In januari 2010 werd Haïti opgeschrikt door een zware aardbeving. Wetenschappers melden dat deze aardbeving niet alleen zorgde voor het verschuiven van de aarde, maar ook voor een reeks tsunami’s. Door de beweging van de aarde ontstonden verschillende golven met een hoogte tot 75 centimeter. Matthew Hornbach van de universiteit van Texas leidde het onderzoek. Ten westen, noorden en zuiden van het epicentrum kwamen berichten binnen van golven. Het epicentrum lag nabij de Enriquillo-breuklijn, de grens van twee microplaten in het Carribische gebied.
Tsunami’s die door zogenaamde horizontaalverschuivingen ontstaan zijn zeldzaam, maar we moeten het risico niet onderschatten, zo stellen wetenschappers. “Zelfs gemiddelde horizontaalverschuivingen kunnen catastrofale tsunami’s veroorzakenâ€Â, zegt Hornbach. Bij een horizontaalverschuiving bewegen beide zijden van twee platen horizontaal ten opzichte van elkaar. Platen schuiven niet over elkaar heen of onder elkaar door, zoals bij een opschuiving of afschuiving. Toch ontstaan de zwaarste tsunami’s juist bij op- en afschuivingen.
Bij de aardbeving in Haïti kwamen meer dan 230.000 mensen om het leven. Ruim 1,5 miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking, zijn door de ramp dakloos geworden.
Bron Scientas