In een noordwestelijke stroming trekt een lagedrukgebied net west van Denemarken richting Centraal-Europa. Bijbehorend koufront boven de Noordzee bereikt rond 18 UTC het noorden van het land en verlaat het zuiden rond 00 UTC. Op 500 hPa zien we een koudeput afzakken langs de Engelse oostkust om rond middernacht net ten zuidwesten van ons land langs te trekken, T500 hPa tot -28 C. De occlusie bereikt het noordoosten in halverwege de nacht en verlaat halverwege de ochtend het zuiden. Achter het eerste koufront draait de stroming van W-NW naar N-NW. De echte koudere lucht stroomt pas ons land binnen als de stroming achter het occlusiefront van N-NW naar NO draait. In de loop van zaterdag bouwt zich boven de noordelijke Noordzee een rug op die langzaam naar het zuiden beweegt en zondagavond recht boven ons land komt te liggen.
Vanmiddag en vanavond frontale neerslag waarbij de neerslag af en toe een buiig karakter krijgt. Achter het koufront met name boven de Noordzee en langs de kust enkele buien. Bij deze buien is ook onweer mogelijk. Op de occlusie wordt amper neerslag berekend. Morgen boven de Noordzee en in het kustgebied aanvankelijk nog een enkele bui, in de middag zo goed als droog.
Het wisselvallige oktoberweer hangt samen met een van IJsland naar Scandinavië koersend lagedrukgebied. Het systeem zakt na het weekeinde flink naar het zuiden uit (ook op hoogte) en dat betekent ook voor de Alpenlanden een duidelijke daling van de temperatuur. De sneeuwgrens zakt daarbij tot beneden 1000 meter. Dit weekeinde is dat onder meer in de oostelijke (Zwitserse) Alpen ook al het geval. Onder meer in Samedan kan het zondag geruime tijd sneeuwen.
@jan visser
Het nummer heet heel toepasselijk for ever autumn For ever autumn Jeff Wayne.
Overigens zeker ook de moeite waart om verder te kijken.
inderdaad: dik pak wolken, gure noordoostenwind en amper 8,2°C brrrr
Verder vrijwel dagelijks regen of (hagel)buien en van tijd tot tijd veel wind uit het noordwesten. Kil, nat en onstuimig herfstweer dus. In het weekeinde van 23-24 oktober wordt de stroming meer westelijk en gaat de temperatuur enkele graden omhoog. Ook de luchtdrukverschillen worden dan wat kleiner.
@jan visser
De Uitvoer is grootschalig gezien consistent. In de loop van maandag neemt de neerslagkans sterk toe. Vervolgens is de voorspelbaarheid van kleinschalige storingen die op de westflank van de uitgesproken hoogtetrog zuidoostwaarts trekken klein. De neerslaghoeveelheden zullen aan de westkust aanmerkelijk hoger zijn dan landinwaarts aangezien de lucht nogal koud en onstabiel is. Plaatselijk kan aan de westkust deze week tussen 50 en 100 mm vallen.
Jemig neerslag bommetje precies bij mij !
3de plaatje
en in totaal 75 mm verwacht
lache!
Jazeker, een enkele onweersklap is bij buien zeker mogelijk.
Jemig neerslag bommetje precies bij mij !
3de plaatje
en in totaal 75 mm verwacht
lache!
Upload eens een keer kaarten zodat het hier ook zichtbaar is zonder dat de leden moeten zoeken!