Enkele dagen nadat de laatste sneeuwvlokjes uit de lucht neerdaalden, heeft de dooi zich ingezet. Ook dat brengt het nodige gevaar met zich mee. In Halle raakte een grote hoeveelheid sneeuw los op het dak van het station. De witte ijsmassa stortte naar beneden en kwam op het dak van een wagen terecht. De kracht was zo groot dat er achteraf een zware deuk in het dak van het voertuig te zien was. De bestuurder liep lichte verwondingen op. De gemeente Halle nam het zekere voor het onzekere en besloot al enkele daken sneeuwvrij te maken. In de komende dagen zal het blijven dooien.
Bron: Hbvl | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:02 uur, door Joyce.s
De VVD in de Tweede Kamer steunt het plan van oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks om snel een hoorzitting in de Kamer te houden over de gevolgen van het winterweer voor het treinverkeer. In zo'n zitting kunnen Kamerleden alle betrokkenen en verantwoordelijken op en rond het spoor in het openbaar horen. Met de steun van de VVD is er een Kamermeerderheid voor zo'n zitting. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot bevestigde woensdag berichtgeving in Het Financieele Dagblad over zijn steun aan het plan. Hij zegt echter zo'n zitting niet heel zinvol te vinden. ,,Maar het is een wens van drie linkse fracties, die wij niet zullen tegenhouden'', aldus Aptroot woensdag. Wanneer de hoorzitting wordt gehouden is nog niet bekend, maar dat zal na het kerstreces zijn. Dat loopt op maandag 10 januari af.
NS, spoorbeheerder ProRail, reizigersorganisaties, spoordeskundigen en vakbonden zouden onder meer moeten langskomen om hun verhaal te doen. Een van de initiatiefnemers, Ineke van Gent (GroenLinks), wil dat, omdat zij het idee heeft dat de NS en ProRail ,,toch nog een beetje een mooiweerverhaal houden, terwijl het gaat om barre omstandigheden voor reizigers en werknemers''.
Veel Kamerleden vinden dat de spoorbedrijven, ondanks eerdere (financiële) inspanningen, te slecht presteren tijdens het barre winterweer. Ze willen dat juist in dagen vol sneeuw en/of ijzel de trein een goed alternatief is voor de auto. Daarnaast willen ze dat de NS de informatievoorziening aan de reizigers verbetert in geval van grote problemen op het (winter)spoor. De volksvertegenwoordigers wijzen erop dat ze nu alle informatie via minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) moeten opvragen. Via de hoorzitting willen ze direct van betrokkenen zelf antwoord krijgen op hun vragen. Van die deskundigen hopen ze te horen of de situatie op het winterspoor echt niet beter geregeld kan worden.
Bron: De Pers
Voor het eerst sinds 1996 lag de jaargemiddelde temperatuur in De Bilt ruim onder normaal. De gemiddelde temperatuur over 2010 komt uit op 9,1 graden tegen 9,8 graden als langjarig gemiddelde. Dat is opmerkelijk na een lange reeks van louter warme of zeer warme jaren. Sinds 1988 lag de gemiddelde temperatuur met uitzondering van 1996 jaarlijks ruim boven het langjarig gemiddelde. In 1996 was het jaargemiddelde 8,6 graden zodat 2010 het koudste jaar is in vijftien jaar.
De kou in Nederland en grote delen van Europa doet niets af aan de warmte wereldwijd. Gemiddeld over de hele wereld hoort het afgelopen jaar zelfs tot de drie warmste sinds het begin van de metingen. Ons land kreeg echter weer eens te maken met serieus winterweer, zowel in het begin van het jaar als aan het einde. De vorige winter was de koudste in veertien jaar met bijzonder veel sneeuw. Vooral januari 2010 was met gemiddeld -0,5 graden een koude maand. Ook mei was zeer koel maar de koudste maand van het jaar is december.
Zeer koude december
De gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand is in De Bilt ongeveer -1,1 graden waar +4,0 graden normaal is voor de kerstmaand. Zo'n grote afwijking is in december in ruim veertig jaar niet voorgekomen. December 1969 was met -1,4 graden nog iets kouder.
Op 20 december 2010 daalde de temperatuur in Lelystad tot -16,9 graden, de laagste temperatuur van dit jaar. December is gemiddeld een droge maand maar het grootste deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw. Op 17 december viel in de Randstad en Zeeland zo'n 5 tot 20 cm. Het zuidoosten kreeg op 23 en 24 december langdurig sneeuw waardoor er daar zo'n 5 tot 10 en lokaal 15 cm bij kwam. De sterke wind zorgde in de oostelijke helft voor opwaaiing van sneeuw en overlast door stuifsneeuw. De sneeuw leverde in De Bilt de achtste witte kerst op sinds 1901.
Warme zomer
Behalve de winter was ook de herfst dit jaar aan de koude kant. De zomer was echter warmer dan normaal. Dat was vooral te danken aan de bijzonder warme juli, een van de warmste van de meetreeks. In Limburg werd het op drie dagen warmer dan 35 graden, op 9 juli werd in Arcen zelfs 36,2 graden gemeten. Augustus stelde daarna teleur met koel weer en bijzonder veel regen. Dat was zelfs een van de natste zomermaanden sinds het begin van de metingen. Vooral 26 augustus was uitzonderlijk nat met op een aantal plaatsen 80 tot 130 mm in een etmaal. De 13e november was in Limburg zeer nat met lokaal 90 tot 100 mm binnen 24 uur.
Zonnig jaar
Gemiddeld over het land viel in 2010 ongeveer 800 mm neerslag wat overeen komt met het langjarig gemiddelde. De zon scheen beduidend vaker dan gewoonlijk. Gemiddeld over het jaar registreerde het KNMI circa 1765 uren zon tegen 1550 uren normaal. Het zonnigst waren de kustgebieden. In Stavoren scheen de zon zelfs circa 1896 uren.
Bron KNMI
Door gladheid vallen dit jaar meer vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar. Vorig jaar raakten in de dagen rond de jaarwisseling 770 mensen gewond. "Ik hoop dat het dit jaar onder de duizend blijft en het zou me echt meevallen als het aantal weer rond de 770 ligt", zegt een woordvoerder van de Stichting Consument en Veiligheid woensdag. Door de gladheid is de kans groter dat mensen uitglijden die wegrennen uitglijden wanneer ze een grote vuurpijl hebben aangestoken. Daardoor blijven ze langer in de gevarenzone liggen, waardoor de kans op verwondingen toeneemt. Ook in andere situaties kan de gladheid sneller voor ongelukken zorgen. De strengere veiligheidseisen perken het aantal ongelukken niet in, verwacht de woordvoerder.
Hij benadrukt dat de helft van de ongevallen komt door vuurwerk van anderen. "Mensen zijn erg bezig met het afsteken van hun eigen pakket en houden niet in de gaten wat de buurman doet." Als het dan misgaat, is het volgens hem moeilijker om op tijd weg te komen. "Ook zal het vaker voorkomen dat mensen schrikken van het vuurwerk dat anderen aansteken, uitglijden en pijnlijk ten val komen." De afgelopen jaren is het aantal vuurwerkslachtoffers rond de jaarwisseling juist gedaald. Zo vielen er in de jaarwisseling van 2007 op 2008 nog elfhonderd gewonden. Van de 770 gewonden van vorig jaar, raakten er vierhonderd overdag gewond. Dat gebeurt vooral op 31 december, wanneer vooral kinderen overdag vuurwerk afsteken, en op 1 januari. Dan gebeuren veel ongelukken met restvuurwerk. Onder de gewonden zaten 25 mensen die permanent blind werden. In totaal moesten rond de vorige jaarwisseling acht ogen operatief worden verwijderd. Het verbieden van vuurwerk is volgens de stichting geen oplossing. "Wij voelen er meer voor als gemeenten vuurwerkshows organiseren in samenspraak met de inwoners. Als je zo'n mooie show kunt zien heeft het nog weinig zin om zelf wat rotjes te kopen."
Bron: Nieuws.nl
Oud en nieuw is in aantocht en omdat veel mensen dit feest buiten vieren, willen we al vroeg weten wat voor weer het wordt. We houden de huidige verwachting voor u tegen het licht en blikken natuurlijk ook even terug naar een aantal bijzondere weerssituaties tijdens jaarwisselingen uit het verleden.
Tijdens de jaarwisseling zijn veel mensen buiten. Niet alleen om vuurwerk te kijken, maar ook om elkaar het beste voor het nieuwe jaar te wensen. Daarbij willen we graag droog weer met weinig wind en niet te lage temperaturen hebben.
Neerslag tijdens oud & nieuw is erg vervelend omdat vuurwerk daardoor kan weigeren. En dan hebben we het nog niet over de problemen die ‘weigeraars’ de dag erna op kunnen leveren. Kinderen kunnen dit vuurwerk zien als speelgoed of alsnog proberen af te steken, met alle gevolgen van dien. Ook mist hebben we liever niet. Siervuurwerk is daardoor niet of nauwelijks te zien, maar in het verleden is al gebleken dat het vuurwerk zelf een belangrijke oorzaak hiervan is. Verder zijn er ook diverse mensen die de jaarwisseling elders vieren en dan is het weer onderweg weer van belang.
We nemen u mee terug in de tijd
In het verleden hebben we een aantal erg koude jaarwisselingen gehad. De koudste oudejaarsdagen hadden we in 1908 en 1923 met een temperatuur van respectievelijk -15,8 en -16,6 graden. Opmerkelijk is ook de temperatuurdaling die zich tijdens oud en nieuw 1978/1979 inzette. De passage van een koufront veroorzaakte een sneeuwstorm en daarna daalde de temperatuur naar zo’n -10 tot -15 graden. Neerslag en wind hebben ook tijdens andere jaarwisselingen een rol gespeeld. In 1962/1963 waaide een straffe oostenwind die stuifsneeuw veroorzaakte. Door zware regenval ontstonden in het zuidoosten tijdens oud en nieuw 1993/1994 overstromingen, een jaar later (1994/1995) stond in het teken van talrijke ongelukken door zware sneeuwbuien en hevige windstoten. Ook kwam er toen onweer voor. IJzel veroorzaakte spiegelgladde wegen tijdens de jaarwisseling van 1995/1996. Het westen van het land werd in 2003/2004 getrakteerd op een sneeuwdek van enkele centimeters, een jaar later hadden we een echte stormnacht en na een onstuimige en natte jaarwisseling begon het jaar 2006 bijzonder zacht met in De Bilt een temperatuur van plus 12 graden.
Vuurwerkmist
Mist heeft de jaarovergang ook wel eens parten gespeeld. De jaarwisseling van 1992 naar 1993 is er zelfs berucht om geworden. Meteorologen hoopten toen dat het afsteken van vuurwerk voor wat menging tussen de verschillende luchtlagen zou zorgen, waardoor de mist zou oplossen. Helaas bleek dat niet uit te komen en werd de mist alleen maar dikker. Het zicht liep soms terug tot slechts enkele meters en de gevolgen logen er niet om, 100 gewonden en 7 doden.
In het verleden ontstond door het afsteken van soms dichte mist.
Ook tijdens de jaarwisseling van 2007/2008 was het erg mistig. De mooie ontploffingen van vuurpijlen in de lucht waren niet te zien, hooguit een wat lichte gloed. Toen wist men echter wel waarom het tijdens de jaarwisseling – en met name na middernacht – zo mistig was. Het vuurwerk zelf bleek de oorzaak te zijn. Door het afsteken hiervan, kwamen extra vuildeeltjes in de lucht. We noemen dit in de meteorologie ook wel condensatiekernen. Ze trekken namelijk vocht aan, dat hierdoor sneller kan condenseren en de vorming van mist bevordert.
En de aanstaande jaarwisseling?
Volgens de huidige vooruitzichten zijn de weergoden het merendeel van het land gunstig gestemd tijdens oud en nieuw. Mist lijkt zich namelijk te beperken tot de gebieden ten zuiden van de grote rivieren en ook blijft het tijdens de avond en nacht droog.
Tijdens de komende jaarwisseling wordt het niet heel koud. Op de meeste plaatsen blijft het kwik volgens de laatste verwachting boven het vriespunt.
Alleen in Limburg kan het tot een beetje vorst komen.
De jaarwisseling zelf lijkt ook droog te verlopen. Wel liggen storingen in de buurt, maar de bijbehorende neerslag lijkt op 31 december en 1 januari vooralsnog overdag te vallen.
Wel lijkt op 31 december en 1 januari een storing voorbij te trekken en overdag wat neerslag te veroorzaken. Ook wordt het niet heel erg koud. Sterker nog, de jaarwisseling lijkt de enige van de komende vijf nachten te zijn waarop het vrijwel nergens tot vorst komt.
Bron: Weer.nl
Het aanhoudende winterweer zorgt ervoor dat er vanaf woensdag niet meer mag worden gejaagd op watervogels. Vanaf vrijdag mag er ook niet meer worden gejaagd op ondermeer hazen, konijnen, houtduiven en fazanten. De provincie Overijssel stelt het jachtverbod in om dieren die in het wild leven te beschermen. De dieren hebben moeite om voedsel te vinden als gevolg van sneeuw en bevriezing.
Bron: RTV Oost
De sneeuwpistes in de Oostkantons, waarvan de overgrote meerderheid momenteel geopend is, kregen de laatste dagen veel bezoekers over de vloer. De uitbaters van de alpineskipistes konden zowat al hun materiaal verhuren. In de wintersportcentra Ovifat en Zosterbach zijn alle beschikbare alpineski's verhuurd. 'Sinds maandag ontvingen we gemiddeld tussen de 1.000 en 1.500 bezoekers per dag', aldus Thibaut Dosquet van Club de Ski Alpin Ovifat.
Ook in Zosterbach werden de afgelopen dagen alle 170 beschikbare skiparen verhuurd. 'Onze belangrijkste klanten zijn dagtoeristen, voornamelijk Nederlandstaligen of mensen uit de streek', klinkt het daar. Op dit ogenblik zijn 21 van de 22 wintersportcentra in het gebied geopend voor het publiek.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:02 uur, door Joyce.s
In delen van het land worden burgers woensdag gewaarschuwd voor vallend ijs. Door de inzettende dooi kan ijs van daken schuiven of kunnen ijspegels naar beneden vallen. De gemeente Maastricht raadt mensen aan enige afstand van gebouwen te houden voor het geval er wat omlaag komt. Ook adviseert de gemeente eigenaren van panden langs de openbare weg om ijs en pegels van hun gebouwen en daken af te halen. In de regio Rotterdam-Rijnmond heeft de politie woensdag inwoners gewaarschuwd voor vallend ijs.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
Politie en brandweer hebben vanmiddag ongeveer een uur lang met man en macht gezocht naar mogelijke drenkelingen bij een wak in Kinderdijk. Nadat niemand was aangetroffen onder het ijs, werd de zoekactie afgeblazen. Dat meldde een woordvoerster van de politie.
Een voorbijganger had twee onbeheerde fietsen zien staan bij een bankje aan de Nederwaard in de buurt van de beroemde molens in de Zuid-Hollandse plaats. Omdat deze persoon in het ijs ook een wak zag, dat niet spontaan leek te zijn ontstaan, werd de politie gewaarschuwd. De politie gaat ervan uit dat de fietsen nonchalant zijn achtergelaten.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Op diverse plekken in Nederland wordt woensdag gewaarschuwd voor vallende ijspegels en stukken ijs. Door de inzettende dooi is er in het hele land kans dat er ijs van de daken schuift. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseert bewoners en eigenaren van panden de ijspegels op een gecontroleerde manier van het dak te tikken of de stoep voor het gebouw tijdelijk af te zetten. In Maastricht adviseert de gemeente burgers en bezoekers enige afstand van gebouwen te bewaren voor het geval er ijs naar beneden valt.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Opnieuw is woensdag een aantal officiële nieuwjaarsduiken afgelast vanwege het aanhoudende winterweer. Dat heeft een woordvoerster van hoofdsponsor Unox gemeld. Dinsdag werden er al vijf afgelast en woensdag kwamen er nog vier bij. Oorspronkelijk stonden voor 1 januari 81 officiële duiken gepland.
Op de bekendste plek voor de nieuwjaarsduik, Scheveningen, wordt op 1 januari wel gedoken | Foto ANP/ROBIN UTRECHT
De nieuwe afgelastingen zijn afkomstig uit Leeuwarden, Huizen (Noord-Holland), Nagele (Flevoland) en Bunschoten (Utrecht). Eerder werd al bekend dat de festiviteiten in de Groningse plaatsen Midwolde en Kropswolde, Dedemsvaart in Overijssel en het Gelderse Doesburg en Borculo niet doorgaan.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De hal met vliegtuigen in het Legermuseum in Brussel is rond het middaguur ontruimd en gesloten voor het publiek. Het dak dreigde in te storten onder het gewicht van de sneeuw, zegt Dominique Hanson, algemeen-directeur van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel. Ongeveer 200 mensen moesten uit voorzorg het museum verlaten. Vanaf vanmiddag werden geen bezoekers meer toegelaten. "Een deel van het dak liep meer schade op dan elders. Zo zijn sommige houten balken van het dak doorgebroken", aldus Hanson. Drie of vier vliegtuigen zijn bedreigd en worden verplaatst. Door het dooien schuiven grote blokken sneeuw van het dak naar beneden.
Het museum is momenteel gesloten tot nader order. De Regie der Gebouwen komt morgen naar de schade kijken zodat gestart kan worden met de herstellingswerken. "We hopen uiteraard op een snelle heropening. De kerstperiode is immers synoniem met grote bezoekersaantallen, vooral door gezinnen en grootouders met hun kleinkinderen", klinkt het nog.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het winterplan heeft goed gewerkt. Dat heeft de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V), donderdag gezegd op een persconferentie. Ondanks de extreme weersomstandigheden werd zuiniger, maar even efficiënt als vorig jaar omgesprongen met strooizout, zo luidt het.
De voorbije weken werd een recordhoeveelheid zout gestrooid: 51.600 ton. Er is nog 25.000 ton voorradig of in bestelling, en er is nog 13.000 ton extra besteld op vraag van de provincies en gemeenten. Ook wordt onderzocht of de basisvoorraad met 10.000 ton kan worden uitgebreid tot 45.000 ton. Het is zeer uitzonderlijk dat er 27 sneeuwdagen werden geteld in november en december, zegt Crevits. Bovendien lag de gemiddelde temperatuur in december een graad onder het vriespunt. Dat vriesweer en de dooi hebben heel wat schade veroorzaakt aan de wegen. Bij vriesweer kan geen asfalt worden gelegd. Toch zijn deze winter twee asfaltcentrales stand-by om dringende herstellingen met warm winterasfalt uit te voeren, een onderdeel van het winteractieplan dat in november werd voorgesteld. Op de E19 en de E313 werden ze al ingezet, meldt Crevits. 'Niet voor elke put is winterasfalt echter geschikt', luidt het. 'Soms wordt het best met koud asfalt of gietasfalt gewerkt. Warm asfalt moet bij droog weer en positieve temperaturen worden aangelegd.' Het plan is de onderhoudsachterstand op de Vlaamse snelwegen tegen 2015 in te lopen. Crevits houdt zich aan die timing.
Bron: De Standaard
Na het strenge winterweer is het nu de dooi die voor problemen zorgt in verschillende Leuvense straten. Aan enkele woningen zijn stukken schouw en steen losgekomen en naar beneden gevallen, terwijl grote ijsblokken hier en daar ook voor gevaar zorgen. Ook het wegdek is op een aantal plaatsen beschadigd geraakt door de vorst. Zo kwamen op de Amerikalaan vallende stenen en brokstukken op twee geparkeerde wagens terecht. In de wagens zat op dat moment niemand, zodat er ook geen gewonden vielen, maar de Leuvense brandweer moest wel ter plaatse komen om nog andere loszittende brokstukken te verwijderen. Daarvoor werd met nadarhekken een veiligheidsperimeter ingesteld. De bussen van de vervoersmaatschappij De Lijn moesten tijdelijk ook omrijden.
Een gelijkaardige situatie deed zich voor in de Tiensestraat, waar brokstukken van de gevel van een woning op het wegdek vielen. Ook daar stelde de brandweer een veiligheidsperimeter in en verwijderde ze de loszittende stukken. Op de Naamsevest was het een schouw waarvan stukken naar beneden brokkelden. Een gespecialiseerde firma werd opgeroepen om de dringendste herstellingswerken uit te voeren. In de Brusselsestraat was dan weer een tussenkomst van de brandweer nodig om grote brokken ijs die van een dak op straat dreigden te vallen, te verwijderen. Tenslotte werden verschillende putten in het wegdek gemeld, meer bepaald op de Celestijnenlaan en in de Broekstraat in Heverlee en op de Kapucijnenvoer en in de Blijde Inkomststraat in het Leuvense centrum.
Bron: HLN | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:03 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Rijkswaterstaat werkt donderdagavond en -nacht op minstens vijf plekken aan de snelweg om vorstschade te repareren. De afgelopen dagen is op zeker elf plaatsen asfalt hersteld. Een van de komende reparaties is die aan de A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes. Het is de derde achtereenvolgende nacht dat deze weg wordt afgesloten om het asfalt te repareren. Maar het is ook als het goed is de laatste nacht. Verdere reparaties zijn aan de verbindingsweg van de A12 naar de A13 bij het Prins Clausplein, op de A2 bij de Gaasperdammerweg, A10 bij de oprit Kadoelen en de A44 bij de afrit Oegstgeest. Het verkeer wordt in geval van een afsluiting ter plekke omgeleid. Vrijdag zal het verkeer op de N99 tussen Den Helder en Alkmaar te maken krijgen met reparaties waardoor op steeds andere plaatsen maar een rijbaan beschikbaar is.
