Spectaculaire beelden van Hubble. Twee melkwegstelsels, NGC 2207 and IC 2163, crashen op elkaar. Botsingen van melkwegstelsels zijn minder verwoestend dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Melkwegstelsels bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit… niets, dus vliegen ze door elkaar heen. Wel vervormen ze elkaar door de zwaartekracht en vormen ze daarna een nieuw, elliptisch melkwegstelsel.
Sterren staan vele lichtjaren van elkaar (ter vergelijking: de maan staat op 1,3 lichtseconde van de aarde). Wel komt er een vernietigende explosie als de twee monsterachtige zwarte gaten in het centrum van de melkwegstelsels op elkaar storten. Volgens sommige astronomen verklaart dat bepaalde mysterieuze gammaflitsen. Ook verstoren de botsingen gaswolken, waardoor zich nieuwe sterren vormen en misschien zelfs nieuw leven ontstaat.
Bron Faqt
kiek: http://www.google.com/images?q=NGC+2207+an...162&bih=873
Voor het eerst zijn beelden gemaakt van een botsing tussen twee kleine asteroïden, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De ruimtetelescoop Hubble heeft een bizar X-vormig object gevonden, dat astronomen nooit eerder hadden gezien. De wetenschappers weten ook niet waarom de sporen de vorm van een X hebben gekregen. Het 122 meter grote object tussen Mars en Jupiter is waarschijnlijk het gevolg van een botsing van twee asteroïden, brokstukken die in een baan rond de zon draaien. Die botsing moet in februari of maart 2009 hebben plaatsgevonden.
Een van de rotsblokken was 3 tot 5 meter in doorsnee, de andere iets groter. De botsing gebeurde met een snelheid van ongeveer 18.000 kilometer per uur. Volgens astronoom David Jewitt van de Universiteit van Californië moet de klap de kracht hebben gehad van een kleine atoombom. Door de straling van de zon is een lange stofstaart achter de 'X' ontstaan. ,,De observatie is belangrijk om te weten waar het stof in het zonnestelsel vandaan komt. We willen weten hoe veel van dat stof komt van botsende kleine planeten of van uitdovende planeten'', zei Jewitt. Botsingen tussen asteroïden komen vaker in de ruimte.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!