wetterzentrale.de
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Het mooiste ( off topic ) voorbeeld vind ik dan afgelopen zomer waar over en weer gesproken werd over een mogelijke 40 graden in augustus...
Tja, iedereen weet ondertussen dat de zomer in feite maar 4 weken geduurd heeft ( kort maar krachtig ), en dat we in augustus misschien maar op 4 of 5 dagen boven de 25 graden zijn uitgekomen als ik het goed heb. Met als gevolg dat afgelopen zomer het in de statistieken qua temperatuurgemiddelde uitstekend doet, maar als beleving als matig wordt gezien.
Back on topic: Ik hou van een strenge winter, want ieder seizoen moet z'n naam eer aan doen vind ik, maar die seizoen-prognoses daar haal ik simpelweg m'n neus voor op.
Laten we maar gewoon hopen dat aankomende winter voor iedereen wat zal gaan opleveren, dus sneeuw en schaats plezier...
De zomer is voorbij en de winter staat alweer voor de deur. En als we een Britse weerkundige mogen geloven staan we opnieuw voor een ijskoude winter. De temperaturen in ons land waren nog niets vergeleken met de koudegolf die Groot-Brittannië een groot deel van de voorbije winter teisterde. In heel het land lag bijna voortdurend sneeuw, terwijl de temperatuur Siberische dieptepunten bereikte. Jonathan Powell, weerkundige bij Positive Weather Solutions, waarschuwt zijn landgenoten om zich schrap te zetten voor een nieuwe ijskoude winter. Hoewel ook België een opvallend koude winter achter de rug had, brak het vorige winterseizoen alle records in Groot-Brittannië. Het was de koudste in 31 jaar. De gemiddelde temperatuur lag tussen 1 december 2009 en 24 februari 2010 op 1,5 graden Celsius. Dat ligt ver onder het gemiddelde van 3,7 graden voor deze periode. In Schotland werd zelfs een temperatuur van -22,3 graden Celsius genoteerd.
Blunders
Het Britse Met Office had slechts één kans op zeven gegeven op een extreem koude winter. De ontwikkelingen hadden te maken met ijskoude winden die de mildere Atlantische lucht tegenhielden. De voorbije zomer was echter opnieuw een tegenvaller voor de voorspellers van de weerkundige dienst. Ze hadden een echte "barbecuezomer" voorspeld, maar veel hittegolven hebben we niet gezien. Na twee opeenvolgende blunders besloot het Met Office geen seizoensvoorspellingen meer openbaar te maken. Positive Weather Solutions had vorig jaar de natte zomer en de koude winter wel goed voorspeld en waagt zich nu opnieuw aan een uitspraak. "Het is heel ongewoon om twee opeenvolgende ijskoude winters te hebben, dus veel mensen verwachten een zacht seizoen dit jaar", zegt Powell. "Maar de komende winter zal vergelijkbaar zijn met de vorige, hoewel het iets minder extreem zal worden. We verwachten even koude temperaturen, maar die zullen minder lang aanhouden.
Witte Kerst
Toch wordt het volgens Powell een winter met alle bekende scenario's: scholen zullen sluiten, wegen zullen afgezonderd raken en automobilisten zullen door sneeuwbuien vast komen te zitten. Een witte kerst is in delen van Schotland zelfs heel waarschijnlijk. Wel één voetnoot: dit weerkundig bedrijf is niet altijd helemaal juist in z'n voorspellingen. Zo moest augustus een hete maand worden, terwijl het de koelste sinds 1993 was. Bij het grotere Met Office wijzen ze de voorspellingen van de hand. "Deze voorspellers trekken de aandacht door altijd het tegenovergestelde van ons te zeggen. En als ze het dan bij het rechte eind hebben, gaan ze met de publiciteit lopen", klinkt het bij Met. Zelf beperken ze hun voorspellingen vanaf nu tot 30 dagen. Oktober wordt - althans in Groot-Brittannië - zacht, nat en winderig.
Bron HLN
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel1.html
http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel1.html
Ja, wordt noordoost
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Inderdaad, niet serieus nemen dus.
Ik vond trouwens dit interessante artikel:
Winterprognose
Er zijn diverse indicatie dat we opnieuw een koude winter gaan krijgen en goed mogelijk dat de komende winter qua Hellmangetallen de winter van 2009-2010 voorbij zal gaan streven.
Laten we de diverse factoren eens nader onder de loep nemen;
Low-index
Het jaar 2010 kenmerkt zich door een persisterend zgn low-index weerpatroon.
Deze is hardnekkig en het ziet er naar uit dat het tot minstens in het komende voorjaar zal aanhouden. Een low-index patroon (zwakke straalstroom) wordt gekenmerkt door 3 of 4 planetaire (Rossby) golven welke zich over het noordelijk halfrond bewegen. Door dit aantal hebben de golven een hoge amplitude waardoor het mogelijk wordt dat de polaire jet (jetstream) behoorlijk kan gaan slingeren. Dit leidt vervolgens weer tot het ontstaan van geblokkeerde weersituties.
Overigens kunnen ook het optreden van bovengemiddelde sneeuwval en koude in oktober boven Siberië gunstig zijn voor winterse inspiraties bij ons . Het daarmee zich verder in kracht ontwikkelende Siberische "koude hoog" welke vanaf eind augustus boven Siberië in stelling wordt gebracht, blokkeert eveneens de van west naar oost georiënteerde jetstream. Deze wordt daardoor eveneens gedwongen te gaan slingeren ( zie ook Rossby golven). Het Siberische hoog kan er zo voor zorgen dat lagedrukgebieden vanaf de oceaan het vasteland van Europa niet kunnen bereiken. Als het hogedrukgebied zijn invloed uitbreid richting Scandinavië komt ook in west en centraal Europa aanvoer van koude en droge lucht op gang.
ENSO (El Niño en de Southern Oscillation)
ENSO kent 3 fasen waarvan "El Niño" de bekenste is. Daarnaast komt er nog een "normale toestand" voor alsmede ook een negatieve fase. Deze laatste luistert naar de naam "La Niña".
La Niña wordt ook wel als "anti El-Niño" aangeduid en volgt vrijwel altijd een El Niño fase op (elke 3 tot 7 jaar). Momenteel hebben we te maken met zo'n La Niña fase.
Ofschoon La Niña fase geen grotere, directe gevolgen op het weer in west Europa en Atlantische Oceaan heeft, draagt het er mede in combinatie met de low-index situatie toe bij dat de invloeden van de Atlantische Oceaan op het west Europese weer beduidend kleiner zullen zijn dan bij El Niño of een zgn. high-index fase. Oftewel; minder depressie activiteit.
Naast La Niña zijn er meer mechanismen die direct of indirect met ENSO te maken hebben. Deze "teleconnecties" hebben invloed op het weer over de gehele aardbol.
Prognose ENSO (negatief ook tijdens de wintermaanden)
Pacific decadal oscillation (PDO) en Atlantic multidecadal oscillation (AMO)
Met PDO wordt de temperatuur van het oppervlakte water in de Stille Oceaan (Pacific), ten noorden van 20 ° N aangeduid. Deze kan zich in een warme fase ofwel in een koude fase bevinden. Momenteel hebben we te maken met een zgn. koude PDO.
Temperatuur anomalie noordelijke Pacific
PDO index
Met AMO wordt een cyclisch optredende circulatie verandering van de zee stromingen in de
noord Atlantische Oceaan bedoeld. Hierdoor kan het oppervlakte van de Oceaan een positieve ofwel negatieve anomalie van het gehele oppervlakte water van het noord Atlantische bekken vertonen. De temperatuur anomalie zal vervolgens zijn invloed uitoefenen op de atmosfeer.
AMO index
Een koude PDO en warme AMO in combinatie met een negatieve El Nino (La Niña) zullen (kunnen) een gunstige uitwerking hebben voor een koude winter in (west) Europa.
Quasi-Biennial Oscillation (QBO)
QBO is een quasi periodieke atmosferische golf in de equatoriale stratosfeer op een hoogte van 16 tot 40 kilometer met een maximum op circa 20 tot 25 kilometer hoogte. Deze zonale Wind kan afwisselend (gemiddeld elke 27 maanden) oost dan wel west gericht zijn. Momenteel zien we in de stratosfeer een verschuiving naar west. De QBO speelt een belangrijke rol met betrekking tot de variabiliteit van de zonneactiviteit op de aard atmosfeer en daarmee ook op het globale klimaat. Westelijke stratosferische stromingen zijn ook weer gunstig voor koude winters.
A propos zonneactiviteit
Ofschoon de zonneactiviteit weer aan het toenemen is hebben we nog steeds te maken met een zonne minimum. Niet alleen een geringe zonneactiviteit maar vooral ook het einde (overgang) van een zonne minimum pleit voor een koude winter.
NWS-NCEP
Geheel in lijn met bovenstaande prognostiseert ook het Amerikaanse NWS-NCEP model een koude winter voor vrijwel geheel Europa waarbij vooral december 2010 en januari 2011volgens dit model koud zullen gaan uitpakken !
Ter afsluiting
Uitgaande van oa. bovenstaande uiteenzetting alsmede ook andere niet genoemde factoren lijkt mij de kans op een koude winter zeer reëel. Zoals we echter allemaal weten hoeft een koude winter niet gelijk ook een sneeuwrijke winter te betekenen. Integendeel.
Vooral de Alpen zijn gebaat bij de aanvoer van vochtige (lees; zachtere) lucht wanneer het om sneeuwval gaat. Langdurige koude continentale aanvoer kan zelfs funest zijn voor de wintersport in de Alpen en middel gebergten. In hoeverre een geblokkeerde circulatie de komende winter neerslag (sneeuw) zal gaan opleveren valt met de kennis van vandaag helaas niet te zeggen.
Een volgende verificatie met betrekking tot de komende winter volgt in de laatste week van oktober. Tot zover lekker duimen met zijn allen en hopen dat oktober geen winterse trekjes zal gaan vertonen.........
Wallis (Simplon)
Bron: Johann Geers, Zwitserland, http://alpenweer.blogspot.com/ | Gewijzigd: 4 oktober 2010, 20:55 uur, door Onweerfreak
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Zo, een december van gemiddeld 0,5-1°C, hoe lang is het al wel niet geleden dat dat gebeurd is als dat uitkomt! In zo'n geval hoop ik dan het liefst op een december 1938-scenario: de 1e en de 1e helft van de 2e decade waren toen zacht, maar een mega koudegolf van 2 weken die zomaar even 100 Hellmannen opbracht zorgde er toen voor dat december op iets van 0,5 graden eindigde. Ik vind een week lang extreem winterweer toch leuker dan 1-2 maanden zeer gezapig winterweer zoals bijv. winter 1996 in het zuiden.