Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 september 2010, 11:25 uur | Bericht #154003
Blaastest voor vulkanen ontwikkeld

Wanneer komt een vulkaan tot uitbarsting en hoe heftig wordt het? Dat zijn nuttige vragen, zeker omdat wereldwijd zo’n 500 miljoen mensen in de schaduw van een vulkaan wonen. Wetenschappers Alton Horsfall en Nick Wright denken de vragen te kunnen beantwoorden met behulp van een blaastest die de hitte van de vulkaan kan weerstaan. Door te meten wat de vulkaan allemaal ‘uitademt’, kan bepaald worden hoe actief of slaperig deze is. Dat idee is niet nieuw, maar de uitvoering ervan was lang problematisch. Tot vandaag.

Te warm
Het meten van gassen in een vulkaan is lastig. Vrijwel alle apparaten smelten wanneer deze in de vulkaan afdalen. Wright en Horsfall dachten daar eens goed over na en komen met een oplossing. Ze gebruikten siliciumcarbide om elektronische onderdelen te vervaardigen. Deze apparatuur kan gaan waar geen enkel ander snufje technologie ooit ging. “Silicium is een fantastisch materiaal totdat het 175 graden Celsius wordt: dan gaat het fout,” weet Horsfall. “Siliciumcarbide kan echter 600 graden Celsius hebben.”

Geslaagd
Siliciumcarbide kan hoge temperaturen en flinke doses straling weerstaan dankzij de sterke verbindingen tussen de atomen van silicium en carbide. Maar deze sterke verbindingen maken het werken met dit materiaal lastig en duur. Toch zijn Horsfall en Wright erin geslaagd siliciumcarbide te gebruiken voor elektronische apparatuur.

Stroom
“De sensoren zijn gevoelig voor zuurstof, waterstof, waterstofsulfide en zwaveldioxide.” Hoewel er nog aan de sensoren gesleuteld moet worden, denken de onderzoekers deze binnen een jaar af te hebben. De volgende uitdaging is dan deze te integreren in een apparaat ter grootte van een telefoon. “We hopen dat de apparatuur uiteindelijk zichzelf van stroom voorziet met behulp van bijvoorbeeld zonnecellen.”

Metingen
Zo’n instrument kan in de vulkaan worden geplaatst en de vrijkomende gassen meten. Deze metingen worden doorgestuurd naar vulkanologen en zij kunnen kijken hoe het met de vulkaan staat. Veranderingen in de uitstoot van gassen geeft ons meer tijd om ons op de onafwendbare eruptie voor te bereiden. De sensoren zijn niet alleen nuttig in vulkanen, maar ook op andere plaatsen waar een bijna niet te meten gevaar dreigt. In een gebouw waar nucleair afval ligt opgeslagen, bijvoorbeeld.

Bron Scientias
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 311 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 311, lezen 5 mensen het topic "Berichtgeving TC Isaac (Atlantic).".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden