De Hongaarse autoriteiten hopen dinsdag een nooddam afgebouwd te hebben die het dorp Kolontar beschermt tegen een nieuwe stroom van giftig slib. Dat meldde maandag Peter Szijjarto, woordvoerder de Hongaarse premier Viktor Orban. ,,Vierduizend mensen doen hun uiterste best om een nieuwe tragedie te voorkomen. We hopen de dam dinsdag af te hebben", aldus Szijjarto.
Het dorp Kolontar werd zaterdag geëvacueerd toen de noordelijke wal van het nabijgelegen slibreservoir scheuren vertoonde en autoriteiten een nieuwe giftige modderstroom vreesden. Ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest brak maandag een dam rondom het slibreservoir. Daardoor werden honderden huizen bedolven onder giftige modder, een bijproduct van de aluminiumproductie. Zeven mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond.
Bron De Pers
De Hongaarse politie heeft de directeur van het aluminiumbedrijf dat verantwoordelijk is voor het vrijkomen van giftig rood slib opgepakt. Vorige week barstte bij een fabriek van het bedrijf een reservoir open, waarna honderdduizenden kubieke meters rood slib vrijkwamen. Directeur Zoltan Bakonyi van de firma MAL Rt is voor verhoor opgepakt. Hij is de zoon van een van de eigenaars van de fabriek. Bakony wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en schade toebrengen aan het milieu. Een gebied van 41 vierkante kilometer werd bedekt door de bauxiethoudende smurrie. Acht mensen kwamen om. Premier Viktor Orban zei dat de regering MAL Rt. onder staatstoezicht wil stellen. "Omdat het niet om een natuurramp gaat, want de schade "is door mensen verooorzaakt. Het is niet aan belastingplichtigen om de kosten te dragen, maar aan de degene die ze hebben veroorzaakt". Volgens milieuminister Zoltan Illes is nog niet bekend of het bedrijf zijn bekkens heeft overladen of niet. Maar er is illegaal afval gestort en dat is een misdaad. Het bedrijf is tijdens de privatisering van de aluminiumindustrie in de jaren negentig in privébezit gekomen, dankzij de politieke relaties van de nieuwe eigenaars. Zoals Bakonyi sr.
Acht doden
Hongaarse reddingswerkers hebben maandag nabij Devecser het levenloze lichaam van een oudere vrouw gevonden. In totaal zijn nu acht personen als gevolg van de slibramp om het leven gekomen.
Europa
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso reist dinsdag naar Hongarije om de aanpak van de milieuramp in het westen van het land te bespreken met premier Viktor Orbàn. Het bezoek van Barroso aan Orbàn lag al langer vast, maar de afspraak komt volgens een woordvoerder van de Commissie op het goede moment om een stand van zaken van de milieuramp op te maken en de Europese bijstand aan Hongarije te bespreken. Barroso heeft geen plannen om zelf naar het rampgebied af te zakken.
Bodemonderzoek
Op vraag van Boedapest stuurt de Europese Unie vijf experts naar de regio van Kolontàr. De experts, onder wie één Vlaming, zouden maandagavond of dinsdag aan de slag gaan.
Bron De Standaard
Ik bedoel maar, het slib in het reservoir kon gewoon in contact komen met het grondwater. Volgens mij was dit al een ramp nog voor de dam was doorgebroken.
Volgens mij is er dus een veel groter gebied verontreinigd alleen al door het grondwater.
Het is maar omdat ik zelf een reservoir heb dat ik dit allemaal weet. Wij hebben voor ons waterreservoir zelfs een folie moeten leggen zodat het regenwater niet in contact komt met het grondwater. Begrijpen wie begrijpen kan.
De hulpdiensten in Kolontar, in het westen van Hongarije, zijn klaar met de bouw van een nieuwe dam om een mogelijk tweede gifstroom tegen te houden. Intussen zijn de scheuren in de noordelijke muur van het afvalreservoir van het aluminiumbedrijf in de nacht van maandag op dinsdag niet groter geworden.
Kolontar werd samen met enkele naburige dorpen acht dagen geleden overspoeld door een slibgolf met zware metalen. Het afvalreservoir van een nabijgelegen aluminiumfabriek was gebarsten. Acht mensen lieten het leven, en er waren ook 150 gewonden. Tijdens het weekend werd gevreesd voor een nieuwe breuk in het afvalreservoir en een nieuwe gifstroom.
Nationalisering
Het Hongaarse parlement heeft vannacht een wet gestemd waardoor het bedrijf MAL, eigenaar van de aluminiumfabriek waaruit op 4 oktober een enorme hoeveelheid giftig slib wegstroomde, wordt gehernationaliseerd. De wet werd goedgekeurd met 336 stemmen voor, één stem tegen en dertien onthoudingen.
Het parlement heeft aan de Hongaarse president Pal Schmitt gevraagd om de wet te ondertekenen zodat de Hongaarse autoriteiten binnen de kortste keren de controle over het bedrijf kunnen verwerven en beslag kunnen leggen op de tegoeden. Een regeringscommissaris zal het bedrijf gaan leiden.
CEO opgepakt
Het bedrijf MAL was tijdens de privatisering van de aluminiumindustrie in Hongarije in de jaren negentig in privébezit gekomen. De fabriek wordt verantwoordelijk gehouden voor de giftige slibgolf die begin oktober Kolontar en enkele naburige dorpen overspoelde. Het is de grootste ecologische ramp in de geschiedenis van Hongarije. De directeur-generaal van het aluminiumbedrijf werd gisteren opgepakt.
Bron: Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Hongaarse aluminiumfabriek die een milieuramp heeft veroorzaakt, zal dit weekend opnieuw worden opgestart. Dat heeft de regeringsfunctionaris gezegd die tijdelijk aan het hoofd staat van het bedrijf. Gisteren besliste de Hongaarse regering om de aluminiumfabriek MAL in Kolontar te nationaliseren. Als de president de wet ondertekent, kunnen de autoriteiten binnen de kortste keren beslag leggen op de tegoeden.
De regeringscommissaris die het bedrijf zou gaan leiden heeft alvast gezegd dat het bedrijf snel weer kan worden opgestart. Niet iedereen is echter even blij met die beslissing. Sommigen vrezen immers dat de muur van het reservoir met vervuild slib opnieuw zal instorten. Daardoor zou nog eens 1,5 miljoen kubieke meter slib wegspoelen, zowat het dubbele van wat er vorige week is weggestroomd.
Volgens de overheid is de nieuwe nooddam sterk genoeg om een nieuwe ramp te vermijden. De opbrengsten van het bedrijf zullen worden gebruikt om de slachtoffers te vergoeden. Intussen is ook de bedrijfsleider van MAL opgepakt. Hij wordt beschuldigd van achteloosheid.
Bron De Redactie
De gearresteerde baas van de omstreden Hongaarse aluminiumfabriek waar vervuild slib ontsnapte, zal worden aangeklaagd voor achteloosheid. Door zijn nalatigheid zijn mensen omgekomen en ontstond ernstige schade aan het milieu. Dat staat in een verklaring die de nationale politie van Hongarije woensdag heeft uitgegeven.
Directeur Zoltán Bakonyi is de afgelopen dagen ondervraagd. ''Hij heeft onvoldoende stappen genomen om het milieu en mensen te beschermen in het geval van een catastrofe, zoals het aanleggen van een tweede dam en een alarmsysteem'', zegt de politie. Bakonyi heeft de beschuldigingen ontkend. ''Nooit. Er is geen menselijk falen", zei hij voor zijn arrestatie tegenover het ANP in het met slib overstroomde stadje Devecser.
Bron AD
Vorige week kwam giftig rood slib vrij nadat een afvalreservoir van een aluminiumfabriek in Kolontar openbarstte. Drie dorpen stroomden vol met slib. Acht mensen kwamen om het leven en meer dan honderd mensen raakten gewond. De foto, die een duidelijk lek toont op de noordelijke wand van het reservoir - dezelfde muur die gedeeltelijk instortte - is genomen door Interspect, een Hongaarse bedrijf gespecialiseerd in luchtfotografie. De foto is in juni naar universiteiten en milieugroepen gestuurd, maar er werden geen verder stappen ondernomen. De Hongaarse politie die onderzoek doet naar de grote milieuramp, zal ook de foto bestuderen. De directeur van de aluminiumbedrijf , Zoltán Bakonyi, is intussen opgepakt op verdenking van nalatigheid. Hij zou hebben geweten van de dreigende doorbraak. Hij heeft onvoldoende stappen genomen om het milieu en mensen te beschermen in het geval van een catastrofe, zoals het aanleggen van een tweede dam en een alarmsysteem, zei een woordvoerder van de politie.
Het slibreservoir in Hongarije was mogelijk al langer aan het lekken. Op een luchtfoto van 11 juni zijn al scheuren in de damwand te zien.
Vandaag wordt beslist of Bakonyi langer vast moet blijven. Zelf zegt hij onschuldig te zijn: en dat er geen sprake is van menselijk falen. Het bedrijf is tijdelijk in handen van de Hongaarse overheid, om te voorkomen dat werknemers hun baan verliezen. De leden van de Hongaarse regering gaan een bezoek brengen aan het dorp Kolontar, waar ze de renovatiewerken zullen opvolgen. Het dorp werd het zwaarst getroffen door de giftige modder. Daarna volgt een ministerraad in Veszprem, aldus een woordvoerder van premier Viktor Orban. Tijdens een persconferentie woensdagnamiddag zal Orban meer details bekendmaken over de toekomst van de betrokken aluminiumfabirek. Later volgt ook meer informatie over het lot van de directeur van de fabriek die afgelopen maandag door de politie werd opgepakt.
Bron Standaard online
Het gevaar van een nieuwe vloed van verontreinigd slib in Hongarije is geweken. Dat zei de chef van de regionale rampenbestrijding, Tibor Dobson, woensdag. Volgens Dobson is het nieuwe dijkensysteem dat de omliggende dorpen moet beschermen voltooid. De inwoners van het stadje Devecser die de afgelopen dagen klaarstonden om geëvacueerd te worden, hoeven niet langer rekening te houden met een plotseling vertrek. Ongeveer achthonderd inwoners van het zwaar getroffen dorp Kolontár kunnen in het weekend terugkeren naar hun woningen. In de aluminiumfabriek waar het slib door een dambreuk ontsnapte, worden voorbereidingen getroffen om de productie snel weer op te starten.
Door de ramp kwamen tot nu toe negen mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. De schade aan het milieu door het met zware metalen verontreinigde slib is groot.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De gearresteerde baas van de omstreden Hongaarse aluminiumfabriek waar vervuild slib ontsnapte, komt weer op vrije voeten. Een rechtbank gelastte woensdag de vrijlating van Zoltán Bakonyi. Eerder op de dag werd bekend dat hij zal worden aangeklaagd voor achteloosheid. Door zijn nalatigheid zijn mensen omgekomen en ontstond ernstige schade aan het milieu, aldus een verklaring die de nationale politie van Hongarije woensdag heeft uitgegeven. Directeur Zoltán Bakonyi is de afgelopen dagen ondervraagd. ,,Hij heeft onvoldoende stappen genomen om het milieu en mensen te beschermen in het geval van een catastrofe, zoals het aanleggen van een tweede dam en een alarmsysteem'', zegt de politie.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Milieuorganisaties waarschuwen dat de grote milieuramp in Hongarije, waarbij giftig rood slib vrijkwam, de voorbode kan zijn van meer milieurampen met afvalstorten in Oost en Centraal-Europa. De ramp in Hongarije wordt een van de ergste milieurampen in Europa in de afgelopen twintig tot dertig jaar genoemd. Ongeveer 700.000 kubieke meter rood slib met zware metalen en chemicaliën, een afvalproduct van aluminiumproductie, liep op 4 oktober uit een opslagreservoir van het bedrijf MAL in Ajka, in het westen van Hongarije. Het slib overspoelde dichtbijgelegen dorpen. Negen mensen kwamen om door de overstroming, 150 raakten gewond. Volgens Zoltan Bakonyi, de directeur van MAL die door de politie is gearresteerd, werden de reservoirs dagelijks gecontroleerd en waren er geen tekenen van verwaarlozing. Het Wereldnatuurfonds (WWF) publiceerde echter foto's waaruit bleek dat de dam om het reservoir drie maanden voor de ramp beschadigingen had. De foto's werden genomen door het Hongaarse bedrijf Interspect.
Richtlijn Mijnbouwafval
"Dit incident doet de vraag rijzen of de controle van afvalopslagterreinen voldoende is", zegt Sergey Moroz van het Wereldnatuurfonds. "De regels kunnen zeker aangescherpt worden." Moroz was betrokken bij de Europese Richtlijn Mijnbouwafval, die in 2006 werd aangenomen in 2015 geïmplementeerd moet worden. Snellere implementatie had volgens hem kunnen helpen bij het voorkomen van de ramp in Ajka. De richtlijn geeft regels voor het omgaan met mijnbouwafval tijdens de winning en verwerking van erts. Het gaat onder meer om regels voor de bouw van afvalverwerkingsinstallaties, bescherming van het milieu en de nazorg als mijnen gesloten worden. Ook bevat de richtlijn regels op het gebied van inspectie en vergunningen.
Volgens Moroz heeft de mijnbouwindustrie intensief gelobbyd bij de Europese Commissie om de wetgeving te vertragen en de bepalingen af te zwakken. Terhi Lehtonen, adviseur van de Groene Partij in het Europese Parlement en eveneens betrokken bij de richtlijn, is het daarmee eens. "De industrie heeft agressief gelobbyd tegen een verplichte financiële bijdrage aan een fonds voor het opruimen van afvalterreinen als voorwaarde voor het verstrekken van nieuwe vergunningen. In de uiteindelijke richtlijn is dit dan ook niet opgenomen. Ze lobbyden ook voor de regeling dat bedrijven die handelen in overeenstemming met de vergunningsvoorwaarden, niet of beperkt aansprakelijk zijn voor aangerichte schade."
Sanering
De huidige Europese wetgeving en zelfs de Richtlijn Mijnbouwafval laten aanzienlijke ruimte voor bedrijven om met de nationale autoriteiten te onderhandelen over welk gevaarlijk afval onder de strengste veiligheidsnormen valt. Onder de huidige wetgeving valt het gifslib van Ajka niet in de categorie gevaarlijk afval. Cyanide valt daar bijvoorbeeld wel onder. Onder de Richtlijn Mijnbouwafval kan dergelijk slib tot de categorie met de strengste controles gerekend worden, als het op risicovolle wijze wordt opgeslagen. Het Wereldnatuurfonds heeft een lijst met tien risicovolle afvalopslagterreinen in de Donauregio opgesteld. Bij twee daarvan gaat het om afval van aluminiumfabrieken. In Roemenië slaat aluminiumproducent Alum Tulcea al jaren rood slib met zware metalen op op een stortplaats. Het bedrijf vervuilt daarmee het land in de omgeving en zelfs de Donaudelta. In 2009 lanceerde het bedrijf een plan om de opslag te sluiten en het land te saneren.
Alum Tulcea reageerde niet op verzoeken om informatie over de huidige stand van zaken bij de sanering. Simona Constantinescu van de Milieu Autoriteit in Tulcea, zegt dat er momenteel gewerkt wordt aan het scheiden van de oude stortplaats van een nieuwe ecologische stortplaats die nu wordt aangelegd. Er zijn nog geen maatregelen genomen om de open reservoirs te beveiligen. In plaatselijke kranten klagen dorpsbewoners uit de omgeving van de fabriek dat ze last hebben van "rood stof".
Slibvijvers
Problematischer zijn een aantal gesloten fabrieken in Centraal en Oost-Europa die hun afval achtergelaten hebben. De terreinen die niet meer in gebruik zijn, vallen buiten de Richtlijn Mijnbouwafval. In Almasfuzito, in het noordwesten van Hongarije, stopte de aluminiumproductie in 1995. Er ligt echter nog 8 miljoen ton rood slib met lood en ijzer opgeslagen in vijvers op een terrein van 175 hectare. De grootste reservoirs blijven open. In 1997 nam Tata Environmental Protection Ltd. het management van het terrein over. Het bedrijf moet het afval opruimen, het grondwater controleren op vervuiling en het gebied klaarmaken voor herbebouwing. Het is moeilijk te controleren hoever het daarmee gevorderd is, omdat de contactgegeven van het bedrijf niet functioneel blijken.
Volgens Shuzi Attila van de plaatselijke ngo Milieucultuur Vereniging van Esztergom zijn de reservoirs in Almasfuzito nog steeds gevaarlijk. Ze zijn niet geïsoleerd en kunnen bereikt worden door grondwater, waardoor het slib in de rivier Donau terecht kan komen. Bovendien, zegt Shuzi, worden de dammen van de reservoirs steeds slechter en ligt het terrein in een tektonisch actief gebied. "De reservoirs liggen vlakbij de Donau. Als de rivier buiten zijn oevers treedt, zien ze eruit als kleine eilandjes omringd door Donauwater", zegt Shuzi.
Bron: Mo
Tientallen bewoners van de Hongaarse stad Kolontar zijn vrijdag naar hun huizen teruggekeerd. Ze werden vorige week zaterdag geëvacueerd, omdat opnieuw een opslagbekken met afval van een aluminiumfabriek het dreigde te begeven. Inwoners die in een gymzaal in het nabijgelegen Ajka werden opgevangen, werden met een bus terug naar huis gebracht. Anderen die bij familie of vrienden in de omgeving verbleven keerden met eigen vervoer terug. Een zeshonderd meter lange wal van rotsblokken en aarde moet de bewoners voor een nieuwe ramp behoeden.
Door het bijtende rode slib kwamen negen mensen om het leven. Ongeveer vijftig liggen in het ziekenhuis, sommige van hen verkeren nog in levensgevaar. De Hongaarse staat heeft de leiding over de aluminiumfabriek tijdelijk overgenomen. Een commissie van bewindvoerders is van plan de fabriek weer op te starten. De Hongaarse afdeling van Greenpeace noemt dit en de terugkeer van inwoners van Kolontar onverstandig, omdat de precieze oorzaak van de rode vloed nog niet is achterhaald.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
Een slachtoffer van de stroom giftige stoffen die begin oktober westelijk Hongarije trof, is vrijdag in een ziekenhuis overleden. Het is de tiende persoon die door deze ramp is overleden. Een behandelend huidarts in een ziekenhuis in Gyor, Peter Jakobos, maakte dit bekend. De huid van de oudere patiënt was voor twee derde aangetast door een chemische stof.
Tot dusverre veroorzaakte de dambreuk op 4 oktober, van een reservoir van een aluminiumfabriek met chemisch schadelijk en vloeibaar materiaal, negen doden en circa 150 gewonden. Ook werd enorme schade aangericht aan goederen en milieu over een oppervlakte van zeker 40 vierkante kilometer.
Bron De Pers
Het vervuilde slib uit een aluminiumreservoir in Hongarije kan in zeer beperkte mate worden ingeploegd in de grond zonder invloed op de plantengroei of bodemkwaliteit. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Leuven. De wetenschappers namen stalen van het slib afkomstig van het opslagreservoir van een aluminiumfabriek in Ajka dat na een dambreuk op 4 oktober 2010 de grootste ecologisch ramp ooit veroorzaakte in dit land.
Naast de negen doden en meer dan 100 gewonden werd ook meer dan 800 hectare landbouwland overspoeld met een laag rood slib van enkele millimeters tot meer dan 20 centimeter dik. Bedoeling van het onderzoek was na te gaan of de vervuilde gronden nog kunnen worden gebruikt voor landbouw. Na inploeging van niet meer dan 1 cm van het rode slib in de bodem vormen volgens de onderzoekers noch de in het slib aanwezige zware metalen of radioactieve stoffen een gezondheidsrisico voor het gebruik van de gronden als landbouwgrond. ok dikkere lagen van maximaal 10 cm kunnen worden ingeploegd, maar zijn pas na een tijd weer geschikt voor landbouw, nadat het natriumgehalte in de bodem gedaald is door uitspoeling met regenwater. Dikkere lagen slib dienen te worden afgegraven.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Hongaarse autoriteiten zijn in de fout gegaan bij de veiligheidsbeoordeling van het rode slib dat drie maanden geleden de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land veroorzaakte. Dat stelt de Europese Commissie op basis van een voorlopig onderzoek.
"Wij menen dat de autoriteiten het rode slib niet correct geclassificeerd hebben bij het oorspronkelijke toekennen van de milieuvergunning. Ze hadden het slib als gevaarlijk moeten classificeren, maar het werd geclassificeerd als ongevaarlijk", zo verklaarde een woordvoerder vandaag. De Commissie opent vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Hongarije. Het gaat immers nog niet om een finale conclusie. Wel heeft de Commissie een brief met de voorlopige bevindingen en met bijkomende vragen over het vergunningssysteem en de behandeling van gevaarlijke stoffen overgemaakt aan Boedapest. Begin oktober vorig jaar leidde een breuk in een opslagreservoir van een aluminiumfabriek tot de grootste milieuramp uit de Hongaarse geschiedenis. Rood slib overspoelde de nabijgelegen dorpen. Tien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond en honderden mensen werden dakloos.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De giftige modder, die vorig jaar uit een reservoir bij een Hongaarse aluminiumfabriek stroomde en een milieuramp veroorzaakte, wordt nu regelrecht in een rivier geloosd. Dat stelde milieuorganisatie Greenpeace donderdag. De organisatie heeft een illegale pijp aangetroffen, die van de fabriek van aluminiumconcern MAL bij het plaatsje Kolontár rechtstreeks de rivier Marcal inloopt en waaruit een rode substantie stroomt. De smurrie bevat chemicaliën als aluminium en arseen tot honderd keer boven de toegestane hoeveelheden.
Het bedrijf zou Greenpeace hebben laten weten, dat wegens gebrek aan opslag het afval rechtstreeks in het milieu wordt geloosd. Greenpeace doet een oproep aan de Europese Commissie om de aanhoudende dreiging voor mens en milieu aan te pakken.
Bron De Pers