Met de ontdekking van ‘coreshine’ kunnen we nu voor het eerst rechtstreeks zien hoe een zonnestelsel ontstaat – en dus ook planeten als de aarde. Het zonnestelsel ontstond toen een lichtjaren grote moleculaire wolk samentrok. Er zijn veel van dat soort wolken te vinden om ons heen. Helaas worden deze kraamkamers van zonnestelsels omgeven door een voor licht ondoordringbare stofwolk, die alle zicht op het zeer interessante binnenste wegneemt. Erg jammer, want dat is namelijk precies de plek die de raadselachtigste vragen over het ontstaan van de zon en de aarde beantwoord kunnen worden.
De Arendsnevel. Lichtjaren grote stofwolken vormen de kraamkamer van zonnestelsels.
Coreshine
Nu zijn astronomen er voor het eerst in geslaagd een vorm van straling te ontdekken die door de stofwolk heen kan dringen en een kijkje biedt in het gebied waar proto-aardes zich vormen. Ze werden op het spoor gezet door de ontdekking van raadselachtige straling in de nevel L183 in het sterrenbeeld Slangenstaart. Coreshine is het schijnsel dat ontstaat als grote korrels stof infrarood licht van het omringende heelal reflecteren. De golflengte, mid-infrarood, is zo groot dat de straling zonder problemen door de donkere stofwolk om de kern heen kan dringen. De straling bevat een schat aan informatie, zoals de chemische samenstelling van de wolk, ouderdom, temperatuur, massaverdeling en de grootte van de stofdeeltjes. Hiermee kunnen de theorieën over het ontstaan van ons eigen zonnestelsel en de aarde flink verbeterd worden.
Onverwachte ontdekkingen
De onderzoekers namen 110 samentrekkende moleculaire wolken onder de lens en ontdekten een aantal spectaculaire dingen over het ontstaan van zonnestelsels, zoals ons eigen zonnestelsel. Coreshine blijkt bij ongeveer de helft van alle stofwolken voor te komen. Het samenklonteren van stofdeeltjes blijkt al te beginnen lang voordat de wolk samentrekt. Onmogelijk, dachten wetenschappers hiervoor. De ontdekte stofdeeltjes zijn een micrometer groot, de grootte van bacteriën. Supernova’s lijken het samenklonterproces juist te verstoren, zo ontbreekt coreshine in een door supernova-explosies geteisterde wolk in het sterrenbeeld Vela. Kortom: er zijn nu zoveel veelbelovende nieuwe dingen ontdekt dat astronomen nu druk in de weer zijn om vervolgonderzoeken te plannen.
Bron Faqt