http://weather.unisys.com/gfsx/10d/gfsx_500p_10d_eur.html
Dat hoog, dat verbinding heeft met een ander hoog bij de pool, wegtrekkend laag bij Scandinavie, lijkt wel een beetje knip en plakwerk van vorig jaar Maar is nog ver weg, natuurlijk. De overeenkomst is wel frappant!
Goede vraag!
Gewoon prachtig dat de kans steeds groter wordt dat dit scenario zich ook daadwerkelijk zal voltrekken. Normaal zou het al tig keer wegberekend zijn, maar het blijft gewoon in de verwachting zitten en dat al een paar weken lang.
Nu 2 vragen:
Is het al vaker voorgekomen dat iedereen zo erg op 1 lijn zat? En waarom hoor ik niks van het KNMI? Heb ik hun verwachting of waarschuwingen gemist, of doet het KNMI hier niet aan?
Het is niet niks wat ze in de landen om ons heen voorspellen vind ik, zeker niet als ik kijk hoe Nederland vorig jaar plat lag na wat vorst en sneeuw.
Ik weet wel dat er extra strooizout is en dat de NS testen heeft gedraaid met winterschema's en de wissels heeft aangepakt. Zijn ze vorig jaar geschokken van de winter, of weten ze meer?
Roemenie en Bulgarije + Tsjechie ook nog... en nee zover ik weet is dat nog nooit voorgekomen dat er zoveel een te koude winter verwachten. Rusland zijn wel wat gewend in het verwachten van winters, ze hebben nu al voorzorgsmaatregelen getroffen. Dit doen ze echt niet zomaar. Wat betreft het KNMI weet ik niet of ze wel een verwachting maken
Voor degene die slecht duits kunnen, als je google chrome instaleerd en het daar in opend dan vraagt google chrome of ze het voor je moeten vertalen naar het nederlands. Super handig, en goed te lezen.
Succes.
Labmuisje
Succes.
Labmuisje
Dat zegt je heel goed, "goed te lezen". Maar soms is de vertaling zo belabberd dat je er soms geen biet van snapt.
En voor de rest is het leuk om te lezen wat we dus eventueel kunnen verwachten deze winter. | Gewijzigd: 9 november 2010, 17:29 uur, door arjanbruggink
De tijd zal het leren jongens, ik ben benieuwd. Mijn moeder vertelde net dat ze ergens had gelezen dat het een relatief warme winter met veel neerslag zou worden. Ik heb 't nergens zien staan
IK ben pas tevreden als het er weer zo uit ziet:
Maar liefst een beetje meer nog natuurlijk
http://buienradar.nl//sneeuw.aspx | Gewijzigd: 9 november 2010, 22:01 uur, door marcel`westland
Marcel
http://buienradar.nl//sneeuw.aspx
Het is ook direct sneeuw wat de radar aangeeft en nog niet eens natte sneeuw. En dat bij temperaturen van ronde 5 graden LOL.
http://buienradar.nl//sneeuw.aspx
lol.. ik denk dat er iets niet klopt dan.. het motregent hier.
Donderdag: in de loop van de dag vanuit het westen bewolkingstoename gevolgd door regen en veel wind, mogelijk kracht 8-9 Bft uit het west/zuidwesten. Na minima tussen 0-5 C, overdag temperaturen geleidelijk oplopend naar 10 C.
Vrijdag: veel bewolking en perioden met regen, vooral eerst nog zeer veel wind, 8-9 Bft aan vooral de noordelijke kust, en Tmin en Tmax tussen 9-12 C.
Zaterdag: meest bewolkt en perioden met regen, W/ZW wind 3-6 Bft en Tmin gemiddeld 10 C en Tmax 14 C.
Zondag: iets droger, ook wat zon en na een zachte nacht met gemiddeld 10 C, door instroom koudere luchtsoorten weinig dagelijkse gang met Tmax gemiddeld 12 C.
Lange termijn.
Deze maand past tot nu prima in het weerjaar 2010. Bijna aan het eind van de 1e decade zien we qua weerbeeld de trend vanaf eind juli terug in de vorm van sterke wisselvalligheid. En ook thermisch gezien hebben we al weer een nodige variatie gehad, eind vorige week met minima van boven de 14 C ,recordwaarden, en gisteren en vandaag regionaal maxima beneden de 5 C.
En zoals de middellange termijn weer flinke zachtheid gaat brengen. Zo lijkt de langere termijn meer en meer potentie te gaan bieden voor werkelijk wat kouder weer. In eerste instantie is daar overigens nog geen sprake van, hoewel de temperaturen begin volgende week wel weer gaan normaliseren. Dit als gevolg van een patroon met hogedruk meest ten zuiden/zuidwesten en lagedruk ten noorden. De meest, licht meanderende, westelijke aanvoer voert polair maritieme luchtsoorten, die onveranderde en onverminderde wisselvalligheid brengen.
Maar in de loop van volgende week lijkt steeds nadrukkelijker ten westen zich een flinke hoogterug te gaan vormen. En hiermee kan zich gelijk wel eens een “vraagstuk†gaan voordoen dat we gezien de seizoensverwachtingen vaker zullen gaan zien de komende maanden. Als er namelijk al een lijn te ontdekken valt uit de gedane wintervoorspellingen, dan bestaat die mi uit een frequenter dan normaal voorkomen van westelijke (hoogte) ruggen. Waarbij de zachtere opties uitgaan van een vrij noordelijke straalstroom en dus relatief weinig noordelijke uitpuntingen van de westelijke rug. De koudere varianten achten de kans op noordelijke uitpuntingen, mogelijk zelfs resulterend in Groenlandhoog-dominantie, veel groter, met hierbij een veel zuidelijkere straalstroom.
Zo eind volgende week lijkt zich op de kaarten een flinke westelijke rug te gaan ontwikkelen, waarbij dan de vraag gaat worden in hoeverre dit systeem noordwaarts, of zelfs noordoostwaarts (verbinding met dan aanwezige Ruslandhoog?) gaat uitbreiden. Een belangrijke randvoorwaarde, aanwezigheid (hoogte)lagedruk boven het zuidwesten van Europa, lijkt aanwezig.
Daarom acht ik goed voorstelbaar dat we 3e decade, met een NW/NO aanvoer, gaan overschakelen naar belangrijk kouder, en wellicht uiteindelijk ook wat stabieler, weer.
ronaldt de wildt
Lijkt me echt vrij sterk. De temperatuur ligt rond de 5 graden en op 1500m hoogte rond het vriespunt. Gisteren, toen het een paar graden kouder was dan vandaag was er zelfs geen vlok natte sneeuw waargenomen, of men zou al ergens boven in de heuvels moeten zijn geweest.
Bij 5 graden boven nul kun je pas natte sneeuw waarnemen bij een extreem koude bovenlucht op 1500m van -5 en lager, en die situatie heb je vaak alleen met zo'n gure noordwest-stroming.
Het ziet ernaar uit dat het komende winter bitter koud wordt. Althans, dat beweren weerdeskundigen uit Groot-Brittannië, Polen, Rusland en Duitsland en . 'Ze hebben vijftig procent kans', zegt weerman Frank Deboosere. 'Kouder dan de bibberwinter van vorig jaar', zeggen weermannen in Duitsland. Ze waarschuwen voor een extreme koudegolf. Nachtvorst tot -20 graden in januari, iets warmer in februari maar een nieuwe koudegolf tot diep in maart: dat is de prognose van de private weerdienst Donnerwetter.be. En de collega's van Wetter.net zeggen 'een warme november is de voorbode van een zeer koude winter'.
Eerder had ook al Positive Weather Solutions (PWS) een ijskoude winter in Engeland voorspeld. Het zou in Groot-Brittannië zelfs de koudste winter in 31 jaar kunnen worden. 'Het is zeldzaam om twee harde winters na elkaar te hebben', klinkt het. Volgens PWS wordt december vooral mistig en zijn januari en februari bedekt met een sneeuwtapijt. Het Engelse bedrijfje gaat er prat op de natte zomer en de vorige koude winter juist te hebben voorspeld. Maar PWS sloeg afgelopen zomer wel de bal mis toen het voorspelde dat we een van de heetste zomers ooit zouden krijgen.
Statistiek zegt het anders
Als alle omliggende landen een koude winter voorspellen, zou het ook België een koude winter moeten worden. Maar de Belgische weermannen zijn daar niet zo zeker van. 'Het gaat om kleine bedrijfjes die om ter luidst roepen en om ter extreemste voorspellingen doen', zegt VRT-weerman Frank Deboosere. 'Het is geen toeval dat het grote MetOffice in Engeland heeft besloten om geen seizoensvoorspellingen meer te doen. Wij doen dat nog wel, zeggen die anderen. Ze hebben natuurlijk één kans op de twee. Als ze gelijk hebben, kunnen ze zeggen dat David Goliath heeft verslagen.'
'November warm en fijn, 't zal een strenge winter zijn, luidt een weerspreuk uit de 18de eeuw. Maar we weten al langer dat de huidige weersituatie geen voorspellende waarde heeft. Was het maar zo eenvoudig. Als je toch een voorspelling wil: statistisch gezien is de kans op een zachte winter groter, want de jongste decennia zijn er geen echt strenge winters meer geweest.' Ook weerman Eddy De Mey houdt zich ver van langetermijnvoorspellingen. 'Ik heb er vijf en drie ervan voorspellen een koude winter. Daar kan je niet op voortgaan. Alles hangt af van de windrichting: westenwind geeft warme zeelucht, oostenwind geeft Russisch winterweer.'
Bron Nieuwsblad