De stormschade die het noodweer van 14 juli aanrichtte kost de verzekerings- maatschappijen 133 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondvraag van de beroepsvereniging van de verzekeraars Assuralia. De 133 miljoen euro schade is heel wat meer dan de 86 miljoen die opzij waren gelegd voor een mogelijke ramp. Er werden 45.000 schadegevallen aangegeven en de gemiddelde schade per dossier, zo'n 3.000 euro, lag ook beduidend hoger dan bij de stormen van de voorbije jaren.
Toch zal het verlies waarschijnlijk niet meteen doorgerekend worden aan de klant, omdat de verzekeringsmaatschappijen herverzekerd zijn voor dergelijke tegenslagen. Alleen als het de komende maanden nog hard zou stormen, zouden de premies omhoog kunnen gaan.
De Redactie
Voor de storm van 14 juli dit jaar krijgen 45.831 verzekerden gemiddeld ruim 3.000 euro uitgekeerd van de verzekeraars, zo heeft Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, meegedeeld. De verzekerde schade zou uitkomen op 142 miljoen euro, wat 60 procent is van het jaarlijkse premie-inkomen voor het stormrisico in de brandverzekering op de Belgische markt. Stormwind veroorzaakte op 14 juli aanzienlijke schade op de as Bergen-Turnhout en de as Dinant-Maaseik. Assuralia noteerde twintig schadegevallen van meer dan 250.000 euro, waarvan vier boven één miljoen euro. Meestal gaat het dan om bedrijven, hoewel er ook zeven woningen en twee boerderijen in de top 20 staan. In de categorie 'woningen' bedraagt de gemiddelde schade ongeveer 2.400 euro.
La Louvière
De gemeente La Louvière (Henegouwen) telt met 2.242 dossiers het grootste aantal schadeaangiften. Ciney (Namen), waar de kerktoren omwaaide en een ravage werd aangericht in het centrum, valt op met 1.527 dossiers en een record wat het gemiddelde schadebedrag betreft, zegt de beroepsvereniging in de mededeling. Het grootste schadegeval (ruim 8 miljoen euro) betreft omgevallen hoogspanningsmasten. Onder de schadebedragen die in de honderdduizenden euro lopen, zijn zalen en logistieke centra waarvan het dak was ingestort of afgerukt, of waarvan de dakwaterafvoer verstopt was geraakt, waardoor de opgeslagen goederen beschadigd werden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:21 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0