Om de vier jaar mag een stad de Olympische Spelen organiseren. De moderne Spelen reizen de hele wereld rond, maar de geboorteplaats van de Olympische Spelen ligt in Griekenland. Olympia krijgt de laatste jaren echter vaker te maken met hevige bosbranden.
De vallei van Olympia ligt in het zuiden van Griekenland. Voor toeristen is een doortocht langs de religieuze gebouwen en de faciliteiten voor de atleten een must. De Tempel van Hera stampt af uit 600 voor Christus en is het oudste gebouw, ter ere van de vrouw van Zeus. De tempel werd hersteld, net als de oude badhuizen en stadions van Olympia.
Heidens
De eerste echte Olympische Spelen zouden op deze plek gehouden zijn in 776 voor Christus. De Spelen werden opgedragen aan de goden, en de atleten werden door het publieke op handen gedragen voor hun prestaties. Ongeveer 12 eeuwen lang werden de Spelen georganiseerd, tot de Christelijke keizer Theodosius I vond dat deze heidense traditie niet langer door de beugel kon. Honderden jaren later ontstond de moderne versie van de Spelen. Olympia was niet langer de vaste organisator, maar zal altijd de thuisplaats van de Spelen blijven. Zo wordt de Olympische vlam nog iedere keer aan de Tempel van Hera ontstoken, waarna het heilige vuur een reis rond de wereld begint op weg naar de organiserende stad.
Bosbranden
De bakermat van de Olympische Spelen wordt echter niet gespaard door moderne problemen. De klimaatverandering laat zich in de regio van Olympia al stevig voelen. De voorbije jaren waren de zomers zo droog en heet dat het aantal bosbranden in Griekenland fel toenam. Vooral in 2007 was de schade enorm na drie lange hittegolven. Ook delen van Olympia gingen in de vlammen op, maar de historische stukken overleefden de branden. Wetenschappers voorspellen de komende jaren nog meer hittegolven en bosbranden in Griekenland. Het is dus de vraag hoelang de goden dit heiligdom van de sportwereld nog zullen sparen.
Bron: Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:19 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0