De flinke bak met regen van de afgelopen weken zit nog vers in ons geheugen, maar we vergeten over het algemeen snel, zodra het zonniger en droog wordt. En dat wordt het… Vandaag – donderdag – vielen her en der nog wat spetters, maar vanaf morgen is het overwegend droog en komt er iedere dag een klein beetje meer ruimte voor de zon bij. Het resultaat: een vrij zonnig weekeinde! Er is echter één minpuntje. Ondanks een oostelijke wind, die normaal gesproken in deze tijd van het jaar droge en warme lucht aanvoert en het grote aandeel zon wordt het niet echt veel warmer. De middagtemperatuur komt vrijwel dagelijks rond 19 graden uit.
Na het koelere weer van de afgelopen tijd is 19 graden natuurlijk prima, maar er zijn gevallen in september bekend waarbij de middagtemperatuur gemakkelijk op liep tot een graad of 25 of meer. Denk hierbij aan de septembermaand van 2006. Sinds het jaar 1706, het jaartal waarin Cruquius begon met het waarnemen van het weer in de Haarlemmermeer, was het in september gemiddeld niet meer zo warm geworden als in 2006. Het etmaalgemiddelde kwam toen uit op 18 graden en dat is 4 graden boven de normaal voor een gemiddelde septembermaand (14,2 graden). Opvallend is dat de augustusmaand ervoor met 16,4 graden tegen de norm van 17,2 graden toen ook kouder is verlopen dan normaal.
Op de weerkaart van komende zaterdag zie je een flink hogedrukgebied boven de Noordzee liggen en daar rond omheen wordt koele lucht vanuit het noorden aangevoerd.
Op deze kaart zie je heel goed de verdeling in de temperatuur boven Europa. In het zuiden is het warm en in het noorden en in de centrale delen van Europa is het vrij koel.
Zeewatertemperatuur
Hoewel we natuurlijk pas aan het prille begin van de septembermaand staan, valt er nog weinig te zeggen over de hele maand, maar vast staat wel dat het de komende dagen ondanks een oostelijke wind en flink wat zon niet echt heel warm gaat worden. Er ligt een hogedrukgebied ten noordwesten van ons, boven de Noordzee, en dat levert ons vandaag en morgen (donderdag en vrijdag) nog veelal noordelijke winden op. De koudere lucht uit het noorden warmt boven het Noordzeewater iets op en bereikt uiteindelijk de temperatuur van het zeewater. Die ligt op dit moment op zo’n 17 a 18 graden. De ‘opgewarmde’ lucht stroomt geleidelijk uit over ons land met op de meeste plekken in het land middagtemperaturen rond 18 graden als resultaat.
De zeewatertemperatuur ligt momenteel rond 17 a 18 graden. Boven het zeewater warmt de lucht op tot diezelfde temperatuur.
Verplaatsing hogedrukgebied
Zaterdag begint het hogedrukgebied zich langzaam naar het oosten uit te breiden en daarmee draait de wind bij ons geleidelijk naar het noordoosten tot oosten. Nu zult u denken: ‘eindelijk de aanvoer van droge en warme lucht’, maar in dit geval is niets minder waar. Het warmt onder invloed van de zon wel een graadje extra op, maar ondanks een oostelijke wind blijft de lucht aangevoerd worden vanuit het noorden.
Het waait als het ware rondom dat hogedrukgebied heen en wordt via Scandinavië en Noord-Duitsland ons land ingeblazen. Bij onze Scandinavische buren wordt het overdag niet warmer dan zo’n 10 tot 15 graden, dus echt kans om op te warmen krijgt de lucht daar niet. Het enige opwarm moment is dan nog boven het noorden van Duitsland, maar in zo’n korte tijd zal dat ook niet veel zijn. We moeten het dus echt hebben van de opwarming door de steeds zwakker wordende zon.
Langere weg boven land
Pas als de lucht een langere weg over het vasteland gaat afleggen en meer vanuit de zuidoosthoek gaat waaien, zal hij steeds meer opwarmen. Vanaf dat moment zullen we het ook echt gaan merken aan de middagtemperatuur. In de komende week blijft de wind oostelijk en wordt wel iets droger, maar met nog steeds de aanvoer vanuit het noorden levert dat ons qua warmte niet veel op. De lucht boven de landen ten oosten van ons koelt door die koelere aanvoer ook steeds meer af en dat komt de middagtemperatuur bij ons niet ten goede.
Zonnig en droog weekeinde
Qua temperatuur dus geen hoogstandjes deze week, maar met 19 a 20 graden in het weekend en daarbij flink wat zon wordt het wel degelijk genieten geblazen. Onder invloed van het hogedrukgebied worden storingen bij ons uit de buurt gehouden en met in eerste instantie niet zoveel wind kunnen de tuinsets weer even uit de schuur gehaald worden!
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 2 september 2010, 16:28 uur, door MarkNL