Lichtpuntjes in de eindeloze baggerkaarten zoeken op +384 uur, het winterseizoen is weer begonnen... | Gewijzigd: 30 oktober 2010, 21:07 uur, door Onweerfreak
Hieronder warempel de weerkaarten zoals ze vorig jaar december ook oogden (inclusief veel sneeuwval)
Ziet hoe 'n ijskouwe PUT bivakkeert boven de Noordzee en 'n Atlatieke RUG zich zeer manifest reveleert.
Mocht deze kaart nog gaan uitkomen op 8 november aanstaande zou 'r best natte sneeuw kunnen vallen
Ik keen straks naar buiten en twee dingen vielen mij op, of eigenlijk 3.
1) struiken in de tuin zitten vol besjes.
2) vogels vreten zich letterlijk vol met die besjes.
3) er zit nog erg veel blad waaronder veel groen blad aan de bomen.
De laatste heeft te maken met deze spreuk Oktober met groene blaan (bladeren), duidt een strenge winter aan.
De eerste twee zijn meer de natuur die wel degelijk aan voelt wat het gaat doen deze winter.
Kan met ligging te maken hebben denk ik. Hier des Oosten was het vorig jaar wel eens raak met -18/-20 graden snachts en de dikke sneeuwpak. Dat was hier in 96/97 wel wat milder.
In Zuid - Holland viel de winter van vorig jaar echt heel erg mee. Gemiddeld in Nederland was het misschien een goede winter maar regionaal verschilde het echt enorm.
Weet nog wel dat er in heel Nederland sneeuw was gevallen behalve in een deel van Zuid-Holland, heb het kaartje nog wel ergens liggen dacht ik.
Hoewel november een herfstmaand is, kan het al af en toe winteren. Zo was het aan het begin van november 2008 wisselvallig en zacht, maar werd het vanaf 21 november van dat jaar koud met sneeuw- en hagelbuien en lokaal matige vorst.
1980
Winterweer aan het begin van de maand is echter zeldzaam. Kijken we naar de eerste decade (periode van tien dagen) van november, dan is de eerste decade van november 1980 de aller-koudste sinds 1901 met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van -0,4 graden! De winter die volgde was overigens niet noemenswaardig. De kerstdagen verliepen groen en in januari 1981 viel weliswaar af en toe sneeuw, tot een ijsdag kwam het in De Bilt niet. Na een recordvroege ijsdag op 3 november bleef het pas op 20 en 21 februari opnieuw een heel etmaal vriezen. Met -0,2 graden en -0,3 graden was het toen echter een fractie minder koud dan op die gedenkwaardige 3 november 1980. Een uitgebreid artikel over november 1980 leest u hier. Op de tweede plaats in de lijst van koudste eerste novemberdecades sinds begin 20ste eeuw staat overigens 1919 met 0,3 graden en op de derde plek vinden we 1908 met 1,9 graden terug. De afgelopen jaren is november echter steeds (zeer) zacht geweest. Zo ook de eerste decades.
Weerkaart 2 november 1980, 01 uur. Een oostenwind aan de zuidkant van een krachtig hogedrukgebied boven de Baltische staten brengt vrieskou vanuit Oost-Europa naar ons land.
Dezelfde datum, nu de kaart met de temperaturen op rond 1500 meter hoogte. Een hoeveelheid kou komt vanuit het oosten naar ons toe. Boven Duitsland de -10 gradengrens.....
Afgelopen paar jaar
Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur in de eerste novemberdecade op 8,2 graden uit, terwijl de maand in zijn geheel uitzonderlijk zacht zou uitpakken met een gemiddelde maandtemperatuur van 9,5 graden tegen 6,2 graden normaal. In 2008 verliep de eerste decade van november overigens zachter dan die van 2009; het werd toen gemiddeld 9,0 graden. Het einde van de maand werd het echter compleet winter. Vanaf de 21e sloeg het weer om met sneeuw en lokaal matige vorst. De omslag ging gepaard met windstoten en flinke sneeuw- en hagelbuien. Het slechte weer en de gladheid leidden op de wegen tot veel problemen waarbij doden en gewonden vielen.
Dit jaar zacht novemberbegin
Terug naar het weer van nu. Een herhaling van 1980 is zeker niet aan de orde. In de eerste week van november gaat de temperatuur zelfs omhoog; op donderdag kan het 15 tot 16 graden worden. Volgens de klimaatstatistiek is 10 graden normaal. Ook de nachten zijn tegen die tijd behoorlijk zacht met minimumtemperaturen in de dubbele cijfers, terwijl een graad of 4 gebruikelijk is. Daarbij is het wisselvallig met weinig zonneschijn. Sowieso is november geen maand die grossiert in zonneschijn en het aantal dagen met mist is vrij groot, namelijk 7. De meteorologische herfst in zijn geheel telt gemiddeld 21 mistdagen, net als de weerkundige winter. En het ziet er naar uit dat mist en nevel morgen, maandag 1 november, hardnekkig zullen zijn.
Typisch Drenthe. Foto: Karin Broekhuijsen in De Kiel.
Lange termijn: winterse speldeprik?
Op de weerkaarten domineert vanaf dinsdag echter een sterke westelijke stroming (straalstroom) met aanvoer van zachte oceaanlucht en een aantal storingen, waardoor mist en laaghangende bewolking naar verwachting worden opgeruimd dankzij een toenemende wind, maar er volgt dan ook vaker regen. Deze herfstachtige periode lijkt in ieder geval tot het eerste novemberweekend te duren en zal ongetwijfeld de bladval versnellen. Misschien dat daarna de algehele stroming wat gaat kantelen naar noordwestelijke richtingen, waardoor de aanvoer van koude lucht vanaf de Noordpool op gang zou kunnen komen. Misschien dat er dan een keer hagel- en (natte)sneeuwbuien vallen. Een dergelijk guur weertype is wel vaker aan de orde in november, vooral in de tweede helft van de maand.
Strooizout
De overheden zijn in ieder geval nu al voorbereid op een herhaling van de winter van 2009/2010. Toen waren vooral de vele sneeuw en het gebrek aan strooizout opvallend. De gemeente Amsterdam heeft voor de komende winter afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat en leveranciers over tussentijdse leveringen van strooizout. Daarmee hoopt zij over voldoende middelen te beschikken om gladheid beter te bestrijden. Amsterdam heeft expliciet de prijs van het strooizout vastgelegd om te voorkomen dat de gemeente hogere prijzen moet betalen als er weer schaarste optreedt. Rotterdam heeft dubbel zoveel strooizout ingeslagen als vorig jaar. Eerder had de gemeente 1700 ton klaar liggen, dit jaar ligt er 3500 ton in de opslag. De gemeente Den Haag laat weten evenveel zout op voorraad te hebben als voorgaande jaren. Wel heeft vervoerder HTM extra porties achter de hand, om situaties als vorige winter te voorkomen. Toen lag het openbaar vervoer in de Haagse binnenstad regelmatig plat door de sneeuw en ijzel. De gemeente Utrecht zet vooral in op goede communicatie met inwoners, onder meer via een website over strooien wanneer het winterweer toeslaat. De Domstad heeft 2500 ton strooizout besteld, 500 ton meer dan normaal het geval is. De provincie Zuid-Holland laat weten dat de depots goedgevuld zijn. Noord-Brabant slaat strategisch extra zout in.
31 oktober 2010. Aardappelen rooien in de dichte mist in Roodeschool, waar het overigens de natste herfst is sinds 1998. Foto: Jannes Wiersema.
Kerst
Alle opslagplaatsen in Zeeland, Flevoland en Noord-Holland liggen al vol zout, terwijl dat normaal gesproken pas tegen de kerst het geval is. Er is genoeg strooizout om alle provinciale wegen twintig keer te strooien. In een normale winter gebeurt dit tussen de 25 en 30 keer; vorige winter moest Zeeland de wegen 60 keer strooien. De provincie Groningen heeft extra geld uitgetrokken voor het bestrijden van gladheid in de komende winter.
Bron: nu.nl, Meteoprogramma Joop Dijkstra, klimaatatlas KNMI, Meteo Consult.
Op de weerkaarten domineert vanaf dinsdag echter een sterke westelijke stroming (straalstroom) met aanvoer van zachte oceaanlucht en een aantal storingen, waardoor mist en laaghangende bewolking naar verwachting worden opgeruimd dankzij een toenemende wind, maar er volgt dan ook vaker regen. Deze herfstachtige periode lijkt in ieder geval tot het eerste novemberweekend te duren en zal ongetwijfeld de bladval versnellen.
Bron: nu.nl, Meteoprogramma Joop Dijkstra, klimaatatlas KNMI, Meteo Consult.
Je schreef een erg leuk stukje .. behalve de bovenstaande passage dan.. krijg er mijn 8 graden complex weer van. ( de lente winter waarbij het continu 8 graden (boven nul ) was.
maar goed het is pas het begin.. duim duim duim duim
krijg nu echt genoeg van dit een tonige herfst weer, een echte herfst storm wil er ook maar niet komen
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait