Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 september 2010, 13:01 uur | Bericht #154929
Waar gaat die put heen?

Een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen, die vandaag vanuit het noorden langzaam arriveert, leidt tot grote onzekerheden in de verwachtingen. De door ons gebruikte berekeningen missen eendracht en vandaar dat onze verwachtingen nogal aan de zwabberende kant zijn. De afgelopen dagen waren de weerberichten voor zondag almaar wisselend voor wat betreft zon, wolken en regen. Op dit moment, is de dag van morgen slechts ‘enigszins’ duidelijk geworden en hebben de grootste onzekerheden zich verlengd tot maandag. Vanaf dinsdag komt er geleidelijk weer duidelijkheid en meer eendracht in de berekeningen. Een bel met koude lucht komt geregeld voor. Het betekent dat er op enige kilometers hoogte boven ons extra koude lucht wordt aangevoerd. Vaak komt zo’n bel vanuit het noorden afzakken, in de winter ook wel leidend tot een Polar Low. Zo’n Polar Low veroorzaakt boven water vele sneeuwbuien en wordt door sneeuwliefhebbers smachtend in de gaten gehouden. De combinatie van de koude bovenlucht en het relatief warme zeewater veroorzaakt dan namelijk vele sneeuwbuien en indien het geheel vanaf de Noorse Zee onze kant opschuift, krijgen wij ook een pak sneeuw voor de kiezen.


Deze en de vijf hieropvolgende kaarten laten route en omvang zien van de bel met koude lucht die de komende etmalen over de Benelux trekt. Volgens het ECMWF-model. Deze eerste kaart laat de berekende positie zien van vandaag, zaterdag 14.00 uur.


Dit is de positie van de bel met koude lucht tegen middernacht. Binnen de zwart-omlijnde ovaalvorm is de bovenlucht het koudst en de onstabiliteit het grootst. Ten noordoosten van de koudebel bevindt zich tevens het front dat geleidelijk over ons land wordt getrokken (hier onzichtbaar).


De koudeput verplaatst zich nauwelijks. Hier is de verwachte positie te zien van zondagochtend 08.00 uur.


En hier de positie zondagavond iets na zonsondergang. Ondertussen schuift het front (niet te zien) dat aan de noordoostflank van de put ligt heel langzaam over ons heen.

Oud, maar still going strong
Momenteel is er nog geen sprake van sneeuwval in onze contreien, wel van een lagedrukgebied dat onder die koudeput gevormd is. Dat lagedrukgebied volgt de koudeput op z’n gang zuidwaarts. De kaarten hiernaast geven aan hoe langzaam die koudebel van noord naar zuid over ons land trekt. Het lagedrukgebied dat zich aan de grond bevindt, trekt ondertussen ook de bijbehorende storingen over ons heen. En daar zit ‘m de crux. De voor ons belangrijkste storing is een samengesteld front; een occlusiefront. Dat is een ‘oud’ frontensysteem waarin koufront en warmtefront ooit zijn samengesmolten. Dat geheel was al een occlusiefront toen het afgelopen woensdag over de Britse eilanden richting West-Europa trok en inmiddels strekt het zich uit vanaf de Alpen, over Zuid-Duitsland noordwaarts, met een krul westwaarts via Denemarken over de Noordzee en vervolgens nog verder terugkrullend over de zuidelijke Noordzee en over ons land. Kortom; het is een nogal ingedraaid, ingewikkeld front!


En de tijd verstrijkt; dit is maandagochtend 08.00 uur. De koudeput bevindt zich boven Noordoost-Frankrijk. Het front ligt 'ergens' boven ons....


Dit is de ECMWF-verwachting voor maandagavond 20.00 uur. De heftigheid van de put is verdwenen (geen zwarte lijnen meer) en het hele zaakje ligt nu afzwakkend boven Noord-Oost Frankrijk en Noordwest-Zwitserland.

Timing en intensiteit onzekere factoren
En dat ingewikkelde front gaat de komende drie etmalen langzaam van noord naar zuid over de Benelux schuiven. Dat is goed te zien op de neerslagkaarten die ook aan de linkerzijde van dit verhaal staan. De kaarten betreffen alleen de berekeningen van het Europese ECMWF model, de andere modelberekeningen zijn tamelijk divers voor wat betreft de precieze timing van het doortrekken en de hoeveelheid neerslag die er dan valt. De grote onzekerheden is namelijk de snelheid waarmee het occlusiefront van noord naar zuid over ons land trekt. In alle modelberekeningen zal het front ons ergens in de dinsdagmiddag verzwakt weg te schuiven. Als we even specifiek naar de maandag kijken, dan is er een aantal berekeningen dat het front ‘s middags al over het zuiden van Nederland positioneert, terwijl het ECMWF het front dan nog over de noordelijke helft legt en het in het zuiden nog helemaal droog is.


En dan nu de neerslagkaarten. Hierop is wel goed het occlusiefront te zien dat vanuit het noordoosten over ons heen gaat schuiven. Zij het heel langzaam. Bron: ECMWF. Deze eerste neerslagkaart toont de regen in de periode van zondag 08.00 uur en 14.00 uur.


Hier de neerslag van zondagmiddag 14.00 tot 20.00 uur. In het zuiden zijn een paar gele vlekken te zien; een paar buien. De langgerekte geel-oranje zone ten noorden van ons, doorlopend tot in Tsjechie, is het occlusiefront.


Dan de neerslagzone van 02.00 uur tot 08.00 uur maandag. Duidelijk is te zien dat de koudebel als draaipunt fungeert van de occlusie.


De neerslag van maandag 08.00 tot 14.00 uur. Volgens dit ECMWF-model is het in het noorden regenachtig. Lang niet alle overige berekeningen zijn het daar mee eens. De koudeput is een echte hoofdbreker voor meteorologen!

Tolletje tolletje
Essentieel in dit alles is die koudeput. Zo’n systeem is uiterst onvoorspelbaar in trekrichting en exacte sterkte. Het is als kijken naar een tol; lange tijd blijft ’ie op dezelfde plaats om opeens (door een mini-oneffenheid op de grond bijvoorbeeld) een kant uit te schieten. Dergelijke atmosferische systemen zijn daardoor zeer moeilijk goed in modelberekeningen te plaatsen en vergen altijd een slag om de arm. Vandaar ook dat het weer de komende paar etmalen regionaal heel erg kan mee- of tegenvallen.

Bron Meteo-Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 158 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 158, lezen 5 mensen het topic "Stormkansen december 2011 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden