hier nu ook heel ff, nog geen minuut, maar er komt meer................................ ..
http://weerplaza.nl/buienradar/default_soort.asp#radarbar
wel een beetje hagel! het plaatje doet het niet. (van de radar) | Gewijzigd: 20 oktober 2010, 21:44 uur, door Ramon Oost
Deze radar staat bij onweer-online onder "weerradars"
http://www.onweer-online.nl/weerkaart/neerslag/148/
http://www.onweer-online.nl/weerkaart/neerslag/148/
thanx !
de russiche beer gaat los!!!
de russiche beer gaat los!!!
vooral de laatste vanaf 4 november wordt het behoorlijk spannend ja
Kom op zeg, grote onzin vind ik dit. Vooralsnog slaapt de beer gewoon lekker verder. Afbeelding hieronder een mooi voorbeeld met daarbij de temperaturen van ongeveer 13u van vorig jaar 19 januari!
Er komen nu weer wat buitjes aan voor Alkmaar, misschien wel weer natte sneeuw? De temp. neemt nu snel af!!
de russiche beer gaat los!!!
In Siberië ja.
Een echte Russische beer hebben we voor het laatst 26 jaar geleden gehad. Een stukje alvast uit het winterdagboek van Cees van Zwieten:
"7 januari 1985 (maandag) :
Als ik aan die 7-de januari terugdenkt, dan zie ik kristalhelder weer voor me. Een felle zon met een niet minder felle en steenkoude oostenwind. Alles steekt fel gekleurd af tegen een donkerblauwe hemel. In de ochtend vriest het op de meeste plaatsen streng met temperaturen van -8 in Den Helder en Vlissingen tot -15 in Eelde. In de loop van de ochtend loopt de temperatuur nauwelijks op bij een vrij krachtige oostnoordoostenwind. De maxima blijven op sommige plaatsen beneden -10 liggen; zo meldt bv Enschede -10,3 en Dinxperlo -11,3 als maximum.
Een deel van de ochtend ben ik bezig met huizen kijken. Stel je voor : je komt uit een onverwarmd huis en gaat dan de vrieskou in van -10 met een snijdende wind : bitter koud is dat. Bij één van die huizen troffen we in de tuin een groot aquarium aan; de vorige eigenaar had om één of andere reden dat ding buiten gezet. Vanuit de wanden was het ijs naar binnen gegroeid, waardoor in het centrum een ovaal gebied van water was overgebleven. In dat ovaal zwom een goudvis traag rond; een droevig lot wachtte hem…
Er komen berichten binnen over mensen die hun huis niet warm kunnen stoken. In de middag kom ik op het conservatorium en tref daar een leskamer die niet echt warm is; de ijsbloemen staan onder aan de ramen, terwijl er toch gestookt wordt. Het zijn Russische toestanden, zoals mijn Russische lerares ook beaamt. In de middag fiets ik van Rotterdam naar Bergschenhoek; het valt me op hoe intens hard en droog het ijs er uit ziet. Doet me dit aan vroeger denken? Is dit de toestand zoals we die in 1956 regelmatig zagen?
Op TV is er uiteraard weer veel winternieuws. De spoorwegen hebben het moeilijk met wissels, koppelingen en deuren. Vooral de oude modellen met schuifdeuren zijn gevoelig voor dichtvriezen. Op de Rijn bij Arnhem wordt drijfijs gesignaleerd. In Lapland is de temperatuur tot beneden -50 gedaald; Helsinki had -23 in de middag. De kou is ook tot ver in zuid Europa doorgedrongen : Genua -15, Lenda in midden Spanje -10. Het heeft gesneeuwd in Venetië en Florence.
Een gedenkwaardige dag, met die ongekend felle kou en uitzonderlijk heldere lucht boven de sneeuw. De lucht moet zeer droog geweest zijn. Toen in de avond de wind ging wegvallen kwam bij veel weerliefhebbers het idee op, dat het kouderecord van Nederland er aan zou gaan. Hans de Jong memoreert nog even de toppers uit het verleden: -27,4°C op 27 januari 1942 in Winterswijk is het record. Zeer koud was het op 13 januari 1968 in Dedemsvaart met -24,1°C en op 4 januari 1979 in Ten Post met -24,7°C. En ik voeg daar aan toe : -26,8 op 16 februari 1956 in Uithuizermeden.
Alles wijst op extreme temperaturen : zeer koude en droge lucht boven een vers sneeuwdek, een heldere hemel en wegvallende wind. In de loop van de avond gaat het snel; om 19 uur meldt een waarnemer in Dinxperlo al -16,2°C. Later op de avond om 22 uur -15 in Rotterdam, -17 in Eelde en -20 in Twente. Hans de Jong meldt later, dat twee weeramateurs, Leo Wouters uit Duiven en Bert Grandia uit Eerbeek met professionele apparatuur de heide tussen Ede en Rheden op gingen om mogelijk een nieuw record te meten. Op die maandagavond werd op 10 cm hoogte al -30,4°C gemeten ; later kwam het tot nog lagere waarden…..
Johan Effing in Losser vertelt over die avond het volgende : “Die avond van 8 jan zal nooit weer vergeten want door de zeer strenge stralingsvorst leek het net of de ijsbaan kookte. Dit kwam door het warmte verlies van de ijsbaan. Toen ik die avond nog even mijn grasminimum thermometer wilde aflezen die bij een vriend in het weiland stond, werd ik door de plaatselijke politie aangezien voor een stroper. Ze richtten vanuit het politie busje de schijnwerper op mij in de 19 cm dikke sneeuwlaag in het weiland, maar toen ze begrepen wat ik daar aan het doen was hebben we gezamenlijk de grasminimum thermometer afgelezen. Deze wees op dat moment -25° aan. De volgende morgen heb ik -28.8° afgelezen.†Het citaat is afkomstig van zijn Website.
Op de weerkaarten kunnen we zien hoe op dat moment alle omstandigheden meewerken. De lucht is tot op grote hoogte zeer koud; -15 op 1500 meter hoogte en -40 op 5 km hoogte. Een zwakke rug van hoge druk doet de wind snel afnemen. De verwachting is dan ook dat temperaturen omstreeks -20 op veel plaatsen in het land voor zullen komen. Met een vriend heb ik afgesproken de volgende ochtend te gaan schaatsen in de Alblasserwaard; ik verwacht dan in extreme omstandigheden op het ijs te staan; een opwindende gedachte.
Koudegetal : 38,0"
Bron: http://www.schaats-en-skate.nl/cees/1985.htm | Gewijzigd: 20 oktober 2010, 23:47 uur, door Onweerfreak
Vannacht blijven er buien voorkomen, met een kans op hagel en onweer, in het noordoosten eerst mogelijk ook met wat natte sneeuw. In de kustprovincies komen bij buien ook windstoten voor en vannacht in het noordelijk kustgebied tijdelijk kans op zware windstoten. Landinwaarts zal de intensiteit geleidelijk afnemen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6-7 graden vlak aan zee tot lokaal 2 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De windrichting is west tot noordwest, draait boven land naar west tot zuidwest en is zwak tot matig Aan zee wordt de wind vannacht westelijk en is vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft, maar in het Waddengebied eerst nog krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft.