De laatste file door het winterweer loste vrijdag- op zaterdagnacht om 1.25 uur op. Dat meldde de ANWB. Op de A2 bij Nieuwegein en de A9 bij Castricum was het tot ver na middernacht druk op de weg. Op het hoogtepunt van de spits, rond 17.00 uur, stond 753 kilometer file in Nederland.
De waarschuwing voor gladde wegen blijft van kracht. In Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland valt volgens het KNMI de hele nacht sneeuw, in andere delen van het land blijft het droog. In het hele land is het zaterdagochtend het volgens een woordvoerder van de ANWB slecht rijden. ''Dat geldt voor zowel de snelwegen als het omliggende wegennetwerk.'' Tot veel files zal dat naar verwachting van de ANWB niet leiden.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:40 uur, door Joyce.s
De overdekte schaatspiste op de Markt in Terneuzen is gisteren op last van de brandweer tijdelijk gesloten geweest vanwege instortingsgevaar.
Omdat er een dik pak sneeuw op het dak lag gingen de dwarsbalken van het tentdak doorbuigen. "We kunnen niet garanderen dat de tentconstructie het houdt", motiveerde officier van dienst Cees Overdulve het ontruimingsbesluit en dus werden even voor 11.30 uur zo'n vijftig kinderen van het ijs gehaald. De brandweer liet een vrachtwagen zout aanrukken, waarna brandweerlieden met behulp van een hoogwerker zout over het besneeuwde tentziel strooiden om het smeltproces te versnellen. Rond 14.00 uur was de schaatsbaan weer open. foto Chris Platteeuw
Bron: PZC | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:40 uur, door Joyce.s
Alle treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag vanaf 06.30 uur de aangepaste dienstregeling. Daardoor rijden er minder treinen, maar alle stations worden wel ,,bediend". Dat zei een woordvoerder van de NS.
Hij zei verder dat er geen storingen op het spoor zijn en dat spoorbeheerder ProRail ook zaterdag weer medewerkers langs het spoor heeft om verstoringen aan bijvoorbeeld wissels snel te verhelpen. De NS heeft op veel stations extra personeel dat reizigers informatie geeft.
Bron: De Pers.nl
Na een dag met totale chaos in de Randstad door hevige sneeuwval is nu vooral het zuidwesten aan de beurt. Met name in Zeeland, waar vrijdag ook al sneeuw viel, valt zaterdag verse sneeuw. Dat meldt het KNMI. De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen het hele land opnieuw voor gladde wegen.
Het KNMI heeft het weeralarm vrijdagavond in getrokken, maar waarschuwt in het zuidwesten nog wel voor extreem weer. Rond 07.00 uur trekken er al weer sneeuwbuien over Zeeland. In het hele land wordt gewaarschuwd voor gladheid door bevriezing en nieuwe, lichte sneeuwval. Tot 01.25 uur stonden er vrijdagavond files op de wegen. De totale filelengte liep volgens de ANWB op naar maximaal 750 kilometer. Voor zaterdag worden er aanzienlijk minder files verwacht omdat het minder druk op de weg is.
Het treinverkeer was vrijdag ook zwaar getroffen door de sneeuw en de NS rijdt zaterdag met een aangepaste dienstregeling. Vanuit Utrecht naar Rotterdam, Den Haag , Eindhoven en Amersfoort rijdt elk half uur een trein in plaats van elk kwartier. Ook rond Schiphol wordt maar twee keer per uur gereden. Internationale treinen rijden gewoon. Op Schiphol zijn nog veel vluchten geannuleerd of vertraagd. De luchthaven raadt reizigers aan de vluchtinformatie in de gaten te houden. De website van Schiphol is aangepast, omdat er vrijdag door de drukte problemen waren met de site. Op de aangepaste site staat wel gewoon vluchtinformatie.
