De Argentijnse Senaat buigt zich op 30 september over een wet die de smeltende gletsjers beter moet beschermen. Het verzet is groot, vooral vanuit de mijnbouwprovincies. Een eerste debat in de Senaat werd al uitgesteld. De Argentijnse gletsjers zijn samen met die in Chili de grootste van Zuid-Amerika. Net als in andere landen verliezen de gletsjers in Argentinië hun ijs, volgens studies 10 tot 15 procent in de periode van 1984 tot 2004. "De klimaatwijziging is de belangrijkste oorzaak van de inkrimping maar ook de petroleumindustrie, de grootschalige mijnbouw, het massatoerisme en infrastructuurwerken hebben een invloed", zegt Ricardo Villalba, directeur van het Argentijnse gletsjerinstituut Ianigla.
In 2008 keurde het Congres een wet goed om de ijsmassa's te beschermen maar president Cristina Fernández stelde haar veto: een verbod op productieactiviteiten in de bewuste zones vond ze "buitensporig". In augustus van dit jaar keurde de Kamer van volksvertegenwoordigers een nieuwe tekst goed. De Senaat zou daarover op 8 september debatteren maar de senatoren besloten het debat uit te stellen tot 30 september. Het grootste verzet komt van de parlementsleden uit mijnprovincies als San Juan en La Rioja.
Onderzoek
Hernán Giardini van Greenpeace Argentinië noemt de nieuwe tekst beter omdat die de gletsjers "openbaar nut" toekent en bedreigende activiteiten beperkt of verbiedt. Als de tekst wordt goedgekeurd, zou Ianigla toezien op de correcte toepassing. Het instituut zou dan omstreden projecten als dat van Pascua Lama, een open goudmijn van het Canadese Barrick Gold waarvan de productie in 2013 moet beginnen, eerst aan een onderzoek onderwerpen. Zijn er geen garanties dat de gletsjers bewaard blijven, dan kan Ianigla de activiteiten schorsen.
Volgens milieuactivisten en landbouwers kunnen de activiteiten van Barrick Gold de inkrimping van de gletsjers versnellen en kan de cyanide die het bedrijf voor de goudwinning gebruikt, het smeltwater vervuilen. Een ander omstreden project in de Argentijnse gletsjergebieden is de aanleg van tunnels op bijna 5000 meter hoogte in de Andes, op de grens van Argentinië en Chili. De tunnels vormen een belangrijke schakel op een wegverbinding tussen de Grote en Atlantische Oceaan.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:21 uur, door Joyce.s
Argentinië heeft een nieuwe wet aangenomen die de ontginning van mineralen, olie en gas in de buurt van gletsjers aan banden legt. Het land wil zo belangrijke zoetwaterreserves veilig stellen. De Argentijnse Senaat keurde het voorstel donderdag goed met een krappe meerderheid van 35 tegenover 33. Volgens haar aanhangers in de Senaat zou president Cristina Fernández geen veto stellen over de wet zoals ze in 2008 wel deed bij een gelijkaardig wetsvoorstel. Toen vond ze dat de wet "excessieve" restricties oplegde aan de mijnindustrie. Maar milieuverenigingen wijzen erop dat deze wet nog beter is dan het voorstel uit 2008. "Die wet was enkel van toepassing op mijnbouw", zegt Hernán Giardini van Greenpeace Argentinië. "Deze nieuwe wet gaat ook over fossiele brandstoffen en alle industrieën die giftige stoffen gebruiken."
Grootste gletsjers
Argentinië bevat samen met Chili de grootste gletsjers in Zuid-Amerika. Die worden bedreigd door de klimaatverandering en industriële activiteit, vooral door de mijnbouw die explosief gegroeid is in de laatste twintig jaar. Sinds 2003 alleen al zijn negenhonderd nieuwe mijnprojecten geregistreerd, de investeringen stegen naar 1.100 procent. De nieuwe wet stelt dat gletsjers "publieke middelen" zijn die niet "vernield of verplaatst mogen worden." Ook bijzonder is dat de wet het Argentijnse Instituut voor de Onderzoek van Sneeuw, Glaciologie en Ecologische Wetenschappen opdracht geeft om een nationale inventaris van de gletsjers op te maken. Eens die inventaris is afgewerkt, kunnen deskundigen van het instituut projecten verhinderen of stilleggen als ze schade toebrengen aan gletsjers. De milieubewegingen spreken van een grote overwinning ondanks het intensieve lobbywerk van de mijnindustrie, die miljoenen uitgaf aan krantenadvertenties in het hele land.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:21 uur, door Joyce.s