Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 september 2010, 14:02 uur | Bericht #152712
What goes up, must come down!

Er doet zich morgen een opmerkelijke weerssituatie voor. Op veel plaatsen is ons land krijgt men te maken met buien. Er is echter een strook in Nederland waar het allemaal reuze meevalt. De exacte positie van die zone is echter nog moeilijk vast te stellen. De weersverwachting voor morgen (donderdag) bevat enige onzekerheden. In het noordoosten is het bewolkt en regenachtig. Boven het zuiden en westen van het land worden bewolking met regen- en onweersbuien verwacht. Die buien zullen zich gedurende de dag iets naar het noordoosten verplaatsen.


Hier ziet u de 24-uurlijkse neerslagberekening van het Europese model. De gebieden in het noordoosten, zuiden en westen van Nederland zijn duidelijk terug te vinden. Tussen die neerslagzones in, is echter ook een strook waar het beduidend minder nat is.

Stijgende luchtbewegingen
Tussen deze twee neerslaggebieden in ligt een strook die er een stuk beter vanaf komt. Daar wordt overwegend droog weer verwacht, met vooral in de ochtend ook nog wel enige zonneschijn. We zullen u proberen uit te leggen waarom het op die plek meevalt en waarom het moeilijk is om aan te geven waar die zone precies komt te liggen.n Voor de vorming van neerslag zijn er stijgende luchtbewegingen nodig. Vanaf de grond stijgen bellen met vochtige lucht op. Op grotere hoogte in de atmosfeer koelen deze af. Omdat koelere lucht minder vocht kan bevatten, neemt de luchtvochtigheid in de luchtbellen toe en komt het na verloop van tijd tot condensatie. Daarmee zijn bewolking en eventueel ook neerslag een feit.

What goes up, must come down
Het stijgen van de lucht moet echter wel gecompenseerd worden. Als er op de ene plaats luchtbellen opstijgen, moeten er elders dalende luchtbewegingen zijn. En dat is nou precies wat er tussen de twee neerslaggebieden aan de hand is. Bij het dalen van luchtbellen, doet zich het tegenovergestelde proces voor van bij stijgende luchtbewegingen. Het weer wordt niet slechter, maar juist beter. Op hun weg naar de aarde worden de luchtbellen warmer. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid lager en droogt de lucht uit. Luchtbellen die in een eerder stadium gecondenseerd waren, verdampen. De vorming van neerslag wordt dus tegen gewerkt en de bewolking lost op.


De weerkaart van morgen ziet er complex uit. We liggen tussen verschillende druksystemen in.

Kleine verschuiving geeft groot verschil
Wij hebben al diverse keren beschreven dat het moeilijk is om de ligging van de zone die morgen beter weer heeft aan te geven. Hiervoor zijn eigenlijk meerdere redenen. Ten eerste is Nederland een klein land. Als de zone 50 meter noordelijker of zuidelijker komt te liggen dan de modellen aangeven, dan geeft dit voor ons land grote verschillen. Voor een model is zo’n afstand echter niet noemenswaardig. Daarnaast zijn niet alle modellen zo fijnschalig dat ze een dergelijk gebied goed in de vingers hebben. Nu is het echter de vraag of een model met een hogere resolutie ook daadwerkelijk beter is dan een grofschaliger model.

De synoptische situatie (de ligging van de verschillende druksystemen) is zo complex, dat een grover model wellicht beter is in het berekenen van de algemene weerssituatie dan een klein model dat zich veel meer (en misschien wel teveel) bezig houdt met de details. De ervaring leert bijvoorbeeld dat modellen met een lagere resolutie de bovenluchtstroming beter in de smiezen hebben dan de modellen met een hogere resolutie. En de modellen met die hoge resolutie worden voor een deel vaak ook gevuld met data uit de modellen met een lagere resolutie.


De twee hogedrukgebieden proberen samen te smelten tot één langgerekte zone van hoge luchtdruk. Dit wordt door de bovenluchttrog uiteindelijk tegengewerkt. Daarnaast kan er in onze omgeving een koude put ontstaan.

Complexe synoptische situatie
De synoptische situatie is momenteel zo moeilijk omdat er veel dingen tegelijk gebeuren en soms werken die elkaar tegen. Ten eerste hebben we te maken met een bovenluchttrog. Er bestaat zelfs een kans dat er in onze omgeving een echte koude put ontstaat. Als we naar de grondkaarten kijken, dan liggen wij in een niemandsland tussen verschillende druksystemen in. Lagedrukgebieden bevinden zich ten (zuid)oosten en noordwesten van Nederland en hogedrukgebieden ten noordoosten en ten zuidwesten van ons. Die hogedrukgebieden proberen de komende dagen samen te smelten tot een uitgestrekte hogedrukzone, maar dit wordt tegengewerkt door de bovenluchttrog (en straks misschien wel die koude put).

Al met al veel onzekerheden. Het enige dat we zeker weten is dat er een gebied met bewolking en regen noordoostwaarts opschuift, dat er daarachter een gebied is waar gemakkelijk buien ontstaan en dat het tussen die systemen in reuze meevalt.


Bron: Meteo Consult.
depeer
Lid
Woonplaats: Sprundel
Berichten: 327
Lid sinds: 14 jun. 2007
8 september 2010, 14:40 uur | Bericht #152714
''Als de zone 50 meter noordelijker of zuidelijker komt te liggen dan de modellen aangeven, dan geeft dit voor ons land grote verschillen.''

Ze zullen wel 50 km bedoelen.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: 's-Gravenzande
Berichten: 1684
Lid sinds: 11 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 september 2010, 16:05 uur | Bericht #152718
Het is nu flink aan het activeren !!! Hopelijk een leuke onweersbui erbij
Groetjes Bjorn


Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 168 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 168, lezen 6 mensen het topic "Stormkansen december 2011 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden