Schaatsliefhebbers kunnen vanmiddag vanaf 13.00 uur terecht in het Groningse Noordlaren om hun eerste rondjes te draaien op natuurijs. Het is voor zover bekend de eerste ijsbaan in Nederland die deze winter opent. IJsvereniging De Hondsrug maakte vanochtend bekend dat het ijs dik genoeg is. De ijsvereniging is twee dagen geleden begonnen met het spuiten van water op de asfaltbaan. Volgens een woordvoerder zijn er twee nachten goede vorst nodig om een ijsvloer te krijgen met een dikte van anderhalf centimeter. Daarop kan worden geschaatst. De vereniging wil zich zondagmiddag bij de KNSB aanmelden voor de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. Verwacht wordt dat maandag- of dinsdagavond het ijs de vereiste dikte van drie centimeter heeft. Volgens de woordvoerder is de ijsbaan nog nooit zo vroeg in het seizoen open gegaan.
Friezen schaatsen op natuurijs
Op de Ryptsjerkerpolder in Friesland wordt sinds zondag geschaatst. De polder nabij Leeuwarden werd eind oktober onder water gezet, aldus een woordvoerder van de natuurbeschermingsvereniging It Fryske Gea, die het gebied beheert. Voor zover bekend gaat het om een van de eerste natuurijsbaan waar mensen de ijzers kunnen onderbinden. Rond half negen werden de eerste rondjes al gemaakt. De Ryptsjerkerpolder is traditioneel een van de eerste plaatsen in Friesland waar geschaatst kan worden.
Bron: AD
Door de vrieskou zijn alle huidige bedden in de daklozencentra in het Brussels Gewest al bezet. Sinds woensdag is het aantal daklozen dat opvang nodig heeft, verdubbeld. De komende dagen komen er wel nog 150 extra bedden bij. Gisteren leek de situatie al bij al nog mee te vallen, maar intussen blijken alle opvangcentra voor daklozen in het Brussels Gewest overvol te zitten. De vrieskou heeft daar veel, zo niet alles mee te maken. Afgelopen nacht daalde het kwik enkele graden onder nul en ook vandaag zullen de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt uitkomen.
Daklozenopvangcentra weten dan wat hen te wachten staat. In enkele dagen tijd is het aantal daklozen dat hulp vraagt, verdubbeld. In een gebouw aan de Anderlechtse Poort, waar dakloze vrouwen en families terechtkunnen, zijn alle 150 plaatsen bezet. Ook in een oud postgebouw in de Veldstraat in Etterbeek (foto bovenaan), waar sinds een paar dagen extra opvang voor alleenstaande dakloze mannen is voorzien, waren alle 150 bedden afgelopen nacht bezet. Volgens Samu social, de officiële opvangdienst van het Brussels Gewest, klopt het niet volledig dat alle centra volzet zijn. In de Veldstraat zouden er bijvoorbeeld nog 100 tot 150 extra plaatsen gecreëerd kunnen worden. De komende dagen zullen er nog 150 extra bedden worden klaargezet, zegt Samu social, dat benadrukt dat niemand geweigerd wordt. Naast de opvangcentra zijn er nog een aantal opvanginitiatieven van vzw's, zoals Hoeksteen, Pierre Dangle aan het Zuidstation en Poverello, maar ook daar waren afgelopen nacht bijna alle plaatsen bezet.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De eerste marathon op natuurijs vindt morgenavond of dinsdagmiddag plaats in het Drentse Noordlaren. Dat heeft de voorzitter van ijsclub De Hondsrug, Jan Geert Veldman, zondag bekendgemaakt. ,,We hebben nu al twee centmeter ijs op de baan. Onze leden schaatsen er al op'', aldus Veldman. Officieel moet de ijskorst een dikte hebben van drie centimeter eer de schaatsbond de eerste natuurijsmarathon op haar kalender zet. ,,Maandagochtend hebben we die drie centimeter heus wel'', voorspelt Veldman. ,,We gaan vanavond met giertanks meer water op de baan spuiten. De bovenlaag wordt dan met het uur dikker.''
Ook de wedstrijdcoördinator van de KNSB, Teun Breedijk, verwacht dat Noordlaren deze winter de primeur in de wacht sleept. ,,De meeste vorst zit in dat gebied. Het lijkt er op dat Haaksbergen na vijf succesvolle jaren eindelijk wordt verslagen.'' Komende nacht gaat de KNSB de wedstrijdbaan in Noordlaren inspecteren. Veldman wil de wedstrijd het liefst op maandagavond uitschrijven. ,,Ik had net weerman Piet Paulusma aan de telefoon. Hij voorspelt dat er op dinsdag heel veel sneeuw valt. De schaatsers die in het zuiden wonen, kunnen dan niet bij ons komen. Dat moeten we voorkomen. Want het is een nationale marathon.''
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De strijd om de eerste marathon op natuurijs is weer losgebarsten. Noordlaren in Groningen en Haaksbergen in Overijssel lijken de hoogste ogen te gooien, maar ook Veenoord in Drenthe en Gramsbergen (Overijssel) zijn in de race. De afgelopen vier jaar werd de eerste marathon op natuurijs verreden in Haaksbergen. Ook daar zijn de voorbereidingen in volle gang, meldt schaatsvereniging IJsch. Sinds zondag 13.00 uur is de Noordlarense ijsbaan officieel geopend, zo heeft ijsmeester Gezienus van Iren laten weten. Er wordt gesproeid om het ijs nog iets dikker te maken. Afgelopen nacht is met giertanks al water gesproeid. Tussen iedere ijslaag wordt een laag kalk aangebracht, om de kwaliteit van de ijsvloer te verbeteren Uit metingen blijkt volgens de ijsbaan dat het afgelopen nacht het hardst vroor in Noordlaren. "Goed nieuws dus, want hierdoor heeft ons dorp een voorsprong op de concurrenten", aldus ijsvereniging De Hondsrug. Het ijs op de Noordlaarder baan is nu zo'n twee centimeter dik. Om een marathon te mogen organiseren is minstens drie centimeter ijs nodig. De ijsvereniging besluit zondagmiddag of ze zich maandagochtend aanmeldt bij de KNSB om als eerste de marathon op natuurijs te mogen organiseren. De bedoeling is dat de wedstrijd maandagavond wordt verreden.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Op meerdere opvanglocaties voor daklozen van het Leger des Heils hebben de afgelopen koude nachten meer daklozen dan anders geslapen. Een woordvoerster van de organisatie heeft dat laten weten. In Amsterdam werden van de zeventig extra bedden (bovenop de reguliere honderd) van het Leger des Heils er 58 gebruikt. In Den Haag waren in totaal 42 mensen die van de extra bedden gebruikt maakten. Ook in de provincies Drenthe en Groningen waren meer overnachtingsplaatsen beschikbaar dan normaal.
Volgens de zegsvrouw was het duidelijk dat er behoefte was aan meer bedden maar ze verwacht dat als de kou een week of drie aanhoudt, het pas echt druk wordt. ,,Eerst fungeren familie en vrienden als opvang.'' De organisatie heeft de totale capaciteit in het land uitgebreid van 470 naar zevenhonderd bedden, zei de woordvoerster. Normaal moet een dakloze een binding met de regio hebben en zich kunnen legitimeren als hij of zij de nacht in de opvang wil doorbrengen. Als de winterregeling ingaat, en dat is in Amsterdam en Den Haag het geval, is dat niet nodig en krijgt de daklozen een slaapplaats, zegt het Leger de Heils.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De wegenwachters van de ANWB en Route Mobiel hebben een druk weekeinde achter de rug door de koude. Woordvoerders van beide organisaties meldden zondag een flink aantal extra mensen met pech te hebben geholpen. Automobilisten hebben die door de vorst vooral te kampen hebben met startproblemen of problemen met de accu of dichtgevroren sloten en vastgevroren handremmen. De ANWB hielp zowel zaterdag als zondag ruim 4000 mensen, terwijl dat er normaal gesproken circa 3300 per dag zijn.
Maandag
De zegsman van Route Mobiel kan geen concrete cijfers geven, maar spreekt van een toename van ongeveer 60 procent meer meldingen dan normaal. De organisaties verwachten ook maandag grote drukte omdat het winterweer aanhoudt. Beide organisaties hebben op hun website tips gezet hoe automobilisten hun voertuig kunnen voorbereiden op de voor Nederlandse begrippen lage temperaturen.
Winterseizoen
Rijkswaterstaat en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwden woensdag voor de eerste gladheid van dit winterseizoen. Automobilisten worden dringend verzocht rekening te houden met mogelijke gladheid op de Nederlandse snelwegen. Rijkswaterstaat strooit de komende week naar verwachting op diverse plaatsen zout. Desondanks kan het toch plaatselijk glad worden.
Zout
Rijkswaterstaat heeft de startvoorraad zout met de helft verhoogd naar 90.000 ton. In heel Nederland liggen de loodsen vol met zout. Bij verwachte gladheid en dus ook bij sneeuwval of ijzel strooit Rijkswaterstaat preventief op de snelwegen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen weken al op enkele snelwegen preventief gestrooid.
Tips van de KLPD
Handrem niet gebruiken - Zet de auto niet op de handrem, maar in de versnelling, het liefst in de richting van vertrek.
Ramen ijsvrij maken - Gebruik voor het ontdooien van de ramen geen water, hierdoor kan de voorruit barsten.
Ruitenwissers - Zet de ruitenwisser niet aan als deze vastgevroren zijn en doe ook niet de elektrische ramen naar beneden. De aandrijfmotor kan daarbij verbranden. Plaats een stuk karton of aluminiumfolie tussen de ruitenwisser en de ruit.
Winterbanden - Overweeg de aanschaf van winterbanden. Als de temperatuur onder de 7 graden is presteren winterband bij sneeuw en ijzel beter dan zomerbanden.
Deken en veiligheidsvest - Neem in de auto een deken of een plaid mee voor het geval je onderweg pech mocht krijgen. Kijk ook of je een gevarendriehoek in de auto hebt.
Oude dieselmotoren - Bij oude dieselmotoren verstopt de dieselfilter door stollende paraffine. Voeg ongeveer 5% benzine toe om dit te voorkomen.
Auto niet wassen - Was de auto in deze periode liever niet om te voorkomen dat de deurrubbers vastvriezen.
Voorkom korte ritten - Voorkom korte ritten. Er ontstaat overal (dus ook in de motor) condens dat bij vorst weer bevriest.
Spijkerbanden - Spijkerbanden en sneeuwkettingen zijn niet toegestaan
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
''Het is behoorlijk druk, veel drukker dan normaal op maandagochtend. Veel accu's laten het afweten'', zei een woordvoerster van de ANWB. De meeste oproepen wegens pech komen uit Den Haag en Rotterdam. De Wegenwacht heeft de bezetting flink opgeschroefd met extra mensen op de weg en aan de telefoon, aldus de woordvoerster. Zij verwacht dat het de komende uren nog drukker wordt. Op de weg is het niet druk, even na half acht stond er in totaal 138 kilometer file.
Bron ANP
Op grond van meerdere computerprognoses komt het kwik deze week niet meer boven het vriespunt uit. Dat betekent dat we toe zijn aan de eerste koudegolf. Vanaf dinsdag steekt er bovendien een stevige oostenwind op waardoor de gevoelstemperatuur onder de min 10 graden daalt. Het transport van koude lucht wordt op de rails gezet door een krachtig hogedrukgebied dat zich uitstrekt van IJsland naar Scandinavië. Morgen komt een depressiekern via de Golf van Biskaje dichterbij.
Hardere wind, af en toe sneeuw
Hierdoor nemen de drukverschillen in onze omgeving toe en gaat het ook harder waaien. Bovendien kan het af en toe ook sneeuwen, wat het winterplaatje compleet maakt.
Vorig jaar drie koudegolven
Koudegolven zijn niet ongewoon in ons land. De voorbije winter hebben we er drie meegemaakt, aldus weerman Eddy De Mey. De eerste begon op 14 december en eindigde op 21 december. Nadien volgde er nog een in januari en een in februari. Toch kon het hele winterseizoen niet meteen als "streng" worden beschouwd. Het was gewoon kouder dan wat we tot dan toe gewend waren.
Vijf opeenvolgende vriesnachten
Er is sprake van een koudegolf wanneer het minstens vijf opéénvolgende nachten vriest. In diezelfde periode moet ook overdag de temperatuur in Ukkel minstens op drie dagen onder nul blijven.
Vroeger dan gewoonlijk
Wel ongewoon is dat we zeer vroeg toe zijn aan zo'n koudegolf. De vroegste ooit dateert uit 1998 toen het onverminderd vroor van 20 tot 24 november. Sinds het begin van de metingen in 1833 zijn er in november slechts zes koudegolven voorgekomen: in 1849, 1875, 1879, 1880, 1993 en 1998.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:40 uur, door Joyce.s
De werkweek dreigt met de nodige problemen te beginnen, want sneeuw en vrieskou houden het hele land in hun greep. Deze nacht heeft een sneeuwzone eerst het zuidoosten van België bereikt, er wordt tussen de 3 en 5cm sneeuw verwacht.
Maxima onder vriespunt
In de loop van de ochtend krijgt ook de rest van het land met sneeuwval af te rekenen. Vooral in het oosten en het noordoosten van België wordt sneeuw verwacht. In het centrum zou de hoeveelheid sneeuw beperkt blijven, meldt de vrt-nieuwsdienst. Alleen het westen van België blijft waarschijnlijk de hele dag gespaard van sneeuwbuien. Het is uitkijken op de weg wegens de vrieskou: de maxima vandaag liggen tussen -1 en -4 graden. Voorts waarschuwt het KMI voor gevaar voor CO-vergiftiging. Ook tijdens de komende nacht kan het sneeuwen, met minima tussen -3 en -8 graden. Morgen zou het grotendeels droog blijven. Later deze week kan het wel zeer koud worden, en blijft het kwik op maximaal -5 graden Celcius steken. Vanaf vrijdag wordt het dan weer iets minder koud.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:40 uur, door Joyce.s
Veel daklozen hebben de afgelopen dagen de warmte opgezocht in de winteropvang. Het totale aantal bedden in Amsterdam is inmiddels verdubbeld naar tweehonderd. Vrijwel alle slaapplaatsen waren in de nacht van zondag op maandag vergeven, liet een woordvoerster van de gemeentelijke dienst Wonen, Zorg en Samenleven weten. Voor zover bekend hoefden de hulpinstanties geen dak- en thuislozen te weigeren. ''We waren op tijd voorbereid'', aldus de zegsvrouw. Wie in aanmerking wil komen voor een bed in de nachtopvang, moet normaal gesproken binding hebben met de regio. Volgens de woordvoerster gaan de opvanghuizen daar in deze weersomstandigheden een stuk soepeler mee om.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Watervogels die vroeger in het zuiden overwinterden, blijven steeds vaker in Nederland. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het CBS in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Door warmere winters trekken vogels zoals ganzen en futen minder ver, dit is een trend die we de afgelopen dertig jaar zien, zegt een woordvoerder van Sovon. "Tussen 1975 en 2007 steeg het aantal vogels dat eigenlijk naar het zuiden trekt, maar in Nederland bleef met 350 procent." Dankzij de relatief warme winters is het voor soorten die vooral ten noordoosten van Nederland overwinteren, zoals eiders en wilde zwanen, minder vaak nodig naar Nederland te trekken. De conclusie is dat de overwinteringsgebieden van watervogels steeds verder naar het noorden opschuiven.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Door de koudeprik hebben veel autobestuurders af te rekenen met startproblemen. De pechverhelpingscentrale van automobilistenvereniging VAB kreeg vanmorgen dubbel zoveel oproepen als gewoonlijk. Verwacht wordt dat het de hele week zal vriezen. Vannacht was overal preventief gestrooid. De voorspelde sneeuw bleef echter uit. Vanmorgen waren er dan ook geen ernstige problemen op de weg. Mogelijk wordt de avondspits wel zwaar. Nu al ligt er een laagje sneeuw in Luxemburg. De sneeuw trekt verder door naar het centrum en het noorden van het land. In Vlaanderen wordt zo'n 1 tot 3 centimeter sneeuw voorspeld. Door de negatieve temperaturen zal die sneeuw blijven liggen en kan het gevaarlijk glad worden. De strooiploegen blijven stand-by. Door het winterweer mogen zeker tot 17 uur geen vrachtwagens meer vanuit ons land in de regio Doornik naar Frankrijk. Enkele wegen zijn er voor vrachtwagenchauffeurs verboden omdat ze helemaal zijn ondergesneeuwd.
Uitzonderlijke koudegolf in november
Er wordt verwacht dat het kwik deze week niet meer boven het vriespunt uitkomt. Dat betekent dat we toe zijn aan de eerste koudegolf. Er is sprake van een koudegolf wanneer het minstens vijf opeenvolgende nachten vriest. In diezelfde periode moet ook overdag de temperatuur in Ukkel minstens drie dagen onder nul blijven. Vanaf morgen steekt er een stevige oostenwind op waardoor de gevoelstemperatuur beneden de min 10 graden daalt. Het transport van koude lucht wordt versterkt door een krachtig hogedrukgebied dat zich uitstrekt van IJsland tot Scandinavië. Morgen komt ook een depressiekern via de Golf van Biskaje dichterbij. Hierdoor nemen de drukverschillen in onze omgeving toe en gaat het dus harder waaien. Bovendien kan het af en toe ook sneeuwen. Het is uitzonderlijk dat we al in november toe zijn aan een koudegolf. Sinds het begin van de metingen in 1833 zijn er in november slechts zes koudegolven voorgekomen: in 1849, 1875, 1879, 1880, 1993 en 1998.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De kalender met schaatswedstrijden op natuurijs is maandag aangevuld met de eerste kortebaanwedstrijden van deze winter. De schaatsbond KNSB meldt voor woensdag 1 december sprintwedstrijden in het Friese Uilesprong. Op de ijsbaan in het Groningse Noordlaren komen de marathonschaatsers maandagavond al voor het eerst in actie. De vrouwen rijden zeventig ronden, de mannen moeten 125 keer rond op de bevroren skeelerbaan.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
Het Bernoulliplein in de stad krijgt een ijsbaan. De gemeente Groningen laat vanaf vanmiddag vier uur het grasveld op het plein onder water zetten, zodat er geschaatst kan worden. Er komt een laag van 7 tot 10 centimeter water te liggen. Er is gewacht tot er voldoende vorst in de grond zat, zodat er minder water nodig is en de grond niet te drassig wordt. In 2007 kon er ook geschaatst worden op het plein.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Om het natuurijs te laten groeien heeft de provincie Friesland maandag een vaarverbod ingesteld. Het verbod is van kracht op veel vaarroutes in de provincie. Ook is een aantal gemalen uitgezet. De komende dagen wordt overdag en 's nachts vorst verwacht waardoor het ijs kan aangroeien. Vaarwegen die belangrijk zijn voor de beroepsvaart zijn niet afgesloten, maar bij aanhoudende vorst kan het verbod worden uitgebreid. De gemalen zijn uitgezet om onder andere de aangroei van ijs op ondergelopen land te bevorderen. Het instellen van het verbod betekent niet dat het ijs veilig is om op te schaatsen. De veiligheid op het ijs is een verantwoordelijkheid van de ijswegencentrales en de gemeenten die het ijs vrijgeven voor toertochten en wedstrijden. Deze week blijft het volop winter in Nederland, meldt het KNMI. Vooral woensdag wordt een zeer koude dag. De aanhoudende vorst zorgt voor verdere aangroei van het ijs met een of twee centimeter per dag.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De marathon op natuurijs in Noordlaren vanavond krijgt de komende dagen vooralsnog geen vervolg. Dat heeft de schaatsbond KNSB vanmiddag bekendgemaakt. De KNSB hoopte met de wedstrijd bij ijsvereniging De Hondsrug een start te kunnen maken met een marathonvierdaagse op natuurijs, maar moet een streep door dat plan zetten. De vorst is nog onvoldoende om dinsdagavond in Haaksbergen, Veenoord of Gramsbergen een marathon te kunnen rijden.
IJsmeester Tonnie Lenderink (L) en Jaap in 't Velt van de Haaksbergense ijsclub IJsch meten de dikte van de ijsvloer na een paar nachten van vorst. FOTO ANP
Daarnaast verwacht de KNSB dat er sneeuw gaat vallen, wat niet bevorderlijk is voor de ijsaangroei. ''In de tweede helft van de week wordt er meer vorst verwacht", aldus wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de KNSB. ''Ik verwacht de tweede wedstrijd van de vierdaagse zeker niet morgen, maar eerder op donderdag."
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
De politie Twente waarschuwt automobilisten die nog de weg op moeten om voorzichtig te rijden. Sinds het is gaan sneeuwen zijn er in Twente bijna tien aanrijdingen met blikschade gemeld. Maar omdat niet alle aanrijdingen meer gemeld hoeven worden, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk iets hoger. In de rest van Overijssel heeft de sneeuwval heeft nog niet tot grote problemen geleid op de wegen. De meldkamer van de politie Twente heeft het iets drukker dan normaal. In de regio IJsselland sneeuwt het nog maar net. De politie adviseert automobilisten langzamer te rijden, zeker als er zomerbanden onder de auto zitten. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Een herinnering uit de winter van 1987. Het zal ergens in januari zijn geweest. Ik studeer geofysica in Utrecht en zit in m’n eerste jaar. Omdat ik nog niet in Utrecht woon, reis ik iedere dag vanuit m’n woonplaats Garderen naar Utrecht heen en weer. Eerst op de fiets naar het station in Putten, een tochtje van een kilometer of 10. Daarna met de trein naar Utrecht en vervolgens het laatste stuk in de bus. Een ‘enkele reis’ van ongeveer anderhalf uur. Het is koud die dag en er waait een straffe oostelijke tot noordoostelijke wind. Er ligt sneeuw. Die ochtend is het al berekoud, maar de echte kou dringt later die dag pas het land binnen. Terwijl de temperaturen overdag normaalgesproken oplopen, gaan ze die dag verder omlaag.
De oostelijke wind, die in het Waddengebied af en toe een windkracht 8 haalt, voert steeds koudere lucht aan, vanuit het diepe binnenland van Rusland. Als ik in de loop van de middag weer per trein in Putten terugkeer, is de temperatuur op diverse plaatsen al tot ruim beneden -10 graden gedaald. Het is op dat moment met recht berekoud, zoals we zelden meemaken. Op de fiets gaat het weer terug naar Garderen, eerst door het dorp, later door het bos. Of het nu de kou van dat moment is of de deplorabele staat van m’n fiets, ik weet het niet, maar ik rijd nog maar kort of de ketting van m’n fiets breekt. Oef, dat is niet leuk. Er is bij ons niemand thuis, ze kunnen me niet oppikken. Verder is het natuurlijk ijskoud. Het vooruitzicht van een wandeling van een kilometer of acht door dit bizarre weer trekt me niet echt aan. Toch zit er niets anders op. Ik trekt de sjaal nog wat harder aan, snoer dicht aan m’n jas wat dichtgesnoerd kan worden en ga op pad. Al steppend en lopend doorklief ik het bos. Om m’n tocht zo beschut mogelijk af te leggen, besluit ik via zandwegen te gaan. Er is daar in het bos helemaal niemand.
De verwachte weerkaart voor morgen. Hogedrukgebieden liggen in het noorden, lagedrukgebieden in het zuiden. Hiertussen een oostelijke wind die koude lucht vanuit Rusland aanvoert.
Bizarre sfeer
Ik vorder snel. Er hangt een bizarre sfeer in dat bos. De harde oostenwind jaagt door de boomtoppen en blaast de sneeuw van de takken die af en toe als wolken stuifsneeuw op de grond terechtkomen. Omdat de sneeuw er al lang ligt en vele auto’s over de weg zijn gekomen, is de sneeuw er behoorlijk aangereden en is het ijzig glad. Een enkele keer val ik op de grond, maar grote gevolgen hebben die vallen niet. Terwijl het langzaam donker wordt, komt Garderen dichterbij. Hoe koud het ook is, ik heb het warm door de inspanning die het kost om op deze manier thuis te komen. Eenmaal thuis, blijkt m’n eigen huis-tuin-en-keuken thermometer bijna min 13 graden aan te geven. ’s Avonds wordt op tv gewaarschuwd om de volgende dag vooral binnen te blijven. Maar dan blijkt de ergste kou al het land uit… Transportkou is iets wat we in Nederland niet vaak meemaken. Een van de laatste keren speelde zich af tijdens de winter van 1997, toen we als gevolg van transportkou bij voorbeeld een ijzig koude jaarwisseling meemaakten. Vier dagen later werd toen de tot nu toe laatste Elfstedentocht geschaatst. Ook in de afgelopen winter kregen we een klein aflopertje aan transportkou mee. Dat gebeurde vrijdagavond 18 december, toen laat in de avond extreem koude lucht uit Rusland ons land binnenstroomde. Een dag later was het op veel plaatsen zelfs overdag nog tussen -7 en -10 graden. Een dag later werd de echte kou gewipt met bijna overal heel veel sneeuw.
De verwachtingskaart voor woensdag. Omdat het lagedrukgebied vanuit het zuiden dichterbijkomt, trekt de wind bij ons aan. Het lijkt een snijdend koude dag te worden waarop mogelijk een kouderecord voor overdag wordt gevestigd.
De verwachtingskaart voor de donderdag. Hoewel de wind afneemt, blijft het koud. Ook deze dag kunnen overdag kouderecords worden gevestigd. Verder is er, omdat het lagedrukgebied dichtbij ligt, kans op sneeuw.
Transportkou
Ook deze week kan het – woensdag en vrijdag – tot echte transportkou komen, met ook heel veel wind en misschien wel opnieuw een episode met sneeuwval. Omdat het nog zo vroeg in het seizoen is, is het zelfs niet ondenkbaar dat enkele kouderecords sneuvelen. De laagst gemeten maxima sinds 1901 op 1, 2 en 3 december staan in De Bilt niet heel erg scherp, met respectievelijk temperaturen van -2,9 graden (1940), -1,8 graden (1973) en -2,9 graden (1902). Met verwachte maximumtemperaturen van woensdag (1 december) tussen -3 (Zeeland) en -5 of -6 graden in het binnenland en donderdag (2 december) -4 graden aan zee en -6 tot -8 graden in het binnenland is het niet ondenkbaar dat de kouderecords overdag die twee dagen een stuk scherper worden gesteld. Daarbij vooral op woensdag veel wind en dan zal het voor het gevoel snijdend koud zijn buiten de deur. Later op de dag kans op sneeuw. Zoals het nu lijkt blijft het tot en met zaterdag koud.
De verwachte weerkaart voor de vrijdag. De wind is naar het zuidwesten gedraaid. Daarmee komt de aanvoer van koude lucht tot staan. Warm wordt het niet meteen, maar de temperaturen beginnen wel weer aan een stijging.
Daarna wordt de aanvoer van koude lucht de pas afgesneden. Gedurende het weekend gaan de temperaturen dan ook omhoog. Eerst is er daarbij kans op sneeuw, in latere instantie kan ook regen vallen. En wat er daarna precies gebeurt, is onduidelijk. Het wordt weliswaar zachter, maar niet meteen zacht. En de onzekerheid wordt zo groot, dat er nog steeds mogelijkheden voor een koud vervolg overblijven.
Bron: Weer.nl
Onweersdagen: 0
De ijs- en skeelervereniging in Krabbendijke verwacht dat de ijsbaan aan de Nieulandsestraat donderdag of vrijdag klaar is voor gebruik. Vrijwilligers zetten de baan vorige week vrijdag onder water. De baan ligt er volgens voorzitter Jan Witsel al keurig bij. Gisterochtend werd er twee centimeter ijs gemeten. "Als ik zo de weerberichten bekijk en het blijft zo als voorspeld, dan kunnen we donderdag of vrijdag schaatsen."
Bron: PZC
Onweersdagen: 0