Bron: RTV N-H
Onweersdagen: 0
Door het opvriezen van natte weggedeelten is het donderdagavond in de gehele provincie Groningen spekglad. De politie adviseert om niet de weg op te gaan wanneer dit niet nodig is. Zo is de A7 tussen Winschoten en Bad Nieuweschans aan beide kanten afsloten omdat er meerdere voertuigen tegen de vangrail zijn gereden of van de weg afgeraakt.
Ook op de N33 zijn er door de politie meerdere aanrijdingen gemeld waarbij personen gewond zijn geraakt. Ter hoogte van Holwierde is de bestuurder van een auto om het leven gekomen nadat deze op de kop tot stilstand kwam. Op sommige stukken in de stad Groningen zelf is het eveneens spiegelglad. Het verkeer op de westelijke ringweg (laan 40-45) wordt door de politie vertraagd om aanrijdingen te voorkomen. Op het Hoendiep N.Z. in Stroobos is door de gladheid een personenwagen tegen een boom tot stilstand. Volgens de politie is hierbij één persoon om het leven gekomen.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De Dwarsgrachternatuurtocht heeft een record aantal deelnemers getrokken. Ruim 7000 liefhebbers bonden donderdag de ijzers onder. De tocht werd voor de vierde keer georganiseerd. De laatste keer was in 2008. Toen trok het evenement 5000 deelnemers. Nederland lijkt maar geen genoeg te krijgen van het winterweer...
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Na het strenge winterweer is het nu de dooi die her en der problemen veroorzaakt. Zo zijn in verschillende straten in Leuven stukken steen van woningen losgekomen en dreigen grote blokken ijs naar beneden te vallen. In Gent is zelfs de Wellingstraat afgesloten. Een gevel staat daar op instorten. Vorst en sneeuw hebben niet alleen de staat van het wegdek aangetast. Ook het metselwerk van een aantal huizen is er door vocht erg aan toe. In de Tiensestraat vielen stukken van de gevel op het wegdek. De brandweer stelde een veiligheidszone in en verwijderde de loszittende stukken.
In de Amerikalaan in Leuven vielen stenen op twee geparkeerde auto's. In de auto's zat niemand. Ook hier stelde de brandweer een veiligheidszone in. Op de Naamsevest kwamen stukken van een schouw op de grond terecht. Een gespecialiseerde firma werd opgeroepen voor de herstelling. In de Brusselsestraat kwam de brandweer tussenbeide om grote stukken ijs van het dak te halen. In Gent dreigde dan weer een gevel in de Wellingstraat in te storten. De straat is afgesloten en stellingen moeten voorlopig de onstabiele gevel van het leegstaande pand beveiligen. In Tienen dreigt een groot pak sneeuw van het dak van het Suikermuseum te schuiven.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Recreatieplas 't Lageveld in Wierden is weer dichtgevroren. Er ligt inmiddels weer een dikke ijslaag nadat het dinsdag met een shovel is opengebroken. Zaterdag heeft in 't Lageveld de enige Twentse nieuwjaarsduik plaats. Om de duik door te laten gaan, wordt het ijs vrijdag opnieuw kapotgemaakt. De organisatie van de nieuwjaarsduik verwacht honderden deelnemers aan de duik.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Op de Dilserweg in Opoeteren zijn rond 15.50 uur een auto, jeep en bus gebotst. Er vielen drie gewonden: twee in de bestelbus en de chauffeur van de jeep. Ze moesten allen met zware verwondingen naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Het ongeval deed zich voor tussen de bossen van Opoeteren en Rotem. Door de avondzon was het wegdek er spiegelglad. Een Jeep die richting Dilsen-Stokkem reed begon te slippen en botste eerst tegen een personenwagen aan. De personenwagen schoof van de baan en kwam deels in een gracht in de diepe sneeuw tot stilstand. Vervolgens schoof de jeep frontaal tegen een bus aan. Door het ongeval werd de Dilserweg tussen Opoeteren en Dilsen volledig afgesloten voor alle verkeer. Er volgde een omleiding via de Driepaalweg en Fortstraat.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0