De Indonesische autoriteiten hebben maandag de evacuatie gelast van 40.000 mensen rond de vulkaan Merapi op Java. Die is sinds vrijdag weer actiever geworden, met honderden aardschokken en tientallen erupties van lava. De hulpverleners zijn dan ook in hoogste staat van paraatheid gebracht. Van de rand van de krater lopen al kilometers lange lavastromen naar beneden.
De vulkaan op Java was voor het laatst in 2006 erg actief. Toen kwamen twee mensen om het leven door giftige gaswolken. In 1994 eiste een uitbarsting van de Merapi 66 mensenlevens. De grootste ramp in de recente geschiedenis gebeurde in 1930: toen werden door een uitbarsting van de vulkaan dertien dorpen bedolven en kwamen bijna 1400 mensen om het leven.
Bron De Pers | Gewijzigd: 23 november 2010, 15:18 uur, door Marga
De Indonesische autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van 40.000 mensen rond de vulkaan Merapi op Java. Die is sinds vrijdag weer actiever geworden, met honderden aardschokken en tientallen erupties van lava. De Merapi is één van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. De hulpverleners zijn dan ook in hoogste staat van paraatheid gebracht. Van de rand van de krater lopen al kilometerslange lavastromen naar beneden. De vulkaan op Java was voor het laatst in 2006 erg actief. Toen kwamen twee mensen om het leven door giftige gaswolken. In 1994 eiste een uitbarsting van de Merapi 66 mensenlevens. De grootste ramp in de recente geschiedenis gebeurde in 1930: toen werden door een uitbarsting van de vulkaan dertien dorpen bedolven en kwamen bijna 1.400 mensen om het leven.
Berg van vuur
De Merapi (2968 meter) is met 68 uitbarstingen sinds 1548 de meest actieve vulkaan van het land. De naam merapi betekent berg van vuur. De vulkaan ligt dicht bij de stad Jogjakarta, en duizenden mensen leven op de hellingen ervan, in dorpen die op hoogten tot 1.700 meter boven zeeniveau liggen. Vanwege de grote dreiging die de vulkaan oplevert voor bevolkte gebieden, wordt de Merapi tot de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld gerekend. Gewoonlijk vinden iedere twee tot drie jaar kleine uitbarstingen plaats, en grotere uitbarstingen ongeveer iedere 10-15 jaar. Belangrijke uitbarstingen, die doorgaans vele mensenlevens eisten, hebben plaatsgevonden in de jaren 1006, 1786, 1822, 1872 (de krachtigste uitbarsting van de recente geschiedenis) en 1930. Een zeer grote uitbarsting in 1006 bedekte heel Midden-Java met vulkanische as. Die uitbarsting zorgde ondermeer voor de instorting van het hindoekoninkrijk Mataram.
Erger
Volgens experts zou een mogelijke vulkaanuitbarsting explosiever zijn dan de laatste, in 2006. "We geloven dat de uitbarsting van Merapi even hevig zal zijn als die van 1930, en dat er dus niet enkel gassen zullen worden uitgespuwd zoals in 2006", zo luidt het in het dagblad The Jakarta Globe.
Bron Hln
De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java staat op uitbarsten. Gevreesd wordt voor een zeer grote en heftige eruptie. Dit hebben vulkanologen dinsdag gezegd. Ruim elfduizend inwoners van dorpen aan de zuidzijde van de vulkaan is aangeraden zich voor te bereiden op evacuatie. Enkele honderden -meest kinderen en bejaarden- zijn al elders ondergebracht. De Merapi is de afgelopen week steeds actiever geworden. De alarmfase is om die reden in de hoogste stand gezet, zei vulkanoloog Surono.
De Merapi is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De laatste keer dat de Merapi tot uitbarsting kwam was in 2006. Er vielen toen twee doden. In de buurt van de vulkaan wonen rond de veertigduziend mensen. Het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Rampenbestrijding heeft berekend dat als de Merapi nu tot uitbarsting komt het magma langs de zuidelijke flank naar beneden komt.
Bron Nieuws.nl
Eén van de jongste telgen van een groep vulkanen op het Indonesische eiland Java staat opnieuw op springen. De ‘Merapi’ is een bijna 3000 meter hoge vulkaan en is met zijn in totaal 86 uitbarstingen de meest actieve vuurspuwer van Indonesië. Letterlijk is zijn naam dan ook ‘Berg van Vuur’. In 2006 liet de vulkaan voor het laatst van zich horen. De dreiging begon in maart van dat jaar toe te nemen en uiteindelijk kwam de vulkaan op 15 mei tot uitbarsting. Twee dagen later was het toen weer raak en aan het einde van de maand kwam de Merapi door een stevige aardbeving opnieuw tot uitbarsting. Nu, eind oktober 2010, laat vulkaan Merapi wederom van zich horen; een volgende uitbarsting lijkt nabij.
