In Antwerpen heeft afgelopen nacht een zwaar onweer gewoed. Het onweer veroorzaakte heel wat overlast en er waren ook veel blikseminslagen. In Zandhoven sloeg de bliksem in in een woning aan de Molenbaan. De schoorsteen viel er naar beneden. Even verderop was er ook een inslag in een woning aan de Molenheide. Daar werden een schouw én een veranda vernield. In Weelde is een opslagplaats voor caravans in de as gelegd. Niemand raakte daarbij gewond. De brandweer vermoedt dat de brand veroorzaakt werd door een blikseminslag.
Bron De Redactie
Op enkele plaatsen ontstond gisteravond wateroverlast na een kort maar hevig onweer. Dat was onder meer het geval in de Molenstraat in Heist-op-den-Berg. Daar kwamen de riooldeksels zelfs naar boven door de druk van het water. De brandweer werd erbij gehaald om het overtollige water weg te pompen. In Duffel was er wateroverlast aan de spoorwegtunnel. In Bornem moest de brandweer een rioolputje vrijmaken aan de Puursesteenweg. De brandweer van Putte rukte dan weer uit naar de Berkenlei in Grasheide voor stormschade en in Rijmenam was er een probleem met een boom in de Nieuwe Dreef. De Mechelse brandweer kreeg ook enkele oproepen voor wateroverlast maar nergens was er noemenswaardige schade.
Bron Nieuwsblad
Het onweer in de regio heeft donderdagavond brand veroorzaakt bij een huis in Parkwijk. Daar sloeg de bliksem in, waardoor het houtwerk op de gevel vlam vatte. De bewoners bleven ongedeerd en de brandweer had het vuur snel onder controle. In de rest van onze provincie was er verder relatief weinig overlast van het onweer.
Bron RTV Utrecht
De laatste groet van de zomer heeft op de dag van de astronomische herfst nogmaals voor warme temperaturen gezorgd. In Maastricht werd het met 24,1 graden net geen zomerdag (25 graden of meer), maar ook in de rest van het land kwam het kwik met uitzondering van de kuststrook overal boven de 20 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelde het wel drukkend aan. Later op de dag ontstonden er boven Frankrijk en België onweersbuien die in de avond dwars over Nederland trokken. De onweersbuien waren niet erg zwaar, maar gingen wel met veel weerlicht/bliksemactiviteit gepaard.
Bron: wom.wetteronline.de - Bliksemactiviteit in Nederland op 23 september, 21:00. Een noord-zuid-gerichte lijn van losse onweersbuien ligt dwars over Nederland en trekt naar het noordoosten, daarachter volgt nog een losse bui. Een ander complex trekt over België en Luxemburg Duitsland binnen.
Weinig onweersbuien dit jaar
2010 was een jaar met landelijk gezien betrekkelijk weinig onweer. Dat kwam door de bijzondere weerssituatie deze zomer: Eerst hadden we wekenlang stabiel hogedrukweer met zeer warme temperaturen en droogte in Juni en Juli met slechts zeer lokaal een onweersbui, daarna, na twee zwaar-onweer-situaties in Juli, een doorzettende koele westcirculatie die eigenlijk ook heel augustus domineerde en slechts een keer door een korte zomerse episode van een paar dagen onderbroken werd. Onweersbuien ontstaan bij ons meestal op het grensvlak tussen warme en koudere lucht, dus bijv. als zomerwarmte door koelere oceaanlucht ui het westen verdreven wordt. Deze luchtmassawissels kwamen dit jaar niet vaak voor, wat aan het geringe aantal onweersbuien duidelijk te merken was.
Bron Weerdirect