Op weg naar de eerste marathon op natuurijs? Over een dag of tien a twaalf zou het in het noordoosten van Nederland wel eens kunnen lukken. Wel moeten we even de sneeuw in de gaten gaan houden, dat zou nog roet in het eten kunnen gaan gooien. De strijd om de eerste marathon op natuurijs kan (zoals de modellen er nu voorstaan) volgende week los gaan barsten. De ijsverenigingen van Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord vechten jaarlijks om de primeur.
De zware sneeuwval in het noorden van het land bleek vorig jaar een zegen voor Haaksbergen. Sinds 2007 wist de ijsvereniging in Haaksbergen vier keer de schaatsprimeur in de wacht te slepen.
©onweer-online
De wind in Nederland waait al een paar dagen uit het noordoosten, maar koud is het nog niet. In Hoek van Holland steeg het kwik gisteren bij voorbeeld nog tot 9.5 graden. En de afgelopen nacht is het kwik nergens beneden het vriespunt gekomen. Ook morgen en woensdag is het niet meer dan gematigd koud. Daarna moet het gebeuren. Overigens viel er vandaag in de hogere delen van Sauerland al wel een beetje sneeuw. In het verleden is het wel vaker voorgekomen dat in november Koning Winter al van zich liet horen. Sterker nog, enkele dagen winterweer in november is heel normaal. Zo komt het in De Bilt gemiddeld tot 6 nachten vorst en valt er op 2 dagen (natte) sneeuw. In het oosten en noordoosten valt gemiddeld op 3 dagen sneeuw en komt het in Twente, Eindhoven en Maastricht zelfs tot gemiddeld één ijsdag (een dag waarop de temperatuur het hele etmaal niet boven nul komt).
De laatste jaren hebben we ook regelmatig al winterse omstandigheden gehad in november. Vorig jaar dan niet, maar in 2008 kwam het eind november tot een aantal nachten vorst en zo nu en dan viel er ook sneeuw. Op sommige plaatsen konden er al sneeuwballen gegooid worden. Zo lag er op de Veluwe op de 23ste al 10-15 cm sneeuw. In 2005 kwam het tot zware sneeuwval op de 25ste waarbij in korte tijd een sneeuwdek van 15 tot 30 cm tot stand kwam in het oosten van Nederland. Op de snelwegen op de Veluwe ontstonden files die soms pas na middernacht waren opgelost. Serieus winterweer is al iets langer geleden. Een volledig winterse novembermaand was die van 1993. De gemiddelde temperatuur kwam op 2,3 graden uit, zelfs voor januari is dat iets te koud. Alleen in 1919 en 1921 kwam het maandgemiddelde nog iets lager uit. Winterweer was er ook in november 1985 en ook in 1965 was het al vroeg winter.
Komt er sneeuw?
Hoe het, zodra de koude lucht Nederland bereikt – in de loop van woensdag lijkt dit te gebeuren – deze keer verdergaat, moeten we nog afwachten. Maar de voortekenen zijn wel dat de winter, als alles eenmaal op z’n plaats is gevallen, zich niet meteen weer laat verdrijven. Onzekerheden zijn er altijd. Gaat het in de loop van vrijdag en zaterdag bij voorbeeld sneeuwen of niet (ook niet onbelangrijk voor de temperaturen die vervolgens gedurende heldere nachten kunnen worden gemeten)? Elk rekenmodel heeft wat dit betreft een eigen scenario. Het Europese model berekent vrijdag en zaterdag een lagedrukgebied in onze omgeving, dat ten westen van ons langs naar het zuiden trekt. De meeste neerslag wordt dan in de kustgebieden verwacht. Gezien de lage temperaturen die in de bovenlucht worden berekend, kan die neerslag al snel in de vorm van sneeuw vallen, zeker als de wind op dat moment niet van de nog warme Noordzee waait. Dieper landinwaarts zou de neerslag zeker in de vorm van sneeuw vallen. Maar daar is de onzekerheid weer of de neerslag het binnenland wel bereikt.
De kaart van morgen 13 uur. De wind in Nederland waait nog van zee. Het wordt 6 tot 8 graden en er valt een enkele bui.
De kaart van woensdag 13 uur. De koudere lucht nadert vanuit het noorden en bereikt Nederland later op de dag. In de kustgebieden vallen enkele buien, landinwaarts blijft het droog. De kans op een winterse bui wordt langzaam groter.
De kaart voor donderdag 13 uur. Nederland komt helemaal in de koude lucht. Vooral in de kustgebieden vallen nog een paar (winterse) buien, in het binnenland is het op de meeste plaatsen droog. Het wordt tussen 1 en 4 graden.
Iets andere koers
Het Amerikaanse model laat het lagedrukgebied een iets andere koers volgen, namelijk zo dat de neerslag het binnenland wel bereikt. En daar ook enige tijd kan blijven hangen. Dan zou het plaatselijk goed wit kunnen worden. Omdat de kern van het systeem hierbij een oostelijker koers volgt dan de storing in het Europese model, gaat de wind in het westen van het land wel af en toe vanaf zee waaien. In dat geval zou er daar in plaats van sneeuw ook regen kunnen vallen, al hebben die westelijke winden op de temperaturen in de bovenlucht nauwelijks invloed. Nu blijken de berekeningen op de iets langere termijn, zoals vaak als koude lucht uit het noorden met het warme water van de Noordzee in interactie komt, de laatste dagen nogal springerig te zijn. Waarschijnlijk weten we pas vlak voordat het zover is of, en zo ja op welke manier de storing later in de week invloed gaat krijgen op het weer bij ons. Spannend dus…!
Vrijdag komt vanuit het noorden een lagedrukgebied dichterbij. De bijbehorende storing lijkt vooral in de kustgebieden (winterse) neerslag te brengen. In het binnenland valt veel minder of vrijwel niets. Het wordt tussen 0 en 4 graden.
Het lagedrukgebied trekt naar het noordwesten van Frankrijk en laat Nederland weer achter zich. Bij ons draait de wind langzaam naar oostelijke richtingen en komt de temperatuur ook overdag nauwelijks meer boven nul.
Verder laten de meeste lange termijnverwachtingen op dit moment zien dat het koude weer niet meteen weer van de weerkaarten verdwijnt, vanaf het moment dat het begonnen is. Het blijven daarbij natuurlijk altijd de details die beslissen hoe koud het precies wordt en hoe lang een eventuele periode met vorst voortduurt, als het daar later in de week tot komt. Maar dat is gewoon een kwestie van afwachten en de ontwikkelingen volgen.
Bron: Meteo Consult
Terwijl het Vlaams Gewest en de gemeenten massaal strooizout inslaan, kunnen de leveranciers geen garantie bieden dat ze bij een strenge winter een constante levering van zout kunnen voorzien. Dat schrijft De Morgen.
De Vlaamse overheid heeft 32.000 ton strooizout ingeslagen, meer dan dubbel zoveel als de normale voorraad. Hier en daar is er nog een kink in de kabel, maar over het algemeen zitten de gemeentelijke silo's en loodsen vol met zout. Antwerpen had vorig jaar "slechts" 700 ton ingeslagen voor de winter en nu heeft de stad 1.000 ton in eigen opslagplaatsen en ligt er in de haven nog eens 2.000 ton klaar.
Verbruik blijft te groot
"Onze magazijnen zitten propvol en die van onze klanten ook", bevestigt Dirk Willems van de gelijknamige zoutleverancier in Vorselaar. "We hebben op dit moment al ruim 20.000 ton zout geleverd." Toch kunnen er problemen opduiken, vrezen de leveranciers. "Je zou denken dat de grote producenten met loodsen vol zout zitten, maar dat is niet zo. Het zoutverbruik blijft te groot in vergelijking met de productie."
Toevoer niet goed
Ook producent Martin Aegten houdt zijn hart vast. "Onze voorraden zijn op punt, maar de toevoer uit Europa zit niet goed. Ik heb al geïnformeerd tot in Polen en Portugal, maar het zout is op. Als het een gewone winter wordt, komen we toe, maar is het zoals vorig jaar, dan zullen er opnieuw problemen zijn."
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:34 uur, door Joyce.s
Koning Winter maakt definitief zijn intrede. De volgende dagen wordt het berekoud. "En mijn Fingerspitzengefühl zegt dat het lang koud blijft", stelt weerman Eddy De Mey. Vandaag wordt de warmste dag van misschien wel de komende twee weken, met een middagtemperatuur die nog net boven de vijf graden uitkomt. Daarna gaat het steil bergaf met de temperatuur. In het weekend halen we overdag nog amper het nulpunt. 's Nachts kan het tot zeven graden vriezen. Daarna wordt het mogelijk nog kouder.
Sneeuw
"In het weekeinde krijgt de neerslag een uitgesproken winters karakter", stelt weerman Eddy De Mey. "Als er tijdens de nachten iets valt, dan is dat sneeuw. Overdag smelt die mogelijk wel weg. De wind waait uit het noorden en het noordoosten. Maar de temperatuur van de Noordzee bedraagt nu nog 11 graden. Ook de Oostzee is nog relatief warm. Daardoor dooit het overdag nog lichtjes maar als we in februari hetzelfde weerbeeld krijgen, dan vriest het stenen uit de grond."
Daarna opnieuw kouder
Winterweer in november is niet meer dan normaal. Gemiddeld telt november één ijsdag waarop de temperatuur gedurende 24 uren niet boven het nulpunt uitkomt. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, is de kans groot dat de temperatuur begin volgende week niet meer positief wordt. "Ik denk dat het tot en met de eerste week van december koud blijft", zegt Eddy De Mey. "Dan kan het even wat warmer worden, maar mijn gevoel zegt me dat het daarna opnieuw kouder wordt."
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:34 uur, door Joyce.s
Dat er kouder weer aankomt, is nog altijd behoorlijk zeker. Maar hoe koud het precies wordt, zal tot op het laatste moment spannend blijven. We beperken ons dan ook tot de grote lijnen. Verder heeft de nieuwste uitdraai van het computermodel van het Europees centrum in het Engelse Reading, het ECMWF, gesproken over de sneeuw……
Driftsneeuw Zuid-Zweden
Datzelfde rekenmodel geeft voor het zuiden van Zweden vandaag, dinsdag, en morgen veel wind en sneeuw. Een soort van sneeuwstorm, al wordt geen windkracht 9 verwacht. De verantwoordelijke actieve depressie vinden we woensdagmiddag met de kern bij de kust van Polen terug. Samen met een uitgestrekt en krachtig hogedrukgebied dat reikt vanaf de oceaan via IJsland tot aan het noorden van Rusland wordt een ijzige noorden- tot noordoostenwind in stand gehouden. Koude lucht strijkt over het minder koude water van de Oostzee – in de zuidelijke wateren worden temperaturen tot 9 graden gemeten - en daardoor ontstaan felle sneeuwbuien en sneeuwzones. De Zweedse meteorologische dienst verwacht in het zuiden van Zweden tot rond 20 centimeter verse sneeuw. Daarbij veroorzaakt de wind driftsneeuw en dus slechte zichten, bovendien zijn de gevoelstemperaturen behoorlijk laag. De Zweedse ANWB zegt dat sommige wegen nu al slecht berijdbaar zijn, aangezien er op sommige plaatsen al aardig wat (aangekoekte en vastgevroren) sneeuw ligt. De organisatie zet 600 voertuigen in die de wegen sneeuwvrij moeten maken. Dat gebeurt in voornamelijk Kalmar, Kronoberg en de provincie Jönköping län. Men wordt afgeraden naar buiten te gaan, maar wie toch de weg op wil, doet er verstandig aan de juiste banden onder de auto te hebben. Ook worden veel vertragingen bij de Zweedse spoorwegen verwacht.
De te verwachten hoeveelheid sneeuw volgens het ECMWF-model op zaterdagochtend. De witte kleuren geven sneeuw vanaf 1 centimeter aan. Nederland blijft groen, alleen in Zuid-Limburg is/wordt het wit.
Wel of geen sneeuw?
De sneeuw en vorst in Zweden kunnen nog niet veel verder zuidwaarts komen, dus richting Nederland, omdat er bij ons een veelal (noord)westelijke wind waait. Dus ook aanvoer vanaf de relatief warme Noordzee. Verder is de bovenlucht nog niet superkoud; zo blijft de -10gradengrens op het niveau rond 1500 meter hoogte - voor kenners het 850 hPa-drukvlak - morgen, woensdag, boven het zuiden van Scandinavië hangen. Ook donderdag blijft de -10 graden op die hoogte nog nipt ten noorden van Nederland, zo geeft de nieuwste hoofdberekening van het ECMWF aan. In feite wordt de doorstoot van de koudste lucht tegengehouden door een klein lagedrukgebied dat op de Noordzee blijft rondzwalken. Dat is ook in de bovenlucht aanwezig. Hierdoor is de invloed van het eerdervermelde hogedrukgebied niet sterk genoeg.
De weerkaart geldig voor woensdagmiddag 13 uur. De lijnen van gelijke luchtdruk, de isobaren, liggen boven Zweden dicht bijelkaar met als gevolg een harde, ijzige noordoostenwind.
De 'pooldepressie' ligt zaterdag boven Engeland en daarmee gaat de sneeuw grotendeels aan ons neus voorbij. Voor de een gelukkig maar, voor de ander (zoals de schrijver van dit verhaal) jammer. Maar wie weet wat de kaarten ons morgen brengen!
Later op vrijdag trekt een ander lagedrukgebied afkomstig van de Noordpool de Noordzee op. Deze met vrieskou gevulde depressie zou volgens de kaarten van gisteren nog over Nederland trekken met als gevolg sneeuwval. Maar de nieuwste hoofdberekening van het ECMWF houdt dat laag nu ten westen van ons en dit betekent weinig of zelfs helemaal geen sneeuw. Ook het Engelse model (UKMO) volgt deze visie. Het lagedrukgebied hoeft echter maar een tiental kilometer oostelijker uit te komen, of de sneeuwval gaat alsnog door. Dus wie weet wat de kaarten ons morgen weer zullen brengen!
Overigens levert de nabijheid van de depressie wel een paar verspreide losse buien op die in de loop van deze week steeds vaker sneeuw zullen opleveren, omdat de lucht langzaam wat verder afkoelt. Deze buien lijken vooral op zee te blijven, maar sommige kunnen nog net de kustprovincies aandoen. Kan het ’s nachts vooral in het binnenland al wat vriezen, overdag wordt het enkele graden boven nul. Daar waar het in de donkere perioden tot sneeuwbuien komt, zou het dus al dan niet tijdelijk wat wit kunnen worden. Maar een dik pak sneeuw is met de huidige, nieuwste ECMWF in het achterhoofd niet waarschijnlijk.
Een 'droomkaart' voor de winterliefhebbers: een snijdende oostenwind op dinsdagmiddag 30 november, de laatste dag van de weerkundige herfst.
Daarbij vriest het overdag een paar graden. Wie weet komt dit uit! Merk op hoe ver in Europa de kou is gekomen....
Later kouder?
En op lange termijn blijft het spannend. Zaterdag blijft het lagedrukgebied in de buurt, zondag krijgt het hogedrukgebied boven Scandinavië echter meer invloed door zich tot over het zuiden van Zweden uit te breiden. Dit zorgt ervoor dat de depressie naar het zuidwesten wordt weggedrukt en wij vervolgens met een oostelijke stroming uiteindelijk ook met koudere lucht te maken krijgen! Dit zou vanaf dat moment zelfs ijsdagen teweeg kunnen brengen, dus met middagtemperaturen (net) onder nul…. En dat eind november! Extreem winters weer en bovendien zeer vroeg voor de tijd van het jaar. De schaatsliefhebbers zullen wel in hun handen wrijven.
Bron: Weer.nl | Gewijzigd: 23 november 2010, 17:49 uur, door Marga
Omdat voor het einde van de week sneeuw is voorspeld, is er een enorme vraag naar winterbanden. Maar Limburg heeft een probleem, want in de hele provincie zijn die bijna niet meer te krijgen. Veel garages en bandenbedrijven zijn al door hun hele voorraad heen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende bedrijven, meldt de Limburgse zender L1. Bij veel bedrijven is inmiddels ook al een lange wachttijd ontstaan voor de montage van de winterbanden. De vraag naar winterbanden was dit jaar al relatief groot na de vele sneeuwbuien van vorig jaar.
Bron: AD
Koning Winter maakt deze week zijn intrede. Vanaf vrijdag kan het 's nachts tot min 7 graden vriezen. De Vlaming neemt zijn voorzorgen en hamstert massaal strooizout en sneeuwspul in de winkels. Na het weekend wordt het nog kouder. Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, is de kans groot dat de temperatuur begin volgende week niet meer positief wordt. Weerman Eddy De Mey denkt dat het tot en met de eerste week van december berekoud kan blijven. Het Vlaams Gewest en de gemeenten slaan massaal strooizout in, maar ook de particulieren laten zich niet meer foppen. "We hebben geanticipeerd op het tekort van vorige winter", zegt Christophe Dehandschutter, directeur non-food bij Colruyt. "Al sinds een maand liggen grote hoeveelheden strooizout in onze winkels opgeslagen. We merken dat de klanten dat oppikken, zodat we op dit moment al een veelvoud hebben verkocht van de voorgaande jaren."
Sledes
Ook de sledes staan al klaar in de Colruyt. "Maar sledes zijn meer impulsgevoelig dan strooizout. Als het in het weekend sneeuwt op momenten dat ouders tijd hebben om met hun kinderen te spelen, zien we de sledeverkoop pieken." Hubo zette in oktober al zeer bewust sneeuwscheppen in promotie in zijn brochure. "We hebben er toen in tien dagen tijd 8.000 verkocht", vertelt Joris Boeckx van Hubo. "De strenge winter ligt duidelijk nog vers in het geheugen van de Vlaming." "Wij hebben grotere stocks van winterattributen ingeslagen dan vorig jaar", zegt Lars Vervoort van Carrefour. "En we hebben ervoor gezorgd dat we makkelijker kunnen bijbestellen."
Bron: GvA | Gewijzigd: 24 november 2010, 07:51 uur, door Marga
Boeren zijn massaal bezig hun akkers 'winterklaar' te maken. Bijna alle gewassen zijn van het land. Het is goed als er een beetje vorst over de pas geploegde akker gaat. Probleem is wel de modder op de wegen, waarover verschillende burgers klagen. Onder andere over de Ettelandseweg bij Marknesse komen nogal wat klachten. Er zijn ook al meerdere ongelukken gebeurt. Een bewoner heeft zelfs een brief naar Justitie gestuurd om een boer te bewegen de weg schoon te maken.
Op de foto een akker bij Biddinghuizen. foto Studio Kastermans
Bron: De Stentor
Onweersdagen: 0
Met het winterweer in aantocht, is er een enorme run op sneeuwschuivers. Alleen al afgelopen weken gingen er zo'n 35.000 sneeuwopruimers over de toonbank, zo meldde Schoppenfabriek Streuding in het Groningse Vlagtwedde vandaag. Dit is de enige fabriek in Nederland die zich volledig toelegt op de productie van sneeuwschuivers. Sinds bekend werd dat het erop lijkt dat deze week de eerste sneeuw gaat vallen, staat de telefoon bij de fabriek roodgloeiend. Vorig jaar was er door het aanhoudende winterse weer in Nederland nagenoeg geen enkele sneeuwschuiver meer te krijgen. Om aan de vraag te kunnen voldoen heeft de fabriek te productie tijdelijk opgeschroefd van 1000 naar 1500 schuivers per dag.
Bron: AD
Binnenkort staan we waarschijnlijk weer allemaal in de file door de sneeuw. © photo news
Het is vanmiddag wisselend bewolkt met af en toe buien, het vaakst aan de kust en over de noordelijke helft van het land. Op de Hoge Venen valt van tijd tot tijd lichte sneeuw. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. De maxima bedragen 1 graad in de Ardennen en zowat 6 graden elders.
Vanavond en deels vannacht komen er nog een aantal buien voor van regen of natte sneeuw over het noorden en westen van het land. In de Ardennen valt van tijd tot tijd lichte sneeuw. De minimumtemperatuur ligt in de Ardennen net beneden, elders meestal net boven het vriespunt. Vlak aan zee is het iets zachter.
Morgen is het zwaarbewolkt met soms wat lichte sneeuw ten zuiden van Samber en Maas. Elders blijft de neerslag beperkt tot een enkele winterse bui. In een strook vlakbij zee komen meer buien voor. Er staat een zwakke westenwind, aan zee een matige noordenwind. De maxima liggen rond het vriespunt op de Hoge Venen tot ongeveer 4 graden elders.
Van vrijdag tot en met dinsdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op wat sneeuw. Er is lichte vorst in de nacht en ochtend. De middagtemperatuur ligt net boven het vriespunt. In de Ardennen vriest het permanent.
Bron: HLN
Inwoners van Den Haag kunnen deze winter niet schaatsen op het Malieveld. De plannen voor de grootste mobiele ijsvloer ter wereld op het veld zijn van de baan. Het ijsparadijs zou op 19 januari zijn deuren openen, maar de organisatoren vinden het economisch niet verantwoord. De ijsvloer zou 6500 vierkante meter groot worden. Hierop zou plaats zijn voor ijsbanen voor show- en ijstheater, een familie-ijsbaan, banen voor kunstschaatsen en het altijd spectaculaire curling en zelfs glijbanen van sneeuw en ijs. De organisator hoopt dat de ijsbaan er volgende winter wel komt.
Bron: Spitsnieuws
Op het Friese gedeelte van de Afsluitdijk zijn woensdagmiddag in een tijdsbestek van een klein uur drie auto's in de vangrail beland door een glad wegdek. Dat heeft een woordvoerder van de Friese politie gemeld. Volgens de zegsman werden de automobilisten overvallen door plotselinge hagel. De ongelukken gebeurden op de A7 tussen Zurich en Kornwerderzand.
Bron: Nu.nl
| Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:34 uur, door Joyce.s
De federale Regie der Gebouwen stelt in Etterbeek en Elsene twee gebouwen ter beschikking voor de opvang van daklozen en asielzoekers. Woensdag wordt ook het winterplan voor daklozen geactiveerd en komt er een humanitair plan voor asielzoekers. Dat meldt Yvan Mayeur, voorzitter van de Brusselse Samusocial. In een leegstaand gebouw in de Veldstraat in Etterbeek worden vanaf woensdagavond alleenstaande dakloze mannen opgevangen. Er is een beschikbare capaciteit van 200 tot 300 plaatsen voor nachtopvang. Wie gereserveerd heeft via het groene nummer 0800/99.340, kan er vanaf 20.30 uur terecht. Naast onderdak krijgen ze warme maaltijden en sanitair. Er is ook een psychosociale en medische permanentie. Samusocial kreeg een mandaat van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels gewest voor het winterplan voor daklozen.
Bovendien is er het humanitair plan voor asielzoekers dat werd uitgewerkt in samenwerking met staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Courard. In de loop van volgende week worden in een gebouw in de Fritz Toussaintstraat asielzoekers opgevangen. Het gaat vooral om gezinnen met kinderen. Samusocial zorgt enkel voor de humanitaire opvang tot mei 2011. 'We hebben 400 plaatsen in Elsene voor mensen die door Fedasil naar daar gestuurd worden. Ik heb vernomen dat Albanezen vanaf 15 december geen visa meer nodig hebben. Dat kan voor grote problemen zorgen in de opvang', reageert Yvan Mayeur.
Bron: De Standaard
Rijkswaterstaat en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hebben dinsdag gewaarschuwd voor de eerste gladheid van dit winterseizoen. “De komende dagen is er sprake van minima rond het vriespunt en worden de eerste winterse buien verwachtâ€Â, aldus de partijen. “Automobilisten worden dringend verzocht rekening te houden met mogelijke gladheid op de Nederlandse snelwegen.†Om de gladheid voor te zijn wordt door Rijkswaterstaat de komende week naar verwachting op diverse plaatsen gestrooid. Bovendien laat Rijkswaterstaat weten dat het de startvoorraad zout met de helft heeft verhoogd naar 90.000 ton.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 13 december 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
De sneeuw heeft vandaag zijn intrede gedaan in de Hoge Venen. Sinds de vroege avond bedekken enkele centimeters sneeuw de grond van de Baraque Michel, de Mont Rigi en Botrange. Alle ski- en sleepistes blijven echter nog gesloten. De sneeuwlaag is momenteel tussen de één en drie centimeter dik, wat nog niet voldoende is.
Het KMI verwacht wel dat de sneeuwlaag nog zal stijgen, dit omdat donderdag en vrijdag winterse neerslag wordt verwacht op meer dan 500 meter. "De sneeuw zal waarschijnlijk blijven liggen aangezien de maxima niet hoger gaan dan 0 graden en de minima kunnen zakken tot -7 graden tijdens de komende nachten", aldus een meteoroloog van het KMI.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 augustus 2017, 17:35 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Morgen dreigt 'buitengewone verkeersdrukte' op onze wegen: de mogelijke eerste sneeuwval kan in de avondspits 2.000 kilometer aan files en vertragingen veroorzaken. Ook vandaag verloopt de ochtendspits al moeizamer dan gewoonlijk. Het vooruitzicht roept bange herinneringen op aan vorig jaar. De eerste sneeuwval, op donderdag 17 december 2009, legde het verkeer vrijwel volledig lam. Tijdens de ochtendspits noteerde TomTom toen 894 kilometer aan vertragingen en files, 's avonds zelfs 1.625 kilometer.
Ongevallen en natte sneeuw
Door lokale buien van natte sneeuw verloopt de ochtendspits ook vandaag al moeizamer dan gewoonlijk. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Omdat mensen bij sneeuwbuien trager gaan rijden en meer afstand houden, zijn er meer vertragingen.' Ook twee ongevallen in de vroege ochtend veroorzaken problemen. 'Dat is het geval op de E40 Gent-Brussel en de E19 tussen de Nederlandse grens en Antwerpen.' De rest van dag blijft het wisselend bewolkt met enkele winterse buien. 'Als de buien niet te intens worden, zal het verkeer verder vandaag normaal verlopen', zegt Beeckman.
Morgen
De eerste echte sneeuw valt vannacht in het zuidoosten van het land, voorspelt onze weervrouw Jill Peeters. In het centrum en de Kempen kan al eens een vlokje dwarrelen, maar de hoeveelheden zijn daar gering. Aan de kust valt af en toe een sneeuwbui. 'De ochtendspits kan daardoor moeizaam verlopen', denkt Sandra Van Hauwaert van TomTom, die vooral over de avondspits somber gestemd is.
Vrijdagavond
'Een vrijdagavond is altijd drukker en met de weersvoorspellingen in gedachten, vrezen we voor ruim 2.000 kilometer aan files en vertragingen. Erger dus dan de chaos op 17 december vorig jaar.' 2.000 kilometer klinkt indrukwekkend. Belangrijk om te weten: TomTom neemt in haar berekeningen auto's op zodra ze minder dan 60 procent van de maximumsnelheid rijden. Op snelwegen is dat onder 72 kilometer per uur. Daardoor zijn de files bij TomTom steevast langer dan die bij Touring Mobilis, waar 50 kilometer per uur de norm is.
Intussen heeft spoorwegmaatschappij NMBS haar winterplan klaar. Woordvoerder Jochem Goovaerts licht de belangrijkste maatregelen toe: 'Tijdens de nacht en in het weekend zullen we voertuigen in dienst houden om een vlotte start van de treinrit te garanderen. In de werkplaatsen worden extra herstelploegen ingeschakeld om defect materiaal te herstellen. Treinen worden voorverwarmd bij temperaturen onder tien graden.'
Bron Nieuwsblad | Gewijzigd: 25 november 2010, 12:39 uur, door Marga
Op het moment dat Nederlanders het kwik zien dalen, stijgt de spanning. Kan er binnenkort worden geschaatst? Volgende week gaat het vriezen en dat merken ze ook in Ter Aar. Het schaatsgekke dorp herbergt twee oud-winnaars van de Elfstedentocht. In 1947 werd Jan van der Hoorn tot winnaar uitgeroepen. Hij kwam oorspronkelijk als vijfde over de finish, maar de eerste vier schaatsers werden wegens valsspelen gediskwalificeerd. In 1985 won Lenie van der Hoorn, de vrouw van Jan, de Elfstedentocht bij de vrouwen.
Bron: WestOnline
Bron: Archieffoto
In ons land dwarrelen de eerste sneeuwvlokken naar beneden. Het landschap op de Baraque Michel zou intussen helemaal wit gekleurd zijn en ook op verschillende plekken in Oost- en West-Vlaanderen is het beginnen te sneeuwen.In West-Vlaanderen zou er sneeuw vallen in de buurt van de E40 in Gistel en Jabbeke. Ook in Gent en in de buurt van Dendermonde komen de eerste vlokken naar beneden. Op sommige plaatsen verloopt de ochtendspits hierdoor moeizamer dan gewoonlijk. Verwacht wordt dat er tijdens de avondspits ook problemen zullen zijn.
Omdat het KMI vannacht nog meer sneeuwbuien aankondigt, en omdat de temperaturen onder het vriespunt gaan, wordt gevreesd dat er vrijdag op de wegen nog meer verkeersellende zal zijn. Toen vorig jaar, op 17 december 2009, het Belgische landschap voor het eerst wit kleurde, waren er ook grote files en vertragingen.
Bron: GvA
Met de winter die nadert, vroeg men zich in de media al meerdere keren af of de komende winter net zo ‘bar’ en ‘streng’ zou worden als de afgelopen winter. Over de juistheid van deze gebruikte termen kan men discussiëren. Feit is dat de winter van 2010 de koudste in ons land was van deze eeuw tot dusver. Maar was het daarmee ook een bijzonder koude winter? In het verhaal van morgen gaan we die vraag verder belichten. Vandaag kijken we of het terecht is om de afgelopen winter ‘bar’ te noemen en kijken we ook nog even naar de ‘hype’ die hier en daar op gang is gekomen over het aanstaande winterweer dat, goed beschouwd, zelfs vandaag nog maar amper is begonnen.
Winter 2010: bar?
Wie het woord ‘bar ’ leest als typering van een winter, zou de indruk kunnen krijgen dat we hier praten over een van de ‘grote’ winters van weleer. Een ‘barre’ winter hoeft echter niet persé streng of zelfs koud te zijn. Soms kunnen een paar volop winterse dagen in een verder zachte winter meer indruk nalaten, dan een droog winterseizoen met weinig sneeuw, maar wel met relatief veel vorst. Een voorbeeld: sommige mensen zullen de avond en nacht van 25 op 26 november 2005 nimmer vergeten, ze zaten namelijk letterlijk ingesneeuwd in hun auto en konden pas de volgende ochtend worden bevrijd. Tijdens die legendarische ‘novembersneeuwdump’ op vrijdag en het weekend daarna, kwam het echter niet of nauwelijks tot vorst en klimatologisch gezien was de hele winter een grijze muis met maar vier ijsdagen in De Bilt in totaal. Kou zegt dus ook niet alles.
Er was meteen sprake van een behoorlijke overlast op de wegen, maar de strooiploegen en sneeuwschuivers deden hun uiterste best de wegen begaanbaar te houden. Foto: Wouter de Baar.
Heeft de winter van 2010 ook zulke herinneringen opgewekt? Op sommige dagen wellicht wel. Feit is dat het een zeer sneeuwrijke winter was. Al voor de jaarwisseling, maar ook in het nieuwe jaar viel de sneeuw soms in grote hoeveelheden. Weinigen zullen het laatste weekend voor de kerst zijn vergeten, toen delen van het land door een decimeters dikke witte laag werden toegedekt.
Veel bewoners uit Noord-Holland denken wellicht ook terug aan woensdag 6 januari, toen er in de middag vrij onverwacht een dik pak sneeuw viel, die het verkeer parten speelde. Op de rondweg om Amsterdam kwam het verkeer zelfs enige tijd geheel tot stilstand! Het weekend daarop werden grote delen van het land geteisterd door stuifsneeuw en harde wind, waarbij in het noorden van het land sneeuwduinen werden opgeworpen van soms meer dan een meter hoog. Ook in februari viel er op sommige dagen veel van het witte goedje. Is dat alles voldoende om deze winter ‘bar’ te noemen? Feit is dat onze maatschappij tegenwoordig kwetsbaarder lijkt te zijn dan vroeger voor de weersomstandigheden. Een flinke sneeuwbui lijkt hierdoor veel meer ‘impact’ te hebben dan, pakweg, veertig jaar geleden. Tegenwoordig wordt geen enkele slippartij door gladheid niet meer opgemerkt. Daarbij dreigt de overdrijving om de hoek te komen kijken. Vroeger was een dag waarop er vijf cm sneeuw viel, gewoon een mooie winterdag die hooguit enig ongemak veroorzaakte, nu lijkt een dergelijke winterdag waarbij de treinen met grote vertraging gaan rijden en de files ellenlang worden, al bijna een ‘ramp’ te zijn!
Op zondag 20 december 2009 viel er in delen van het land 15 tot 30 cm sneeuw. Veel mensen namen de gelegenheid te baat om, ondanks het barre winterweer, een sneeuwwandeling te maken. Foto: Martine Evers.
De winter was sneeuwrijk
Naar moderne maatstaven gerekend, mogen we de afgelopen winter dus wel als ‘bar’ omschrijven, want er heeft toch wel veel, en vooral ook lang sneeuw gelegen. Dat de hoeveelheid gevallen sneeuw bijzonder is, maakt een klein voorbeeldje duidelijk. In Bennekom wordt al sinds november 1987 dagelijks het weer genoteerd, nu dus al 23 winters lang. De laatste winter was daar, in bijna een kwart eeuw tijd dus, met afstand de sneeuwrijkste winter uit de hele meetreeks. Op maar liefst 35 dagen lag er een sneeuwdek van minimaal 1 cm, méér dan het dubbele aantal van de op één na sneeuwrijkste winter (1999). De totale hoeveelheid sneeuw liep op tot ruim 62 cm en ook die hoeveelheid lag decimeters boven de totale hoeveelheid uit de winter van 1999. Daarnaast waren er in dezelfde periode zes winters geweest die geen enkele, of slechts één sneeuwdekdag hadden opgeleverd. Zelfs meer dan de helft van alle winters hadden minder dan een weekje sneeuw gebracht, zeven sneeuwdekdagen dus. Op sneeuwgebied heeft de winter van 2010 dus echt wel iets bijzonders gepresteerd!
Op een indirecte manier was dat ook wel aan het gedrag van de kinderen te zien. Gewoonlijk weten deze niet hoe snel ze naar buiten moeten gaan om te sleeën, sneeuwpoppen te maken en een sneeuwballengevecht te houden. Logisch ook, want meestal is een sneeuwdekje binnen een mum van tijd ook weer weggesmolten! De afgelopen winter was dat anders. Er lag op zoveel dagen sneeuw, dat de aardigheid er al snel afging. Het was opvallend om te zien dat op een gegeven moment, nadat er opnieuw een verse laag was gevallen, maar weinig kinderen buiten aan het spelen waren. Sneeuw was ‘gewoon’ geworden…
Overdrijving lijkt de norm geworden te zijn.
Nog een kleine week, en de meteorologische winter begint. Het lijkt erop dat de natuur daarop een voorschotje wil nemen. Zo langzamerhand is het duidelijk geworden dat het de komende week flink kouder is dan de norm, zó koud zelfs, dat men het ‘winters’ kan noemen. In de nachten zal het licht, en als het even meezit, hier en daar ook net aan matig gaan vriezen. Overdag komt het kwik maar iets boven nul te liggen en het is niet uitgesloten dat het lokaal tot één of enkele ijsdagen komt, al zal ook dat niet overtuigend het geval zijn. Zonder overdrijving mag men dit een winterse periode noemen, maar of het ook méér wordt dan dat, moet nog even worden afgewacht. De vele wolkenvelden werken niet bepaald mee, waardoor het met de uitstraling ’s nachts kan tegenvallen en de vorst in dat geval sterk getemperd blijft. Hoewel er de afgelopen dagen soms fraaie zogenaamde ‘potentiële sneeuwsituaties’ op de weerkaarten verschenen, lijkt het toch grotendeels ‘groen’ te blijven in ons land.
Op 9 januari 2010 was er in delen van het land sprake van ‘sneeuwstormachtige’ toestanden, zoals hier in Oost-Groningen. Foto Jannes Wiersema.
Toch pakten de media soms flink uit, alsof de meteorologen een periode met matige tot strenge vorst voorzagen, waarbij ons land ook nog eens met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid onder een dik pak sneeuw bedolven zou worden. Dat laatste was, op zijn best, een mógelijkheid en niet meer dan dat. Van de storing die morgen (vrijdag) langs ons land zou schampen, werd door de meteorologen van Meteo Consult al steeds gezegd dat de koers erg onzeker was. De daarmee samenhangende neerslag zou in het zuidwesten wellicht als regen of natte sneeuw vallen, dieper landinwaarts als natte sneeuw of sneeuw. Het was echter zeer onduidelijk tot hoever die neerslag zou komen. Geen moment is daarbij door ons gesuggereerd dat Nederland een pak sneeuw zou krijgen, hooguit dat er hier en daar een dun laagje zou komen te liggen.
Ook verder in de toekomst kijkend, leken er mogelijkheden te liggen voor een flinke laag sneeuw, maar is het nog maar de vraag of die kansen worden gegrepen. Maar de media houden niet van die vaagheden en slagen om de arm, die nu eenmaal bij de meteorologie passen. De sleetjes staan bij wijze van spreken al klaar en de schaatsen zijn geslepen, hoewel al het water donderdag nog vloeibaar was. We vragen ons echter af wat de kranten zullen schrijven als we een winter krijgen zoals die uit 1979, die écht bar was. Wellicht krijgen we dan het advies om in de schuilkelders te gaan en er pas eind maart weer uit te komen!
Bron: Meteo Consult
Komende nacht zal er op bepaalde plaatsen preventief gestrooid worden. Dat is ook al de voorbije nachten lokaal gebeurd. Een algemene strooibeurt op de gewest- en autosnelwegen blijft voorlopig uit.
Met de eerste winterprik die zich laat gevoelen, is er lokaal al hier en daar preventief gestrooid. 'De afgelopen dagen bleek het nodig om preventief te strooien in West- en Oost-Vlaanderen en in een deel van Antwerpen, vooral rond bruggen en viaducten', zegt Ilse Luypaerts van het AWV. Ook donderdagavond worden de wegen geïnspecteerd via het gladheidsmeetsysteem en zal gestrooid worden waar nodig. Door de problemen vorige winter is er een veel grotere zoutvoorraad aangelegd, met name 32.000 in plaats van 15.000 ton. Daarnaast wordt er een proefproject met pekel opgezet.
Vannacht
De eerste echte sneeuw valt vannacht in het zuidoosten van het land, voorspelt onze weervrouw Jill Peeters. In het centrum en de Kempen kan al eens een vlokje dwarrelen, maar de hoeveelheden zijn daar gering. Aan de kust valt af en toe een sneeuwbui. 'De ochtendspits kan daardoor moeizaam verlopen', denkt Sandra Van Hauwaert van TomTom, die vooral over de avondspits somber gestemd is.
Vrijdagavond
'Een vrijdagavond is altijd drukker en met de weersvoorspellingen in gedachten, vrezen we voor ruim 2.000 kilometer aan files en vertragingen. Erger dus dan de chaos op 17 december vorig jaar.' 2.000 kilometer klinkt indrukwekkend. Belangrijk om te weten: TomTom neemt in haar berekeningen auto's op zodra ze minder dan 60 procent van de maximumsnelheid rijden. Op snelwegen is dat onder 72 kilometer per uur. Daardoor zijn de files bij TomTom steevast langer dan die bij Touring Mobilis, waar 50 kilometer per uur de norm is.
Bron Nieuwsblad