De vlootschouw, die zondag om 16.00 uur zou plaatsvinden voor de Vlissingse kust, is afgelast. De organisatie van Vlissingen Maritiem vindt het niet verantwoord om de parade van zo'n dertig schepen door te laten gaan in verband met de weerverwachtingen. Volgens die verwachtingen gaat het fors waaien, tot windkracht zeven. Ook de tochten met passagiers in de havens gaan niet door.
Bron: PZC
Voor de echte volhouders konden regen en wind de pret van de nazomer-picknick op het Abdijplein zondagmiddag niet bederven. Enkele honderden mensen schoven verdeeld in kleine en grotere groepen aan de tafels die zij zelf dekten met smakelijke gerechten, vruchtensappen, wijn en kleurrijke versieringen. Als de regen wat erg hard begon te vallen staken de meeste mensen hun paraplu's op, niet van zins zich door invloed van de weergoden te laten verjagen.
Een deskundige jury onder leiding van Eric Loontjes kende aan het slot van de maaltijd prijzen toe voor de meest sfeervolle tafels. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen twee categorieën: tafels tot vier personen en grotere gezelschappen. De hoofdprijs in de categorie klein ging naar de familie Van Zwan uit Nunen. Zij kregen een arrangement voor de musical '1953' die op 1 februari 2011 in Middelburg in première gaat. De jury zag in hun tafel een mooie interpretatie van het schilderij 'Dejeuner sur l'herbe' van Manet. De familie zelf toonde zich daar wat verbaasd over. "Eerlijk gezegd, hebben we daar niet naar gestreefd. Als we al iets met een schilder zouden doen, zou het Van Gogh zijn. We komen tenslotte uit Nunen", aldus Jos van Zwan.
De hoofdprijs voor grote gezelschappen ging naar de picknickgroep van 40 leden onder leiding van Wilma Nijssen, één van de vrijwilligsters bij het ZNF. De grote variëteit aan heerlijke gerechten en de bruisende vrolijkheid aan deze tafel wisten de jury volledig te overtuigen. De prijs: het concert van Freek de Jonge, donderdagavond op het Abdijplein.
Bron: PZC
(Novum) - Het weer gooit roet in het eten bij een aantal evenementen in het land. In Vlissingen gaat een vlootschouw niet door en in Nijmegen is een optocht in Middeleeuwse kleding geschrapt. Het KNMI waarschuwt voor hevige windstoten en zware regen. Volgens de organisatie van Vlissingen Maritiem is het door de wind te gevaarlijk om de vlootschouw door te laten gaan. Bezoekers die kaartjes hebben gekocht voor geannuleerde onderdelen van het evenement kunnen hun geld terugkrijgen. In Nijmegen wordt door de regen vooral gevreesd voor de kleding. Daar is een deel van de stoet verplaatst naar binnen. In de Sint Stevenskerk is wel beperkte capaciteit. Bezoekers moeten daarom een paraplu meenemen, waarschuwt de organisatie. Andere grote evenementen, zoals de Uitmarkt in Amsterdam en Bavaria Open Air in Lieshout gaan vooralsnog gewoon door.
Bron: Nieuws.nl
Het Hitlandfestival in Nieuwerkerk aan den IJssel is zondagmiddag eerder gestopt. De weersverwachting was dermate onheilspellend dat de organisatie het niet verantwoord vond om het theaterfestival te laten doorgaan. Het bezoekersaantal was door het slechte weer al teleurstellend. Het was de tweede keer dat er een Hitlandfestival werd gehouden in Nieuwerkerk. Het eerste festival was in 2008. Dat was goed bezocht, toen zat het weer wel mee.
Bron: Westonline
Regen en harde windstoten veroorzaken in het hele land de nodige overlast bij verschillende evenementen. Zo werd in Vlissingen de vlootschouw die zondagmiddag het festival Vlissingen Maritiem zou afsluiten, afgelast vanwege het slechte weer. En in Scheveningen ging de finale van het 31e Internationale Vuurwerkfestival niet door.
Ook de vaartochten in Vlissingen waarbij mensen op schepen kunnen meevaren, werden afgelast. Alleen enkele binnenactiviteiten zoals exposities bleven toegankelijk. Het afgelasten was een teleurstelling voor de organisatie die bij normaal weer zo'n 60.000 tot 70.000 mensen verwacht. Bij de vlootschouw zouden ongeveer dertig boten langs de boulevard van Vlissingen varen.
De finale van het 31e Internationale Vuurwerkfestival in Scheveningen die stond gepland voor zondag, werd vrijdag al afgelast. Grote spelbreker zijn de hoge golven in de Noordzee, waardoor het ponton waarvan het vuurwerk wordt afgestoken niet uit de haven kan varen. Bovendien mag bij de huidige windkracht geen vuurwerk worden afgestoken. De gemeente Den Haag en de organisatie kijken of de finale in september kan plaatsvinden.
Drakenbootraces
Enkele drakenbootraces die zondag op het programma stonden in het Noordhollands Kanaal werden uit voorzorg afgelast. ''Het programma is met het oog op het naderende noodweer ingekort. De gelegenheidsteams hebben 's ochtends gevaren, de races van de wedstrijdploegen zijn afgezegd'', aldus de organisator van het evenement in het kader van het 600-jarig bestaan van Purmerend.
De organisatie van het culturele evenement ZappCity in Hilversum besloot de openluchtvoorstelling van theatergroep Wijs af te gelasten. Het gratis muziekfestival Hilversum On Air kon wel doorgang vinden. De organisatie rekende op voldoende schuilmogelijkheden voor het publiek bij de in totaal zes buitenpodia. Ook het programma op de laatste dag van de Westfriese Waterweken in Hoorn werd niet aangepast.
Geannuleerd
De organisatoren van het dweilorkestenfestival in Westerbork besloten ook het evenement dat voor zondagmiddag gepland stond te annuleren. ''Dat kunnen we het publiek en de spelers niet aandoen'', aldus de secretaris van de stichting Zomeractiviteiten Westerbork.
Een aantal evenementen ging ondanks de regen wel door. Het World Statues festival in Arnhem hield het zondag droog. Op de Uitmarkt in Amsterdam kregen bezoekers poncho's uitgedeeld. Ook waren medewerkers aanwezig bij de buitenpodia om een oogje in het zeil te houden. De binnenlocaties waren van tevoren gewaarschuwd dat ze extra toeloop konden verwachten.
Bron: AD
Een boerderij in de buurt van de Kamperstraatweg bij De Zande is zondagmiddag rond vijf over vijf ingestort. Dat gebeurde tijdens het passeren van een pittige buienlijn met zware windstoten. De boerderij zou tijdelijk leeg staan als gevolg van een verbouwing. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De brandweer is naar het schijnt verder naar diverse andere meldingen van stormschade. Ook in Zwolle zijn veel meldingen (veelal via C2000) van schade. In Zwolle-Zuid zouden veel bomen in het stadspark omver liggen.
Bron 112Kampen
In Knokke-Heist heeft een hevige wind- en regenvlaag vanavond nogal wat schade aangericht. Onderdelen van strandcabines werden losgerukt en beschadigden auto's op de Zeedijk. Dat bevestigt de brandweer van Knokke-Heist.
Auto's beschadigd
Een fikse regenvlaag in Knokke-Heist ging rond 19 uur vanavond gepaard met hevige windstoten. Op de Zeedijk in Heist werden enkele onderdelen van strandcabines losgerukt en weggeslingerd. Enkele auto's die op de Zeedijk stonden raakten zo beschadigd. In de Pannestraat in Heist waaide een veranda weg en in de Wijk 't Zoute in Knokke waaide een boom op een auto. Nergens vielen gewonden.
Bron Hln
De KRB (Katwijksche Reddings Brigade) zag op zondagmiddag rond 15.15 uur een windsurfer in zee tussen de hoge golven van een meter of vijf die het niet gemakkelijk had. Zelf was het ook sturen geblazen voor de KRB met de kleine reddingboot. Er werd besloten dat ze de surfer zouden volgen maar verloren door de hoge golven de surfer al gauw uit het oog. Hierop alarmeerde de KRB de KNRM van station Katwijk die met de reddingsboor ‘De Redder’ het water op ging en zoekslagen maakte ten westen van de uitwatering.
De Redder die ook last had met het zoeken door de hoge golven zocht op zee terwijl het KHV (KustHulperleningsVoertuig) langs het strand de branding afzocht naar de windsurfer. Omdat het moeilijk zoeken was vroeg de Redder om assistentie van de Paul Johannus uit Noordwijk die later ook ter plaatse kwam met het KHV van Noordwijk en aansloot bij de zoekactie op zee.
Ook was de NRB (Noordwijksche Reddings Brigade) tijdens de zoekactie ter plaatse. De politie reed ook met verschillende voertuigen langs de kustlijn om uit te kijken naar de surfer. Vanuit de lucht werd er met de politiehelikopter naar de surger uitgekeken. Rond 16.30 uur kwam het bericht dat de windsurfer helemaal was afgedreven naar de KBS (Katwijksche Branding Surfclub) en daar door een collega surfer aan de kant was afgezet door hem zo ver als mogelijk was te slepen.
De windsurfer die gezocht werd had schade aan zijn surfzeil en kon na lang worstelen met een half zeil en helemaal uitgeput te zijn op het strand komen. Hierop werd de zoekactie beëindigd en keerden de hulpdiensten terug naar de boothuizen en kon de politie de weg weer elders vervolgen. De windsurfer raakte niet gewond.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Flinke regen- en onweersbuien, die gepaard gaan met windstoten, trekken vanavond over Nederland. Aan de kust bij Hoek van Holland is zelfs windkracht 8 gemeten. Uit het hele land komen meldingen binnen van wateroverlast en omgevallen bomen.
Aan de kust komen zware windstoten tot 95 km/u voor. In het noorden en oosten van het land waarschuwt het KNMI dat er in de nacht lokaal veel regen kan vallen, tot zo'n 25 millimeter. Het KNMI verwacht dat het slechte weer ook maandag nog voortduurt, daarna moet het droger en zonniger worden.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
Op drie plaatsen aan de kust werd zondag een reddingsactie op het getouw gezet omdat een surfer in nood was geraakt. Dat bevestigen de plaatselijke brandweerkorpsen. De reddingsdiensten en de Seaking-helikopter rukten uit naar De Panne, Oostduinkerke en Knokke. Telkens liep alles gelukkig goed af.
In Knokke werd zaterdagavond een meisje uit een catamaran geslingerd. Zij kon gered worden door een boot van de plaatselijke surfclub.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De harde wind heeft in Leuth de daken van vijf of zes huizen zwaar beschadigd. De brandweer heeft geholpen met de ergste schade bij de woningen in de Gelderse plaats, zegt een woordvoerder van de politie. "Daarna moeten de bewoners het zelf regelen met hun verzekering." Niemand raakte gewond.
Het gaat om woningen aan de Pastoor van Tielstraat. De straat aan de zuidrand van het dorp kreeg aan het begin van de avond te maken met hevige windstoten.
Ook in andere delen van het land zorgen wind en regen voor problemen. Het KNMI waarschuwt door onweer, regen en zware windstoten. De regen van de afgelopen dagen en zondag zorgde volgens het KNMI voor de ergste wateroverlast sinds 1998.
Volgens het KNMI valt er ook op maandag nog veel regen. Daarna wordt het droger en zonniger.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
De organisatie van het Full Colour Festival in Emmen heeft om 18:00 uur zondag op last van de gemeente besloten het evenement eerder te beëindigen in verband met zware regenval en onweer.
De bezoekers aan het Full Colour Festival in Emmen deden er gedurende het festival goed aan hun paraplu bij de hand te houden. Tijdens de 17e editie van dit multiculturele evenement wisselden regen en zon elkaar af.
Het slechte weer heeft echter veel mensen er van weerhouden om een bezoek aan Full Colour te brengen. Hierdoor heeft het evenement minder bezoekers getrokken dan waarop de organisatie van te voren had gehoopt.
Bezoekers die wel de moeite hadden genomen om te komen werden getrakteerd op diverse optredens met dans, muziek en exotisch eten. Een van de doelstellingen van de organiserende stichting Earth is om aandacht te vragen voor de hulpverlening aan de derde wereld en bewustwording rond milieuvraagstukken
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Een woning aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen is zondag aan het begin van de avond door een uitslaande brand verwoest nadat vermoedelijk de bliksem was ingeslagen.
De brand is rond 18.30 uur ontstaan. Bij aan aantal naastgelegen woningen sloegen de stoppen door. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar kon niet voorkomen dat de woning totaal werd verwoest. De 88-jarige bewoner raakte niet gewond maar was volgens de brandweer behoorlijk ontdaan.
De omgeving rond de woning was afgezet in verband met de mogelijke verspreiding van asbest, maar daar was geen sprake van. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk blikseminslag.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
De vrijdag ontstane crisissituatie door het was- sende water van de Berkel is voorbij. Het waterpeil van de Achterhoekse rivier was zondagmiddag rond drie uur alweer met elf centimeter gedaald. Het Regionaal Operationeel Team (ROT) is daarom in de loop van de dag ontbonden.
"De situatie is nu stabiel en onder controle. Maar we blijven continu alert", aldus Hetty Vaatstra van het communicatieteam van de gemeente Lochem. Het aantal telefonische meldingen van wateroverlast viel erg mee: maar twee op zaterdag en zes op zondag.
"De meeste meldingen kwamen uit de binnenstad van Lochem en betroffen vooral dode vissen in de gracht. De gracht is nu weer opengesteld en stroomt weer door", aldus Vaatstra. Ook zat er een melding uit Almen bij van wateroverlast in een schuur.
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) noemt de situatie in de hele regio zondagmiddag stabiel en meldt dat de waterstanden dalen.
Voor zondagavond wordt wel weer veel neerslag (20 tot 30 mm) verwacht, met name in het noorden van het land. Ook worden daarbij harde windstoten tot 90 kilometer per uur niet uitgesloten. Het Waterschap Rijn en IJssel en Rijkswaterstaat verwachten desondanks dat dit niet opnieuw tot problemen zal leiden. "Uiteraard blijft de Veiligheidsregio de situatie nauwlettend volgen."
De gemeente Lochem verwacht dat de daling van het water, die vrijdagnacht al begon, zich zal voortzetten. "Het heeft na vrijdag al weer flink geregend, maar dat is goed opgevangen en heeft niet tot nieuwe problemen geleid", aldus Hetty Vaatstra.
Volgens het Waterschap heeft extreme regenval op veel plekken in de Achterhoek voor overlast gezorgd. In het stroomgebied van de Baakse Beek-Veengoot (ongeveer 28.000 hectare) berokkent de wateroverlast vooral agragariërs schade. Ook rond de Schipbeek is op diverse plaatsen kwelwater omhoog gekomen en staat het water hier en daar tot de kruin van de kade. Een aantal kades is met zandzakken verhoogd. Het water in de overvolle beken wordt zo veel mogelijk afgevoerd naar het Twentekanaal en andere watergangen.
Bron: Nieuwsgrazer
Onweersdagen: 0
Een heftige windvlaag heeft rond half zes zondagmiddag voor flinke schade aan bomen gezorgd. Zo werd de busroute en al het overige verkeer geblokkeerd in de Staatssecretarislaan in Zwolle-Zuid door een omgewaaide boom. De brandweer was snel ter plaatse om de boom in stukken te zagen.
Een overzicht van de site Alarmfase1.nl toont dat het noodweer om 17.25 uur begon met een melding van het opruimen van takken op de Zuiderzeestraatweg nabij Hattem. Volgende meldingen komen onder andere uit de Staatsmanlaan en Luzarware. De meldingenreeks eindigde met een melding van 17.54 uur van stormschade in Gramsbergen.
Bron: De Stentor
Onweersdagen: 0
Een dikke regenbui en plotseling opstekende windvlaag teisterden zondag rond 17.45 uur nog eens Stöppelhaene. Het onstuimige weer hield niet langer dan tien minuten aan, maar zorgde er wel voor dat al het publiek op het Stöppelveld zich razendsnel richting de tenten begaf. Het plein werd letterlijk schoongeveegd. Grote schade heeft de windvlaag niet aangericht. Wel zijn enkele parasols en afvalcontainers op het terrein omgewaaid en zijn enkele straatversieringen losgekomen. Op de Grote Markt lag ook een enkele parasol om, maar de meesten hebben de windvlaag doorstaan.
Bron: De Stentor
Onweersdagen: 0
Hevige windvlagen hebben gisteren aan het eind van de middag een spoor van vernieling getrokken in Noordwest-Overijssel.
In Kamperveen stortte een leegstaande boerderij aan de Spijkerboersweg in, een paardentrailer op het erf werd in de sloot geblazen. De Weerthuisweg in Lemelerveld is gisteravond afgesloten nadat toppen uit bomen dreigden te vallen en raakte het pand van een computerbedrijf aan de Ambachtsweg beschadigd doordat er een grote tak opgewaaid was. In Zwolle-zuid raakten twee huizen beschadigd doordat er een boom opviel en raakte het verkeer ontregeld door omgewaaide bomen en afgerukte takken. Ook in Mariënheem, Dalfsen en IJhorst moest de brandweer uitrukken om bomen en takken weg te halen. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.
Bron: Rtv Oost
Onweersdagen: 0
Door regen, windstoten en vakanties die voorbij zijn wordt maandagochtend een drukke spits verwacht. Waar normaal op het hoogtepunt honderdtachtig kilometer file staat, verwacht de ANWB nu zeker tweehonderd kilometer file. "En het zou me niet verbazen als we daar flink overheen gaan", zegt een woordvoerder.
In het westen van het land kampt het verkeer met zware windstoten. In het noorden van het land zorgen regenbuien voor vertraging. De buien trekken weg richting het zuidoosten. Daar komt bij dat de schoolvakanties nu ook in het zuiden van Nederland voorbij zijn. Eerder waren de vakanties in het midden en noorden al voorbij.
Op de A20 van Hoek van Holland richting Gouda wordt nog altijd aan de weg gewerkt. De werkzaamheden van het afgelopen weekeinde hadden voor 05.00 uur afgerond moeten zijn. "Maar er staan nog altijd rode kruizen boven de weg", zei de woordvoerder rond 06.45 uur. Hevige regenval zoals die van het afgelopen weekeinde zorgt er vaker voor dat wegwerkzaamheden uitlopen.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
De storm in de nacht van zondag op maandag heeft niet voor heel schade gezorgd. De brandweer had wel de handen vol aan omgewaaide bomen en afgerukte takken. De ochtendspits had vrijwel geen last van takken en regenwater op de weg. Totaal stond er rond half negen ongeveer 175 kilometer file.
De storm raasde vooral aan de kust. Het KNMI meldde dat er er windstoten zijn gemeten van 80 tot 100 kilometer per uur. Op sommige plaatsen ontstonden valwinden die, gepaard met pittige buiten, lokaal schade hebben veroorzaakt. De bomen zitten nog vol in het blad en daarom breken de takken door het gewicht van het regenwater snel af. De regen trok de afgelopen 24 uur vooral over een gebied van Noord-Holland richting de Veluwe. Er werd tussen de 25 en 35 millimeter regenwater gemeten.
Bij de brandweer in de regio Haaglanden kwamen ongeveer 250 meldingen binnen over stormoverlast. Niet alleen over omgewaaide bomen, maar ook werden dakbedekking en lichtreclames vernield. De bomen die niet tegen de harde wind bestand waren, raakten auto's, gebouwen en tramleidingen. ,,Er is behoorlijk wat schade'', aldus de brandweerwoordvoerder. De meldingen kwamen binnen uit de hele regio, van het Westland tot Wassenaar en van Den Haag tot Delft.
De brandweer in de regio's Bollenstreek, Gouda en Alphen aan den Rijn hebben in de nacht van zondag op maandag ongeveer 75 meldingen van stormschade binnengekregen. Ook hier ging het voornamelijk om omgewaaide bomen en afgerukte takken.
In Amsterdam zorgde de harde wind voor niet veel overlast. De brandweer rukte vijftien keer uit. Persoonlijke ongelukken zijn niet gemeld. Vanuit Haarlem en omgeving is weinig schade gemeld. In de regio's Rotterdam en Zeeland ging het ook vooral om omgewaaide bomen.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De brandweer in de regio Haaglanden heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag de handen vol gehad aan de gevolgen van zware windstoten.
Op de M. van Hennebergweg in Den Haag kwam een omgewaaide boom op een auto terecht. Daarbij vielen geen gewonden.
Op de Trekweg viel een boom op een brandweerwagen. De brandweer haalde een boom weg die gevaar opleverde, maar werd dus zelf getroffen.
Ook op de Laan van Meerdervoort belandde een omgewaaide boom op de weg.
Bron: Nu | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:10 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0