Het wordt weer berekoud en het gaat ook opnieuw sneeuwen vannacht. De minima kunnen in de loop van de nacht zelfs oplopen tot -10 graden in de Hoge Venen. Door de sneeuwval wordt er donderdag en vrijdag opnieuw een erg zware ochtendspits verwacht.
In de nacht van woensdag op donderdag komt er weer meer bewolking vanaf het noordwesten met uiteindelijk wat regen of (smeltende) sneeuw en lokaal tijdelijk ijzelvorming, meldt het KMI. De minima liggen tussen de +2 graden aan zee en de -10 graden in de Hoge Venen.Touring Mobilis houdt rekening met een spits met 290 kilometer files op de snelwegen. Indien het nog sneeuwt tijdens de spits, zal de totale filelengte veel hoger uitvallen. Donderdag gaat het zeker nog meer sneeuwen en daardoor wordt opnieuw gevreesd door een loodzware ochtend- en avondspits. Het is niet uitgesloten dat de sneeuw plaatselijk blijft liggen. Het blijft ook de hele dag zwaarbewolkt.
Vrijdag
Ook donderdagavond zakken de temperaturen tot 10 onder het vriespunt en zullen er nog sneeuwbuien te bespeuren zijn. Ook vrijdag blijft het berekoud en is er een grote kans op een verstoorde ochtend- en avondspits.
Bron: Het Nieuwsblad
Rijkswaterstaat overdrijft met de waarschuwing dat er wellicht een rampspits voor de deur staat, vindt de ene helft van de stemmers op een poll op deze website. De andere helft dankt de overheid juist voor haar alertheid. Sneeuwval, gladde wegen en de kerstvakantie die voor de deur staat. Rijkswaterstaat meldt dat die combinatie donderdag weleens voor 'flink wat overlast' kan leiden op de Nederlandse wegen. De ANWB voorspelt dat 500 kilometer file zeker wordt gehaald.
47,9 procent van de stemmers doet de waarschuwing af als 'bangmakerij om niks'. Nederland moet niet op zijn kop gaan staan als het een keertje sneeuwt, het zal donderdag wel goed komen. Precies eenzelfde percentage dankt de overheid juist voor haar waakzaamheid. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn, aldus 31,5 procent. 16,4 procent gelooft in de preventieve werking van de waarschuwing. Deze groep is hoopvol dat minder mensen de auto pakken, waardoor het lekker rustig blijft op de weg. De overige 4,3 procent heeft besloten thuis de verwarming nog wat hoger te zetten en binnen te blijven. Donderdag zal blijken welke groep het aan het rechte eind had.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Er is een tekort aan strooizout. De provincie Drenthe en veel gemeenten strooien de komende dagen alleen de hoofdroutes. Het strooizout dreigt op te raken. Woensdagavond had de provincie van haar zoutvoorraad van 2500 ton nog 800 ton over. Goed voor zestien strooibeurten. Alleen de belangrijkste verkeersaders en fietspaden voor schoolgaande jeugd worden gestrooid. Gemeenten als Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe strooien ook nog alleen de hoofdroutes. Gemeenten hebben in hun contracten wel extra strooizout gereserveerd, maar krijgen die niet geleverd. Leverancier Akzo Nobelheeft de afnemers op rantsoen gesteld.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
De winter is in het land, en dat zal iedereen die de wagen of het openbaar vervoer nodig heeft geweten hebben. De ochtendspits kan moeizamer dan gewoonlijk verlopen door gladheid na de ijskoude voorbije nacht, vanavond dreigt sneeuw spelbreker te zijn.
Het KMI waarschuwt op zijn website dat het overal in het land uitkijken wordt voor ijsplekken en gladde wegen. Hoewel de temperaturen in de loop van de dag in het grootste deel van ons land boven het vriespunt uitstijgen, met maxima van 2°C in het centrum en 6°C aan de kust, betekent het allerminst het einde van de winterellende.
