Circa 50.000 mensen zijn geëvacueerd wegens de uitbarstingen van een van de actiefste vulkanen van Indonesië, de Merapi op Java. Dit hebben de Indonesische autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De jongste uitbarsting van de Merapi, die dinsdag begon, heeft tot dusverre 32 levens geëist. Van deze slachtoffers vonden er 25 de dood op of bij de ruim 2900 meter hoge vulkaan. De overigen overleden in ziekenhuizen aan de gevolgen van verwondingen die ze door de uitbarsting hadden opgelopen. Er zijn circa honderd gewonden gevallen, volgens de autoriteiten.
Bron DvhN
De Indonesische vulkaan Merapi heeft vandaag weer wolken van hete as gespuwd, zo hebben plaatselijke media gemeld. Twee dagen geleden kostte een uitbarsting het leven aan zeker 29 mensen. Op televisiebeelden waren donkere rookwolken te zien boven de top van de vulkaan op het centrale eiland Java. Er zijn niet meteen berichten over slachtoffers.
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:16 uur, door Joyce.s
Het dodental van de vulkaanuitbarsting van de Merapi is gestegen tot 34 na de meest recente uitbarsting van de vulkaan gisteren. Volgens medewerkers van ziekenhuizen lagen er 33 lichamen in het Dr. Sardjito ziekenhuis, terwijl een laatste lichaam in het Panti Nugroho ziekenhuis lag. Hoewel identificatie van de personen moeizaam verloopt door de zware brandwonden die de meesten hebben opgelopen rond hun dood, zijn negen lichamen inmiddels opgehaald door nabestaanden. 22 anderen zijn inmiddels in een massagraf ter aarde besteld.
De voorzitter van het Team Identificatie, Agustinus, legde uit dat de meeste slachtoffers alleen geïdentificeerd kunnen worden door middel van onder meer hun gebit omdat vingerafdrukken onmogelijk zijn te maken. Ook zal in sommige gevallen mogelijk de familie zelf uitsluitsel moeten geven. De meeste slachtoffers zijn onder een dikke laag as gevonden, de vrees bestaat dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen omdat de Merapi nog altijd actief is en hete aswolken uitbraakt. In ziekenhuizen liggen bovendien nog 14 personen in kritieke toestand.
De uitbarsting van de vulkaan begon dinsdagavond rond 17:50 lokale tijd met drie luide explosies en de uitstoot van een aswolk. Een dag eerder werd de status van de vulkaan verhoogd naar het hoogste niveau nadat er witte rookwolken door de vulkaan werden uitgespuwd, een teken dat een uitbarsting in aantocht is. De autoriteiten hebben laten weten dat zo'n 50.000 mensen in gevaar konden zijn bij een eventuele uitbarsting van de vulkaan en riep inwoners dan ook op om direct hun huizen te verlaten en veiliger gebieden op te zoeken. Velen weigerden dit echter, vermoedende dat de vulkaan niet zo snel zou uitbarsten.
Subandrio, die aan het hoofd staat van het regionale vulkanologische agentschap in de provincie Yogyakarta, legde eerder al uit dat de uitbarstingen van de Merapi dit jaar anders waren dan de eerdere uitbarstingen omdat zich een nieuwe lava-koepel had gevormd. Als blijkt dat deze lava-koepel instabiel is zou er mogelijk 7,5 miljoen kubieke meter lava uit de vulkaan kunnen stromen bij een breuk.
Bron Indonesiepagina
De Indonesische vulkaan Merapi heeft vandaag, drie dagen na de dodelijke uitbarsting waarbij 34 mensen omkwamen, opnieuw hete as en lava gespuwd. Dat wordt vernomen van lokale inwoners en reddingswerkers. Voorlopig is er geen informatie over enige gewonden. Dorpelingen die het bevel negeerden om in de noodkampen te blijven en die naar hun velden trokken om te werken, konden ontkomen aan de hete assen van de vulkaan. De vulkaan, ongeveer 26 kilometer van de stad Yogyakarta gelegen, geldt als de actiefste vulkaan van Indonesië. Bij de laatste uitbarsting in 2006 kwamen twee mensen om het leven. In 1930 werden 1.370 mensen gedood.
Bron Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 12:17 uur, door Joyce.s
De negende-eeuwse Indonesische Borobudur-tempels zijn tijdelijk gesloten voor publiek. Vulkanische as die als een zware regenbui naar beneden komt heeft de tempels met een dikke witte laag bedekt. Schoonmakers zijn begonnen de as te verwijderen die afkomstig is van de vulkaan Merapi die dinsdag uitbarstte. Deskundigen zijn bang dat de zuurrijke as de snelheid waarmee de stenen vergaan zal verhogen, aldus Marsis Sutopo, hoofd van het bureau voor conservatie van de tempels. Bezoekers mogen het terrein nog wel op, maar kunnen tot volgende week de tempels niet van dichtbij bezichtigen.
Het Borobudur-complex trekt elk jaar miljoenen bezoekers. De tempels, gebouwd door Javaanse heersers in de negende eeuw, zijn een herinnering aan een rijk hindoeïstisch en boeddhistisch verleden van wat nu het grootste moslimland ter wereld is. De tempels waren eeuwenlang verlaten -de reden daarvoor is een mysterie- en lagen verstopt onder dikke lagen vulkaanas en junglevegetatie tot ze in 1814 werden ontdekt door sir Thomas Stamford Raffles tijdens de Engelse bezetting van Java, het huidige culturele en bestuurlijke centrum van Indonesië.
Bron Nieuws.nl
De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is zondag opnieuw uitgebarsten. De vulkaan spuwt aswolken uit, terwijl net duizenden mensen die het gebied waren ontvlucht waren teruggekeerd om te kijken hoe het met hun huis gaat. Hun lot is nog onzeker, zei hoofd-vulkanoloog Subandrio.
Na de eerste eruptie van dinsdag zijn inmiddels meer dan vijftigduizend mensen geëvacueerd. Subandrio zei zaterdag dat het ergste misschien nog moet komen. De uitbarstingen hebben tot nog toe 38 levens geëist, terwijl Indonesië ook nog kampt met de gevolgen van een tsunami, die bijna 450 mensen het leven kostte. Zaterdag werden duizenden mensen gedwongen geëvacueerd uit hun huizen op de berghelling van de Merapi. Soldaten bewaken de huizen, die met een dikke laag as zijn bedekt.
Bron Nieuws.nl
De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java doet zijn imago als een van de actiefste vulkanen ter wereld eer aan. Maandagavond volgens lokale media opnieuw een uitbarsting plaats, die zwaarder was dan eerdere recente uitbarstingen. Zover bekend heeft de nieuwe uitbarsting geen nieuwe slachtoffers gemaakt. Sinds de uitbarsting van dinsdag zijn door de erupties al 38 mensen om het leven gekomen. De aswolk bereikte zaterdag ook het 25 kilometer verderop gelegen Jogjakarta. Het vliegveld van de stad werd gesloten vanwege de aslaag op de start- en landingsbanen. Zondag ging de luchthaven weer open. Meer dan 50.000 mensen zijn de afgelopen dagen geëvacueerd uit dorpen in de omgeving van de vulkaan.
Bron De Pers