Na het onstuimige weer van de afgelopen week zijn wij inmiddels in rustiger vaarwater terecht gekomen. De komende dagen houden we dit kalmere weertype vast, maar echt warm wordt het niet. Sterker nog, de nachten zijn soms echt koud. De kaarten voor de langere termijn zien er verder onzeker uit. Dit heeft alles te maken met de orkaan Earl en de tropische storm Fiona die nu actief zijn. Augustus was koel, nat en somber. Vooral tijdens de laatste dagen van deze maand (en van de meteorologische zomer) viel er veel regen. Vandaag is voor meteorologen de herfst begonnen en dat is duidelijk te merken. De dagen worden merkbaar korter en ’s nachts kan het behoorlijk afkoelen. Daarbij lijkt ook de temperatuurstijging overdag wat te stokken.
Meer zon, maar temperatuurstijging valt tegen
Onder invloed van een noordelijke wind, die afkomstig is van het zeewater en verantwoordelijk is voor de aanvoer van vochtige lucht, is er zowel vandaag als morgen nog wel enige bewolking aanwezig. Vanaf vrijdag draait de wind echter geleidelijk naar een oostelijke richting. Daardoor wordt steeds drogere lucht aangevoerd, waardoor de luchtvochtigheid afneemt, het almaar zonniger wordt en de neerslagkansen rap afnemen.
Daarbij liggen de maxima op 17 à18 en lokaal 19 graden.
Veel gaat de temperatuur niet omhoog. Vanaf het weekeinde wordt hier en daar 20 graden bereikt.
Bij meer zonneschijn zou je ook hogere temperaturen verwachten, maar in de praktijk valt dat wat tegen. Tot en met donderdag is het zo’n 17 à18 en lokaal 19 graden, in het weekeinde wordt hier en daar 20 graden bereikt. Nauwelijks hogere temperaturen dus. Het tegenwerken van het seizoen is hiervoor de voornaamste reden. Omdat de dagen korter worden, heeft de zon minder tijd om zijn invloed uit te oefenen op de temperatuur. Overigens is de landelijke norm wat de maximumtemperatuur betreft 20 graden voor de eerste decade van september.
Koude nachten
Verder worden de komende tijd ook de minimumtemperaturen steeds interessanter. Tijdens heldere nachten kan het behoorlijk afkoelen. Bijvoorbeeld in de nacht naar zaterdag. Plaatselijk daalt de temperatuur dan tot 4 graden. Dat is een minimumtemperatuur die vergelijkbaar is met die van de afgelopen nacht. Op het weerstation in het Gelderse Deelen daalde het kwik tot 3,8 graden. Op platte daken was het zelfs nog kouder. Gezien de aan ons gerapporteerde rijp- en ijsvorming moeten de temperaturen daar rond het vriespunt hebben gelegen. Helaas zijn daarvan geen metingen beschikbaar.
Daarbij kan het soms flink koud worden. Hier ziet u de minimumtemperaturen van afgelopen nacht.
En ook in de nacht naar zaterdag kunnen weer dergelijke temperaturen bereikt worden.
De koudste nachten doen zich overigens voor als het helder weer is met weinig wind. Daarbij komt gelijk een ander weerkundig fenomeen om de hoek kijken: mist. Die ontstaat zodra de temperatuur gelijk wordt aan de dauwpuntstemperatuur en de luchtvochtigheid 100 procent is. Als er eenmaal mist ontstaat, werkt die de afkoeling tegen. Hieruit blijkt maar weer hoe complex meteorologie kan zijn…
Na het weekeinde steeds meer onzekerheid
Zoals in de inleiding al werd aangegeven, is de (middel-)lange termijn onzeker. Momenteel zijn er een aantal tropische stormen en orkanen actief en het is maar zeer de vraag wat die precies gaan doen. Hierbij is vooral de koers van deze systemen van belang. Orkaanrestanten kunnen namelijk pal over Nederland trekken en een flinke bak met regen veroorzaken. Ze kunnen echter ook een zuidelijke stroming op gang brengen en daarmee warme lucht onze kant opblazen. Ook een echte nazomer behoort dus nog steeds tot de mogelijkheden. Dergelijke situaties doen zich vooral voor als lagedrukgebieden die bestaan uit de restanten van een orkaan ten westen van Nederland voor anker gaan.
Bron: Meteo Consult.