Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 september 2010, 16:21 uur | Bericht #153425
Droegen meerdere supernova’s bij aan de geboorte van de zon?

Astronomen hebben sporen van een nabije ster gevonden in een meteoriet. De nabije ster explodeerde 4,5 miljard jaar geleden, net voor of tijdens het ontstaan van het zonnestelsel. Mysterieuze variaties in de chemische vingerafdruk van het element chroom wezen wetenschappers op de supernova. Of moeten we zeggen: supernova’s? Wetenschappers dachten voorheen dat chroom-54 en andere elementen goed waren gemixt in de oerwolk. “Het was een goedgemengde soep”, zegt Bradley Meyer, professor aan de Clemson universiteit. “Maar nu lijkt het alsof er ook wat klonten in de soep zaten. Sommige ingrediënten zijn niet evenredig verdeeld.”



Supernova
Een supernova-explosie leidde 4,5 miljard jaar geleden mogelijk tot het ontstaan van de zon. Het bewijs: sporen van aluminium-26 en ijzer-60, twee isotopen die op meteorieten voorkomen, maar niet op aarde. Deze isotopen zijn mogelijk afkomstig van een type II supernova, oftewel wanneer de kern van een massieve ster instort. “Het ziet ernaar uit dat minimaal één massieve ster materiaal doneerde aan het zonnestelsel”, zegt Meyer.

Een tweede supernova?
Maar is dat de enige supernova geweest? Meyer durft hier nog geen antwoord op te geven. De wetenschapper gaat de gevonden meteoriet beter analyseren in een laboratorium. “We onderzoeken het element calcium-48″, vertelt hij. “Dat element wordt in grote hoeveelheden geproduceerd bij een type Ia supernova, maar nauwelijks bij een type II supernova.” Bij een type Ia supernova verzamelt een witte dwerg teveel materie. Als de ster de Chandrasekhar-limiet bereikt (1,2 tot 1,4 zonnen), dan stort de witte dwerg door de enorme zwaartekracht ineen.

Kleine deeltje
Meyer en zijn collega’s onderzochten 1.500 microscopische deeltjes van de Orgueil en Murchison meteorieten om uiteindelijk een chroom-54 isotoop te vinden met een opvallende waarde. Het deeltje heeft een diameter van minder dan honderd nanometer, oftewel duizend keer dunner dan een menselijke haar. “Alleen nanodiamanten zijn kleiner”, zegt Meyer. Als uit verder onderzoek blijkt dat meerdere supernova’s hebben bijgedragen aan de geboorte van de zon, dan leren wetenschappers nog meer over het ontstaan van sterren.

Bron Scientias | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:44 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 492 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 492, lezen 4 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden