Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 oktober 2010, 09:44 uur | Bericht #158127
Zon is weer wakker

De zon is weer wakker. Na een lang zonnevlekkenminimum, dat zich globaal de laatste 6 jaar heeft voortgesleept, neemt de laatste tijd het aantal zonnevlekken aan het oppervlak van de zon gestaag toe. Ook veranderingen in andere parameters wijzen erop dat de zon z’n inactieve periode van de laatste jaren achter zich heeft geladen. Zo wordt ook de hoeveelheid UV-straling van de zon die het aardoppervlak bereikt, geleidelijk weer groter. Het is dit type straling dat van invloed kan zijn op het weer op aarde.

Het waren de afgelopen jaren spannende tijden voor de volgers van de zon. Veel langer dan verwacht bleven zonnevlekken, donkere plekken aan het oppervlak van de zon, uit. Normaal is de mate waarin de zon met zonnevlekken te maken heeft aan een cyclus onderhevig die ongeveer 11 jaar duurt. Binnen deze 11 jaar vallen een maximum, waarin voortdurende zonnevlekken te zien zijn en een minimum, waarin bijna geen zonnevlekken te zien zijn. Een soort golfbeweging dus, waarin de grafiek rond 2 a 3 jaar in de buurt van het maximum bivakkeert en enkele jaren later dan weer een jaar of 2 a 3 in de buurt van het minimum. De tussenliggende opbouw naar het maximum en afbouw naar het minimum nemen ook ongeveer zo’n periode in beslag.


Een detailopname van de zon, gisterochtend. Er zijn drie zonnevlekken te zien.

Het minimum tussen zonnecyclus 23 (de vorige) en zonnecyclus 24 (de huidige) nam grofweg 6 jaar in beslag. Pas sinds begin dit jaar hebben de vlekken hun plek aan het oppervlak van de zon geleidelijk weer terug weten terug te veroveren. Ook in de grafiek van David Hathaway, naast dit verhaal, is te zien dat we ons intussen duidelijk van het minimum hebben verwijderd. Eigenlijk vinden veel deskundigen dit best een beetje jammer. Al lange tijd wordt bij voorbeeld nagedacht over de invloed van de activiteit van de zon op de aan de gang zijnde klimaatverandering. Hoe kun je die beter testen als de zon zich een tijdje atypisch gedraagt? Dan kom je echt nieuwe dingen te weten, zaken waarvan nu alleen nog maar hypothesen bestaan.

‘Maunder minimum’
Een voorbeeld uit het verleden, waarin de zon lange tijd inactief was, speelde zich af aan het einde van de 17e en in het begin van de 18e eeuw. Die periode staat bekend als het zogenaamde ‘Maunder minimum’. Deze periode duurde ruim een halve eeuw. Gedurende dat tijdvak was het ongebruikelijk koud in ons deel van de wereld, met meerdere zeer strenge winters tijdens welke er bijvoorbeeld op de Thames geschaatst kon worden. In steeds meer publicaties werd erop gewezen dat, mocht de zon ook nu zo lang inactief blijven, de gevolgen daarvan voor het weer op aarde regionaal ook significant zouden kunnen zijn. Nu de zon uit zijn slaap lijkt te zijn ontwaakt, kunnen die speculaties waarschijnlijk weer voor een tijdje de kast in. Overigens is de verwachting wel dat het volgende zonnevlekkenmaximum, dat nu ergens in het jaar 2013 wordt verwacht, duidelijk minder markant zal zijn dan de maxima die we van de afgelopen cycli gewend waren. Daarna gaat het snel naar het volgende minimum.


De zonnevlekkenverwachting van David Hathaway, een zondeskundige van de Nasa. De lijn die door de verwachting heen loopt, is de curve van het aantal opgetreden zonnevlekken van de laatste tijd. Duidelijk is te zien dat we het minimum van de afgelopen jaren achter ons hebben gelaten.

Beïnvloedt inactieve zon het weer?
Hoe het zit met de invloed van de inactieve zon op het wereldwijde of het lokale weer, weten we niet precies. In Engeland is onlangs wel een onderzoek verschenen met als uitkomst dat de koude winter van 2010 daar (die een 14 plaats haalde op de ranglijst van de laatste 160 winters en op de Britse eilanden nog veel meer overlast veroorzaakte dan in ons land) mogelijkerwijs terug te voeren is op veranderingen in de atmosfeer, samenhangend met het inmiddels voorbije, verlengde zonnevlekkenminimum. De Britse onderzoeker onderzocht, aan de hand van de Centraal-Engelse temperatuurreeks (die tot 351 jaar geleden teruggaat), hoe het weer in die periode reageerde op veranderingen in de activiteit van de zon. Het mooie van die temperatuurreeks is dat hij teruggaat tot het begin van de periode van het zogenoemde Maunder minimum, een langdurige episode van geringe zonneactiviteit in de tweede helft van de zeventiende eeuw die vooral in Europa gekenmerkt werd door het vaker dan nu optreden van strenge winters.

Uit een studie naar 9000 jaar zonneactiviteit blijkt dat een cyclus aan te wijzen is waarin de zon in ongeveer 300 jaar tijd naar een maximum aan activiteit toewerkt, om daarna heel snel minder actief te worden voor een periode van rond 100 jaar tijd. De Engelse onderzoeker stelt dat een nieuwe periode van verminderde activiteit vanaf 1985 bezig is en nu versterkt doorzet. De laatste helft van de vorige inactieve periode viel tijdens dat Maunder Minimum.


