Klimaatverandering raakt ons uiteindelijk allemaal. Toch is het voor veel mensen nog een ‘ver van mijn bed show’. Dat is ook niet gek. In Nederland zijn de gevolgen van een veranderend klimaat nog niet heel duidelijk te zien. Op sommige andere plaatsen in de wereld is dat echter wel anders. Reden voor weerman Reinier van den Berg om een expeditie naar Groenland te organiseren, waar je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Doel van de expeditie is om uit eerste hand te ervaren wat klimaatverandering betekent voor dit kwetsbare en veelbesproken gebied. In deze septembermaand vindt in Groenland duidelijk de overgang van zomer naar winter plaats. Hierdoor is het smelten van ijs nu maximaal en dus goed zichtbaar. De komende maanden groeit het ijs weer langzaam aan.
De expeditieleden brengen één nacht door aan de voet van een gletsjer en twee nachten op de ijstong.
Er is geen plaats waar de gevolgen van klimaatverandering beter in beeld gebracht kunnen worden. Daar komt bij dat 2010 wereldwijd het warmste jaar is.
De klimaatexpeditie wordt georganiseerd in samenwerking het Nederlandse bedrijf Expedition Factory BV. Om de boodschap van deze reis over te kunnen brengen aan miljoenen mensen, gaat er een Canadese (TV Canada) en een Nederlandse (RTL) cameraploeg mee. Verder is Reinier van den Berg van Meteo Consult niet de enige bekende Tv-persoonlijkheid die deelneemt aan de expeditie. Vanuit RTL gaan weervrouw Helga van Leur en verslaggever Reinoud Broekhuiijsen mee. De afvaardiging van TV Canada bestaat uit de weervrouw Jocelyne Blouin.
Het vertrek voor de expeditieleden is morgen, woensdag 15 september. Op maandag 20 september keert iedereen weer terug. Aan het begin en het einde van de expeditie brengt de groep bezoek aan lokale specialisten op het gebied van klimaatverandering. Zij kennen de situatie in Groenland immers als geen ander en zijn dan ook het beste in staat om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan de dagelijkse praktijk.
Op Groenland brengen de expeditieleden twee nachten door op een gletsjer. Een derde overnachting vindt plaats aan de voet van een spectaculaire ijstong. De reis naar dit kwetsbare gebied wordt klimaatneutraal uitgevoerd. Het CO2 van de gevlogen en gereden afstand wordt gecompenseerd. Daarnaast wordt geen gebruik gemaakt van gemotoriseerd vervoer op de ijskap. De deelnemers verplaatsen zich te voet en maken zoveel mogelijk gebruik van biobrandstof en zonne-energie voor koken en opladen van de apparatuur.
Met het in beeld brengen van hun eigen persoonlijke ervaringen met klimaatverandering op Groenland hopen de expeditieleden de gevolgen van klimaatverandering voor een groot publiek duidelijk te maken. Hopelijk zullen deze beelden veel aandacht krijgen in de media. Daarmee kan de klimaatproblematiek een goede plaats krijgen op de politieke en maatschappelijke agenda.
Bronnen: Meteo Consult & Expedition Factory.