bron:Webcams Finland | Gewijzigd: 10 oktober 2010, 17:52 uur, door samverhoeven
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Is dat niet een lagedruk of polar low daar bij finland? komt van oostzee vandaan.
En komt er bewolking aan?
Ik denk dat het een strijdt tegen koud en warme lucht gaat worden.
Verder hoef ik allemaal geen sneeuw, want is niet echt fijn voor een krantenbezorger
Ik wacht wel af en hoop toch dat de sneeuw en de lage temperaturen mee gaan vallen
Ik ben winterliefhebber en ik hoop op een winter waaraan ik verhalen kan ontlenen die ik over 40 jaar aan mijn kleinkinderen hoop te vertellen (net zoals mijn opa en oma mij vertelden over de hongerwinter, '63 en hier int noorden '79). Ik wens stiekum op een flink aantal polar lows waarbij flinke hoeveelheden sneeuw vallen en opwaaien op bergen tot aan de dakgoten van huizen. Het kan mij niet gek genoeg! Heerlijk die chaos die dan ontstaat. | Gewijzigd: 10 oktober 2010, 19:47 uur, door santona
Ik ben winterliefhebber en ik hoop op een winter waaraan ik verhalen kan ontlenen die ik over 40 jaar aan mijn kleinkinderen hoop te vertellen (net zoals mijn opa en oma mij vertelden over de hongerwinter, '63 en hier int noorden '79). Ik wens stiekum op een flink aantal polar lows waarbij flinke hoeveelheden sneeuw vallen en opwaaien op bergen tot aan de dakgoten van huizen. Het kan mij niet gek genoeg! Heerlijk die chaos die dan ontstaat.
Wat versta je onder normale temperaturen?
Van mij mag het wel lekker rond de min 18 vriezen in de nacht.
En zo'n -5 overdag of nog wat lager.
Bij normale temperaturen krijgen we geen sneeuw hoor De normale temps voor januari zijn ongeveer 0 als minimum en 5 als maximum
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De winters van 1956
De winter van 1956, alweer meer dan 50 jarig geleden, was zeer streng. Thuis met een kolen/houtkachel die de huiskamer, de keuken en de slaapkamers op de begane grond warm moest houden. De waterpomp in de keuken moest je 's avonds leeg laten lopen en de volgende morgen meestal met een ketel lauw water weer aan de gang maken. Het gasstel dat normaal in het achterhuis (de déél) stond kwam naar de keuken, want anders zou het gas bevriezen. Voor het naar bed gaan werd er een baksteen op de kachel verwarmd, dan in een krant gewikkeld, een doek erom en achter in bed gelegd.
1956/57: L-R: Willy Bleij, Jan van Deursen, A. Beukema; bezig met het maken van een pad over de dichtgevroren Waal. (1 week werken voor drie man)
Bij het naar bed gaan hadden mijn broer Hans en ik bijna ruzie op wiens plaats in bed de steen mocht liggen. Stom….. als je daar nu met alle comfort aan terugdenkt. Op de déél vroor het bijna net zo hard als buiten. Wat mij hier bijzonder goed van is bijgebleven is het feit dat de rivier de Waal was dichtgevroren, en er derhalve geen scheepvaart was. Aan de dijk ongeveer ter hoogte van Piet Kusters was over het ijs van de Waal een pad gemaakt richting Varik. Tegen betaling van een vrijwillige bijdrage kon men de overtocht op eigen risico beginnen. Ik dus niet…
Wat op mij die winter veel indruk heeft gemaakt waren de ijsbrekers. Ik zat dat jaar in de zesde klas bij meester Heimeriks.De lokalen van klas 5, 6 en7/8 van de jongensschool aan de Wilhelminastraat hadden uitzicht over de boomgaard van Piet Cruijsen richting de Waal. Om de Waal na de strenge vorst weer snel bevaarbaar te maken werd de hulp in geroepen van ijsbrekers.
Op een bepaald moment kon je de rookpluimen van deze stoomijsbrekers zien. Om een goed beeld te krijgen mochten wij van meester Heimeriks op de banken gaan staan. Even later zijn wij met de hele zesde klas naar den Bol gelopen om daar de stoomijsbrekers met die geweldige schoorstenen hun werk te zien doen.
http://www.tremele.nl/seizoenen/winterstoen/winterstoen.htm
En doe mij maar een winter zoals deze:
http://forum.fok.nl/topic/972182
En als je er echt eens goed voor wil gaan zitten lees dan het dagboek van Cees van Zwieten:
http://www.schaats-en-skate.nl/cees/1963.htm
Heeft al eens eerder op het forum gestaan maar misschien leuk voor degenen die `m gemist hebben. | Gewijzigd: 11 oktober 2010, 01:53 uur, door Invicta