Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 september 2010, 12:35 uur | Bericht #154354
Flinke zeespiegelstijging door grondwateronttrekking

Op grote schaal grondwater onttrekken voor drinkwater, irrigatie of industrie leidt tot een zeespiegelstijging van ongeveer 0.8 millimeter per jaar. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit Utrecht en het onderzoeksinstituut Deltares. Het onttrokken grondwater komt namelijk grotendeels uiteindelijk altijd weer in de zee terecht. Lang niet overal ter wereld ligt het oppervlaktewater voor het oprapen. In gebieden waar oppervlaktewater ontbreekt, wordt daarom vaak gebruik gemaakt van opgepompt grondwater. Het water wordt gebruikt voor de beregening van gewassen, als drinkwater of voor de industrie. Het grootste deel van dit grondwater belandt uiteindelijk weer in zee en veroorzaakt daar een zeespiegelstijging.



Kwart
“Dit bleek 0,8 mm per jaar te zijn, een verassend grote hoeveelheid wanneer men dit vergelijkt met de huidige zeespiegelstijging die door het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, red.) geschat wordt op 3,1 mm per jaar,” vertelt onderzoeker Marc Bierkens. De totale zeespiegelstijging heeft meerdere oorzaken. Het water wordt warmer en zet uit en gletsjers en ijskappen smelten. Maar ook de rol van het grondwater moet niet onderschat worden, zo menen de onderzoekers. Een kwart van de totale zeespiegelstijging is te wijten aan het onttrekken van grondwater.

China
De wetenschappers zochten ook uit waar het meeste grondwater wordt opgepompt. “De resultaten laten zien dat de gebieden met de grootste grondwateruitputting (daar waar meer uit de grond wordt gehaald dan er door neerslag in terechtkomt, red.) in India, Pakistan, de Verenigde Staten en China liggen. Dit zijn dan ook de gebieden waar voedselproductie en watergebruik niet duurzaam zijn en waar op termijn grote problemen zijn te verwachten.” Volgens de wetenschappers neemt het ontrekken van grondwater alleen maar toe. Sinds 1960 is de grondwateronttrekking naar schatting van 312 tot 734 kubieke kilometer per jaar toegenomen. De grondwateruitputting nam in diezelfde periode van 126 tot 283 kubieke kilometer per jaar toe.

Bron Universiteit Utrecht
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 566 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 566, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen 29, 30 en 31 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden