Opnieuw heeft het winterweer het verkeer voor problemen geplaatst. Gladde wegen leidden donderdagochtend tot een drukke spits. Op het hoogtepunt, om half negen stond het verkeer over 480 kilometer vast. Dat is ruim 150 kilometer meer dan op een gemiddelde donderdagochtend. Dat heeft de ANWB gemeld.
De ANWB gaf gisteravond een spitsalarm af voor de ochtend voor de Randstad en het midden van het land wegens sneeuw en gladheid, maar vooral op de wegen in het noorden, oosten en zuidwesten van het land zorgt sneeuwval voor problemen. Groningen en Leeuwarden waren volgens de ANWB even moeilijk bereikbaar. De A17, Dordrecht richting Roosendaal, werd ter hoogte van knooppunt de Stok afgesloten nadat een vrachtwagen was geschaard.
Verkeersdeelnemers hielden rekening met de gladheid door minder snel te rijden tijdens sneeuw- en hagelbuien. Daardoor gebeurden er niet meer ongevallen dan gebruikelijk. Of het zonder spitsalarm drukker op de weg zou zijn geworden, kon de woordvoerder niet zeggen. Het alarm werd volgens hem vooral gegeven om automobilisten bewust te maken van de situatie.
Bron AD
Mildere lucht dringt momenteel op, en dat gaat met horten en stoten. Dit levert ongemakken door gladheid op, maar tegelijkertijd ook een interessant inkijkje in de opbouw van de atmosfeer.
Mildere lucht in de onderste paar honderd meter
Woensdagmiddag en -avond stroomde bijvoorbeeld vooral in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer zachtere lucht van boven de Noordzee binnen. Dat gebeurde met een aantrekkende westelijke tot noordwestelijke wind die echter juist direct aan het aardoppervlak boven land maar nauwelijks voet aan de grond kreeg.
De temperatuur woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd.
De windsnelheid op datzelfde tijdstip.
De temperatuur woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd.
De windsnelheid op datzelfde tijdstip.
Meetmast Cabauw
Dat de zachtere luchtstroom aanvankelijk wel op enige hoogte, maar (behoudens enkele kuststations) niet direct aan de grond wist door te stoten, was goed te zien aan de meetgegevens van meetmast in Cabauw. Op diverse hoogtes zijn daar meetinstrumenten opgesteld die interessante informatie geven in de opbouw van de atmosfeer in de onderste 200 meter. We beginnen even met de uitgangssituatie van 16.00 uur Nederlandse tijd woensdagmiddag. Zowel op reguliere meethoogte als hoger op de toren vroor het nog. De wind begon vooral op hoogte al wat aan te trekken. Dat proces zette zich voort in de uren daarna. Daarbij zou de wind gaan draaien van het noorden naar het westen tot noordwesten.
De temperatuur om 16.00 uur Nederlandse tijd in Midden-Nederland. Rechtsboven De Bilt, rechtsonder Herwijnen en midden in beeld: de temperaturen gemeten bij de meetmast van Cabauw op respectievelijk de reguliere meethoogte, 40 meter hoogte en 140 meter hoogte. Alle drie de hoogtes noteerden toen nog vorst.
Windsnelheid om 16.00 uur Nederlandse tijd, in knopen, van 10 meter hoogte tot 200 meter hoogte.
Horizontale temperatuur- en windverschillen: zee en land
Mildere lucht van boven zee begon het land op te stromen in de onderste paar honderd meter. Echter, de kou direct boven het aardoppervlak was hardnekkig en de vorst in de grond evenzeer. Doordat koudere lucht zwaarder is dan lichtere, stroomde de mildere lucht over die ‘koude plaklaag’ (zoals deze in de meteorologie ook wel wordt genoemd) heen. Dat was goed te zien aan de temperatuur en wind op de diverse weerstations. Achter, en soms al in de duinen, hield de invloed van de zich instellende en aantrekkende milde luchtstroom op. De zachte Noordzeelucht was dan over de koude laag direct aan de grond geschoven en had daarmee vrijwel alle contact en invloed met het aardoppervlak verloren.
De temperaturen om 22.00 uur. Waar het aan de grond alleen maar harder is gaan vriezen (bij een slechts zwakke wind) blaast een matige tot vrij krachtige noordwestenwind vlak daarboven dooilucht binnen van boven zee. Zie hieronder de kaartjes met de windsnelheden.
Windsnelheid om 22.00 uur.
Verticale temperatuur- en windverschillen: meetmast Cabauw
De verschillen in temperatuur komen scherp terug op de Nederlandkaarten hiernaast. Hierbij gaat het om grote verschillen, soms over kleine afstand, en dan horizontaal bekeken (van meetlocatie tot meetlocatie). Maar waar we het vandaag over hebben, is toch vooral een verticale aangelegenheid. We kijken immers naar de verticale opbouw van de atmosfeer.
Het aardige is dat de metingen op de meetmast in Cabauw in het centrum van het land één en ander heel duidelijk weergeven. Lagen de temperaturen om 16.00 uur Nederlandse tijd nog op alle drie de weergegeven hoogstes (2 meter, 40 meter en 140 meter) onder nul en dicht bij elkaar, om 22.00 uur was dat wel anders. Terwijl het aan de grond in de tussentijd flink was afgekoeld, was het hogerop juist een heel stuk opgewarmd. Ook de verschillen in windsnelheid waren groot.
IJzelvorming
De enige manier waarop de mildere lucht nog van zich deed spreken was in de neerslagvorm. Doordat de lucht niet ver boven het aardoppervlak wél boven nul kwam, transformeerden de sneeuwvlokken uit de van boven zee binnentrekkende buien hier en daar naar natte sneeuwvlokken of regendruppels. Op diverse plaatsen resulteerde dit woensdagavond, en donderdagnacht en -ochtend op een bevroren ondergrond in ijzelvorming.
Het temperatuursverloop op reguliere meethoogte in Cabauw. Eind woensdagmiddag, begin woensdagavond, daalde de temperatuur snel...
dat terwijl op 40 meter hoogte de temperatuur uiteindelijk juist steeg...
...evenals op 200 meter hoogte.
Gladheidsperikelen bijna over
Donderdag overdag drong de mildere zeelucht ook direct aan het aardoppervlak op. Tot en met vrijdagochtend moet echter nog rekening worden gehouden met regionale gladheid. In het weekend zijn de gladheidsperikelen dan tijdelijk overal verleden tijd. De dooi zet flink door. Vanaf maandagnacht wordt het opnieuw kouder.
Bronnen: Meteo Consult
Door opwaaiend ijs en het ontstaan van ijswallen heeft Rijkswaterstaat per donderdagochtend 8 uur een vaarverbod ingesteld. Schepen mogen niet langer zelfstandig op het Markermeer en IJsselmeer varen. Als de ijssituatie onveranderd blijft kunnen schepen morgen wel onder begeleiding van ijsbrekers van Amsterdam naar Lemmer varen en van Lemmer naar Amsterdam. Vrijdagochtend wordt besloten of tijdens het vaarverbod deze zogenoemde 'konvooivaart' ingesteld wordt. Hiervoor moeten schippers zich aanmelden bij Rijkswaterstaat. Ook op de Randmeren ondervindt scheepvaart hinder van IJsvorming door opgewaaid grondijs. Rijkswaterstaat zet hier ook een ijsbreker in om de doorvaart richting de containerterminal van Harderwijk (Lorentzhaven) de komende periode vrij te houden.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
In Veendam hebben omstanders donderdagmorgen een 57-jarige verwarde man uit het water gehaald die om nog onbekende reden door het ijs was gezakt aan de Molenstreek. Toen de man op het droge was, ging de man er vandoor richting zijn woonhuis. In verwarde toestand werd de man aangetroffen in zijn woonhuis. Met onderkoelingsverschijnselen is de man naar een ziekenhuis gebracht.
Bron: Blik Op nieuws
Onweersdagen: 0
Bruine kikkers bewegen trager en leggen kortere afstanden af nadat ze in contact komen met hoge concentraties zout afkomstig uit smeltwater. In het wetenschappelijk tijdschrift Aquatic Toxicology waarschuwen Waalse wetenschappers dat de dieren daardoor kwetsbaarder worden. Een internationaal team onderzoekers met onder meer wetenschappers uit Luik en Namen onderzocht met videocamera's tijdens labotesten de voortbewegingssnelheid van de bruine kikker, nadat die in contact kwam met verschillende zoutconcentraties (NaCl).
Kwetsbaarder
"Aan de hand van een computermodel achteraf kwamen we tot de conclusie dat de dieren minder snel bewogen en ook kleinere afstanden aflegden bij hogere zoutconcentraties" zegt gedragsbioloog Mathieu Denoël van de Universiteit van Luik. "Dat zorgt ervoor dat de dieren kwetsbaarder worden voor roofdieren. Bovendien kunnen ze na de winterslaap minder makkelijk naar hun broedplaatsen trekken."
Maatregelen
Uit andere studies bleek eerder dat de invloed van zout niet leidt tot hogere sterftecijfers, en evenmin de groei van dieren beïnvloedt. Wel zijn er negatieve gevolgen als de eitjes blootgesteld worden aan hoge zoutconcentraties. "Ervoor zorgen dat zout de overwinteringspoelen van amfibieën niet bereikt, via grachten of afleidingskanalen naast wegen, kan een oplossing zijn voor het probleem," meent de wetenschapper.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:32 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Een automobiliste is donderdagavond ernstig gewond geraakt bij een ongeluk op de Tolhuisweg in Dalfsen. De vrouw raakte op de gladde binnenweg met haar auto in een slip, kwam in de berm terecht en uiteindelijk op de kant van de auto tegen een boom tot stilstand. Ze is door de brandweer uit het autowrak bevrijd. Er is kort gezocht naar meer inzittenden, die waren er niet. De vrouw is naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Haar auto was volledig vernield. De weg is meer dan drie uur afgesloten geweest.
Bron: RTV Oost
Op de Westdijk ter hoogte van de Wormerweg in de Beemster gleed donderdagochtend een busje van de dijk. Het busje belandde na een koprol in de ringvaart. De bestuurder kon op eigen kracht het busje verlaten en bleef ongedeerd. Een duiker heeft de bus aan een bergingswagen vastgezet, waarna het busje zwaar beschadigd uit het water werd getrokken.
Bron: Blik op nieuws.nl
Door de winterse omstandigheden kan spoorwegmaatschappij NMBS zo'n kwart van haar locomotieven en motorstellen niet gebruiken. Dat meldt de vrt-nieuwsdienst. Hierdoor rijden er momenteel kortere treinen uit. Normaal blijft zo'n 15 procent van de locomotieven binnen, nu is dat dus 25 procent. De toestellen die op dit ogenblik buiten strijd zijn, staan in de werkplaatsen voor onderhoud, herstelling of de installatie van een veiligheidssysteem.
Minder plaatsen
De NMBS kiest ervoor om zo weinig mogelijk treinen te schrappen, maar dat leidt er wel toe dat de treinen die uitrijden korter zijn, met minder plaats voor reizigers dan gewoonlijk. De spoorwegmaatschappij zegt dat ze actie onderneemt om meer treinen rijklaar te maken. Ook voor de niet-treinreizigers laat de winter zich nog steeds voelen. In het westen van het land blijft het droog, maar de rest van het land krijgt met regen of motregen af te rekenen. In de Ardennen is een sneeuwbui mogelijk. Wel wordt het een pak minder koud, met maxima tussen 0 en 7 graden.
Bron Hln | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:32 uur, door Joyce.s
Het vaarverbod voor het IJsselmeer en het Markermeer blijft voorlopig nog van kracht. Door de harde noordwesten wind en schuivend ijs is het niet veilig om daar te varen. Gisteren kwamen een paar schepen in problemen door schuivend ijs. Vanochtend is er om die reden een konvooivaart vertrokken vanuit Amsterdam naar Lelystad. Wanneer het verbod wordt opgeheven kon Rijkswaterstaat nog niet zeggen.
Bron RTV N-H
Er is deze namiddag veel bewolking waaruit soms wat lichte regen valt. In de Ardennen valt de lichte neerslag onder de vorm van natte sneeuw. Er waait een zwakke tot matige, aan zee een vrij krachtige wind uit westelijke richtingen. De maxima bedragen 1 graad op de Hoge Venen en 5 tot 7 graden elders. Vanavond en vannacht is het zwaarbewolkt en van tijd tot tijd valt er wat regen of motregen. Minima om het vriespunt op de Ardense plateau's en 3 tot 6 graden in de andere streken.
Somber weekend
Zaterdag blijft het somber met veel bewolking en soms wat lichte regen. De wind waait uit west tot noordwest en is matig boven land. Aan de kust staat een krachtige wind. De maxima komen uit op 3 graden op de Hoge Venen en ongeveer 7 graden in de rest van het land. Zondag kan er in de Ardennen wat lichte sneeuw vallen. Elders is het droog, meestal bewolkt en de middagtemperatuur schommelt rond 7 graden.
Weer kouder
Na het weekend wordt het koud met vanaf dinsdag een toenemende kans op winterse neerslag. In de nacht en ochtend treedt lichte vorst op. De middagtemperatuur schommelt rond +2 graden. In de Ardennen is er permanente vorst.
Bron Hln | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
De vrieskou is nog maar amper de deur uit en we blikken alweer vooruit naar de volgende koude periode. Zachtere lucht vertoeft de komende dagen tijdelijk in ons land en het kwik komt dan zelfs iets boven normaal uit voor deze tijd van het jaar. In de eerste decade van december ligt het kwik klimatologisch gezien op 6 a 7 graden, maar op diverse plaatsen is het de komende dagen nog een graadje warmer. Lang blijft deze zachtere lucht niet in ons land. In de zuidwesthoek van Europa bouwt zich hoger in de atmosfeer, op ongeveer 5 kilometer hoogte, vanaf vandaag – vrijdag – namelijk alweer een volgende uitloper van hogedruk op en deze strekt zich na het weekeinde uit tot over IJsland. Daar omheen wordt bij ons opnieuw koude lucht uit de poolstreek aangevoerd, in ieder geval in de bovenlucht.
De atmosfeer bestaat uit verschillende luchtlagen. Zo kijken we als meteorologen natuurlijk naar de onderste laag van de atmosfeer, want daarin speelt ons hele leven zich af, maar om het weer te kunnen bepalen worden ook de luchtlagen op ongeveer 1,5 kilometer (850 hPa) en 5 kilometer (500 hPa) hoogte bekeken. Hiermee kan bijvoorbeeld vastgesteld worden of de atmosfeer onstabiel (er ontstaan buien) of stabiel (er ontstaan geen buien) is.
In de bovenlucht komt echter geleidelijk weer een duidelijke noordstroming op gang. Dit is de kaart van komende maandag.
Aan de grond zien we dan tegelijkertijd een rug van hogedruk boven ons land liggen. Maandag lijkt dan ook een aardige dag te gaan worden, maar al wel weer kouder. Ruim ten noorden van ons liggen echter ook alweer een aantal storingen klaar.
Die luchtlagen op grotere hoogte zijn echter ook bijzonder belangrijk voor de manier waarop het winterweer in ons land uitpakt. In de bovenlucht wordt het de komende tijd met een stevige noordstroming weer koud boven ons land. Daarover bestaat tot op heden geen twijfel. Wat er dichterbij het aardoppervlak staat te gebeuren, is echter nog maar de vraag.
Effect van de Noordzee
Met een koude bovenlucht wordt het in bijvoorbeeld de binnenlanden van Duitsland en Polen altijd koud, ook aan de grond, maar in Nederland hebben we te maken met de Noordzee en deze is een belangrijke factor in het ontstaan van winterweer bij ons. Het Noordzeewater is momenteel zo’n 7 graden en dus relatief warm vergeleken bij het land. Als de wind vanaf de Noordzee waait, wordt het boven ons land dus iets minder koud.
Komt de wind vanaf de Noordzee dan wordt het in ieder geval langs de kust iets minder koud. De zeewatertemperatuur bij Zeeland ligt bijvoorbeeld nog rond 7 graden en dit heeft natuurlijk invloed op de lucht erboven.
Draait de wind aan de grond in deze tijd van het jaar naar richtingen tussen noord en zuidwest, dan komt de temperatuur in ieder geval in de kustgebieden alweer enkele graden hoger uit. Bij richtingen tussen zuid en noordoost, dus van boven land, heeft het Noordzeewater geen effect op onze temperatuur en wordt het een stuk kouder, als de bovenlucht zo koud is als de komende tijd.
Bepaling windrichting
Of de middagtemperaturen volgende week boven of juist onder het vriespunt uit gaan komen, is dus nog vrij onzeker en de reden daarvoor is de windrichting. Er bouwt zich aan de grond de komende dagen een hogedrukgebied ten westen van ons op. Met een noordelijke stroming worden in deze periode steeds storingen vanaf de Noordzee aangevoerd en juist deze storingen bepalen bij ons grotendeels de windrichting. De storingen ontstaan door de interactie van het relatief warme water van de Noordzee en de koude lucht daarboven.
In deze pluim is de spreiding na het weekeinde goed te zien. Storingen bepalen de windrichting.
Trekt zo’n storing namelijk ten westen van ons land langs, dan steekt er bij ons een zuidelijke tot oostelijke wind op en wordt koudere lucht aangevoerd. Passeert zo’n storing ons echter aan de oostkant, dan draait de wind naar het noorden tot zuidwesten en wordt het ineens een paar graden minder koud, vooral natuurlijk in de kustgebieden.
Sneeuwkans
Met al die storingen vanaf de Noordzee is de sneeuwkans de komende tijd groot. De bovenlucht is koud en met middagtemperaturen rond het vriespunt zal de neerslag die valt veelal in de vorm van sneeuw gaan vallen. Regionaal zal het na het weekeinde dus weer wit worden door sneeuwval. Met juist die aflandige wind, een wind vanaf het vasteland, blijft de instroom van zeelucht veelal uit en wordt het nog een tikkeltje kouder. De sneeuwkansen zijn dan minder groot, vooral dieper in het binnenland. Er volgt dan een koude en droge periode. Bij de schaatsliefhebbers is in deze tijd van het jaar dus vooral een aflandige wind geliefd.
Bron: Meteo Consult
Een 25-jarige man uit de gemeente Stadskanaal is donderdagavond op de Holte in Onstwedde gewond geraakt bij een verkeersongeval. De man verloor door gladheid de controle over het stuur van zijn auto. Hij botste vervolgens frontaal tegen een boom in de berm. De Kanaalster raakte bekneld in zijn auto. Met behulp van de brandweer kon het slachtoffer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Het slachtoffer werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De auto werd door een bergingsbedrijf afgesleept. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.
Bron BoN
Het tekort aan strooizout is te wijten aan een slechte aanpak in bepaalde steden en gemeenten. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer, dat vrijdag samen zat met de diensten van de gouverneurs van alle Vlaamse provincies, de VVSG en enkele zoutleveranciers om de huidige zoutproblematiek te bespreken. Vooral in Limburg zijn er nog problemen. Weinig gemeenten hebben lessen getrokken uit vorige winter, zeggen de gouverneurs. 'Uit de analyse blijkt dat er veel gemeenten zijn die pas op het laatste nippertje zijn gaan aankloppen bij de zoutleveranciers en hun strooiactiviteiten niet optimaal en zuinig uitvoeren. Zij brengen de bevoorrading van zout voor andere gemeenten in het gedrang.'
Vooral in Limburg zijn er momenteel nog problemen, zegt Ilse Luypaerts van het agentschap. Over welke gemeenten het gaat, is niet duidelijk. Ook in de andere provincies zijn er gemeenten die bijna door hun voorraad heen zitten, maar 'daar zijn de problemen minder groot'. Om de toestand van nabij te volgen, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een registratieprogramma ontwikkeld waarop elke gouverneur een overzicht krijgt van de zoutvoorraden in zijn steden en gemeenten.
De gouverneurs gaan daarnaast de gemeenten oproepen om hun winterplan te evalueren en zo zuinig en efficiënt mogelijk te strooien. 'De zoutproblematiek kan niet enkel opgelost worden door extra zout te leveren, ook een zo efficiënt mogelijk gebruik van de strooimiddelen is nodig.'
Bron Nieuwsblad
In 2010 zijn in België 800.000 winterbanden verkocht. Dat blijkt uit cijfers van Federauto, de Belgische confederatie van de autohandel. "De slechte weersomstandigheden van de twee voorbije winters hebben geleid tot een enorme stijging in de vraag naar winterbanden", zegt Jerrit Huysmans van Federauto in Le Soir. In ons land werden in 2009 liefst 5 miljoen banden verkocht, waaronder 500.000 winterbanden.
Bron Hln
Het minder koude tot vrij zachte weer is van korte duur geweest. Vanaf morgen, maandag, maar eigenlijk al vanavond, is het weer een tijd koud in Nederland. Maar wordt het een periode met (flinke) vorst, of gaan we meer de 'kwakkeltoer' op?
Dalende temperatuur
Gisteren werden middagtemperaturen tussen 6 en 9 graden gemeten, terwijl rond 5 graden normaal is. De laatste keer met deze thermometerstanden was rond 23 november. Het vrij zachte weer is echter van korte duur. Want vandaag vormt alweer de overgang naar een nieuwe koude periode. In eerste instantie is het in vooral het zuiden en westen rond 6 graden, maar al snel bereikt vrieslucht het land met een naar noord tot noordoost draaiende wind. Dit betekent vanavond al vrijwel overal vorst (in de namiddag al in Groningen) en vannacht kan het landinwaarts tot matige vorst komen met temperaturen tot -6 graden, mede dankzij brede opklaringen en weinig wind. Vanaf de namiddag, een uur of vier àvijf, houdt dit plaatselijke gladheid door bevriezing van natte wegdelen in en dus zullen de strooiwagens weer uitrijden, terwijl nu al het strooizout op rantsoen is. Maar we zullen het toch hard nodig hebben, zeker met oog op de weersontwikkelingen van de aankomende werkweek......
Enkele regenbuien vanochtend, naar het zuiden wegtrekkend met in hun kielzog instromende droge, koude lucht. Buienradar van 8.45 uur.
Sneeuw
Leek het er eerst naar uit te zien dat er dinsdag winterse neerslag zouden vallen, nu zijn de computerberekeningen van mening dat het morgen, maandag, al tot winterse neerslag komt. Een storing schuift in de loop van de ochtend en vooral ‘s middags van noord naar zuid, vanaf de Noordzee. In de koude lucht levert de passage ervan enige tijd sneeuw op. In het binnenland wordt het mogelijk goed wit met een aantal centimeter sneeuw, vooral in de oostelijke provincies en in de avond in Limburg. Echter, de wind draait voor de storing uit naar het zuidwesten en daarmee stroomt in vooral de kustprovincies zachtere zeelucht binnen. Dat betekent daar naast (smeltende) sneeuw ook grote kans op regen en/of hagel met temperaturen stijgend tot rond 3 of 4 graden, terwijl landinwaarts maximumwaarden van rond het vriespunt worden verwacht. Als de neerslag eenmaal naar het zuiden is weggetrokken, draait de wind snel naar het noordoosten en zal overal weer sprake zijn van vorst.
De weerkaart voor maandagmiddag 13 uur met de te verwachten luchtdrukverdeling en temperaturen op 1,5 meter. Vanuit het noorden trekt een kleine storing over het land. Koude lucht stroomt verder over het midden en westen van Europa uit, aan de flank van een krachtig hogedrukgebied met de kern boven Schotland.
Tijdelijk droog
Dinsdag overdag heeft de temperatuur moeite om boven nul uit te komen met een noordoostelijk briesje. Dit lukt waarschijnlijk wel vlak aan zee en op de Waddeneilanden. Verder lijkt het een droge dag te zijn met zonnige perioden, maar in het oosten en Limburg mogelijk veel wolken en een sneeuwvlokje. Op woensdag kunnen opnieuw verspreid wat winterse buien vallen. Aan de kust een mengvorm van regen en sneeuw, dieper landinwaarts vooral sneeuw, zo is de verwachting. De tussenliggende nachten leveren ondertussen enkele graden vorst op, lokaal vriest het net matig (-5 of iets kouder), terwijl woensdagmiddag maximumtemperaturen tussen 0 graden in het oosten en 5 graden aan zee worden verwacht met een naar noordelijke richtingen draaiende wind.
De weerkaart voor dinsdagmiddag 13 uur. We staan onder invloed van het hogedrukgebied, daardoor is het overwegend droog met vooral in het westen van het land zonneschijn. Het blijft koud.
Inval vrij zachte lucht op donderdag
Donderdag begint dan droog, in de loop van de dag arriveert een regenstoring vanuit het noordwesten die is omgeven door vrij zachte lucht. Het lijkt uit te draaien op een actieve neerslagzone. Neerslag? Ja, want na een nacht met op veel plekken opnieuw vorst, wordt de regen landinwaarts waarschijnlijk voorafgegaan door sneeuw en stijgt de temperatuur uiterst langzaam ondanks de instroom van de zachtere zeelucht met een naar zuidwest draaiende wind.
Hoe het allemaal precies gaat uitpakken, is nog onzeker. Maar hoe je het ook wendt of keert, een echte doorzettende vorstperiode lijkt niet in aantocht te zijn. Het is toch net wat meer kwakkelweer met alle gevolgen voor de weggebruikers van dien. We zullen het strooizout de komende week dan ook hard nodig hebben, ook al is het op rantsoen....
Bron Meteo-Consult
Wie zin heeft om de ski's aan te trekken, kan vandaag op 22 pistes in ons land terecht. De uitbaters van de pistes in Rièzes bij Chimay beslisten daarentegen de deuren te sluiten omwille van de aanhoudende dooi. Er ligt nog wel sneeuw, maar te weinig om er naar behoren op te kunnen skiën.
De verantwoordelijken van de pistes in Henegouwen maken maar een matige balans op van de enkele dagen waarop de pistes geopend waren. Ze wijzen op de examenperiode en op de nakende feestperiode om de beperkte publiekstoeloop te duiden. Bij de 22 pistes die wel geopend zijn, horen die in Baraque Fraiture, Odeigne en Samrée in Luxemburg. In de Oostkantons, waar er tussen 12 en 25 centimeter sneeuw ligt, zijn zowel de pistes van de Hoge Venen als die van Sourbrodt, Eupen, Elsenborn, Loscheimergraben en Saint-Vith open. Ook in Spa en Francorchamps kan worden geskied.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 augustus 2017, 11:35 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Na een viertal dagen dooi met temperaturen tot acht graden slaat het weer vannacht weer helemaal om met een nieuwe diepvriesnacht. In Vlaanderen vriest het minstens tot -4 en in de Ardennen zelfs tot -13 met gevaar voor gladde wegen in het hele land. Dat is een verschil van zo'n 13 graden in vergelijking met afgelopen nacht. De komende week wordt weer bar winterweer verwacht met dinsdag en vooral donderdag wellicht ook weer een nieuwe lading sneeuw. Het blijft ook overdag vriezen.De voorspellingen van he KMI zijn weer niet van de poes. Vanavond valt er hier en daar een regenbui. In de Ardennen valt er nog wat sneeuw. Volgende nacht wordt het droog en berekoud met minima van -4 tot -13 graden. Er is ook gevaar voor rijm- en ijsplekken. De minima situeren zich tussen -4 en -13 graden.
Op de wegen riskeert het weer gevaarlijk glad te worden. © belga
Eindelijk zon
Morgen kan de zon eindelijk nog eens uitgebreid schijnen, maar het blijft heel koud met maxima tot -5 in de Ardennen, rond het vriespunt in de Ardennen en +5 aan de kust. 's Avonds is er al kans op wat lichte regen of smeltende sneeuw over het westen en het noordwesten. In de Kempen en de provincie Luik valt er eerder sneeuw. Maandagnacht trekt de storing vanuit het noorden verder door ons land en valt er overal in het binnenland (wat) sneeuw. De minima liggen tussen -1 en -12 graden.
Donderdag sneeuw in hele land
Verderop in de week steekt de winter weer een tandje bij. Dinsdag zijn er nog enkele sneeuwbuien in de Ardennen mogelijk, later verschijnen er overal opklaringen. Woensdag wordt het droog met enkel over het uiterste oosten kans op een paar sneeuwbuien. De temperaturen veranderen nauwelijks. In de loop van donderdag bereikt een actieve storing ons land. Er valt dan eerst regen of smeltende sneeuw over de westelijke landshelft en sneeuw elders. Later overdag valt er overal sneeuw. Tijdelijk wordt het iets zachter met maxima tussen -2 graden in de Ardennen en +5 graden aan zee maar daarna koelt het opnieuw af. Vrijdag is het droger en kouder.
Bron: HLN
Na vier dagen dooi slaat het weer vandaag opnieuw helemaal om. We krijgen deze week koude vriesnachten tot min 4 en dinsdag en vooral donderdag belooft het KMI sneeuw(pret). In de Ardennen gaat het zelfs vriezen tot min 13. Hoewel de zon er doorkomt, is er vanavond al kans op sneeuw en ijzel. Maar de grootste lading sneeuw wordt donderdag verwacht. Dan trekt een actieve storing over het land. Zeker tot en met vrijdag blijft het barkoud.
De Duitse weerman Dominik Jung voorspelde vrijdag al dat deze week deel 2 van wat hij omschrijft als “de Europese horrorwinter†losbarst. West-Europa kan stilaan beginnen dromen van een witte kerst.
Bron HbvL
Het gaat rond de avondspits sneeuwen, maar alleen in het oosten van het land. Het lijkt erop dat de overlast voor de avondspits in de Randstad, waar het eerder op de dag wel sneeuwt, beperkt blijft tot regen, meldt het KNMI maandag. Die regen kan wel opvriezen en plaatselijk voor gladheid zorgen. Vanuit het oosten komen sneeuwwolken binnen die rond 18.00 uur Amersfoort bereiken. De ANWB verwacht ten oosten van de lijn Utrecht-Breda aardig wat overlast door sneeuw. Ten westen van die lijn lijkt de overlast mee te vallen. Waar normaal honderdvijftig kilometer file in de spits staat, verwacht een woordvoerder van de ANWB nu 250 kilometer file. "Maar pin me daar niet op vast. Het hangt er erg vanaf waar en wanneer de sneeuw precies valt."
Bron Nieuws.nl
Strooizout is wegens het vroege winterweer nu al op rantsoen voor de grootverbruikers. Voor particulieren is nog genoeg van de gladheidsbestrijder te koop, bijvoorbeeld via de website strooizout.nl. Daar kunnen instellingen, het midden- en kleinbedrijf en particulieren zout kopen. Via de site die op 1 november is begonnen, is inmiddels al 1,5 miljoen kilo strooizout verkocht. Dat is een tiende van de totale voorraad, zei een woordvoerder maandag. Op de eerste dag verkocht het bedrijf alleen al 50.000 kilo, waarschijnlijk mede door berichten dat er een strenge winter op komst zou zijn.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0