Een dambreuk met giftig slib in Hongarije heeft geleid tot één dode en zestig gewonden. Twee dorpen in het westen van Hongarije zijn maandag deels overstroomd toen de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek brak, meldden regionale hulpverleningsinstanties. De ruim 600.000 kubieke meter slib is verontreinigd met hoge doses zware metalen.
De gewonden zijn in het ziekenhuis behandeld aan brandwonden en geïrriteerde ogen. Reddingswerkers zijn nog tot dinsdag bezig om bewoners te evacueren uit de getroffen dorpen Kolontar en Devecser. Sommige bewoners zitten op daken te wachten tot helikopters hen oppikken, aldus autoriteiten. Het Hongaarse persbureau MTI meldde dat ook kinderen in een school in Kolontar moesten worden geëvacueerd.
Bron De Pers
De Europese Unie is bang dat het giftige slib dat is weggelekt uit een aluminiumfabriek in Hongarije ook in andere landen het milieu zal beschadigen. Gevreesd wordt dat het rode slib in de Donau terechtkomt, die ook door Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië loopt en uitmondt in de Zwarte Zee. De EU liet woensdag weten bereid te zijn hulp te bieden als Hongarije daar om vraagt of als de ramp grotere proporties aanneemt.
EU-woordvoerder John Hennon zei dat er geen aanwijzingen zijn dat er iets niet in orde is met de vergunning van de betrokken aluminiumfabriek, MAL. Wel zal worden bekeken of de drie jaar oude EU-maatstaven aan de hand waarvan de fabriek opereert aangepast moeten worden. Het bedrijf liet dinsdag weten dat het rode slib volgens de EU-maatstaven niet als giftig afval wordt beschouwd. Dit ontlokte de Hongaarse minister van binnenlandse zaken Sandor Pinter de opmerking: "Ze zouden er eens in moeten zwemmen en zien wat er gebeurt". Nadat een afvalreservoir van de fabriek maandag was opengebarsten lekte er een miljoen kubieke meter slib weg. Het slijk heeft zich verspreid over een gebied van veertig vierkante kilometer en vier mensen, onder wie twee peuters, zijn om het leven gekomen en drie mensen worden nog vermist.
Hoewel het slib dus niet als giftig geldt hebben tientallen mensen brandwonden opgelopen. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Britse aluminiumindustrie zeiden niet te kunnen verklaren hoe dit mogelijk is, omdat het slib als er correct mee wordt omgegaan niet giftig is. Volgens de Hongaarse milieuactivist Gergely Simon echter is het slib doordat het tientallen jaren opgeslagen heeft gelegen ernstig verzuurd en heeft het een pH-waarde van rond de 13. Milieuorganisatie Greenpeace liet weten dinsdag in een van de getroffen plaatsen, Kolontar, monsters van het slib te hebben genomen en een pH-waarde van 13 te hebben gemeten.
Bron Nieuws.nl
Ik citeer:
Als iets verzuurd, gaat de pH dan niet juist richting de 0 inplaats van de 14? Of maak ik nu een hele domme opmerking?
Ik citeer:
Als iets verzuurd, gaat de pH dan niet juist richting de 0 inplaats van de 14? Of maak ik nu een hele domme opmerking?
Zo'n vraag is nooit dom, je hebt gelijk, hoe zuurder de substantie hoe lager het Ph getal .
Kijk maar op wiki - zuurgraad-.
Kijk maar op wiki - zuurgraad-.
Weer een fout van de media dus: hier heb je het, met een Ph van 14, over zeer basische slib, niet over zeer zure slib. Weer een soort van bevestiging dus van mijn vermoeden, dat de media niet geheel te vertrouwen zijn...
Overigens wel heftig, zo'n giftige modderstroom, het zal je maar overkomen... | Gewijzigd: 6 oktober 2010, 19:07 uur, door Onweerfreak
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Overzichtsfoto waarop de doorgebroken dam is te zien. Hier is het reservoir te zien voor de ramp.
De Hongaarse gifstroom heeft de Donau bereikt. De Hongaarse regering is er niet in geslaagd om de stroom in te dammen door toevoeging van gips. De grote vrees van de Europese Unie is uitgekomen. Het giftige slib, dat al aan vier mensen het leven kostte, heeft de Donau bereikt en bedreigt nu ook nog zes andere landen in Centraal-Europa. De Donau geldt als één van de belangrijkste waterwegen van Europa.
Maandag brak een dam waardoor het slib dat afkomstig is van een aluminiumfabriek verschillende dorpen en stadjes overspoelde. Onder de vier doden zijn een baby van een jaar oud en een meisje van drie, dat werd gevonden in een overstroomd huis. Ongeveer 120 inwoners raakten gewond van wie acht ernstig. Van één slachtoffer is de toestand kritiek. Zes mensen worden nog steeds vermist. De gewonden zijn in het ziekenhuis behandeld aan brandwonden en geïrriteerde ogen. Omstreeks vierhonderd mensen zijn maandag en dinsdag geëvacueerd, onder meer met behulp van helikopters. Er zijn tijdelijke onderkomens ingericht in scholen.
Een bedrijfsongelukje, niets aan de hand, liet het bedrijf doorschemeren in een reactie. Hoewel er doden en gewonden zijn gevallen, is er volgens de fabriek geen reden voor paniek. 'Wij hebben monsters genomen, die aantonen dat dit geen catastrofe is. Minstens 96 procent van het slib is binnen het reservoir gebleven. We zijn begonnen met reparaties.'
Bron Nieuwsblad
http://english.mal.hu/engine.aspx?page=sho...rosiszap_HIR_EN
Die mensen zijn echt alles kwijt, hun leven, hun huis, hun inboedel en hun dieren. Er zijn heel véél dieren dood.
Die mensen zijn echt alles kwijt, hun leven, hun huis, hun inboedel en hun dieren. Er zijn heel véél dieren dood.
dit is echt in- en in triest
en wat een mega-plaatjes
echt alles daar is smerig
In Hongarije is een verhoogde vervuiling gemeten in de rivier de Donau. Dat toont aan dat een deel van het giftige aluminiumslib via een zijriver de Donau heeft bereikt. De EU maakt zich grote zorgen over een milieuramp verder stroomafwaarts in de Balkan. Vanochtend had de Europese Commissie nog gezegd dat absoluut moest vermeden worden dat het giftige aluminiumslib de Donau zou bereiken. Het is echter te laat. Op de samenvloeiing van de Donau en de zijrivier Raba is nu een verhoogd niveau van alkaline gemeten, een van de onderdelen van het vervuilde aluminiumslib dat enkele dagen geleden is weggestroomd na een dambreuk.
De vervuiling in de Raba en de Donau is voorlopig nog beperkt, maar in de Raba zelf drijven al wel dode vissen rond, in de Donau nog niet.De Europese Commissie is nu bang dat een deel van de vervuiling via de zijrivieren in de Donau zou terechtgekomen. Dat betekent dan niet enkel een milieu- en gezondheidsramp wat verderop in de hoofdstad Boedapest, de rest van Hongarije en buurland Slovakije, maar ook in de zeven landen verder stroomafwaarts.Het gaat om Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en wellicht ook Oekraïne. Aan de monding van de Donau in Roemenië bevindt zich overigens een uniek vogelreservaat.
Los van de milieuschade wordt ook de volksgezondheid in die landen bedreigd. De drinkwatervoorziening voor miljoenen mensen zou bovendien in gevaar komen. De Hongaarse autoriteiten hebben nog geen buitenlandse hulp gevraagd. Ze zeggen dat ze druk bezig zijn met het neutraliseren van de modder. Ze proberen de modderstroom met het vergiftigde water tegen te houden door gips te storten op doorstroomplaatsen. De komende uren en dagen moet blijken of het gips de giftige stroom kan tegenhouden.
Bevolking in Hongarije is woedend
Intussen hebben de inwoners van de getroffen dorpen in Hongarije zware kritiek op het aluminiumbedrijf dat verantwoordelijk is voor de ramp en op de Hongaarse overheid. Ze zeggen dat ze niet goed geïnformeerd werden over wat er aan de hand was. Het slib is niet enkel giftig, het kan ook ernstige brandwonden veroorzaken. De dorpelingen zijn ook boos omdat ze geen maskers hebben gekregen en hun spullen moesten zoeken temidden het giftige slib terwijl de hulpverleners die ter plaatse werden gestuurd, allemaal maskers en beschermende pakken hebben gekregen.
hier nog een geluidsfragment afkomstig van De Redactie.
Het zal nog zeker een jaar duren vooraleer het slib is opgeruimd. Maar de dorpbewoners vragen zich ook af hoe het daarna verder moet. De gronden en hun huizen zullen allicht nog voor vele jaren vergiftigd zijn door de zware metalen die zijn vrijgekomen. Vele huizen zijn ook onbewoonbaar. De kans dat ze een schadevergoeding zullen krijgen, is klein. Het aluminiumbedrijf had geen goede verzekering voor dergelijke accidenten afgesloten.
"An der schönen blauen Donau"
Met 2.888 kilometer is de Donau na de Wolga de langste rivier in Europa. Hij ontspringt in het zuidwesten van Duitsland en gaat dan via Oostenrijk, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië en Moldavië naar de Zwarte Zee. De Donau verbindt belangrijke cultuursteden zoals Wenen, Boedapest en Belgrado, maar vormt ook een essentiële logistieke en economische verkeersader van Centraal- naar Oost-Europa.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0