kilometer. Opnieuw zullen duizenden mensen hun toevlucht zoeken in opvangcentra. Hoe vreemd het ook mag klinken, vulkaan Merapi heeft een goddelijke status bij de bevolking. Zo was het eerste slachtoffer Opa Marijan, de beschermengel van Merapi. Hij weigerde te verhuizen terwijl hij een gebedje deed aan de flank van de vulkaan. Zijn laatste gebed, zo bleek, want tegen de macht van een vulkaan valt nu eenmaal niets te doen.
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Vulkanisch materiaal heeft via enkele rivieren de stad Yogyakarta inmiddels bereikt. Door flinke regenval zijn de rivieren bovendien nog eens flink gestegen en stromen ze extra snel. Onder meer de Code rivier, die dwars door de stad Yogyakarta stroomt, vervoert vulkanisch gesteente en delen van bomen met razende snelheden. Ook dreigt de rivier buiten zijn oevers te treden. Ten noorden van de stad Yogyakarta is de Code rivier op verschillende plekken al buiten zijn oevers getreden. Er wordt bovendien ook verder stroomafwaards overlast verwacht door de aanzwellende rivier, maar tot op heden is de stad nog veilig van wateroverlast. Wel word toeschouwers sterk geadviseerd om zich niet op te houden op bruggen over de rivieren.
De algemene toestand in Yogyakarta verslechterd langzaam verder. Opvangkampen zitten over het algemeen overvol terwijl het ontbreekt aan voldoende dekens, voeding en zelfs drinken. Ook zorgt de alom aanwezige as voor steeds groter wordende problemen. Het vliegveld van de stad is nog altijd gesloten, en vliegvelden in de buurt kampen ook met een verminderde capaciteit.
Bron Indonesiepagina
http://www.hln.be/hln/nl/8000/planet-watch...taferelen.dhtml