Bron: Nieuws.nl
De sneeuw heeft vrijdag voor twee keer zoveel verkeersongelukken gezorgd als normaal. Tot middernacht kwamen er bij alarmcentrale Mondial Assistance 1100 meldingen binnen, zegt een woordvoerder zaterdagochtend. In de loop van de nacht waren dat er nog eens honderd, ook bijna dubbel zo druk als gebruikelijk. Volgens de zegsvrouw ging het vooral om eenzijdige ongelukken. Veel auto's gleden van de weg en liepen blikschade op. Het aantal ernstigere ongelukken bleef beperkt.
Vanuit Zeeland komen zaterdag al iets meer meldingen dan normaal. In het zuidwesten van het land sneeuwde het 's nachts ook nog en valt zaterdag nog meer sneeuw. Zowel het weeralarm als het verkeeralarm is ingetrokken. Wel waarschuwen het KNMI en de ANWB nog voor gladheid door sneeuwval en bevriezing.
Bron: Nieuws.nl
Het heeft vannacht fors gesneeuwd in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Daardoor is het moeilijk rijden, zowel op de secundaire wegen als op de snelwegen. Op sommige plaatsen is daar maar 1 rijstrook vrij. Zware ongevallen zijn er nog niet gemeld, maar het Vlaams Verkeerscentrum heeft wel weet van enkele slippartijen.
Het Agentschap Wegen en verkeer zegt dat er overal gestrooid is. "Zowel op autosnelwegen als op gewestwegen zijn onze teams volop in de weer geweest. Er is preventief gestrooid en intussen zijn we op een aantal plaatsen sneeuw aan het ruimen." Op de meeste snelwegen en gewestwegen is de rechterrijstrook intussen wel berrijdbaar, aldus Wegen en Verkeer. Op sommige plaatsen is de linkerrijstrook afgesloten en op andere wegen is een snelheidsbeperking ingevoerd.
Het agentschap raadt de mensen aan om thuis te blijven. "We blijven strooien en sneeuw ruimen, maar doordat er weinig verkeer is en de temperaturen negatief blijven, is het moeilijk om de wegen snel vrij te krijgen. We raden de mensen dus aan om zich niet met de auto te verplaatsen als dat niet echt nodig is", aldus Jo Lieben van Wegen en Verkeer. Vooral in Limburg worden nog sneeuwbuien verwacht in de loop van de ochtend. In Wallonië ligt er nog een pak meer sneeuw en ook daar is het moeilijk rijden.
Ook De Lijn en het vliegverkeer zijn getroffen
Door de hevige sneeuwval moeten de bussen van De Lijn zich in Vlaams-Brabant voorlopig tot de hoofdwegen beperken. Ook in Oost-Vlaanderen houden reizigers best rekening met lichte vertragingen. In de andere provincies doen zich nog geen echte problemen voor. In Antwerpen en Gent stuurde De Lijn wel sneeuwtrams uit, die de hele nacht rondreden om de bovenleidingen ijsvrij te houden.
Bij het spoor zijn er voorlopig geen grote problemen. In het weekend rijden er sowieso minder treinen, al sluit men hier en daar wat vertraging niet uit. Op Brussels Airport duiken intussen de eerste vertragingen op. Onder meer richting Alicante, Parijs en Wenen werd het vertrekuur al verlaat. Vluchten naar het zwaar geteisterde Schiphol zijn afgeschaft, net als de vluchten vanuit Berlijn.
Bron: De Redactie.be | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Wie met het openbaar vervoer wil reizen in Amsterdam moet nog rekening houden met vertragingen en omleidingen vanwege het winterse weer. Vervoersbedrijf GVB liet weten dat wel alle trams, bussen en metro's weer rijden, in principe volgens de normale zaterdagdienstregeling. Het GVB zette vrijdagmiddag alle bussen aan de kant. Door de gladheid waren de wegen vrijwel onbegaanbaar. De trams en metro's reden nog wel, maar hadden ook last van de vele sneeuwval en liepen daardoor vertraging op.
Bron: AD
Ongeveer 3.000 passagiers hebben de voorbije nacht doorgebracht op de Nederlandse luchthaven van Schiphol, omdat ze er gestrand waren door het winterweer. Ook het wegverkeer lag plat in Nederland. Tot laat in de nacht stonden er ellenlange files. Schiphol had ongeveer 1.700 veldbedden neergezet voor reizigers die niet meer met een vliegtuig konden vertrekken. De anderen moesten de nacht op banken en ligstoelen doorbrengen.
Het vliegverkeer op Schiphol is intussen weer op gang gekomen, maar de capaciteit blijft beperkt. Er zijn slechts twee landings- en startbanen beschikbaar. Daardoor zijn er ook vandaag vertragingen. De hevige sneeuwval heeft in Nederland ook tot chaotische taferelen geleid op de weg. Nederlandse automobilisten stonden samen naar schatting 1,5 miljoen uur in de file, aldus de Verkeersinformatiedienst (VID). Tijdens de avondspits stond er tot 753 kilometer file op de Nederlandse wegen. Daarmee komt de avondspits van 17 december op de zesde plaats op de lijst van langste files in Nederland. Rond 22.30 uur was het nog altijd 80 kilometer aanschuiven. Alarmcentrale Mondial Assistance beleefde een topdrukte door ongevallen als gevolg van de gladde wegen. Tot gisteravond kwamen al 960 meldingen binnen van aanrijdingen, zo liet een woordvoerder weten. Vooral op de ring rond Amsterdam gebeurden veel ongevallen.
Ook sneeuwellende in de rest van Europa
In Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen is het luchtverkeer verstoord. In Frankrijk staan duizenden vrachtwagens geblokkeerd. Het zware vrachtverkeer mag niet meer rijden in de Elzas, in Franche-Comté en in Lotharingen. In Wales en Schotland zijn gisteren honderden scholen dicht gebleven. De Eurostar-treinen rijden voor de veiligheid een stuk trager.
Bron: De Redactie
De politie in Zeeland waarschuwt mensen niet onnodig de weg op te gaan omdat het te gevaarlijk is. In de provincie valt ook zaterdag nog veel sneeuw, waardoor de wegen slecht begaanbaar en glad zijn. De verwachting is dat dat nog zeker een groot deel van de dag zo blijft.
Volgens de politie is het onverstandig om de weg op te gaan. Indien het onvermijdelijk is om de auto te pakken is het advies om warme kleding, dekens en voldoende drinken mee te nemen. In geval van ongelukken of pech kan het lang duren voor er hulp ter plaatse is. Elders in het land is het ook glad op de weg, maar vooral het zuidwesten van het land krijgt zaterdag veel sneeuw te verduren.
Bron: nieuws.nl
Sneeuwval heeft in Nederland tot chaotische taferelen geleid op de weg. Nederlandse automobilisten stonden samen naar schatting 1,5 miljoen uur in de file, aldus de Verkeersinformatiedienst (VID).
Tijdens de avondspits stond er tot 753 kilometer file op de Nederlandse wegen. Daarmee komt de avondspits van 17 december op de zesde plaats in de lijst van langste files in Nederland. De files losten maar langzaam op: rond 22.30 uur was het nog altijd 80 kilometer aanschuiven. Een uur later trok Rijkswaterstaat het verkeersalarm in, maar de instantie bleef waarschuwen voor "verraderlijk gladde wegen".
Bron: HLN
In Den Haag zijn twee trams ontspoord. Dat gebeurde vrijdagavond laat aan de Schedeldoekshaven. Of er gewonden zijn gevallen, is nog niet duidelijk. Door de ontsporing schampte één van de trams een betonnenpilaar van het Terminal Zuid-gebouw van het ministerie van Justitie. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend.
Bron: Westonline.nl | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Alle treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag vanaf 06.30 uur de aangepaste dienstregeling. Daardoor rijden er minder treinen, maar alle stations worden wel ''bediend". Dat zei een woordvoerder van de NS. Hij zei verder dat er geen storingen op het spoor zijn en dat spoorbeheerder ProRail ook zaterdag weer medewerkers langs het spoor heeft om storingen aan bijvoorbeeld wissels snel te verhelpen. De NS heeft op veel stations extra personeel dat reizigers informatie geeft. Vrijdagmiddag en -avond hadden treinreizigers in Utrecht en Zuid- en Noord-Holland veel last van de sneeuwval. Er reden minder treinen en er waren veel vertragingen.
Schiphol
Reizigers die vanaf Schiphol willen vliegen, kampen zaterdag wederom met annuleringen en vertragingen door het winterse weer.
De luchthaven roept mensen op voordat ze van huis vertrekken de website van Schiphol te raadplegen over hun geplande vlucht. Dat liet een woordvoerster weten. Ondanks het advies eerst informatie in te winnen, is het erg druk op het vliegveld. Vooral in de vertrekhallen bevinden zich veel mensen die wachten op hun vlucht. De luchtvaartmaatschappijen en Schiphol hebben extra personeel ingezet om iedereen te informeren. De gestrande reizigers krijgen koffie, thee en versnaperingen.
Omboeken
Volgens de zegsvrouw zijn tientallen vluchten geannuleerd of vertraagd. De luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om de vluchten om te boeken. Op Schiphol hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag ongeveer drieduizend mensen de nacht doorgebracht omdat ze waren gestrand.
Veldbedden
De luchthaven had ongeveer 1700 veldbedden neergezet voor reizigers die niet meer met een vliegtuig konden vertrekken. De rest moest een plekje zoeken op onder meer banken en ligstoelen.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Rijkswaterstaat heeft zaterdag op de wegen rond Utrecht en Amersfoort de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. Daarmee moet de kans op ongelukken worden verkleind en de doorstroming van het verkeer worden verbeterd, meldt de ANWB. De verlaagde maximumsnelheid geldt voor de A1 tussen Hilversum en Amersfoort, de A2 tussen Amsterdam en Zaltbommel, de A12 tussen Woerden en Veenendaal en de A27 tussen knooppunt Everdingen en Hilversum. Voor hoelang de maatregel geldt is niet bekendgemaakt. Dat sommige automobilisten zich niets aantrekken van de gladheid en de aangescherpte regels bleek zaterdag op de A2 bij Baambrugge. Een 23-jarige man werd van de weg gehaald omdat hij 122 kilometer per reed waar tijdelijk maximaal 50 is toegestaan, meldt de KLPD. Een 20-jarige vrachtwagenchauffeur kreeg daar ook een bon, omdat hij met 83 kilometer per uur over de vierde rijstrook reed. Ook op andere wegen in de regio zijn truckers betrapt.
Bron: Nieuws.nl
Een ongekend dik pak sneeuw en lang niet overal wordt nog gestrooid, maar met de overlast in de provincie lijkt het vooralsnog mee te vallen.
Volgens de politie is in het noorden van Zeeland sowieso alles goed bereikbaar. In het noordwesten, midden en zuiden is dat minder het geval, maar daar lijken mensen het advies om thuis te blijven te hebben opgevolgd. Veel verkeer is er niet. Ongevallen hebben zich nagenoeg niet voorgedaan. Alleen wat kleine botsinkjes. Op de Deltaweg bij Kats raakte zaterdagmorgen nog een vrachtwagen met aardappels gestrand, maar die werd gauw genoeg geholpen.
Bron: PZC
De sneeuwoverlast is nog niet voorbij. Zaterdag viel overdag niet veel sneeuw in het grootste deel van het land, maar 's avonds trekken er weer flinke sneeuwbuien over het land. Vanuit het zuidwesten, waar ook 's ochtends al een flink pak sneeuw viel, trekken de sneeuwbuien naar het noordoosten, meldt het KNMI.
Sinds vrijdag is in het westen van het land al tien tot twintig centimeter sneeuw gevallen. Het dikste pak sneeuw ligt in Zeeland. In de rest van het land ligt gemiddeld zo'n vijf centimeter sneeuw. Volgens het KNMI houdt de kans op sneeuw de komende dagen aan.
Bron: Nieuws.nl
De aangepaste dienstregeling die de Nederlandse Spoorwegen zaterdag invoerden, blijft ook zondag van kracht. De NS heeft daartoe besloten in verband met de verwachte sneeuwval zaterdagavond en -nacht, maakte het spoorbedrijf zaterdag bekend. De spoorwegen raden reizigers aan vanaf een uur voor vertrek de website ns.nl, de mobiele site mobiel.ns.nl, de app Reisplanner Xtra of Teletekstpagina 751 te raadplegen voor de meest actuele reisinformatie. De NS hoopt zondag meer informatie te kunnen geven over de situatie op het spoor maandag.
Bron: DePers
Het KNMI verwacht dat het vanavond en de nacht daarop weer gaat sneeuwen. Het sneeuwgebied trekt langzaam van het zuidwesten naar het noordoosten. Een woordvoerder verwacht dat het verkeer daarom weer last gaat krijgen van de winterse omstandigheden. Ook voor de komende dag verwacht het weerinstituut geregeld enige sneeuw. Het ziet ernaar uit dat het winterweer aanhoudt met meest matige vorst in de nacht.
Maximumsnelheid verlaagd
Rijkswaterstaat heeft op de wegen rond Utrecht en Amersfoort de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. Daarmee moet de kans op ongelukken worden verkleind en de doorstroming van het verkeer worden verbeterd, meldt de ANWB. De verlaagde maximumsnelheid geldt voor de A1 tussen Hilversum en Amersfoort, de A2 tussen Amsterdam en Zaltbommel, de A12 tussen Woerden en Veenendaal en de A27 tussen knooppunt Everdingen en Hilversum. Voor hoelang de maatregel geldt is niet bekendgemaakt. In Zeeland is inmiddels op een aantal plaatsen vijftien tot twintig centimeter sneeuw gemeten. In Noord- en Zuid-Holland kwam tussen de tien en vijftien centimeter sneeuw naar beneden. In de rest van het land lag zaterdagmorgen ongeveer vijf centimeter.
Aangepaste dienstregeling NS
Zondag rijden de treinen wederom volgens een aangepaste dienstregeling. Oorzaak is de sneeuw die de komende uren naar verwachting gaat vallen. Reizigers in het noordoosten van het land moeten er rekening mee houden dat zij meer moeten overstappen. De spoorwegen raden reizigers aan vanaf een uur voor vertrek de website ns.nl, de mobiele site mobiel.ns.nl, de app Reisplanner Xtra of Teletekstpagina 751 te raadplegen voor de meest actuele reisinformatie. De NS hoopt zondag meer informatie te kunnen geven over de situatie op het spoor maandag.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Momenteel trekt een sneeuwzone vanaf de Franse grens over ons land. Het gaat overal matig en continu sneeuwen. Nooit eerder sneeuwde het zo vaak in november en december. Volgens weervrouw Sabine Hagedoren kan er de komende uren vijf tot tien centimeter verse sneeuw vallen. Wie niet noodzakelijk de weg op moet, blijft beter binnen, want het is gevaarlijk glad op de wegen. Vandaag is het al de 17e sneeuwdag van dit seizoen. Dat is een record, nog nooit viel er zo vroeg zo vaak sneeuw. Het vorige record stond op naam van het jaar 1945, toen waren er 16 sneeuwdagen in november en december. Tot vrijdag blijven de temperaturen wellicht onder het vriespunt. Het zit er dus dik in dat we dit jaar een witte kerst beleven.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De gemeentereiniging in Goes, die nagenoeg rond de klok bezig is geweest met sneeuw schuiven en zout strooien, is bang dat de bodem van de zoutvoorraad in zicht raakt. Twee volle loodsen zijn al op straten en wegen toegepast. Jack Bookelaar, de spin in het web van de strooiploeg, heeft al meer dan een week geleden een nieuwe voorraad besteld, maar nog geen bevestiging gekregen dat het zout ook komt. "We gaan heel zuinig met ons zout om, dan doen we sowieso. Maar Duitsland dreigt de mijnzouttoevoer stop te zetten omdat ze het daar voor zichzelf willen bewaren." De Goese strooiploegen zijn dit jaar al 25 keer uitgerukt, tegen vorig jaar 3 keer. In de Bevelandse editie van maandag staat een kleine reportage over de nachtelijke inspanningen van de strooiploeg om Goes en de dorpen begaanbaar te houden.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0