Overal neerslag
In de loop van de dag trekt er een neerslagzone over het land, die in het zuiden van het land voor sneeuwophopingen kan leiden. Door de sneeuwval wordt het verkeer daar wellicht flink in de war gestuurd. Verkeerscentrum Perex meldt dat de wegen in Wallonië er glad kunnen bij liggen. Het is zeker uitkijken op bruggen, op- en afritten en verkeerswisselaars, ook secundaire wegen kunnen gevaarlijk glad zijn. Maar ook in de rest van België blijft het niet droog vandaag: na mogelijke ijzel of sneeuw krijgen we vandaag regen te slikken in het westen en centrum van het land. Later kan het ook daar weer gaan sneeuwen.
Ook weekend zeer winters
Het blijft vermoedelijk flink winteren tot na het weekend, zaterdag wordt een nieuwe sneeuwzone boven ons land verwacht
Bron: HLN
Doordat de gevreesde sneeuwval tijdens de spits uitblijft staat er vanochtend minder file dan normaal. De verkeersdiensten vreesden voor een zeer zware spits met meer dan vierhonderd kilometer file, maar rond 07.45 uur stond volgens de ANWB niet meer dan honderdtwintig kilometer file.
Normaal staat rond die tijd al tweehonderd kilometer file.
Het KNMI had woensdag voorspeld dat het in de nacht vanuit het noordwesten zou gaan regenen. Landinwaarts zou dat overgaan in sneeuw, waarop het donderdag uiteindelijk overal zou sneeuwen. De ANWB en de Verkeersinformatiedienst waarschuwden dan ook voor een zeer zware spits. Vooral in het oosten zou de sneeuw de spits treffen.
Daar blijkt nu echter alleen wat natte sneeuw te vallen, zegt een woordvoerder. Donderdag is de drukste filedag. Normaal wordt tussen 08.30 uur en 09.00 uur een hoogtepunt van 340 kilometer bereikt. Het is de vraag of het deze donderdag zo ver komt.
Of de verwachte verkeersdrukte donderdagmiddag ook uitblijft valt volgens de ANWB-woordvoerder nog niet te zeggen. "Dat hangt van het weer af."
Bron: AD
De A7 in Groningen richting Duitsland is donderdag tijdens de ochtendspits anderhalf uur dicht geweest wegens extreme gladheid. Er gebeurden zes ongelukken door het gladde wegdek. Bij twee ongelukken raakten automobilisten lichtgewond. Bij vier ongelukken was er slechts materiële schade, meldt de politie.
Rond 08.15 uur werd de weg bij Zuidbroek afgesloten over een lengte van dertig kilometer. De verongelukte auto's zijn weggesleept. Twee strooiwagens maakten de weg weer begaanbaar, waarna de rijbaan rond 10.00 uur werd vrijgegeven.
Bron: Nieuws.nl
In het noordoosten van Vlaams-Brabant zijn vanochtend verscheidene ongevallen gebeurd door het gladde wegdek. Dat melden de politiekorpsen van de zones Demerdal (Diest/Scherpenheuvel/Zichem), Aarschot en Hageland (Kortenaken/Bekkevoort/Geetbets/Glabbeek/Tielt-Winge). In de meeste gevallen ging het om aanrijdingen met stoffelijke schade. Slechts twee personen raakten lichtgewond.
In de zone Demerdal meldde de politie vier ongevallen in één uur. In één geval raakte de inzittende van een voertuig lichtgewond maar bij de andere botsingen was er enkel blikschade. De politie van Aarschot telde dan weer 3 ongevallen op korte tijd. Twee aanrijdingen veroorzaakten enkel blikschade maar bij de derde moest toch een ziekenwagen opgeroepen worden om één inzittende weg te voeren.
Tegen omheining
In de zone Hageland bleef het aantal politietussenkomsten voor ongevallen beperkt tot twee. In één geval ging het om iemand die met zijn wagen tegen een stenen omheining was gereden. Die persoon raakte niet gewond. Ook bij het andere ongeval was er enkel blikschade. Volgens de politiewoordvoerders van de 3 zones waren de wegen donderdagochtend spekglad door een combinatie van het regenweer en de lage temperaturen.
Bron: HLN
Verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel heeft vanmorgen vanaf haf acht een chaos veroorzaakt op snelweg A28 tussen Assen en Hoogeveen in beide richtingen. Door tientallen schuivers en aanrijdingen ontstonden kilometers lange files. Volgens een woordvoerder van de Drentse politie zijn er voor zo ver bekend geen gewonden gevallen. "Waar het aan ligt weten wij ook niet, maar op sommige plekken was er niets aan de hand terwijl het een eindje verderop spekglad was", aldus de zegsman.
Bron: DvN
Vanwege het aanhoudende winterse weer is er de afgelopen periode al zoveel zout gebruikt dat er niet meer genoeg is voor alle wegen en fietspaden. De gemeente zegt dat er ook niet snel genoeg door leveranciers nieuw zout geleverd kan worden. De gemeente waarschuwt weggebruikers daarom om extra voorzichtig te zijn.
Bron RTV-oost
Drie middelbare scholen in Emmen hebben vanmiddag hun leerlingen naar huis gestuurd vanwege het slechte weer dat op komst lijkt te zijn. Het gaat om het Hondsrug College, Het Carmel College en het AOC Terra (VMBO). Het Esdal College geeft de leerlingen geen sneeuwvrij. Deze school zegt sneeuwvrij niet nodig te vinden, omdat er geen weeralarm is afgegeven en de bussen volgens de school nog 'gewoon rijden'.
Bron DvhN
Alle vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton mag vanaf 14.30 uur de baan niet meer op in de provincies Luik, Luxemburg en Namen. Het verbod geldt zowel op autosnelwegen als gewone wegen. Voor autobussen en autocars geldt de maatregel niet. Dat heeft de Waalse minister van Openbare Werken Lutgen vanmorgen beslist. Dat meldt de website wegeninfo.be van de federale politie. Het is in Wallonië al de hele voormiddag licht aan het sneeuwen, in de loop van de namiddag wordt de sneeuw intenser. Er wordt in Wallonië tot 20 cm verse sneeuw verwacht. 's Avonds kan het door de dalende temperaturen ook gaan sneeuwen in Vlaanderen, zeker in de provincie Limburg en later ook elders. Door de Waalse beslissing zullen de vuilniskarren in de provincie Namen moeten terugkeren naar hun stelplaatsen. Dat meldt het Economisch Bureau van de provincie weten. Er zal donderdag dus geen volledige ophaling gebeuren.
Protest Febetra
Febetra heeft de beslissing al overdreven genoemd, maar anderzijds veroorzaakte één vrachtwagen in schaar (geslipt op de gladde wegen) een gigantische verkeerschaos. Vaak blokkeren vrachtwagens die de hellingen van de snelwegen niet opgeraken de volledige rijweg met enorme files tot gevolg. In Frankrijk bijvoorbeeld is een verbod op vrachtverkeer al jaren ingeburgerd.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
De avondspits is donderdag vroeg op gang gekomen. Rond 15.30 uur stond al ruim honderd kilometer file. De ANWB verwacht een zeer zware spits door regen en sneeuw, meldt een woordvoerder. Het is ook drukker op de wegen, doordat het voor veel mensen de laatste werkdag voor de kerstvakantie is. De ANWB schat dat op het hoogtepunt zo'n vierhonderd kilometer file zal staan. Normaal is dat ongeveer 280 kilometer.
Volgens de woordvoerder ondervindt de Randstad hinder van regen. In het westen kunnen wegen ook verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden en oosten van het land zorgt sneeuw voor vertragingen en gladheid.
Donderdagochtend verliep de spits juist rustig doordat de gevreesde sneeuw uitbleef. Rond 07.45 uur stond volgens de ANWB niet meer dan 120 kilometer file. Normaal staat rond die tijd al tweehonderd kilometer file.
Bron: Nieuws.nl
Het lijkt voorlopig mee te vallen met de voorspelde verkeershinder. Althans in Vlaanderen toch. In Luik en de Ardennen sneeuwt het momenteel al stevig. Er wordt daar tegen het einde van de avond een laag van 20 centimeter nieuwe sneeuw verwacht. Uit voorzorg worden de wegen afgesloten voor vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton in Luxemburg, Luik en Namen. In Vlaanderen wordt het vanaf 17.30u steeds moeilijker rijden door sneeuwbuien.
Tijdens de spitsuren zal de temperatuur over heel Vlaanderen wellicht onder het nulpunt zakken. Daardoor zal de regen zeer waarschijnlijk overgaan in sneeuwbuien. De combinatie van het langzame verkeer tijdens de spitsuren, de moeilijke bereikbaarheid voor de strooiwagens en de eventuele, lokaal hevige, sneeuwval kunnen zorgen voor een moeilijke avondspits.
5 cm
Vanuit het noorden van Nederland schuift de sneeuw langzaam op naar onze contreien. Eerst zal het in het noorden van de provincies Antwerpen beginnen sneeuwen, daarna volgt Limburg. Soms kan de sneeuw intens zijn en hoewel hij in eerste instantie niet zal blijven liggen op de doorweekte ondergrond, is een sneeuwtapijt van vijf centimeter niet uitgesloten. Daarna wordt het even droger, maar vrijdag vallen her en der opnieuw buien, die vooral in de Kempen soms hevig kunnen zijn.
Bron: GvA | Gewijzigd: 16 december 2010, 17:49 uur, door Marga
De provincie Antwerpen kent donderdagavond een drukke avondspits. Dat is onder andere te wijten aan de sneeuwval, maar ook aan enkele ongevallen, zegt het Vlaams Verkeerscentrum.
In Brussel is het intussen ook beginnen sneeuwen, maar de avondspits verloopt er nog normaal. In de rest van Vlaanderen doen er zich niet echt bijzondere problemen voor, voegt Jo Lieben van Wegen en Verkeer Limburg er aan toe. Hoe de toestand zal evolueren, hangt af van de weersomstandigheden, luidt het. Op het Waalse wegennet is de situatie chaotischer. Verschillende wegen werden er als gevolg van de sneeuwval afgesloten. Tegen het einde van de avond wordt in de Ardennen een laag van 20 centimeter nieuwe sneeuw verwacht. Uit voorzorg werden de wegen afgesloten voor vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton in Luxemburg, Luik en Namen.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
Het vrachtverbod vandaag in de provincies Luik, Luxemburg en Namen is "buiten proportie". Dat zegt de Transportfederatie Febetra. Ook de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers (UPTR) vindt de maatregel "onaanvaardbaar". "Wij hebben twee dagen geleden nog met de minister rond de tafel gezeten en die repte daar toen met geen woord over", zegt woordvoerster van Febetra, Isabelle De Maegt.
Gebrek aan communicatie
Die hekelt daarnaast het gebrek aan communicatie. "We hebben alles via via moeten vernemen. Het officiële bericht over het verbod kregen we pas om 14.00 uur! We weten bovendien niet wanneer het verbod afloopt. Duizenden vrachtwagenchauffeurs staan langs de kant van de weg en bij de bevoegde diensten nemen ze nauwelijks de telefoon op. Als ze dat wel doen, is de enige boodschap 'dat ze het zelf ook niet weten'". Een zelfde geluid bij de UPTR. Die zegt dat de minister zijn woord niet heeft gehouden na de vergadering dinsdag. De vereniging hoorde pas over de maatregel om 11 uur. "Het risico was perfect te voorzien en in dit stadium is een dergelijk verbod in drie provincies overbodig", luidt het.
Economische gevolgen
Febetra en UPTR wijzen ook op de economische consequenties van de maatregel. "Een uur stilstaan kost ongeveer 50 euro per vrachtwagen. Er zijn duizenden vrachtwagens onderweg. Bovendien wordt er niks meer geleverd", dixit De Maegt. De UPTR wil dat er in toekomst maatregelen komen die gecoördineerd worden door de politie en die lokaal en tijdelijk worden toegepast in functie van de specifieke risico's.
Te laat verwittigd
Ook de federatie van de Belgische distributiesector, Comeos, is niet te spreken over het vrachtverbod. Net als transportorganisatie Febetra en de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers (UPTR) vindt de organisatie dat de maatregel te laat en zonder overleg is afgekondigd. "We hebben er natuurlijk alle begrip voor dat de overheid de veiligheid laat primeren", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. "Maar het is onaanvaardbaar dat de beslissing zo laat valt. Bovendien is er niet het minste overleg geweest: we vernamen het nieuws, zoals iedereen, via de radio."
Voor Comeos kan er van overmacht geen sprake zijn. "De weersvoorspellingen zijn al sinds dinsdag onveranderd. Al die tijd werd er met geen woord gerept over een rijverbod. Met een beetje overleg, hadden onze leden zich kunnen organiseren en eventuele noodplannen voorbereiden. Nu worden we voor een voldongen feit gesteld, hebben we als federatie onze leden veel te laat kunnen informeren en was het hopeloos te laat om alternatieve leveringsroutes uit te tekenen, of vrachtwagens uit de drie provincies weg te halen". Door de beslissing staan volgens de federatie honderden vrachtwagens vast, vaak geladen met verse voedingswaren. "Het is voorlopig een raadsel hoe de winkels vanaf vrijdagmorgen zullen bevoorraad worden."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de loop van de komende dagen zal het hele land op een of ander moment worden bedeeld met een sneeuwdek. Voor vrijdag zit het 'm in de combinatie tussen een zeer koude bovenlucht en een nog relatief warme zee. Een meteoroloog hier in de weerkamer noemde de Noordzee zelfs een “relatieve bakovenâ€Â, als verwijzing naar de gemakkelijke buienvorming die altijd in de loop van de zomer plaats vindt boven zee.
Op veel plaatsen zal het de komende dagen wit worden. Ofwel door sneeuwbuien vanaf zee, of vanaf later op zaterdag door sneeuwval vanuit het zuiden.
In de tweede helft van de zomer en tijdens de najaarsmaanden worden buien bij ons vooral gekatalyseerd doordat de Noordzee rond de 20 graden is en de lucht daarboven geregeld onstabiel van opbouw. Door die onstabiliteit (onstabiel = afkoeling met de hoogte) komen vrij snel dikke stapelwolken en buivorming tot stand. Momenteel is van die 20 graden weinig meer over en bedraagt de watertemperatuur van onze grote waterplas zo’n 6 tot 8 graden. De lucht die daar overheen strijkt moet dan ook een stuk kouder zijn dan in augustus of september wil je buivorming krijgen. Immers, voor buienwolken zijn vocht en grote temperatuurverschillen nodig. Dat wil zeggen; hoe groter het verschil tussen temperatuur van het wateroppervlak en de temperatuur van de daar overheen strijkende lucht, hoe heftiger de buien zullen uitpakken.
Buien in de winter zijn veel minder verticaal ontwikkeld dan buien in de zomer. De tropopauze ligt nu een aantal kilometer lager dan in het zomerseizoen, zodoende zal een winterbui minder hoog uitgroeien dan een zomerbui.
Lucht vanaf het poolijs
En dat ‘heftige’ is de komende dagen zeker het geval. Dat heeft alles te maken met aanvoer van diepvrieskou. Vanochtend hadden we te maken met neerslag op 'n warmtefront, dat was veelal waterkoude regen. Deze donderdagmiddag arriveert het koufront en daarachter begint ijs- en ijskoude lucht binnen te stromen. Dat is lucht die al een lange weg over de noordoostelijke delen van de Atlantische Oceaan heeft afgelegd en via de Britse eilanden en de Noordzee onze contreien inschuift. Van oorsprong is dat dus poollucht, rechtstreeks vanuit het pakijsgebied ten oosten van Groenland. De lucht in de eerste honderden meters transformeert langzaam tijdens de gang over het zeewater, maar de lucht in de hogere regionen van de atmosfeer blijft ijzig. Op de kaart hiernaast is het oorspronggebied te zien van de lucht die zich morgen (vrijdag) op zo’n 3 tot 4 kilometer hoogte boven Nederland bevindt. Op zo’n 5 kilometer hoogte is het oorspronggebied nauwelijks anders en zijn de temperaturen iets lager dan -40 graden. Morgenmiddag is het dus boven onze hoofden, op ongeveer 5 kilometer hoogte -40 tot -43 graden. Voor onze omgeving is dat extreem laag.
En ja, ten oosten van Groenland ligt een aanzienlijke zone met ijs. Op deze ingekleurde satellietfoto van 14 december is een groot paars gebied te zien. Dat is allemaal bevroren. Het lichter blauwe gebied is aan het verijzen.
Op deze kaart staat het oorspronggebied aangegeven van de aanwezige lucht boven Nederland op 3,5 of 4 km hoogte. De lucht die zich afgelopen nacht ten oosten van Groenland bevond, ligt morgenmiddag boven ons!
Kraamkamer
Die extreem lage bovenluchttemperaturen leiden ertoe dat het zeegebied ten westen van Noorwegen en de Noordzee een ware kraamkamer worden van sneeuwbuien. Met een watertemperatuur van een graad of 7 en daarboven ‘trek/zuiging’ van Arctische kou, krijg je een bulk aan sneeuwbuien. Bovendien is het temperatuurverschil tussen zee en bovenlucht dermate groot, dat we morgen rekening moeten houden met onweer, een zeldzaamheid in het winterseizoen.
De Noordzee lag ook vandaag, donderdag, al vol met sneeuwbuien. Achter het frontensysteem (warmtefront, koufront) dat ons passeerde.
Dit is de luchtdrukkaart van vandaag, donderdagmiddag 13.00 uur. Tussen Groenland en Scandinavie liggen de isobaren heel dicht bij elkaar. Dat betekent veel wind en dus een stevige stroming die de poollucht onze kant op stuurt.
De sneeuwbuien van morgen lijken voornamelijk de kustgebieden in te schuiven. Er waait aan de grond namelijk een zwakke tot matige westelijke wind, kracht 2 tot 4, maar iets hoger in de atmosfeer staat een licht zuidwestelijk briesje. Erg ver lijkt de sneeuwval daardoor niet het land op te schuiven. Maar, we laten ons natuurlijk graag verrassen…..
De weerkaart van morgen, vrijdag. De diepvrieskou heeft boven de Noordzee een lagedrukgebied bewerkstelligd en de zee ligt vol met sneeuwbuien. De wind is licht aanlandig en de meeste sneeuwbuien doen de kustprovincies aan.
Noordzee zaterdag buiten spel
Zaterdag draait de wind naar het zuiden, schuiven de meeste sneeuwbuien ten noorden van ons land richting de zuidkust van Noorwegen en wordt de Noordzee als buienbron voor ons enige tijd buiten werking gesteld. Dan is het juist een frontaal systeem dat later op de dag vanuit het zuiden op uitgebreide schaal sneeuwval brengt.
Bron: weer.nl
Door de gladheid zijn vanavond in Twente tientallen aanrijdingen geweest. Vooral op de binnenwegen is het spekglad, maar ook op de snelweg is overlast. Een geschaarde vrachtwagen blokkeert de A1 bij De Lutte. De snelweg is van de Duitse grens richting Hengelo afgesloten. Zo ver nu bekend zijn daar geen gewonden bij gevallen. In en om Zwolle en Deventer valt het tot nu toe mee met de overlast door de gladheid. Bij de meldkamer komen daar niet meer meldingen dan normaal binnen.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Ambtenaren in Hoogezand-Sappemeer vragen burgers met klachten over gladde straten en wegen om het een beetje netjes te houden. De gemeente krijgt de laatste tijd veel klachten over de gladheidsbestrijding. "De toon is soms bepaald onaangenaam", zegt woordvoerder Joost Koedam. Burgers klagen telefonisch, per email of melden zich aan de balie voor een gesprek. "Het gebeurt dat mensen daarbij over de schreef gaan." Hoogezand-Sappemeer heeft op de website informatie over de gladheidsbestrijding geplaatst. Er wordt begrip gevraagd dat niet overal kan worden gestrooid en als mensen toch klagen, om dat op een fatsoenlijke manier te doen. "Het is toch nodig om de beleefdheidsnormen op te frissen", aldus Koedam.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Als u vanmorgen de weg op moet: de wegen kunnen er gevaarlijk glad bij liggen. De strooidiensten bidden dat het vannacht niet geregend heeft, zodat het strooizout tenminste niet is weggespoeld. Hoe dan ook valt vandaag nieuwe sneeuw. Wees dus voorzichtig op de weg. De voorspelde chaos voor de avondspits is er niet gekomen. De provincie Antwerpen kende gisteravond een drukke avondspits, meer door een aantal ongevallen dan door de sneeuwval. 'De sneeuw die voorspeld was voor de avondspits, is iets later gevallen dan voorspeld, en zo zijn we aan het ergste ontsnapt', zegt Ilse Luypaerts, woordvoerder van het Agentschap Wegen & Verkeer.
Lokale sneeuwbuien
Toch is er lokaal flink wat sneeuw gevallen in Vlaanderen. 'En die sneeuw blijft liggen', zegt weervrouw Sabine Hagedoren. 'Ook vrijdag staan er nog sneeuwbuien op het programma, eerst in het noorden en later in het centrum van het land. Met temperaturen van plus 1 tot min 5 blijft het koud en winters.' En dus potentieel gevaarlijk tijdens de ochtendspits. 'We volgen de evolutie op de voet', zegt Ilse Luypaerts. 'We duimen vooral dat het niet gaat regenen, want dat maakt strooien zo goed als zinloos: het zout spoelt dan gewoon met het regenwater weg. Maar in alle andere gevallen sturen we onze strooiwagens de baan op. We hebben nog voldoende zoutvoorraad en maandag verwachten we een nieuwe levering. Ik heb inmiddels ook vernomen dat de gouverneurs samen met de leveranciers alternatieve oplossingen hebben voor eventuele zouttekorten in bepaalde gemeenten.' Toch waarschuwt het agentschap voor gladde plekken bij deze vriestemperaturen.
Het zuiden van het land kreunt intussen onder de sneeuw, die vooral ten zuiden van Samber en Maas soms tot 20 centimeter dik ligt. Waals minister voor Openbare Werken en Wegen, Benoît Lutgen, legde gisteren vrachtwagens boven de 7,5 ton dan ook een rijverbod op in de provincies Luxemburg, Namen en Luik. Gevolg: kilometers file op de snelwegen en autowegen. De transportfederaties Febetra en UPTR en de distributiefederatie Comeos (het vroegere Fedis) hekelen de manier waarop die beslissing genomen werd en hoe erover gecommuniceerd is.
'We hebben er alle begrip voor dat de overheid de veiligheid laat primeren', zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. 'Maar het is onaanvaardbaar dat de beslissing zo laat valt. En zonder overleg. We moesten het nieuws vernemen via de radio. De weersvoorspellingen zijn nochtans al sinds dinsdag onveranderd: in het zuiden van het land kan tot 20 centimeter sneeuw vallen. Al die tijd werd er met geen woord gerept over een rijverbod. Pas twee uur voor het effectief inging, kwam er een mededeling. Hopeloos te laat om nog alternatieve leveringsroutes uit te tekenen of vrachtwagens uit de drie provincies weg te halen. En dat in een voor de voedingssector zo cruciale week, met de feestdagen in het verschiet.'
Bron: Nieuwsblad.be | Gewijzigd: 17 december 2010, 08:29 uur, door Marga
Het KMI waarschuwt voor wisselwallig weer vandaag, met vooral in het westen van het land plaatselijke sneeuwbuien. Het is in de ochtendspits dus uitkijken voor gladde wegen wegens sneeuw en ijsplekken, al meldt het Agentschap Wegen en Verkeer dat de meeste wegen in Vlaanderen vanochtend goed berijdbaar zullen zijn. In Wallonië houden de problemen aan. De sneeuw viel sinds gisteravond vooral in het zuidoosten van het land, waar de verkeerssituatie momenteel problematisch blijft. Zware vrachtwagens van 7,5 ton en meer kunnen nog steeds niet rijden op de snelwegen en gewestwegen in de provincies Namen, Luik en Luxemburg. Ook de grensovergang in Rekkem en de Frans-Luxemburgse grens blijven gesloten voor vrachtverkeer. De sneeuwzone zal ons land langs het zuidoosten verlaten, maar aan zee en in het westen van België zijn plaatselijke (sneeuw)buien mogelijk.
31.000 ton strooizout
De strooidiensten staan stand-by om indien nodig sneeuw te ruimen en te strooien. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft sinds het begin van de winter overigens al 31.000 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Ter vergelijking: de voorbije 20 winters werd gemiddeld 39.500 ton zout gestrooid gedurende de hele winterperiode. Tot en met dit weekend wordt gewaarschuwd voor vriestemperaturen en plaatselijk sneeuw. Vandaag krijgen we maxima tussen +1 aan de kust en -1 in het binnenland.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:38 uur, door Joyce.s