Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 september 2010, 16:03 uur | Bericht #155644
Zuidelijke stroming

Een ieder jaar terugkerend fenomeen in het herfstseizoen is het geleidelijke ontstaan van een zuidelijke stroming langs de westkust van Europa. Hiermee worden niet alleen aan de lopende band storingen bij ons aangevoerd, maar ook warmere lucht. Tijdens passage van zo’n regengebied is het echt herfstachtig, maar juist de droge perioden tussen de storingen in zijn over het algemeen zeer aangenaam. Helemaal als de zon ook nog af en toe schijnt. Soms duurt deze periode met zuidelijke winden een week, maar soms houdt hij ook een aantal weken aan. In het laatste geval kunnen we dan bij tijden gaan spreken van een Indian Summer of Oudewijvenzomer.

In onze omgeving tollen eigenlijk in iedere periode van het jaar wel lagedrukgebieden rond. Deze ontstaan in het grensgebied tussen twee verschillende luchtsoorten. Op de noordelijke breedten is het bijvoorbeeld kouder dan op de zuidelijke breedten en op de grens van deze beide luchtsoorten, de Arctische lucht uit het noorden en de tropische lucht uit het zuiden, ontstaan om verschillende redenen uitstulpingen. Warme en koude lucht mengen zich over het algemeen niet zo heel goed, maar in de grensgebieden gebeurt van alles. Onder een bel met koude lucht hoger in de atmosfeer vormt zich dan uiteindelijk een lagedrukgebied, onder een bel met warmere lucht in de hogere delen van de atmosfeer groeit vaak een hogedrukgebied.


In de nacht naar vrijdag begint die zuidelijke wind heel geleidelijk op te steken (zie groene pijl). Je ziet ook heel duidelijk het lagedrukgebied in het noordwesten en het hogedrukgebied boven Scandinavië liggen.


Zondag wordt die zuidelijke stroming ook hoger in de atmosfeer heel duidelijk zichtbaar. Vanuit Spanje wordt daarmee geleidelijk warmere lucht onze kant op geblazen. Wel worden in die stroming ook gebieden met buien over het land meegevoerd (groen, geel en rode gebieden).

Vanuit het noorden trekken dan ook regelmatig lagedrukgebieden het noordwesten van Europa in en vanuit het zuiden bouwen zich vaak hogedrukgebieden op. Een vaste plek waar zich vaak een lagedrukgebied bevindt, is bij IJsland en boven de eilandengroep de Azoren op de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich vaak een hogedrukgebied (Azorenhoog).

Koude Arctische lucht
Met het kouder worden van de meest noordelijke breedten in de herfst, zoals de Noordpool, weten lagedrukgebieden steeds verder uit te diepen. In deze periode van het jaar zijn er in de atmosfeer dan ook regelmatig lagedrukgebieden te vinden die steeds sterker worden met bijvoorbeeld in de kern een luchtdruk van 940 hPa. Deze lagedrukgebieden nestelen zich vaak ten noordwesten van Europa, vaak nabij IJsland, en omdat de wind rondom een lagedrukgebied tegen de klok in waait, ontstaat bij ons vaak een ‘warme’ zuidelijke stroming.

Hogedrukgebied boven Scandinavië
Warmere lucht uit het zuiden wordt, ook in de hogere delen van de atmosfeer noordwaarts gestuwd en hoopt zich in deze tijd van het jaar geleidelijk op boven het noorden van Europa. Boven Scandinavië en het Europese deel van Rusland ontstaat dan aan de grond uiteindelijk een hogedrukgebied. Omdat die warme lucht hoog in de atmosfeer aan de voorzijde van de lagedrukgebieden op de oceaan continu aangevoerd blijft worden, is dat over het algemeen een vrij standvastig hogedrukgebied.


Ook dichterbij de grond is datzelfde patroon op zondag heel duidelijk waar te nemen.


Ook volgende week blijft die zuidelijke wind aanhouden en dan zie je ook een bel met warmere lucht onze kant op komen (roze kleur).

Nazomer
Tussen het lagedrukgebied boven IJsland en het hogedrukgebied boven Scandinavië komt boven de noordwestkust van Europa dus een zuidelijke stroming op gang en hiermee worden storingen over ons land geleid, maar het zijn juist de gebieden tussen de storingen in die het in ons land even laten nazomeren. Aan de achterzijde van zo’n storing bevinden zich vaak breeduit opgeklaarde gebieden en als die op een dag ons land bereiken in combinatie met die iets warmere lucht die wordt aangevoerd, dan hebben we ineens een fraaie nazomerdag te pakken. Zoals ook al eerder vermeld in dit verhaal, duren deze perioden soms slechts een tweetal dagen, maar soms houden ze ook een stuk langer aan. In het laatste geval kunnen we dan echt spreken van een Indian Summer of Oudewijvenzomer.


In de pluimgrafiek zijn vooral komende zondag en maandag heel opvallend, maar ook daarna blijven er een paar pieken aanwezig. Over het algemeen gezien blijft die warmere lucht een tijdje hangen.

Komende zondag en maandag zijn een tweetal voorbeelden van dit soort nazomerdagen. Op beide dagen kan het ruim 20 graden worden en schijnt de zon geregeld. Vooral zondag waait ook heel duidelijk die stevige zuidelijke wind en hoe verder we in de herfst komen, hoe meer geldt dat we om het warm te krijgen, ook heel veel wind uit het zuiden nodig hebben. Op de weerkaarten van de komende week is heel duidelijk te zien dat die zuidelijke stroming op gang begint te komen en hij lijkt daarna ook nog wel eventjes aan te houden.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 147 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 147, lezen 7 mensen het topic "Stormkansen december 2011 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden