Een zware aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van richter heeft nachtelijk Nieuw Zeeland opgeschrikt. Het epicentrum lag zo'n 30 km van Christchurch. Er zijn nog geen berichten binnengekomen van schade en / of persoonlijke ongevallen.
Nadere informatie volgt.
Magnitude 7.2
Date-Time
Friday, September 03, 2010 at 16:35:44 UTC, Saturday, September 04, 2010 at 04:35:44 AM at epicenter
Location
43.332°S, 172.438°E
Depth
16.1 km (10.0 miles) (poorly constrained)
Region
SOUTH ISLAND OF NEW ZEALAND
Distances
* 30 km (19 miles) NW (323°) from Christchurch, New Zealand
* 186 km (116 miles) SSE (160°) from Westport, New Zealand
* 298 km (186 miles) SW (219°) from WELLINGTON, New Zealand
** Update **
Er werd geen tsunami-alarm afgekondigd. Volgens modellen van het Pacific Tsunami Warning Center bestaat er in de getroffen streek geen gevaar voor een destructieve vloedgolf. | Gewijzigd: 3 september 2010, 20:06 uur, door Marga
Nieuw-Zeeland is getroffen door een erg zware aardbeving met een magnitude van 7.4. Het epicentrum lag op amper 30 kilometer ten westen van Christchurch. De beving vond plaats omstreeks 4.35 uur plaatselijke tijd en werd in heel Nieuw-Zeeland gevoeld. Zelfs in Auckland, 790 kilometer verderop.
Er zijn nog maar weinig berichten over schade en slachtoffers (het is nacht), maar die lijkt vooral in Christchurch aanzienlijk. De electriciteit in de regio is uitgevallen en ook de waterleidingen zouden stuk zijn.
Bron: HLN
Magnitude 5.7
Date-Time
* Friday, September 03, 2010 at 16:53:00 UTC
* Saturday, September 04, 2010 at 04:53:00 AM at epicenter
Location
43.409°S, 172.113°E
Depth
17.4 km (10.8 miles)
Region
SOUTH ISLAND OF NEW ZEALAND
Distances
50 km (30 miles) WNW of Christchurch, New Zealand
190 km (115 miles) SSE of Westport, New Zealand
305 km (190 miles) NNE of Dunedin, New Zealand
320 km (200 miles) SW of WELLINGTON, New Zealand
Ooggetuige verslagen
An earthquake that struck New Zealand on Saturday caused "a lot of damage," though there are no reports of serious injuries or major damage, an emergency official said. "It was like a freight train running through the house," said Chris Monroe, operations manager for the New Zealand Fire Service. An aftershock with a magnitude of 5.7 struck not far from the epicenter about 20 minutes later, the survey said.
Power was out to much of Christchurch "because of extensive damage there," Radio New Zealand reported.One person said the quake "turned his house upside down, with crockery breaking," the station reported, citing Orion, a power company. Sewer lines and water pipes have ruptured, a company spokesman told the station. "Structural damage to houses and broken glass have been reported throughout Christchurch," the station said. A man who was at the international airport in Christchurch described the scene. "The entire terminal started shaking," he said. "I knew it was an earthquake.There was not much you could do at that point." Authorities evacuated the airport, he said, adding that he saw minor damage. "We've just had a terrible earthquake," said Paula May, a Christchurch resident. "We have no power. Lots of stuff in the house is all over the floor. All the power is down, so I can't see anything. There's no power in the town." A person who answered the phone at the George hotel in Christchurch said that "we are cleaning up at the present moment" but wouldn't disclose any more detail. Reinier Eulink, general manager of the Holiday Inn in Christchurch, said there's damage around the hotel corridors and "big cracks in the walls." "It was a big big long jolt, and the building moved a lot," he said. The 13-floor building, with about 150 rooms, was about 40 percent occupied, and he estimated that 80 or more people were staying at the hotel at the time. Power was knocked out, but emergency power came on. People were milling around in the hotel lobby, trying to get warm during the chilly Southern Hemisphere winter. "My room is totally upside down," Eulink said. A Christchurch Hospital shift manager said there are injuries and damage from the quake. "We are in emergency planning at the moment," he said.
Bron: CNN
Nieuw-Zeeland is getroffen door een erg zware aardbeving met een magnitude van 7.2. Het epicentrum lag op amper 30 kilometer ten westen van Christchurch, de tweede grootste stad van het land, met 380.000 inwoners. Na de aardbeving van eergisterenavond is in Christchurch, de tweede grootste stad van Nieuw-Zeeland, de noodtoestand uitgeroepen. Dat heeft de burgemeester van de stad, Bob Parker, bekendgemaakt. De aardbeving met magnitude 7.2, die volgens getuigen de grond 15 minuten deed schudden, veroorzaakte heel wat schade. Er vielen minstens twee zwaargewonden.
"We hebben beslist de noodtoestand in de stad uit te roepen. Dat zal het iets gemakkelijker maken om indien nodig mensen uit gebouwen te evacueren en straten af te sluiten", zei burgemeester Parker op de nationale radio. Hij zei geschokt te zijn door de omvang van de schade, die veel groter zou zijn dan in eerste instantie werd aangenomen.
Volgens een eerste balans liepen twee personen, allebei mannen van zowat 50 jaar, zware verwondingen op. De ene raakte gewond toen een schoorsteen naar beneden viel, de andere door glassscherven. Seismologen waarschuwen dat er nog een grote naschok met magnitude 6 of meer op komst is. Er waren er al een twintigtal, allemaal met een magnitude van 4 à5. Bij overmaat van ramp is er een zware storm op weg naar de regio. Er wordt veel regen en winden van 130 km per uur verwacht.
De beving vond plaats omstreeks 4.35 uur plaatselijke tijd en werd in heel Nieuw-Zeeland gevoeld. Zelfs in Auckland, 790 kilometer verderop. In Dunedin, op 360 kilometer van het epicentrum, wordt schade gerapporteerd en is de stroom uitgevallen.
De meldingen van schade blijven ondertussen binnenstromen. Verscheidene gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt en de beving heeft ook wegen verwoest. Er is geen elektriciteit, iets wat nog zeker twee dagen zou duren, en waterleidingen zijn gebroken. Door de hoeveelheid puin overal is er overigens geen doorkomen aan, melden Nieuw-Zeelandse collega's.
Luchthaven gesloten
De landingsbaan van de luchthaven is ook gescheurd en onbruikbaar. De riolering in zijn eveneens stuk. Het spoorverkeer op het gehele Zuid-Eiland ligt stil door schade aan de rails en bovenleidingen. In de voorsteden New Brighton en Sumner heerste de eerste uren na de beving paniek en stonden de wegen vol files door mensen die aan een eventuele tsunami willen ontsnappen. Die kwam echter niet. In Timaru werd een team uitgestuurd om de waterdammen te inspecteren: de vrees bestaat dat die ook ferm beschadigd zijn.
Geen treinverkeer
"De schade is enorm. Vooral veel oude huizen hadden fel te lijden onder de aardbeving", aldus Parker. De laatste grote aardbeving in Nieuw-Zeeland dateert van 1968, toen een 7.1 aan de westkust van het Zuid-Eiland als bij wonder maar drie dodelijke slachtoffers maakte. Nieuw-Zeeland ligt aan het zuidelijke eind van de fameuze Ring van Vuur rond de Stille Oceaan. Er vinden jaarlijks 14.000 aardschokken plaats, maar die zijn zelden sterker dan 4 in magnitude.
Volgens de Aardbevingencommissie kan de schade oplopen tot 2 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (1,1 miljard euro). In Christchurch zijn gevels omgevallen, waardoor auto's zwaarbeschadigd raakten en wegen werden geblokkeerd. ,,Dit treft elke familie, elk huishouden. De klap op onze infrastructuur, op de waterleidingen, de bruggen, de stroomvoorziening is heel groot geweest'', zei de burgemeester van Christchurch.
Bron: Hln en Dvhn | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter heeft vrijdag in het zuiden van Nieuw-Zeeland veel schade veroorzaakt.
Bron: Nu | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Een aardbeving met een kracht van 7,4 heeft zaterdagochtend (lokale tijd) aanzienlijke schade veroorzaakt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Volgens inwoners van Christchurch zijn enkele gebouwen ingestort en zijn op sommige plaatsen de elektriciteit en het mobiele telefoonnet uitgevallen.
Onveilig
"Er is aanzienlijke schade in het centrum en ook hebben wij meldingen gehad van plunderingen uit winkels met gebroken etalageruiten", zei politieinspecteur Mike Coleman voor de radio. "Het is erg onveilig om buiten rond te lopen." Burgemeester Bob Parker verklaarde dat gevels en schoorstenen van oudere gebouwen zijn gevallen. Straten liggen bezaaid met puin, verkeerslichten werken niet meer en de stroom-, water- en gasvoorziening zijn onderbroken.
Paniek
Inwoonster Angela Morgan zei dat straten blank stonden door gebroken waterleidingen en dat veel bewoners van de kust uit angst voor een tsunami in paniek zijn gevlucht. Buitenwijkbewoner Mark O'Connell zei dat zijn huis vol glasscherven lag en dat kasten waren omgevallen. "Wij werden van de ene muur tegen de andere muur gegooid toen we langs de trap naar buiten probeerden te komen. "Het was pikdonker en overal lag glas op de vloer." De internationale luchthaven van Christchurch werd uit voorzorg gesloten. Het vliegveld wordt pas weer vrijgegeven als de landingsbanen en de terminalgebouwen zijn geïnspecteerd. De beving van zaterdag deed zich voor op een diepte van tien kilometer, zei de geologische dienst GNS Science.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
In de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en het nabijgelegen Kaiapoi is een uitgaansverbod van kracht in de eerste nacht na de verwoestende aardbeving. De politie, die versterking heeft gekregen van tachtig agenten uit het noordelijke Auckland, liet weten dat de mensen niet de straat op mogen van 19.00 uur 's avonds tot 07.00 uur 's morgens.
De maatregel beoogt vooral te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van vallend puin. Twee mensen zijn zaterdag zwaargewond geraakt door vallend glas en steen.
Christchurch, met 370.000 inwoners de grootste stad op het Zuidereiland en de tweede stad van het land, werd zaterdagmorgen getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum was ongeveer 30 kilometer ten westen van deze stad, die 300 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Wellington ligt.
Schade
De stroom- en watervoorziening zijn uitgevallen. De schade is enorm, vooral in het centrum van Christchurch, meldde de website van de krant de New Zealand Herald. Op de website wordt betreurd dat vooral leuke oude bakstenen huizen zwaar getroffen zijn. Het centrum van Christchurch wordt omschreven als ''een oorlogszone'' of ''een spookstad''. De autoriteiten hebben ook militairen en veertig gespecialiseerde reddingswerkers met hun drie speurhonden naar de stad gestuurd. Ze doorzoeken het puin om er zeker van te zijn dat de beving inderdaad geen levens heeft geëist.
De Nieuw-Zeelandse minister van Rampenbestrijding, John Carter, toonde zich na de aardbeving opgelucht. ''Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat er geen doden zijn gevallen. Gezegend zelfs'', zei Carter.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De wederopbouw van de door een aardbeving vernielde binnenstad van het Nieuw-Zeelandse Christchurch, zal minstens een jaar duren. Dat verklaarde minister-president John Key. De civiele bescherming gaat ervan uit dat meer dan 500 handelsgebouwen beschadigd. Tot 20 procent van de huizen zouden onbewoonbaar zijn. Burgemeester Bob Parker zei dat zowat 90 procent van de inwoners opnieuw stroom hebben. De watervoorziening blijft een groot probleem, gezien de minstens 200 onderaardse leidingbreuken.
Dertig grote nabevingen
Bij de aardbeving met een magnitude van 7,1 die zaterdagmorgen plaatsvond, kwam een persoon om het leven en vielen verscheidene gewonden. De zwaarste aardbeving in Nieuw-Zeeland van de voorbije 90 jaar heeft gebouwen, bruggen en straten beschadigd. De stad op het zuidelijke eiland heeft de noodtoestand uitgeroepen. Die zou nog enkele dagen van kracht zijn. Tot vanmorgen werden meer dan 30 grote nabevingen geteld. De aarde in Nieuw-Zeeland beeft bijzonder heftig. Twee grote aardplaten botsen er op elkaar. Volgens seismologen vinden er tot 15.000 aardbevingen per jaar plaats, maar zijn er hooguit 150 daarvan voelbaar. De tot nu zwaarste aardbeving trof in 1931 de stad Napier op het noordelijke eiland. Toen overleden meer dan 250 mensen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen Nieuw-Zeelandse stad Christchurch blijft in ieder geval van kracht tot woensdagmiddag. Dat meldden de autoriteiten in Nieuw Zeeland maandag. De schade door het natuurgeweld van zaterdag wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro. Meer dan vijfhonderd gebouwen raakten volgens lokale media beschadigd. Circa negentig panden moeten vermoedelijk worden gesloopt in de stad die 380.000 inwoners telt.
Premier John Key van Nieuw-Zeeland noemde het ''een absoluut wonder'' dat niemand is omgekomen door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het gebeurde terwijl bijna iedereen nog sliep. Door de beving raakten twee mensen ernstig gewond.
Bron AD
De noodtoestand die zaterdag in Christchurch, de op één na grootste stad van Nieuw-Zeeland, werd uitgeroepen als gevolg van een aardbeving, is verlengd tot woensdag. Dat heeft het ministerie van Defensie meegedeeld. Volgens de overheid werden maandag nog forse naschokken geregistreerd na de aardbeving met magnitude 7, die voor naar schatting 2 miljard dollar (1,12 miljard euro) schade aanrichtte en waarbij minstens twee zwaargewonden vielen.
Vandaag is versterking van het leger gevraagd om de agenten af te lossen die het centrum van Christchurch bewaken. De toegang tot de stad is verboden omwille van instortingsgevaar. Bij het vallen van de duisternis werd ook een avondklok ingesteld. Zowat 200 mensen brachten de nacht door in opvangcentra, nadat hun huizen onbewoonbaar verklaard waren. Scholen, winkels en verschillende bedrijven blijven maandag dicht. Meer dan 500 gebouwen moeten gecontroleerd worden op schade.
De aardbeving was tot 30 kilometer ten noordwesten van Christchurch waarneembaar, aldus het Amerikaanse instituut USGS. Het was een van de krachtigste aardbevingen ooit in Nieuw-Zeeland.
Bron Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
Tonnes of silt and sand have literally exploded up through the ground in many Christchurch suburbs following Saturday's earthquake, causing the creation of what are being described by locals as "sand volcanoes". Avonside resident Nicola Jennings said sloppy clay had come up through the grass and concrete in her backyard, to the point where it resembled the surface of the moon. Her neighbour, Paul Stokes, measured one of the volcanoes at 16 centimetres and said they emerged where the water had seeped through the ground. Geologist Mark Quigley said it's just one of the many side effects of the 7.1 magnitude earthquake which left widespread damage across Canterbury. "The water is basically squeezed out of the pore spaces with the shaking, and sort of busts through up onto the surface and carries sand and mud with it," he said. The liquefaction has caused severe problems for locals already dealing with the aftermath of the quake and adding to the extensive clean-up. Canterbury hockey grounds have also been affected, with fears it could cost up to $8 million to replace two artificial fields and nearby facilities destroyed by excess liquid destroying the shape of the turf.
Klik hier voor het TV NZ nieuwsbericht met beelden over deze zandvulkanen
Bron: TvNZ | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
5,1 op richter 3 september om 04:52
7,1 op richter 3 september om 16:35
7,0 op richter 4 september om 04:35
5,1 op richter 4 september om 04:55
5,0 op richter 4 september om 17:20
4,8 op richter 5 september om 15:43
5,0 op richter 6 september om 23:24
5,2 op richter 6 september om 21:54
5,2 op richter 6 september om 23:40
5,2 op richter 7 september om 10:48
5,2 op richter 7 september om 12:15
Bron: USGS
Onweersdagen: 0
De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen stad Christchurch in Nieuw-Zeeland blijft nog zeker een week van kracht. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Bijna twee derde van de 160.000 woningen in en rondom Christchurch raakten in meer of mindere mate beschadigd door de aardbeving van zaterdag, die een kracht had van 7,1 op de schaal van Richter. Sterfgevallen waren niet te betreuren. Wel raakte een aantal mensen gewond tijdens de zwaarste aardbeving in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar.
In de afgelopen dagen werden de inwoners van Christchurch opgeschrikt door een reeks zware naschokken. Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. De meeste richten weinig tot geen schade aan. In het land gelden zeer strenge bouwvoorschriften.
Bron AD
De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is woensdag getroffen door een krachtige naschok. Diverse gebouwen raakten beschadigd en bewoners moesten worden geëvacueerd. De noodtoestand in de stad werd met een week verlengd, zei de burgemeester. De schok had een kracht van 5,1 en was daarmee de zwaarste sinds de aardbeving van zaterdag. Die had een kracht van 7,1 en vernielde honderden gebouwen. Niemand raakte woensdag gewond.
Sinds de beving is de regio door meer dan 140 naschokken getroffen. Verwacht wordt dat er in de komende dagen nog een krachtige beving volgt.
Bron Nieuws.nl | Gewijzigd: 8 september 2010, 09:02 uur, door MarkNL
De schade van de zware aardbeving die zaterdag het zuiden van Nieuw-Zeeland trof, loopt in de miljarden. Het ministerie van Financiën schatte de schade woensdag op circa 2,25 miljard euro. Tot nog toe werd gedacht dat de verwoestingen met 1 miljard euro hersteld zouden kunnen worden. Het ministerie stelt echter dat de uitkeringen van verzekeringen, individuele herstelkosten en de uitgaven van de overheid om onder meer wegen en rioleringen te repareren, samen een twee keer zo groot bedrag zullen vormen.
De omvang van de schade werd de afgelopen dagen steeds duidelijker. Door de zware beving raakte bijna twee derde van de 160.000 woningen in en rondom Christchurch, de zwaarst getroffen stad, beschadigd. Zeker 430 woningen en zeventig gebouwen moeten worden gesloopt. In de stad is de noodtoestand uitgeroepen, die nog zeker een week van kracht zal blijven.
Door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter, de zwaarste in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar, raakten slechts enkele mensen ernstig gewond. Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. De meeste richten weinig tot geen schade aan. In het land gelden zeer strenge bouwvoorschriften.
Bron AD
De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is bezig aan de opkuis na de aardbeving van vorige week. Daarbij worden gebouwen afgebroken en miljoenen liters verspilde vloeistoffen werden in een rivier gedumpt. Een zware aardbeving met een kracht van 7,1 deed Christchurch zaterdag daveren. Daarnaast werden nog talrijke naschokken geteld. Intussen beschikken de inwoners opnieuw over elektriciteit, maar het zal nog weken duren voor de riolering in de stad weer zal functioneren. Het herstel van de gebouwen zal mogelijk nog een heel jaar duren.
Verspild
In warenhuizen zijn miljoenen liters melk en alcohol verspild door de aardbeving. De vloeistoffen werden in een rivier gedumpt. De riolering van de stad zou volgens experts de massa vloeistof niet meer kunnen slikken. "We zuigen de melk en alcohol op en vervoeren ze met vrachtwagens naar de rivier", legt Don Chittock van Environment Canterbury uit. "In één verwoest warenhuis troffen we al een miljoen liter alcohol aan." Het waterpeil van de Waimakariri River ligt op dit ogenblik vrij hoog. Ze gebruiken de rivier zo om gecontroleerd niet-giftig materiaal weg te voeren naar de Stille Oceaan.
Zware schade
Duizenden arbeiders en vrijwilligers zijn in de straten van de stad aan de slag om modder weg te vegen. Beschadigde gebouwen werden door grote machines neergehaald. Van de 160.000 huizen in de stad zijn er zeker 100.000 beschadigd. Ongeveer 500 huizen moeten worden afgebroken. Ook heel wat kerken werden door de aardbeving verwoest.
Bron Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:33 uur, door Joyce.s