De gemalen in Noord-Holland blijven voorlopig nog draaien, dat heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besloten. Het waterschap in Friesland heeft maandagmiddag de gemalen stilgelegd om de ijsgroei te bevorderen, waardoor de kans op toertochten en een eventuele Elfstedentocht groter wordt.
Een aantal gemalen in onze provincie draait al op halve kracht, maar het gros is nog volop bezig. In de afgelopen periode is er veel regen gevallen, waardoor het waterpeil nog te hoog staat. Volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moet de stand van het water eerst weer terug naar een aanvaardbaar niveau. Daarna kan pas gekeken worden of de gemalen kunnen worden stilgelegd.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier denkt nog zeker zes dagen nodig te hebben om het water naar de normale stand terug te brengen, mits de weersomstandigheden goed blijven.
Bron RTV N-H
Het gloednieuwe parkeerdek De Kazerne in de Alkmaarse binnenstad is voorlopig gesloten door de vorst. Dit heeft gemeente vandaag bekendgemaakt. Het dek is vanwege gladheid niet toegankelijk voor auto's.
Het parkeerdek bovenop het pand van de Alkmaarse brandweerkazerne werd in augustus dit jaar officieel in gebruik genomen en biedt plaats aan bijna negentig auto's. De warmte-koude installatie die het dak vorstvrij moet houden, is echter nog niet in werking gesteld. De gemeente verwijst autobezitters voorlopig naar een nabijgelegen parkeergarage. Naar verwachting is het parkeerdek van De Kazerne binnen enkele dagen weer toegankelijk.
Bron AD
De avondspits is dinsdag minder druk uitgevallen dan verwacht. De ANWB had een zware spits met zo'n 350 kilometer file voorspeld, maar op het hoogtepunt stond er 'slechts' 218 kilometer file. Dat was rond 17.45 uur, meldt een woordvoerder van de ANWB. Normaal staat er op dinsdagavond ongeveer 290 kilometer file. Voor de avondspits van deze dinsdag werd meer drukte verwacht, omdat werd vermoed dat mensen rustiger zouden rijden omdat nog sneeuw en sneeuwresten te zien zijn.
De ANWB vermoedt dat mensen dinsdag echter meer gespreid naar huis zijn gegaan, waardoor de spits enorm meeviel. "De ochtendspits was juist drukker dan verwacht. Daardoor gaan mensen nu meer gespreid de weg op." Ook is het dinsdagavond droog tijdens de spits en is het de mensen duidelijk dat de wegbeheerders werk hebben gemaakt van de gladheidsbestrijding. Daarbij waren er relatief weinig aanrijdingen in de spits. "Mensen rijden vermoedelijk wel wat voorzichtiger, maar het draait wel goed door."
Bron Nieuws.nl
Rijkwaterstaat stelt werkzaamheden aan de A12 uit vanwege het winterse weer. Tussen dinsdag en zaterdag zou gewerkt worden aan de snelweg tussen Den Haag en Arnhem en tussen Utrecht en Den Haag. Rijkswaterstaat verplaatst de werkzaamheden naar een week met minder winters weer. Ook werkzaamheden aan de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam in beide richtingen gaan vanwege de weersomstandigheden niet door.
Bron Nieuws.nl
Terwijl er op de toppen van de Hoge Venen al een sneeuwtapijt tot 9 cm ligt, steekt de winter de komende dagen nog een tandje bij. Vooral morgen wordt een Siberisch koude dag met maximumtemperaturen tot -5 in Vlaanderen en -7 in de Ardennnen. 's Nachts duikt het kwik nog dieper: tot -10. Door een forse noordoostenwind zakt de gevoelstemperatuur zelfs tot zo'n -20 graden! Toch heeft deze winterprik ook goede kanten, bijvoorbeeld voor wintersporters in eigen land, want mogelijk kunnen de skipistes de komende dagen open. Morgenavond en in de nacht van woensdag op donderdag wordt een extra sneeuwlaag van 5 cm verwacht. In de Ardennen blijft die sneeuw zeker tot en met maandag liggen, in Vlaanderen gaat het gedurende het weekend lichtjes dooien en als de voorspellingen kloppen wordt het volgende week echt zachter.
Soms intense sneeuw
Vooral in het oosten van het land valt er vandaag nog wat lichte sneeuw. Op de meeste plaatsen in België ligt 1 à2 cm. Op de Hoge Venen bereikt de sneeuwlaag vlotjes 5 cm, Botrange meldt zelfs 9 cm. Daar lijkt de opening van de skipistes nog een kwestie van dagen, vooral voor het langlaufen, zodat mogelijk een topweekend volgt. Vanavond wordt het geleidelijk droger, van woensdag tot en met vrijdag wordt algemene en soms intense sneeuw verwacht.
Avondspits normaal
Dat zal ongetwijfeld zoals vanmorgen weer winterellende op de weg opleveren. Vanavond worden nog maar weinig problemen verwacht. De avondspits op de Belgische wegen verliep rond 17 uur voorlopig normaal en zonder noemenswaardige problemen. De wegen zijn goed berijdbaar en er valt niet veel nieuwe sneeuw meer.
Morgen moeilijke avondspits
Voor morgen wordt wel een moeilijke avondspits verwacht. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "De pendelaars die woensdagochtend vroeg op de baan moeten, letten best extra op, onder meer voor lokaal gladde wegen en op de linkerrijstrook van de autosnelwegen", zegt Beeckman. De meeste weersvoorspellers verwachten vanaf woensdagmiddag van het zuidoosten naar het centrum van het land nieuwe sneeuw. Mogelijk kan dat voor extra problemen zorgen tijdens de avondspits.
Bron Hln
De dak- en thuislozenopvang die door de stad Antwerpen elk jaar wordt opgedreven tijdens de wintermaanden, gaat dit jaar vroeger in. Dat maakte de stad dinsdag bekend. Dit jaar starten de extra wintermaatregelen al op 1 december in plaats van pas op 15 december. Het gaat onder meer om extra bedden en dagopvang.
Antwerpen beschikt structureel over een 400-tal slaapplaatsen in opvangcentra en onthaalhuizen. Dat aanbod wordt door het Antwerpse OCMW jaarlijks uitgebreid tijdens de wintermaanden. Normaal is dat van midden december tot midden maart, maar de maatregelen gaan dit jaar dus vroeger in. Dat heeft het OCMW dinsdag beslist. Er komen extra bedden in de bestaande nachtopvang en tijdelijke shelters. Daar zijn er begeleiding, maaltijden en douches. Wie waar terechtkan, wordt centraal door een "dispatch" bepaald.
Daklozen kunnen zich aanmelden en straathoekwerkers zullen op straat mensen aanspreken. Ook het aanbod in de inloopcentra overdag wordt uitgebreid. Ook voor dak- of thuislozendie de hulpverlening mijden, heeft de stad een shelter in gereedheid gebracht of wordt gebruik gemaakt van de legerkazerne in Burcht. Dat moet onveilige situaties en overlast voorkomen.
Bron Nieuwsblad
De gemeente Enschede plaatst in verband met de vorst een tent om meer daklozen te kunnen opvangen. De gemeente vindt dat nodig omdat het de komende nachten zes graden gaat vriezen. Er is in de reguliere opvang niet genoeg plek voor alle daklozen van Enschede. De tent is opgezet bij het terrein van het Leger des Heils aan de Molenstraat. In Zwolle is er nog voldoende plek voor de daklozen. Geen van beide gemeenten gaat daklozen dwingen om 's nachts binnen te zijn, de gemeente Amsterdam doet dat wel.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Het Belgische leger is vorige vrijdag al gestart met Operatie Winter, de solidariteitsactie ten gunste van daklozen en andere hulpbehoevenden gedurende de winterperiode. In de meeste provincies worden daklozen opgevangen in militaire kwartieren en aan onder meer de OCMW's wordt winterkledij gegeven. Dat meldt Defensie. Normaal zou Operatie Winter pas morgen voor het achttiende jaar op rij van start gaan. Maar omdat de winterkou al vroeg voelbaar was, schoot Defensie vorige vrijdag al uit de startblokken.
Kledij
Tijdens de operatie wordt in de meeste provincies één militair kwartier voorzien dat daklozen 's nachts onderdak kan aanbieden. Dat gebeurt in overleg met en met de steun van erkende hulporganisaties, zoals de OCMW's en andere sociale verenigingen. Voorts deelt Defensie ook kleding uit aan de hulpbehoevenden. Het gaat om materiaal waarvan Defensie een overschot heeft, zoals mutsen, handschoenen, pulls, vesten en andere kleding. De uitdeling vindt in elke provincie plaats gebaseerd op eerder uitgedrukte behoeften.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:43 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het is verstandig om woensdag warm gekleed naar buiten te gaan. Het is snijdend koud omdat het blijft vriezen en er een stevige noordoostenwind staat. Vanuit het zuidoosten neemt in de loop van woensdag de bewolking toe en gaat het in de namiddag licht sneeuwen. De sneeuw breidt zich langzaam noordwaarts uit. In het zuiden wordt maximaal 1 centimeter sneeuw verwacht. De temperatuur ligt rond de -5 graden, maar door de wind is de gevoelstemperatuur wel -15 graden. Dat liet het KNMI woensdag weten. De noordoostenwind is krachtig. In het Waddengebied en op het IJsselmeer van hard tot stormachtig.
Vriezen
Ook donderdag en de dagen daana blijft het vriezen. Er valt soms lichte sneeuw. De wind neemt af. Zondag valt geleidelijk de dooi in, met soms wat (natte) sneeuw.
Bron Nu.nl
Het barre winterweer in delen van Europa zorgt ook op de luchthaven Schiphol voor vertragingen en annuleringen. De luchthaven Gatwick, bij Londen, is gesloten en daardoor gaan de vluchten naar deze bestemming in ieder geval de komende uren niet door, aldus een woordvoerster van Schiphol. Ook zijn er problemen op de luchthavens van Edinburgh (Schotland), Lyon en Grenoble (Frankrijk) en Genève (Zwitserland). Een aantal vluchten met deze bestemmingen is geannuleerd vanwege de weersomstandigheden. Volgens de woordvoerster is nog niet duidelijk hoe de situatie zich in de loop van de dag zal ontwikkelen.
Bron RTV NH
Vanmiddag is er veel bewolking met lichte sneeuwval ten zuiden van Samber en Maas. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige, bitterkoud aanvoelende wind uit oost tot noordoost. De maxima liggen tussen min 3 graden in het westen van het land tot min 8 in de Ardennen. De gevoelstemperatuur varieert tussen min 15 en min 20 graden. Vanavond en -nacht is het zwaarbewolkt en er zijn perioden met sneeuw. De oost tot noordoostenwind zal langzaam afnemen naar matig boven land en naar vrij krachtig aan zee. De minima bedragen min 6 graden aan de kust tot min 11 op de Hoge Venen.
Morgen blijft het overwegend zwaarbewolkt met af en toe wat lichte sneeuw. Er waait een zwakke wind, eerst uit het noordoosten, later uit veranderlijke richtingen. De maxima schommelen tussen min 4 en min 9 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag variëren de minima tussen min 5 en min 11 graden.
Vrijdag zijn er opklaringen maar over het westen ook enkele sneeuwbuien. Het vriest nog de hele dag behalve aan zee. Tijdens het weekend neemt de bewolking toe gevolgd door winterse neerslag en kans op ijzel. Het wordt geleidelijk minder koud met vanaf zondag ook lichte dooi.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:43 uur, door Joyce.s
Vandaag wordt in Brussel een aantal plaatsen bezocht die in aanmerking komen voor de opvang van asielzoekers. "Als dat lukt, zijn de eerste plaatsen vanaf eind deze week beschikbaar." Dat heeft Johan Vandenbussche, de adjunct-kabinetschef van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS), gezegd in De Ochtend op Radio 1. Dat er op korte termijn een 500-tal plaatsen wordt gecreëerd, werd gisterenavond besproken op het overleg dat Courard over de asielcrisis organiseerde. Op de radio wezen verschillende beleidsverantwoordelijken erop dat de voorbereidingen om de opvangcapaciteit uit te breiden, al lang lopen. Zo zei Vandenbussche dat het tijd kost om overleg te plegen - zelfs binnen de federale regering - en dat het formeel afronden van de besluitvorming, met onder meer het vrijmaken van de budgetten, ook zijn tijd duurt.
Premier Yves Leterme (CD&V) benadrukte dat het niet kan dat in een welvarende samenleving als de onze in het putje van de winter mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Maar, klonk het, de zaak wordt nu vroeger aangepakt dan vorig jaar. "We hebben in september extra maatregelen genomen, maar er zijn moeilijkheden om tijdig klaar te geraken." De premier verwees naar de ongeveer 2.500 extra opvangplaatsen waar de komende weken voor wordt gezorgd en hoopt op nog meer plaatsen via de lokale opvanginitiatieven.
Wees Leterme naar de veel te omslachtige uitwijzingsprocedure, dan zette staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (cdH) de onderhandelingen en gesprekken met andere landen over de opvang van uitgewezen asielzoekers in de verf.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:43 uur, door Joyce.s
Het is verstandig om woensdag warm gekleed naar buiten te gaan. Het is snijdend koud omdat het blijft vriezen en er een stevige noordoostenwind staat. Vanuit het zuidoosten neemt in de loop van woensdag de bewolking toe en gaat het in de namiddag licht sneeuwen. De sneeuw breidt zich langzaam noordwaarts uit. In het zuiden wordt maximaal 1 centimeter sneeuw verwacht. De temperatuur ligt rond de -5 graden, maar door de wind is de gevoelstemperatuur wel -15 graden. Dat liet het KNMI woensdag weten.
Vriezen
De noordoostenwind is krachtig. In het Waddengebied en op het IJsselmeer van hard tot stormachtig. Ook donderdag en de dagen daana blijft het vriezen. Er valt soms lichte sneeuw. De wind neemt af. Zondag valt geleidelijk de dooi in, met soms wat (natte) sneeuw.
Natuurijsbanen
Dat betekent dat er op veel plekken in het land geschaatst kan worden. De bijna tweehonderd Friese natuurijsbanen zijn naar verwachting eind deze week open voor schaatsliefhebbers, aldus de Bond van IJsclubs van het gewest Friesland. ''Wellicht gaat vandaag een gedeelte al open. Als het zo door blijft vriezen, dan kan in het weekend op vrijwel elke baan geschaatst worden", aldus de woordvoerder. Het ijs in Friesland kon de afgelopen dagen goed groeien, vooral omdat in tegenstelling tot de rest van Nederland in het eerste vorstweekeinde weinig sneeuw viel.
Avondspits
Rijkswaterstaat denkt dat de avondspits weinig last zal hebben van het winterweer. Alleen in Limburg kan lichte sneeuwval voor problemen zorgen en enige verkeershinder geven. Het is onduidelijk of de sneeuw het gebied Eindhoven/Arnhem bereikt. Dat zei woensdagmorgen een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Ochtendspits
Volgens hem heeft het midden en het westen van het land geen last van de neerslag. Omdat het in de nacht van woensdag op donderdag op meer plaatsen licht gaat sneeuwen, kan volgens Rijkswaterstaat de ochtendspits ''wel spannender'' worden. Rijkswaterstaat gaat in ieder geval preventief strooien in de gebieden waar woensdag sneeuw wordt verwacht. Dat gebeurt in de regel drie uur voordat het gaat sneeuwen. De komende nacht zijn de strooiploegen ook op pad.
Bron: NU.nl
De eigenaar van een café in het West-Vlaamse dorp Watou is gisteravond overleden nadat hij in een beek viel tijdens het plassen. Dat heeft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag gemeld. De 54-jarige man sloot dinsdag rond acht uur zijn café en wandelde naar de beek. Daar deed hij zoals elke avond een plasje. Ditmaal viel hij echter en kwam in het ijskoude water terecht. Een buurvrouw die alles zag gebeuren snelde te hulp en probeerde de man uit het water te helpen. Toen dit niet lukte en de man afdreef, belde ze de hulpdiensten. Die troffen even later tweehonderd meter verderop in de beek het levenloze lichaam van de man aan.
Bron: AD
Fietsers die vanuit Nieuw- en Sint Joosland naar Middelburg fietsen hebben net als vorig jaar veel last van sneeuw en ijs op de enige route naar de stad. Het fietspad langs de Nieuwlandseweg is schoon, maar zodra ze het pad naar het tunneltje onder de nieuwe N57 richting de Mortiere inslaan is het glad. Fietsers en scooterrijders zijn gedwongen af te stappen willen ze niet onderuit gaan. Vorig jaar werd er veel heen en weer gewezen tussen de verschillende wegbeheerders in het gebied. De gemeente heeft aan haar eigen dienst inmiddels opdracht gegeven om er te strooien.
Bron: PZC
Verkeer van Terneuzen naar Zuid-Beveland kan tussen 14.15 en 14.30 uur tijdelijk geen gebruik maken van de Westerscheldetunnel. Boven de tunnelingang aan de Zeeuws-Vlaamse kant hebben zich ijspegels gevormd. Die moeten door de tunnelwacht worden verwijderd om te voorkomen dat de pegels op passerende auto's belanden en schade veroorzaken. Bij de ingang van de westbuis doet zich dit probleem niet voor. Dat heeft volgens tunnelwoordvoerder Ingo de Moor te maken met de luchtstromen door de Westerscheldetunnel. De ijspegels worden gevormd door vochtige lucht, condens, uit de tunnel.
Bron: PZC
Veel bouwvakkers hoeven niet te werken vanwege het winterse weer. De gevoelstemperatuur zakte dinsdag onder de -5 graden, waardoor het te gevaarlijk is om te werken en werknemers in de bouw vorstverlet hebben. Bouwvakkers die onder de cao vallen zijn vrij of moeten vervangend werk krijgen, meldt FNV Bouw woensdag. Onder de cao vallen zo'n 160 duizend bouwvakkers. Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of kouder hebben bouwvakkers recht op vorstverlet. Dinsdag was dat dit jaar voor het eerst het geval en woensdag is de gevoelstemperatuur zelfs -15,1 graden.
Volgens een woordvoerder van de vakbond mogen werkgevers ook maatregelen nemen om de gevoelstemperatuur boven de -6 graden te krijgen, maar de kans dat dat bij deze kou lukt is erg klein. In sommige gevallen kunnen windschermen of hittekanonnen helpen, in andere gevallen kunnen bouwvakkers binnen aan het werk worden gezet. Werknemers met vorstverlet moeten volledig doorbetaald krijgen. Werkgevers hebben daar een potje voor of zijn verzekerd. Volgens de bond valt dit onder het ondernemersrisico. Hoelang het vorstverlet van kracht blijft is onduidelijk. Elke dag wordt opnieuw bepaald of het bij een bouwplaats te koud is. Ook gladheid door sneeuw of ijs kan een reden zijn voor vorstverlet. Bouwvakkers kunnen in overleg met de werkgever controleren bij de bond of bij het KNMI of ze vrij zijn. Vorig jaar zorgde het aanhoudende winterweer voor relatief veel vorstverletdagen. Normaliter zijn dat er per winter een of twee.
Bron: Nieuws.nl
Vandaag trekt een nieuwe sneeuwzone over ons land. Om ellende te voorkomen strooit het Agentschap Wegen en Verkeer elke nacht 2.500 ton zout op de Vlaamse wegen, maar als het sneeuwt tijdens de spits zijn problemen onvermijdelijk. Het is vandaag nog kouder dan gisteren. De maximumtemperatuur komt zelfs aan zee niet boven de min 3 graden uit. En omdat de noordoostenwind aanhoudt, voelt het tot min 20. Daarovenop is er ook een nieuwe lading sneeuw op komst. Die is er al overdag in Wallonië, maar in Vlaanderen wordt ze pas vanavond verwacht. Net te laat om op de vrije woensdagmiddag voor wat sneeuwpret te zorgen, maar mogelijk stuurt ze wel de avondspits in de war.
Totnogtoe heeft de sneeuw nog geen al te grote invloed gehad op het verkeer. Er stond dinsdagmorgen op een bepaald moment wel 400 kilometer file, maar volgens mobiliteitsorganisatie Touring was dat niet abnormaal. 'Dinsdagochtend is sowieso altijd de drukste ochtendspits met een gemiddelde van 300 kilometer in België. Vandaag bereikten we een piek van 391 kilometer. Dat is ook zo wanneer het regent op een dinsdagochtend. Blijkbaar werpt het Vlaamse winteractieplan zijn eerste vruchten af en hebben de strooidiensten hun werk kunnen doen dankzij de rechtstreekse en verbeterde communicatie met de weersvoorspellers.'
Geen tekort aan zout
Het Agentschap Wegen en Verkeer strooide in de nacht van maandag op dinsdag 2.540 ton zout over de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen. 'Dat gebeurde in 600 ritten over 300 trajecten, dus gemiddeld twee keer over elke route', zegt woordvoerster Erika Decorte. Ook in de komende winternachten zullen de strooidiensten druk in de weer zijn. 'Maar een tekort aan zout is er niet, dat zou wat vroeg zijn hé. We zijn de winter begonnen met een zoutvoorraad van 32.000 ton, dat is dubbel zoveel als vorig jaar. Die wordt voortdurend aangevuld, dus het is erg onwaarschijnlijk dat we de situatie van vorig jaar nog eens meemaken.'
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 1 december 2010, 15:21 uur, door MarkNL
Begin deze week moesten asielzoekers hun geïmproviseerde kampen in het Noordstation van Brussel verlaten, maar vanaf vandaag zijn ze weer welkom. Er is een zaal opengesteld die 50 tot 100 personen kan opvangen. Eind vorige week had de Schaarbeekse burgemeester Cécile Jodogne beslist dat de asielzoekers niet langer in de inkomhal van het Noordstation mochten verblijven omdat de toestand er 'onhygiënisch en onveilig' was. Maar in het CCN-gebouw (Communicatie Centrum Noord) is intussen een ruimte onder de inkomhal heringericht zodat asielzoekers er 'menswaardig' kunnen worden opgevangen.
De zaal was woensdag al voorzien van toiletten en er worden ook nog warmtekanonnen, een vijftigtal veldbedden van het Rode Kruis en zeilen geleverd. Dat laat Brussels staatssecretaris voor Openbaar Ambt Bruno De Lille (Groen!) weten. 'De asielproblematiek is een federale verantwoordelijkheid, maar dat zal ons niet beletten ons menselijk op te stellen. Zeker met de huidige lage temperaturen kan het niet dat mensen op straat moeten slapen', aldus De Lille. Het Brussels Gewest zal bekijken of er nog andere middelen nodig zijn om de komende weken noodopvang te kunnen voorzien.
Bron: Nieuwsblad.be
De werkzaamheden die Rijkswaterstaat van vrijdag 3 tot maandag 6 december had gepland op de A1, gaan niet door. De wegwerken zijn afgelast in verband met de slechte weersverwachtingen. Er waren werkzaamheden gepland tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes richting Amersfoort en tussen knooppunten Diemen en Watergraafsmeer richting Amsterdam. Alle verbindingswegen en op- en afritten in de richting van Hilversum/Amersfoort en Amsterdam blijven het komende weekeinde open. De werkzaamheden worden in een nader te bepalen weekeinde ingehaald. Rijkswaterstaat is van plan het oude asfalt te verwijderen en een nieuwe laag aan te brengen.
Bron: RTV NH