Ja euh, wat zegt dit?
Vleesch noch Visch.
Atlantische hogedruk doet op de lange termijn (begin november) pogingen om West-Europa storingsvrij te krijgen maar of het Noordzeegebied daar optimaal van gaan profiteren, staat toch weer enigszins op losse schroeven. Is er gedurende de rest van deze natte wijnmaand (Lijnden en Uithuizermeeden 110, Anjum 115 mm) sprake van een meanderende westcirculatie waarbij troggen van lagedruk en ruggen van hogedruk elkaar afwisselen; begin november lijkt zich een voortvarende zonale (west)circulatie in te stellen. Dat betekent aanhoudend wisselvallig en periodiek tamelijk onstuimig weer. De aangevoerde luchtmassa’s zijn doorgaans Atlantisch subtropisch van origine. Dat betekent meestal zacht weer maar het niveau van eind deze week (van vrijdag tot en met zondag plaatselijk zo’n 15 graden) wordt hoogstwaarschijnlijk niet bereikt
@jan visser
In Spanje en Portugal is het in deze tijd van het jaar nog goed vertoeven. Het is niet voor niets dat behoorlijke aantallen Nederlanders ieder jaar de herfst en winter in het zuiden van Europa doorbrengen. De zon schijnt er in deze seizoenen nog iedere dag en het kwik komt veelal boven 20 graden uit, terwijl het in eigen land steeds wisselvalliger begint te worden en de temperatuur een behoorlijke sprong omlaag maakt. Komende nacht draait op nadering van een depressie vanaf de Atlantische Oceaan de wind bij ons echter naar het ‘warme’ zuiden en de middagtemperatuur komt hierna op veel plaatsen ineens een stuk hoger uit. In het zuiden wordt het lokaal mogelijk 17 graden. Een lagedrukgebied ligt vandaag – donderdag – nog ruimschoots ten westen van de Britse eilanden boven de Atlantische Oceaan, maar schuift de komende dagen langzaam richting het noordoosten en komt morgen – vrijdag – tussen Schotland en IJsland in te liggen. Een uitloper van die depressie, een trog, strekt zich uit tot over het noordwesten van het Iberisch Schiereiland en daar vooruit wordt zachtere lucht naar het noorden bewogen.
Komende nacht komt echter een zuidelijke wind op gang en daarmee wordt vrij zachte lucht vanuit het zuiden van Europa onze kant op geblazen. Met een graad of 16 a 17 in het zuiden van het land kan de jas dan in de zon en uit de wind misschien wel even uit.
Die relatief warme lucht blijft tot in het weekend boven ons land hangen en wordt dan vanaf maandag vanuit het zuidwesten tot westen langzaam verdreven.
Boven de oostelijke Alpen bevindt zich morgen – vrijdag – een hogedrukgebied en op nadering van die depressie vanuit het westen trekt de wind tussen de beide weersystemen behoorlijk aan. Boven land veelal windkracht 4, maar aan zee windkracht 5 of 6. Met die stevige wind krijgt de warme lucht vanuit onder andere Spanje onderweg amper tijd om af te koelen en komt dus nog steeds ‘vrij warm’ boven ons land terecht. Vooral in het zuiden kan het op een beschutte plek dan ook gemakkelijk 16 of misschien zelfs 17 graden worden.
Omslag
In deze tijd van het jaar ligt de klimatologische gemiddelde middagtemperatuur landelijk gezien rond 12 graden, dus na een vrij lange periode met te lage maximumtemperaturen voor het jaar gaan we nu ineens over naar een periode met juist vrij hoge temperaturen voor de laatste decade van oktober. Bijna tweeënhalve week kwam het kwik in deze maand ruim onder de norm uit. Begin oktober, de eerste decade, lag de norm op ongeveer 15 graden en toen kwamen we daar met soms nog ruimschoots 20 graden nog wel overheen, maar vanaf de 10e van deze maand daalde de gemiddelde middagtemperatuur veelal tot (net) onder de klimatologische norm. In de 16 dagen daarna bleef het te koud voor de tijd van het jaar en vanaf morgen komen we er dus weer een tijdje boven te zitten.
Bijna 2,5 week lag de middagtemperatuur onder de norm voor de tijd van het jaar en nu komen we daar een tijdje boven te zitten.
Hoe lang?
De eerstvolgende vraag is dan ook meteen hoe lang deze iets warmere periode gaat duren. In ieder geval blijft het tot in het komende weekend vrij zacht met ook op zondag in het zuiden lokaal weer 16 graden. In het noorden is wat meer bewolking aanwezig en daar komt het kwik dan ook iets lager uit met een graad of 13. Zaterdag is er ook veel bewolking en dan valt er van tijd tot tijd regen en dat houdt in dat het kwik ook iets lager uitkomt met 13 a 14 graden. Uit het bovenstaande is nu wel op te maken dat op vrijdag en zondag de zon ook af en toe schijnt. Gunstige vooruitzichten dus, maar vanaf maandag stroomt vanuit het zuidwesten, aan de achterkant van een koufront, weer iets minder warme lucht vanaf de Noordzee binnen en dan doet de middagtemperatuur weer een klein stapje terug. Echt veel kouder wordt het echter niet met overdag nog veelal 13 graden. We blijven dus boven de norm uitkomen.
Bron: Meteo Consult
en opnieuw luid het: niets , maar dan ook niets is zo onvoorspelbaar als het weer en dat zorgt ons dan weer voor de nodige verrassingen
Aan het begin van volgende week gaan de temperaturen weer de normale kant op van zo ongeveer de 24 a 25 graden; daarbij kan je nog gerust naar het strand gaan hier.
We hebben nog foto's van eergister waarbij de meter hier op straat 33 graden aangaf de reden voor een goede siesta.
Overigens is het wel een stuk vaker geweest dat begin november een behoorlijke storm produceerde toch?
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!