De vulkaan werd vorige week steeds onrustiger en in het afgelopen weekend werd volgens de medewerkers van ‘The State Office of Volcanology’ ruim 500 keer seismische activiteit geregistreerd. Volgens hen is het magma, ofwel het gesmolten steen, al aan het stijgen en bevond zich gisteren – maandag – al ongeveer 1 kilometer onder de krater. Indonesië heeft dan ook meteen een waarschuwing uitgezet voor het vrij dichtbevolkte gebied rondom de vulkaan, het zuiden van Java. Bijna 20.000 mensen die binnen 10 kilometer van de Merapi vulkaan wonen, moeten worden geëvacueerd.
Middenop het Indonesische eiland Java ligt de Merapi vulkaan (in de rode cirkel). Volgens de lokale vulkanologen wordt heel binnenkort een zeer heftige eruptie verwacht.
Merapi staat wereldwijd bekend als één van de 16 meest gevaarlijke vulkanen. Ten eerste door haar geschiedenis van grote uitbarstingen en ten tweede om de grote aantallen mensen die er dichtbij wonen. Bij de uitbarsting in 2006 kwamen 2 mensen om het leven, maar in 1930 kostte een enorme uitbarsting van Merapi meer dan 1000 mensen het leven. Momenteel wordt volgens de vulkanologen gevreesd voor een zeer grote en heftige eruptie. Niet alleen wordt gevreesd voor stromend lava, maar ook grote brokstukken steen en veel modder die bij de eruptie vrijkomen kunnen in de omgeving veel gevaar opleveren. Het is echter vooral de enorme (g)aswolk die voor het weer ook gevolgen kan hebben.
Effect op het weer
Mount Merapi, zoals de vulkaan in de volksmond genoemd wordt, is net als de Pinatubo op de Filipijnen een asvulkaan. Dat houdt in dat er wel lava in de vulkaan aanwezig is, maar dat er tijdens een uitbarsting vooral veel as de atmosfeer in gespuwd wordt. In 1991 barstte de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen uit en omdat het land zich vrij dicht bij de evenaar bevindt, had de uitbarsting afkoeling tot gevolg. Als er namelijk grote hoeveelheden as hoger in de atmosfeer terecht komen, wordt de straling naar het aardoppervlak beperkt en dat kan afkoeling tot gevolg hebben. Indonesië ligt natuurlijk ook dichtbij de evenaar en hier zou dus hetzelfde kunnen gebeuren.
De Merapi vulkaan vanuit de ruimte gezien. Het is één van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld.
Aardbeving en Tsunami
Indonesië bevindt zich op een vrij actieve, seismische zone waar de Indische plaat en de Australische plaat onder de Sundaplaat schuiven. Deze laatste is een deel van Euraziatische plaat. Gewoonlijk vinden hier al relatief vaak aardbevingen en kleine vulkaanuitbarstingen plaats, maar momenteel is het er wel erg actief. Gisteravond – maandag – vond op een diepte van ruim 20 kilometer in zee een beving plaats en hierop volgde uiteindelijk een tsunami van behoorlijke omvang. Een vooral bij surfers populaire eilandengroep, de Mentawai-eilanden die ruim 100 kilometer uit de kust van West-Sumatra liggen, werden getroffen door een vloedgolf. Er zijn zeker 40 mensen omgekomen en er worden er nog bijna 400 vermist. Enkele uren later werd de beving gevolgd door nog twee sterke naschokken van 6,1 en 6,2 op de schaal van Richter.
Bronnen: Meteo Consult, Accuweather, The Jakarta Post
Verschillende mensen zijn gewond geraakt door hete as, als het gevolg van een uitbarsting van de meest actieve vulkaan van Indonesië. Een verslaggever van de Associated Press meldde, dat er ongeveer 20 mensen werden behandeld aan hun verwondingen. Vulkanoloog Subandriyo zei, dat de Merapi vulkaan dinsdag in de late middag (lokale tijd) is begonnen met uitbarsten.
Wetenschappers hebben gewaarschuwd, dat de opbouwende druk lava onder de koepel van Merapi zou kunnen leiden tot één van de meest krachtigste ontploffing in jaren. Duizenden bewoners op de helling zijn geëvacueerd. De meesten, die gevlucht zijn, zijn ouderen mensen en kinderen, terwijl volwassenen bleven om hun eigendommen te beschermen tegen plunderingen.
©onweer-online
De Merapi vulkaan op het Indonesische eiland Java is dinsdag vroeg in de avond tot uitbarsting gekomen. Duizenden mensen sloegen daarop direct op de vlucht. De uitbarsting begon om 17:50 lokale tijd toen er drie luide explosies plaats hadden rond de top van de vulkaan. Er werd ook vulkanische as uitgestoten door de vulkaan. Er zijn vooralsnog maar weinig gegevens bekend over de uitbarsting van de vulkaan, maar de lokale media meldden al snel dat duizenden naar mogelijkheden zochten om het gebied te ontvluchten. Er zouden ook enkele gewonden zijn gevallen. De Merapi vulkaan, wat letterlijk Berg van Vuur betekent, is een van de meest actieve vulkanen in het land. Deskundigen hebben de status van de vulkaan naar het hoogste niveau gebracht gisteren nadat de vulkaan witte rookwolken begon uit de stoten, iets wat een duidelijke aanwijzing is dat de vulkaan op het punt van uitbarsten staat.
De vulkaan, die op het grensgebied van de provincies Yogyakarta en Midden Java ligt, heeft een turbulent verleden waarbij regelmatig doden zijn gevallen. In juni 2006 kwam de vulkaan voor het laatst tot uitbarsting, hierbij vielen toen enkele doden. Mensen die bekend zijn met de vulkaan stellen dat de vulkaan wellicht een Pliniaanse uitbarsting kan veroorzaken. Dit is de meest gewelddadige uitbarsting van de vier soorten.
Pyroclastische wolken, die vaak voor een daadwerkelijke uitbarsting de hellingen van de vulkaan afkomen, zien eruit als wolken van een afstandje. Subandrio, hoofd van het Vulkanologisch Instituut in de provincie Yogyakarta, liet weten dat de temperaturen in dergelijke wolken op konden lopen tot wel 1.000 graden Celsius. Als ze vervolgens enkele kilometers ver de hellingen afkomen zijn ze nog altijd zo'n 500 graden Celsius warm. Vorige week groeide vulkanische kegel op de vulkaan met gemiddeld 8,5 centimeter per dag. Afgelopen vrijdag alleen al was dit 16,4 centimeter. Maar slecht zicht en veel bewolking zorgden ervoor dat verdere observatie onmogelijk is sindsdien.
De Indonesische overheid heeft al een hulppakket van 25 miljard Rupiah (ruim 2 miljoen euro) gereedgemaakt in reactie op een mogelijke uitbarsting van de vulkaan. Verder staat ook het leger en de politie paraat om te hulp te schieten als dit nodig blijkt te zijn. De uitbarsting van 2006 was niet de enige flinke en dodelijke uitbarsting. Andere grote uitbarstingen vonden onder andere plaats in 1006, 1786, 1822, 1872, and 1930. Bij de uitbarsting van 21930 kwamen zeker 1.400 mensen om het leven.
Bron Indonesiepagina
In Indonesië is de vulkaan Merapi uitgebarsten. Plaatselijke vulkanologen zeggen dat er zich al drie uitbarstingen van vulkanische as en rotsen hebben voorgedaan. "Wij hebben drie ontploffingen gehoord die hete assen anderhalve kilometer hoog in de lucht hebben gestuurd en enorme stoomwolken hebben veroorzaakt", zegt een vulkanoloog. De top van de vulkaan is volledig in de wolken verborgen, zodat het nog niet duidelijk is of er lava uitstroomt of niet. De uitbarsting van de 2.914 meter hoge vulkaan was verwacht omdat hij al een paar dagen aan het rommelen was. De autoriteiten zijn gisteren begonnen met de evacuatie van de 11.000 mensen die op de flanken van de vulkaan wonen. Na de uitbarsting zijn de mensen die waren achtergebleven, in paniek weggevlucht. Volgens de eerste berichten zijn er een 20-tal gewonden.
De vulkaan ligt op 26 kilometer van de stad Yogyakarta en is de meest actieve vulkaan van Indonesië. Gemiddeld barst ze om de vier jaar uit. Bij een uitbarsting van de Merapi in 1994 vielen er 70 doden. In 1930 kostte de vulkaan aan 1.300 mensen het leven.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
http://merapi.bgl.esdm.go.id/aktivitas_merapi.php
Deze site is wel zwaar overbelast op dit moment dus de kans dat je erdoor komt is niet groot op het moment.
http://www.lmgtfy.com/?q=Kamera+Gunung+Merapi+Online ( eerste link )
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Bron: Reuters
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Bron: Associated Press
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Bron: AFP | Gewijzigd: 27 oktober 2010, 08:50 uur, door Marga