Behalve het aantal zonnevlekken is ook de hoeveelheid radiogolven, ontvangen in het 10.7 cm-bereik, een maat voor de activiteit van de zon. Deze curve is gerelateerd aan de hoeveelheid UV-straling die de aarde van de zon ontvangt. Tijdens een maximum bereikt deze een duidelijke piek. Met name UV-straling lijkt een invloed te kunnen hebben op de ligging van de straalstroom in onze omgeving en op die manier dus ook op het weer bij ons.

Effect zit in de straalstroom
Het effect van een zonnevlekkenminimum op het weer in Europa is terug te voeren op het feit dat de straalstroom hier in de winter zo’n belangrijke rol speelt, heeft de onderzoeker uitgevonden. Volgens hem is het zo dat de kans op een geblokkeerde luchtdrukverdeling – vooral in Europa – groter wordt in perioden waarin de zon weinig actief is. Blokkades, die onder normale omstandigheden vooral in het noordoosten van de VS en Canada optreden, zouden door veranderingen in de straalstroom verder naar het oosten, de Oceaan op worden geduwd en zouden daardoor hun invloed vooral op het weer in Europa doen gelden, zo denkt hij.

Bepalend is de hoeveelheid van de zon afkomstige UV-straling die in perioden met grote zonneactiviteit een stuk groter is dan in perioden van verminderde zonneactiviteit. De invallende UV-straling blijkt, vooral in de gebieden rond de evenaar, van behoorlijke invloed te zijn op de temperaturen van de luchtlagen in de stratosfeer tussen 20 en 50 kilometer hoogte. En die temperaturen kunnen weer invloed hebben op de sterkte van bepaalde winden in de stratosfeer. Dat effect op zijn beurt werkt naar onder door op onder meer de straalstroom in de onderliggende troposfeer. En zo kun je aantonen dat veranderingen in de zonneactiviteit er de oorzaak van kunnen zijn dat de ligging van de straalstroom met een aantal graden wordt verlegd.


Een overzicht van de zonnevlekkencycli van de laatste eeuwen. Duidelijk is te zien hoe er verschillen optreden in de amplituden van de verschillende golven.

Overigens is het effect, dat zo met de inactieve zon samenhangt, niet meer dan lokaal. De winter van 2010 mag op de Britse eilanden dan koud zijn geweest, wereldwijd was de winter de op vier na warmste uit de meetreeks. Verder was het ook in het Maunder minimum niet zo dat er in Europa alleen maar strenge winters optraden. De koudste winter uit de Centraal-Engelse temperatuurreeks was bij voorbeeld die van 1684. Het jaar erop, toen de activiteit van de zon nog steeds erg gering was, werd de warmste winter tot nu toe uit de hele reeks behaald.

Bronnen: Meteo Consult, BBC News, Environmental Research Letters.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
22 oktober 2010, 09:53 uur | Bericht #158128
Een goed artikel dat de onduidelijkheden rondom zonnevlekken en het gevolg daarvan ietwat opheldert.
Waarom deze advertentie?
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
25 oktober 2010, 13:27 uur | Bericht #158479
The beginning of 2012 (beter 2013) | Gewijzigd: 25 oktober 2010, 13:28 uur, door Wolkje7
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Eilander
Lid
Woonplaats: Terschelling
Berichten: 1001
Lid sinds: 13 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 oktober 2010, 14:48 uur | Bericht #158486
Meneer Piers Corbyn uit Engeland probeert het weer te voorspellen adhv zonneactiviteit, stand en maanstand. Best interessant. Hij is een beetje wappie, dus weinig mensen nemen hem serieus. Hij is ook nogal geneigd van alles te overdrijven, waardoor mensen niet meer zien dat zijn onderliggende voorspelling wel klopt. Zo voorspelt hij een fantastische superstorm die niet komt. Wat mensen echter dan niet zien is dat hij wel twee maanden van tevoren precies de week goed heeft dat er een flinke storm langskomt.
Ik neem zijn voorspellingen niet voor waarheid aan, maar het is wel interessant...

Verder geloof ik de cijfers niet meer waarin wordt gesteld dat dit of dat jaar het warmste is uit de meetreeks. Wat veel mensen niet beseffen is dat er dan wordt gesproken over cijfers waar mee geknoeid is. Er worden oncontroleerbare berekeningen op losgelaten om te compenseren voor veranderingen in de omgeving van meetstations.
Nu kan ik me daarbij wat voorstellen, maar het is op zijn minst twijfelachtig dat wanneer je vraagt naar de originele, ongewijzigde data, er wordt verteld dat deze zoek is.

Op deze manier kan iedereen naargelang zijn eigen inzichten een jaar warmer of koeler berekenen dan het in werkelijkheid is. | Gewijzigd: 25 oktober 2010, 14:49 uur, door Eilander
Jelte Media: webdesign, fotografie en video van Terschelling
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
26 oktober 2010, 11:43 uur | Bericht #158595
Leuk stukje. Het stukje over uv straling klopt aardig als je bedenkt dat 95% van de uv straling door de aarde wordt absorbeert en via straling en convectie warmte weer wordt uit gestraald. Meer uv betekent dan en hoger afgifte van warmte, dat dit rond de evenaar wordt versterkt is ook logies om dat deze dichter bij de zon ligt.

Piers Corbyn heb ik al vaker aan gehaald evenals zijn methodes, ik mag die mafkees wel. Hij is een van de eerste die de klimaat hype onder uit haalde.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 739 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 739, lezen 5 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden