De rijststreek van Europa ligt in Italië. De Po-vallei is erg afhankelijk van water en dat krijgt de vallei van de gletsjers in de Italiaanse Alpen. Maar net als overal ter wereld komen de gletsjers hevig onder de druk te staan, alsook de bevolking die ervan moet leven. De Po-vallei wordt de broodmand van Italië genoemd. Al sinds de Middelleeuwen bezit de streek een machtig irrigatiesysteem. Kanalen verspreiden het water van de Po en andere rivieren over het grootste deel van de vallei. Hierdoor is Italië de grootste rijstproducent van Europa geworden. In dit gebied eet de bevolking dan ook risotto in plaats van pasta.
Bakermat
Naast rijst produceert de streek ook soya, maïs en tarwe. De abdij van Lucedio in de regio van Piemonte werd in 1123 door monniken gesticht en is de bakermat van de Italiaanse rijstproductie. Al meer dan twee eeuwen lang is het landgoed in handen van verschillende Italiaanse aristocraten, waaronder prins Camillo Borghese, de schoonbroer van Napoleon.
Gletsjers
Voor de rijst is het water van groot belang. Dat water haalt de Po-vallei uit de gletsjers in de Alpen. In de toekomst zullen de gletsjers zoals elders in de wereld krimpen. Daarnaast zal er minder neerslag vallen in de vallei, terwijl de temperatuur zal stijgen. Dat kan de watertoevoer van de Po onderbreken, een drama voor de bevolking in de vallei.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:18 uur, door Joyce.s